Η μαρτυρία Ντέμη για στημένα πρωταθλήματα που τον οδήγησε σε διεθνή εταιρεία ερευνών (Ανάλυση)


Η Αθλητική διαπλοκή επιχειρεί σήμερα να ρίξει φως σε μία πολύ σοβαρή αποκάλυψη που είχε κάνει εις διπλούν ο Ντέμης Νικολαΐδης στην οποία έκανε λόγο για προσωπική του επαφή με άνθρωπο που του αποκάλυψε αναλυτικά το πως στήθηκαν αγώνες και πρωταθλήματα στο Ελληνικό ποδόσφαιρο και η οποία τον οδήγησε σε ιδιωτική Αγγλική εταιρεία ερευνών!

Η αποκάλυψη δεν πήρε διαστάσεις. Ωστόσο παρατηρήσαμε αρκετά ενδιαφέροντα σημεία στα όσα αποκάλυψε ο πρώην ποδοσφαιριστής και πρώην πρόεδρος της ΠΑΕ ΑΕΚ και τα αναλύουμε.

Η ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΟΥ ΝΤΕΜΗ ΤΟ 2011 ΛΕΞΗ ΠΡΟΣ ΛΕΞΗ


Το 2011, σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Το Κουτί της Πανδώρας» (στο 01:07 του βίντεο), ο Ντέμης Νικολαΐδης ισχυρίζεται ότι το 2006 (ενώ ήταν πρόεδρος της ΠΑΕ ΑΕΚ), ένας άνθρωπος "πολύ διάσημος από την 1η παράγκα" του ζήτησε μυστηριωδώς ραντεβού.

«Θυμάμαι ένα περιστατικό το 2006. Ήμουν πρόεδρος στην ΑΕΚ και ένας άνθρωπος του οποίου το όνομα είναι πολύ διάσημο για την παράγκα νούμερο 1 μέσω ενός κοινού γνωστού ήθελε να συναντηθούμε. Εγώ προσπαθούσα να το αποφύγω γιατί δεν ήξερα και ποιος είναι ο λόγος. Το εκμυστηρεύθηκα σε έναν δικηγόρο, τον κ. Οικονομόπουλο ο οποίος και τώρα ασχολείται με την υπόθεση Ψωμιάδη...

Με τα πολλά συναντηθήκαμε στο σπίτι του κοινού γνωστού 12 η ώρα το βράδυ. Ήθελα να δω για ποιον λόγο ήθελε να με συναντήσει. Αν και όλα αυτά τα φανταζόμουν, σοκαρίστηκα! Είχα έναν άνθρωπο ο οποίος επί 3 ώρες έκανε βόλτες μπροστά μου και μου περιέγραφε από το 1996 ως το 2003 ενώ έπαιζα δηλαδή πως στηνόταν το πρωτάθλημα. Τα πάντα. Τα πάντα όμως! Ούτε ένα παιχνίδι δεν υπήρχε που να μην το άφηναν στην τύχη του! Τα πάντα...
Άκουγα τον τύπο που εκπροσωπούσε τότε το σύστημα και με έκλεβε... Εμένα... Όχι απλά χρήματα, τα συναισθήματά μου, τον κόσμο, όλους...

Μίλησα με τον δικηγόρο, προσπαθήσαμε κάτι να κάνουμε. Ξεκινήσαμε λοιπόν επειδή δεν είχα εμπιστοσύνη στις κρατικές αρχές και λυπάμαι που το λέω με τον δικηγόρο μας τότε, πήγαμε στην Αγγλία, βρήκαμε μία εταιρεία ερευνών, προσπαθήσαμε κάτι να βρούμε, πληρώσαμε τα πρώτα χρήματα. Η συνέχεια ήταν ότι ήρθε αυτή η εταιρεία και μας είπε ότι για να συνεχίσει την έρευνα, το ποσό θα κυμανθεί από 700.000 έως 1,5 - 2 εκατομμύρια και χωρίς να μπορεί να εγγυηθεί αποτελέσματα. Δεν είχαμε την οικονομική δυνατότητα να το κάνουμε αυτό και έτσι σταμάτησε αυτή η έρευνα που προσπαθήσαμε να κάνουμε μόνοι μας όσον αφορά τη διαφθορά στο ποδόσφαιρο».


