Η απόλυτη ανάλυση του «Μέχρι τέλους»

Ήταν 13/02/2019 όταν η ομάδα μπάσκετ του Ολυμπιακού αποχώρησε στο ημίχρονο του ημιτελικού κυπέλλου Ελλάδας στο μπάσκετ με τον Παναθηναϊκό λόγω διαμαρτυριών για τη διαιτησία.

Η κίνηση αυτή αποτελούσε αίτημα μεγάλης μερίδας των οπαδών του Ολυμπιακού που θεωρούσαν ότι η διαιτησία στο μπάσκετ δίνει ένα στρατηγικό πλεονέκτημα στον Παναθηναϊκό. Ήδη από τις διαιτησίες στους τελικούς της Α1 το 2010 μέχρι και τους τελικούς του 2018 είχε τεθεί επίμονα το αίτημα προς την διοίκηση της ερυθρόλευκης ΚΑΕ.

Το 2019 το αίτημα ήταν ακόμα πιο απλό να υλοποιηθεί: Η εγγυημένη συμμετοχή του Ολυμπιακού με κλειστό συμβόλαιο στην Ευρωλίγκα δεν θα έθετε σε κίνδυνο την Ευρωπαϊκή παρουσία της ομάδας.

Η ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΕΣΩΡΟΥΧΟ


Ο προκλητικός ορισμός τριών διαιτητών που αποτελούσαν κόκκινο πανί για τον Ολυμπιακό στον ημιτελικό του κυπέλλου και η σκληρή διαιτησία τους προς τους ερυθρόλευκούς στο 1ο ημίχρονο έδωσαν την τελική αφορμή. Ο Ολυμπιακός αποχώρησε από το γήπεδο στο ημίχρονο.

Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος αντέδρασε αφήνοντας ένα γυναικείο κόκκινο εσώρουχο στον πάγκο του Ολυμπιακού. Δυόμιση χρόνια μετά δηλώνει ότι έχει μετανιώσει για την ενέργειά του:



Τα μέσα που είχαν στηρίξει την απόφαση του ΠΑΟΚ να μην «κατέβει» στον επαναληπτικό του κυπέλλου στο ποδόσφαιρο με τον Ολυμπιακό το 2016, έκαναν κωλοτούμπα στην αντίστοιχη απόφαση του Ολυμπιακού στο μπάσκετ κατηγορώντας τους Ερυθρόλευκους...


Λίγες μέρες μετά τον ημιτελικό του κυπέλλου που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, οι αδελφοί Αγγελόπουλοι εξέδωσαν μία ανακοίνωση στην οποία διευκρίνισαν ότι απαγορεύεται πλέον η παρουσία του Δημήτρη Γιαννακόπουλου στο ΣΕΦ και ότι ο Ολυμπιακός θα αποχώρησει από το πρωτάθλημα αν δεν γίνει δεκτό το αίτημα του για ξένους διαιτητές τους αγώνες με τον Παναθηναϊκό λόγω δυσπιστίας προς την διοίκηση Βασιλακόπουλου.

«ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΚΩΛΟΤΟΥΜΠΑ»

Η πρώτη φάση της Παναθηναϊκής αντίδρασης στις εξελίξεις ήταν να αμφισβητήσει τις προθέσεις των αδελφών Αγγελόπουλου θεωρώντας ότι όλα ειπώθηκαν σε στιγμές εκνευρισμού. Δεν πίστεψαν στιγμή ότι ο Ολυμπιακός θα χάσει τα τηλεοπτικά της Cosmote και μέρος των εσόδων του συνεχίζοντας μέχρι τέλους την πολίτικη της αποχώρησης από την Α1:


Στις 03/05/2019, ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος με stories του στο Instagram χλευάζει τον Ολυμπιακό ισχυριζόμενος ότι κάνει κωλοτούμπα και δεν θα αποχωρήσει από την Α1:



Η κωλοτούμπα δεν έγινε. Ο Ολυμπιακός δεν συμμετείχε στον αγώνα με τον Παναθηναϊκό για τα play off του πρωταθλήματος και αποχώρησε από την Α1.



