Υπόθεση Άρη: Το CAS και η πιθανότητα αναψηλάφησης (νομική ανάλυση)


Η νίκη του Άρη επί του Παναθηναϊκού στη χθεσινή εμβόλιμη τρίτη αγωνιστική της Super League 1 άνοιξε την όρεξη των φιλάθλων της κιτρινόμαυρης ομάδας για μία πορεία αντίστοιχη της περσινής και έδωσε ψυχολογία στις τάξεις του Άρη. Όμως υπάρχει ακόμα το «αγκάθι» της αφαίρεσης των 6 βαθμών για την υπόθεση Λάσκοφ. Τι γίνεται σε αυτή την υπόθεση;

ΣΥΝΤΟΜΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ

Η υπόθεση Λάσκοφ για την οποία τιμωρήθηκε ο Άρης είναι απλή και εξηγούμε τα νομικά δεδομένα:

Οι αλλοδαποί που διαμένουν στην Ελλάδα αξιοποιούν πλήθος εγγράφων που προσκομίζουν στις αποκεντρωμένες διοικήσεις για να αποδείξουν ότι έχουν συνεχή και νόμιμη παρουσία και δραστηριοποίηση στη χώρα μας προκειμένου να λάβουν άδεια διαμονής. Πρόκειται για τη λεγόμενη διαδικασία «εξαιρετικών λόγων» που ρυθμίζεται από το Ν. 4251/2014. Τα έγγραφα που χρησιμοποιούν ποικίλουν: Από λογαριασμούς τηλεφώνου και ρεύματος, έγγραφα εταιρειών αποστολής χρημάτων, μισθωτήρια κατοικιών, κτλ.

Στην περίπτωση των επαγγελματιών ποδοσφαιριστών, το συμβόλαιο με ΠΑΕ που κατατίθεται σε ΕΠΟ αρκεί για να πάρουν άδεια διαμονής, η οποία ισχύει όσο ισχύει το συμβόλαιο.

Ο Σκοπιανός ποδοσφαιριστής Μπόρσι Λάσκοφ χρησιμοποίησε ένα συμβόλαιο συνεργασίας με ΠΑΕ που δεν είχε κατατεθεί στην ΕΠΟ για να αποδείξει ότι βρισκόταν στην Ελλάδα.

Τι όφελος είχε ο Άρης από αυτό; Κανένα! Αν ήθελε θα μπορούσε να εκδώσει νόμιμα δελτίο χωρίς να καταφύγει στη διαδικασία της πλαστογράφησης. Ο ίδιος ο ποδοσφαιριστής ανέλαβε την ευθύνη της πράξης του καταθέτοντας στην επιτροπή δεοντολογίας και κατόπιν στην επιτροπή εφέσεων ότι η ΠΑΕ Άρης δεν είχε καμία εμπλοκή στις παράνομες πράξεις του για να αποκτήσει άδεια διαμονής στην Ελλάδα!

Η επιτροπή δεοντολογίας της ΕΠΟ ασχολήθηκε με την υπόθεση παρότι δεν φαινόταν τόσο σχετική με θέματα του σκληρού πυρήνα της ποδοσφαιρικής διαφθοράς (στημένοι αγώνες, στοιχηματική απάτη, παραρτήματα, βία, δολοφονίες οπαδών, απόπειρες δωροδοκίας, εμπρησμοί αυτοκινήτων, κτλ).

Η εισήγηση του ερευνητικού τμήματος της επιτροπής στις 29/04/2021 ήταν να αφαιρεθούν 6 βαθμοί από την ΠΑΕ Άρης και να επιβληθεί πρόστιμο 50.000 ευρώ στον Άρη και 20.000 ευρώ στον ποδοσφαιριστή.

Ο ποδοσφαιριστής ανέλαβε την ευθύνη της πράξης του καταθέτοντας υπόμνημα στην επιτροπή δεοντολογίας ωστόσο η επιτροπή έκανε δεκτή την εισήγηση του ερευνητικού τμήματος και αφαίρεσε 6 βαθμούς από την ΠΑΕ Άρης.