Η ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΝΤΕΜΗ ΤΟ 2017 ΛΕΞΗ ΠΡΟΣ ΛΕΞΗ


Έξι χρόνια μετά τη συνέντευξη του 2011 στο Κουτί της Πανδώρας, το 2017 περιγράφει ξανά το ίδιο περιστατικό του 2006 μιλώντας στο Vice (01:56 του βίντεο).


«Το πιο ακραίο που έχουμε κάνει είναι ότι πήγα στο εξωτερικό, βρήκα μία εταιρεία ερευνών την Kroll. Ζήτησα να μάθω αν μπορούν να παρακολουθήσουν, να βρουν στοιχεία στην Ελλάδα για τη διαφθορά, για όλα αυτά που γινόταν, να βρουν στοιχεία.

Μου είπαν ότι χρειάζονται 2 εβδομάδες για να μου πουν, τους πληρώσαμε φυσικά για αυτές τις δύο βδομάδες, περίπου 60.000 ευρώ.

Γύρισαν πίσω, μου είπαν ότι χρειάζονται περίπου 9 μήνες με 1 χρόνο και ότι θα μας κοστίσει 250.000 με 300.000 ευρώ. Τελικά δεν έγινε γιατί δεν εγκρίθηκε το κονδύλι από το Δ.Σ.»


Η ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΝΙΚΟΛΑΙΔΗ

ΟΙ ΑΝΤΙΦΑΣΕΙΣ
  • Στη συνέντευξή του το 2011 στον Κώστα Βαξεβάνη, ο Ντέμης ισχυρίστηκε ότι η εταιρεία ερευνών είχε ζητήσει 700.000 με 1,5-2 εκατομμύρια. Στη συνέντευξή του στο Vice το 2017 ισχυρίστηκε ότι η εταιρεία ερευνών είχε ζητήσει 250.000 με 300.000 ευρώ. Η διαφορά είναι μεγάλη και η αντίφαση προκαλεί ερωτηματικά.
  • Η συνάντηση Ντέμη-παραγκάρχη έγινε μέσα στο 2006 και ακολούθησε η μετάβαση στην εταιρεία ερευνών στην Αγγλία που ζήτησε τα χρήματα. Τη συγκεκριμένη περίοδο, τα ταμεία της ΠΑΕ ΑΕΚ ήταν γεμάτα λόγω της συμμετοχής της στο Τσάμπιονς Λιγκ και μεγάλων επιτυχιών, όπως η νίκη επί της Μίλαν:


Όπως βλέπουμε, μόνο από το Champions League, τα έσοδα της ΠΑΕ ΑΕΚ εκείνη τη χρονιά έφτασαν τα 11.347.000 ευρώ χωρίς να υπολογίζουμε έσοδα από διάρκειας, χορηγίες, τηλεοπτικά δικαιώματα Α' εθνικής, κτλ με τα χρέη τότε ρυθμισμένα λόγω υπαγωγής στο άρθρο 44.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 15-08-2006:


  • Γιατί λοιπόν ο Ντέμης ισχυρίζεται ότι δεν είχε την οικονομική δυνατότητα η ΠΑΕ ΑΕΚ να χρηματοδοτήσει αυτή την έρευνα; Γιατί το ΔΣ της ΠΑΕ δεν ενέκρινε το κονδύλι για την εταιρεία ερευνών, αφού τα ταμεία της ΠΑΕ είχαν έσοδα από το Champions League; Άλλωστε ήδη η ΠΑΕ είχε καταβάλλει τις 60.000 από τις 250.000 ευρώ στην εταιρεία.
  • Ο Ντέμης Νικολαΐδης κατέφυγε στην εταιρεία ερευνών προκειμένου να κάνει έρευνες και παρακολουθήσεις. Εφόσον λοιπόν δεν απέρριπτε τη λύση των παρακολουθήσεων, για ποιο λόγο δεν κατέγραψε με κρυφή κάμερα ή έστω κασετόφωνο την τρίωρη συνάντησή του με την εξομολόγηση του παραγκάρχη για να παρουσιάσει το ντοκουμέντο σε όλη την Ελλάδα (μέσω κάποιου ΜΜΕ αν δεν ήθελε να έχει ο ίδιος νομικές συνέπειες) ή έστω να το καταθέσει στον Εισαγγελέα; Άλλωστε η συνάντηση είχε γίνει στο σπίτι του κοινού γνωστού.