«Η ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ ΘΑ ΑΠΟΒΑΛΛΕΙ ΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ»

Η δεύτερη φάση της Παναθηναϊκής αντίδρασης μιλούσε για πιθανότητα αποβολής του Ολυμπιακού από την Ευρωλίγκα λόγω της αποχώρησής του από την Α1. Μέχρι και στο καταστατικό της Ευρωλίγκα έψαξαν για να το διαπιστώσουν. Μέχρι που τους αποστόμωσε ο ίδιος ο Μπερτομέου:




«ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΕΡΘΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΙΖΕΙ ΣΤΗΝ Α2»

Η τρίτη φάση της Παναθηναϊκής αντίδρασης διέδιδε ότι κανένας παίκτης δεν θα έρθει «για να παίζει στην Α2» και μάλιστα «σε μία ομάδα απλήρωτων». Φυσικά και τα δύο ήταν ψέματα. Η εξέλιξη με τον Κώστα Σλούκα το απέδειξε. Ήρθε για να παίζει στην Ευρωλίγκα και πληρωμένος και όχι στην Α2 απλήρωτος.




«ΤΟΥ ΣΠΑΝΟΥΛΗ ΤΟ ΑΝΤΙΟ ΘΑ ΓΡΑΦΤΕΙ ΣΤΗΝ Α2»

Η τέταρτη και τελική φάση της Παναθηναϊκής αντίδρασης μιλούσε για ταπεινωτικό αντίο του Βασίλη Σπανούλη στα παρκέ της Α2. Τελικά το αντίο του Σπανούλη ήρθε σπάζοντας το ένα μετά το άλλο τα ρεκόρ της Ευρωλίγκας.





ΤΑ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΠΟΥ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΕΧΕΙ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΚΑΙ Η ΛΥΣΗ ΠΟΥ ΒΡΕΘΗΚΕ


Ο Ολυμπιακός είχε να αντιμετωπίσει ένα συγκεκριμένο πρόβλημα με την απόφαση του να αποχωρήσει από την Α1:

Έπρεπε με κάποιο τρόπο να συμμετάσχει στην Α2 που είναι επαγγελματική κατηγορία, σε αντίθετη περίπτωση θα υποβιβαζόταν στη Β Εθνική η οποία είναι ερασιτεχνική κάτι που σημαίνει ότι ο Ολυμπιακός θα σταματούσε να είναι ΚΑΕ και οι Αγγελόπουλοι θα έχαναν τις μετοχές τους!

Το θέμα αυτό είχε να κάνει με το πρεστίζ. Τυχόν συμμετοχή των παικτών του Ολυμπιακού στο πρωτάθλημα της Α2 θα δημιουργούσε υποβάθμιση στο σύλλογο και θα αποτελούσε λόγο χλευασμού από τους αντιπάλους.

Η λύση βρέθηκε με τη δημιουργία της νεανικής αναπτυξιακής ομάδας. Η Β ομάδα του Ολυμπιακού τα πέτυχε όλα:

Πρώτον συμμετείχαν στην Α2 χωρίς να χρειαστεί να παίξει κανένας παίκτης της ανδρικής ομάδας για να αποτελέσει λόγο χλευασμού από τους αντιπάλους.

Δεύτερον δεν κινδύνευσε με υποβιβασμό από την Α2 που θα οδηγούσε τον Ολυμπιακό στις ερασιτεχνικές κατηγορίες και θα έκανε τους Αγγελόπουλους να χάσουν τις μετοχές τους.

Τρίτον πέτυχαν την άνοδο στην Α1 την κατάλληλη στιγμή που χρειάστηκε.