Είναι εντυπωσιακό ότι δεν έγινε πιστευτή η κατάθεση του ποδοσφαιριστή που ανέλαβε την ευθύνη της υπόθεσης, ενώ στην υπόθεση της χειραγώγησης εκλογών ΕΠΣ μέσω βίας και δωροδοκιών με κατηγορούμενη την ΠΑΕ ΑΕΚ, έγιναν πιστευτοί οι μάρτυρες που πήραν πίσω τις καταθέσεις τους με αποτέλεσμα ΑΕΚ και Μελισσανίδης να απαλλαχθούν.



Ο ποδοσφαιριστής Λάσκοφ κατέθεσε και στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο της επιτροπής εφέσεων της ΕΠΟ αναλαμβάνοντας την ευθύνη της πράξης του, παρόλα αυτά η ποινή επικυρώθηκε τελεσίδικα και πλέον ο Άρης κατέφυγε στο CAS.


Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΟΥ CAS ΚΑΙ Η ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΥΠΟΒΙΒΑΣΜΟΥ



Η ΠΑΕ Άρης προσέφυγε στο CAS εναντίον της απόφασης της επιτροπής εφέσεων. Ο στόχος δεν είναι μόνο η αθώωση. Το βασικό νομικό επιχείρημα της ΠΑΕ είναι ότι η ποινή αφαίρεσης 6 βαθμών για ένα θέμα πλαστογραφίας είναι υπερβολική και θίγει την κατοχυρωμένη αρχή της αναλογικότητας. Αν γίνει δεκτό, η ποινή μπορεί να αντικατασταθεί με πρόστιμο.

Ενδεχόμενο να επιβληθεί αυστηρότερη ποινή στην ΠΑΕ Άρης (όπως πχ υποβιβασμός) δεν υπάρχει, καθώς ισχύει η αρχή της μη χειροτέρευσης της θέσης του κατηγορουμένου, οπότε «το ταβάνι» της ποινής του Άρη είναι η διατήρηση της ποινής αφαίρεσης 6 βαθμών.

Βεβαίως στο CAS η Αρχή της μη χειροτέρευσης της θέσης του κατηγορουμένου μπορεί να μην ισχύσει μόνο όταν υπάρχει αντίδικος που θα ζητήσει την χειροτέρευση της θέσης του κατηγορουμένου. Στη συγκεκριμένη περίπτωση όμως ο Άρης αντιμετωπίζει την κατηγορία πλαστογραφίας χωρίς να έχει κάποιον αντίδικο (όπως πχ την ΕΠΟ ή κάποια άλλη ΠΑΕ), άρα ενδεχόμενο υποβιβασμού δεν υπάρχει.


Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΗΣ ΑΝΑΨΗΛΑΦΗΣΗΣ

Ακόμα και αν ο Άρης δεν δικαιωθεί στο CAS, υπάρχει ο δρόμος της αναψηλάφησης της υπόθεσης.

Για να καταλάβουμε την έννοια της αναψηλάφησης, ας σκεφτούμε μία υπόθεση στο ποινικό δίκαιο:

Ο Χ κατηγορείται για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως. Καταδικάζεται στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο σε ισόβια κάθειρξη. Καταθέτει έφεση και καταδικάζεται και στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο σε ισόβια κάθειρξη. Τέλος προσφεύγει στον Άρειο Πάγο και η ποινή του επικυρώνεται και εκεί. Η υπόθεση έχει κριθεί οριστικά (στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο), τελεσίδικα (στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο) και αμετάκλητα (στον Άρειο Πάγο) και η υπόθεση κλείνει χωρίς να έχει άλλα ένδικα μέσα.