ΟΙ ΑΠΟΡΙΕΣ
  • Στις 17/01/2011, η εταιρεία ορκωτών ελεγκτών B.D.O. Α.Ε. παρουσίασε την έκθεση διαχειριστικού ελέγχου των οικονομικών της ΠΑΕ ΑΕΚ για την περίοδο 30/06/2005 έως 30/06/2009. Στην έκθεση 115 σελίδων δεν αναφέρεται η πληρωμή χρημάτων προς την εταιρεία ερευνών Kroll για το 2006. Γιατί δεν γίνεται κάποια αναφορά;

  • Υπάρχει αναφορά για πληρωμή 60.000 ευρώ το έτος 2008 προς την δικηγορική εταιρεία του κ. Οικονομόπουλου η οποία εξέδωσε αντίστοιχα παραστατικό προς την εταιρεία Kroll (σελ. 77)! Με βάση αυτό το δεδομένο η έρευνα της Kroll έγινε το 2008 και όχι το 2006 που υπήρξε η συνάντηση Ντέμη-παραγκάρχη! Επίσης η εταιρεία ορκωτών ελεγκτών που συνέταξε την έκθεση, αναφέρει: «Κατά την διάρκεια του ελέγχου δεν µας παραδόθηκε η σχετική σύµβαση και δεν γνωρίζουµε την σχέση της ΑΕΚ ΠΑΕ µε την εταιρεία Kroll Associates LTD». Αν δεχτούμε ότι ο Ντέμης έκανε ένα ακόμα λάθος και αντί για 2006 ανέφερε 2008, για ποιο λόγο άραγε δεν δόθηκε αυτή η σύμβαση στους ορκωτούς ελεγκτές;

  • Ποιος ήταν ο κοινός φίλος του Ντέμη Νικολαΐδη με τον παραγκάρχη που τους έφερε σε επαφή για να γίνει το ραντεβού;

  • Γιατί το ραντεβού έγινε 12 τα Μεσάνυχτα και μάλιστα κράτησε μέχρι τις 3 το πρωί;

  • Γιατί ο διάσημος παραγκάρχης αισθάνθηκε την ανάγκη να αποκαλύψει στον Ντέμη Νικολαΐδη την αλήθεια; Γιατί τον έπιασε κρίση ειλικρίνειας; Γιατί «κάρφωσε» τον εαυτό του και μάλιστα σε έναν αντίπαλο; Ζήτησε κάτι άλλο από τον Ντέμη;

  • Γιατί ο Ντέμης δεν αποκάλυψε τη μαρτυρία του νωρίτερα, αλλά το έκανε πρώτη φορά το 2011;

  • Αν ίσχυε η αποκάλυψη του παραγκάρχη ότι όλοι οι αγώνες της περιόδου 1996-2003 ανεξαιρέτως ήταν στημένοι , τότε αυτό σημαίνει οι αγώνες που νίκησε η ΑΕΚ όπως το ΑΕΚ-Ολυμπιακός 2-0 (13-01-1997) και το Ολυμπιακός-ΑΕΚ 0-1 (26-02-1997), κτλ. με τις μεγάλες εμφανίσεις του Ντέμη Νικολαΐδη ήταν στημένοι; Άλλωστε ο παραγκάρχης είχε αναφέρει ότι κανέναν αγώνα δεν άφηναν στην τύχη του.

  • Αντίστοιχα, αφού όλοι ανεξαιρέτως οι αγώνες ήταν στημένοι, τότε ήταν στημένοι και οι αγώνες των 3 κυπέλλων που κατέκτησε τότε η ΑΕΚ; (1997, 2000, 2002)

  • Ο Ντέμης κατέφυγε στην Αγγλική εταιρεία ερευνών Kroll γιατί όπως είπε δεν είχε εμπιστοσύνη στις Αρχές. Ποιο ήταν το νόημα της ενέργειάς του αφού το πόρισμα και τυχόν στοιχεία της Αγγλικής εταιρείας στο τέλος θα κατέληγαν να κατατεθούν σε έναν Εισαγγελέα της Ελλάδας, δηλαδή στο κράτος που ο Ντέμης δεν εμπιστευόταν;

  • Μήπως η Αγγλική εταιρεία πολύ απλά δεν βρήκε στοιχεία γιατί δεν υπήρχαν;

Σχόλια