Τέταρτον, ανέβηκαν ως δεύτεροι και δεν κατέκτησαν τίτλο έτσι ώστε να μην χρειαστεί πάλι να υπάρξει λόγος χλευασμού από τους αντιπάλους!

Το πιο εντυπωσιακό από όλα είναι ότι το πείραμα του Ολυμπιακού θεσμοθετείται πλέον στο ποδόσφαιρο με τη δημιουργία των Β ομάδων στη Β Εθνική!


Η ΕΜΜΕΣΗ ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος έχει επαναλάβει πολλές φορές ότι εκείνος έριξε τον Ολυμπιακό στην Α2. Από τη στιγμή που οι ερυθρόλευκοι αποχώρησαν λόγω παραπόνων για τη διαιτησία και η αποχώρησή τους επικυρώθηκε με απόφαση του ΑΣΕΑΔ, τότε δύο ενδεχόμενα υπάρχουν: Είτε ο κ. Γιαννακόπουλος υπονοεί ότι σχετίζεται με τη διαιτησία είτε ότι σχετίζεται με την απόφαση του ΑΣΕΑΔ.


Η ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ

Ο Ολυμπιακός αποχώρησε από την Α1 θέτοντας συγκεκριμένα αιτήματα. Με την επιστροφή του έχουν υλοποιηθεί όλα. Συνεπώς, η επιλογή της αποχώρησης από την Α1 δικαιώθηκε πλήρως. Πιο συγκεκριμένα:

Α. Η ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Το βασικό αίτημα του Ολυμπιακού υλοποιήθηκε. Με την επιστροφή του Ολυμπιακού στην Α1, Γιώργος Βασιλακόπουλος δεν υπάρχει. Είναι παρελθόν μετά από ολόκληρες δεκαετίες στο Ελληνικό μπάσκετ. Πρόκειται για εξέλιξη που είναι τόσο συμβολική όσο και ουσιαστική.


Β. Η ΗΤΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΠΟΥ ΣΤΗΡΙΞΑΝ ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ - ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Ωστόσο πέρα από το πρόσωπα, μεγάλη σημασία έχουν οι πολιτικές. Η αντικατάσταση Βασιλακόπουλου από πρόσωπα της επιλογής του ή της στήριξής του, θα σήμαινε μία τρύπα στο νερό για τον Ολυμπιακό. Βασιλακόπουλος και Γιαννακόπουλος στήριξαν τον συνδυασμό Παπανικολάου που που γνώρισε συντριβή στις εκλογές της ΕΟΚ που έγιναν στις 12/09/2021, χωρίς να κερδίσει ούτε έδρα στο νέο ΔΣ! Αυτή ήταν η μεγαλύτερη νίκη του Ολυμπιακού και η μεγαλύτερη απόδειξη ότι η επιρροή Βασιλακόπουλου στην ομοσπονδία μπάσκετ είναι πλέον μηδενική.


Γ. ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΞΕΝΟΥΣ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ

Είναι προφανές ότι το αίτημα για ξένους διαιτητές τέθηκε λόγω δυσπιστίας απέναντι στον Γιώργο Βασιλακόπουλο και τους ανθρώπους του στην ΕΟΚ. Η αποχώρηση Βασιλακόπουλου και η εκλογή νέας διοίκησης έχει οδηγήσει όπως είναι φυσικό σε απόσυρση αυτού του αιτήματος.


Δ. Η ΕΞΟΡΙΑ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΣΕΦ

Η ανακοίνωση της ΚΑΕ Ολυμπιακός μετά τον ημιτελικό κυπέλλου της 13/02/2019 ανέφερε μεταξύ άλλων ότι ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος δεν πρόκειται να πατήσει ξανά στο στάδιο Ειρήνης και φιλίας. Ο ίδιος επιχείρησε να το κάνει σε αγώνα της Ευρωλίγκας, αξιοποιώντας ότι θεωρείται διεθνές αθλητικό γεγονός, αλλά στο ημίχρονο αποχώρησε. Επρόκειτο για επικοινωνιακό και όχι ουσιαστικό θέμα, αλλά και εκεί πέρασε η θέση των Αγγελόπουλων.