Μετά από 5 χρόνια βλέπει το φως της δημοσιότητας ένα βίντεο από τη βραδιά του φόνου που αποδεικνύει ότι ο δολοφόνος είναι ο Ψ και πράγματι ο Ψ δηλώνει δημόσια ότι είναι αυτός ο δολοφόνος. Τι γίνεται τότε;

Σε αυτές τις περιπτώσεις υπάρχει η διαδικασία της αναψηλάφησης μίας υπόθεσης που είναι εξαιρετικά σπάνια, αλλά μπορεί να ανοίξει μία διαδικασία ξανά από την αρχή και να διεξαχθεί ξανά η δίκη. Το κλειδί είναι ότι πρέπει να έχουν προκύψει νέα στοιχεία που ανατρέπουν τα δεδομένα και τα οποία δεν υπήρχαν όταν δικαζόταν η υπόθεση. Το ίδιο μπορεί να γίνει και στα πειθαρχικά δικαστήρια.

Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΜΠΕΟΥ


Το 2011 ο Αχιλλέας Μπέος που ήταν ισχυρός άνδρας του Ολυμπιακού Βόλου συνελήφθη και προφυλακίστηκε κατηγορούμενος για στημένους αγώνες. Ο Ολυμπιακός Βόλου αποβλήθηκε από το κύπελλο ΟΥΕΦΑ και υποβιβάστηκε στη Δ Εθνική ενώ τα πειθαρχικά όργανα του ποδοσφαίρου επέβαλλαν στον Αχιλλέα Μπέο ισόβια απαγόρευση ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο.

Στην πορεία της ποινικής υπόθεσης, ο Αχιλλέας Μπέος αθωώθηκε στις 18/01/2019 από όλες τις κατηγορίες από το πενταμελές εφετείο κακουργημάτων Αθηνών. Συνεπώς ξέμπλεξε πλήρως ποινικά. Τι θα μπορούσε όμως να γίνει με την ποινή ισόβιας απαγόρευσης ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο που του είχε επιβληθεί πριν 8 χρόνια από τα πειθαρχικά όργανα του ποδοσφαίρου και είχε καταστεί αμετάκλητη;

Ο Αχιλλέας Μπέος προσέφυγε λοιπόν στην Επιτροπή εφέσεων της ΕΠΟ με αίτηση αναψηλάφησης και προσκόμισε το νέο στοιχείο, δηλαδή την ποινική αθώωσή του. Με βάση αυτό η αναψηλάφηση έγινε δεκτή και η ισόβια απαγόρευση ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο ακυρώθηκε. Ο Μπέος επέστρεψε στο ποδόσφαιρο και σήμερα είναι πρόεδρος της ΠΑΕ Ν.Π.Σ. Βόλος.

Συνεπώς, αναφορικά με τον Άρη εφόσον προκύψουν νέα στοιχεία στην πορεία της υπόθεσης Λάσκοφ, όπως πχ νέα έγγραφα, νέες καταθέσεις ή ενδεχόμενη ποινική απαλλαγή για την υπόθεση, τότε ο Άρης μπορεί να προσφύγει με αίτηση αναψηλάφησης στην επιτροπή δεοντολογίας της ΕΠΟ και αν γίνει δεκτή η αίτησή του να πάρει πίσω τους 6 βαθμούς οποιαδήποτε στιγμή μέχρι την επικύρωση της τελικής βαθμολογίας μετά την ολοκλήρωση και των play off της φετινής σεζόν τον Μάιο του 2022.

Χρονικό περιθώριο και προθεσμία για την αναψηλάφηση δεν υπάρχει, απλά στην περίπτωση Άρη πρέπει να έχει γίνει πριν την επικύρωση της φετινής βαθμολογίας όταν τελειώσει η σεζόν, αλλιώς η επιστροφή των 6 βαθμών δεν έχει νόημα και αντίκρισμα αν γίνει του χρόνου.

Συνοπτικά, δεν υπάρχει δίλημμα CAS ή αναψηλάφηση.
Η απάντηση είναι: Και CAS και αναψηλάφηση. Οι 6 βαθμοί του Άρη δεν είναι ξεγραμμένοι.

Σχόλια