Ε. ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΗΡΘΑΝ ΚΑΙ Ο ΣΥΣΧΕΤΙΣΜΟΣ ΜΕ ΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Για τον Ολυμπιακό νίκη δεν ήταν μόνο η υλοποίηση των αιτημάτων του, αλλά και το ότι δεν υπέστη καμία συνέπεια από την απόφασή του. Όπως είδαμε, ο ο Ολυμπιακός δεν αποβλήθηκε από την Ευρωλίγκα, οι μεταγραφές δεν επηρεάστηκαν και με την επάνοδό τους στην Α1, οι Ερυθρόλευκοι είναι φαβορί για την κατάκτηση του πρωταθλήματος.



Ο Ολυμπιακός επιστρέφει στην Α1 έχοντας κάνει αυτό που κανένας από τους αντιπάλους του δεν τόλμησε να κάνει στο ποδόσφαιρο.

Μιλώντας τόσα χρόνια για παράγκες, εγκληματικές οργανώσεις, συμμορίες στημένους αγώνες και βιασμό του ποδοσφαίρου κανένας δεν τόλμησε να πει «φεύγουμε». Όλοι έμειναν και επικύρωναν τις βαθμολογίες αναγνωρίζοντας νομικά τα πρωταθλήματα του Ολυμπιακού. 

Ο Ολυμπιακός στο μπάσκετ δεν δέχτηκε να μείνει εκεί που θεώρησε ότι τον θίγουν.
Σίγουρα ως ένα βαθμό αυτό έγινε και εκ του ασφαλούς λόγω της εγγυημένης συμμετοχής στην Ευρωλίγκα, αλλά η ουσία είναι ότι έγινε! Και αυτό γράφτηκε στην ιστορία.

Στο ποδόσφαιρο δεν τόλμησαν ποτέ να το κάνουν και αν το έκαναν τρεις μεγάλες ομάδες μαζί. Μπορεί να μην είχαν την εξασφαλισμένη ευρωπαϊκή παρουσία, αλλά και οι τρεις μαζί (ΠΑΟ, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ) θα μπορούσαν να αποχωρήσουν και να αφήσουν τον Ολυμπιακό να παίζει με τον Πανθρακικό και την Καλλονή προκαλώντας τεκτονικές εξελίξεις στο Ελληνικό ποδόσφαιρο. Γιατί δεν το έκαναν; Δεν βγήκαν ποτέ από την comfot zone τους. Ο μπασκετικός Ολυμπιακός βγήκε και δικαιώθηκε.


ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ 13/02/2019:
ΟΙ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΙ ΦΕΥΓΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ ΚΑΙ ΤΑ ΦΟΡΤΩΝΟΥΝ ΣΤΗ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ



ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ 09/06/2020 :
ΦΕΥΓΩ ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΑΠΟ ΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟ

Μπορεί ο κ. Γιαννακόπουλος να μίλησε για λευκή πετσέτα και να δήλωσε ότι οι αδελφοί Αγγελόπουλοι θέλουν να φύγουν από το μπάσκετ, αλλά δύο χρόνια μετά, τα αδέλφια παραμένουν στον Ολυμπιακό, ενώ ο κ. Γιαννακόπουλος έχει βγάλει προς πώληση την ΚΑΕ Παναθηναϊκός και μάλιστα έναντι 25 εκατομμύριων ευρώ και δηλώνει ότι δεν ασχολείται με το μπάσκετ.

Δύο χρόνια μετά «τη λευκή πετσέτα των Αγγελόπουλων», ο Γ. Βασιλακόπουλος και ο Δ. Γιαννακόπουλος αποτελούν παρελθόν από το Ελληνικό μπάσκετ.

Ποιος νίκησε τελικά; Τα συμπεράσματα είναι δικά σας...

Σχόλια