Η αλήθεια για το γήπεδο της ΑΕΚ και τον φάκελο των Ολυμπιακών αγώνων



Ο φάκελος των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 από τον οποίο βγήκε το γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας για να μπει το γήπεδο Καραϊσκάκη είναι ένας από τους μεγαλύτερους μύθους, όχι στην ιστορία του Ελληνικού ποδοσφαίρου αλλά στην ιστορία της Ελλάδας γενικότερα. Και τα πράγματα είναι πολύ απλά:

Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ

Το γήπεδο Καραϊσκάκη ανήκει ιδιοκτησιακά στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή (Ε.Ο.Ε.).

Η κυβέρνηση Σημίτη και η Ε.Ο.Ε. συμφώνησαν με την ΠΑΕ Ολυμπιακός για την ανάπλαση του σταδίου Καραϊσκάκη εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Η συμφωνία ήταν η εξής:
  • Ο Ολυμπιακός αναλαμβάνει να κατασκευάσει με δικά του έξοδα και δικό του τραπεζικό δανεισμό το νέο γήπεδο, συνολικού κόστους 60 εκατομμυρίων ευρώ.
  • Τα 20 εκατομμύρια ευρώ κάλυψε ο Σωκράτης Κόκκαλης και 40 εκατομμύρια καλύφθηκαν από τραπεζικό δανεισμό.
  • Το γήπεδο θα έπρεπε να είναι έτοιμο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 όπως και έγινε.
  • Ο Ολυμπιακός σε αντάλλαγμα πήρε τη χρήση του γηπέδου για 49 χρόνια (από το 2004 έως το 2053) και εξασφάλισε απαλλαγή από ενοίκιο για 15 χρόνια (από το 2004 μέχρι το 2019).
  • Από το 2019 η συμφωνία προβλέπει καταβολή ενοικίου στην Ε.Ο.Ε. με τη μορφή του 15% των εισπράξεων από τα εισιτήρια, τις διαφημιστικές πινακίδες, κτλ.
  • Ο Ολυμπιακός ανέλαβε την υποχρέωση συντήρησης του γηπέδου η οποία κόστιζε μεγάλα ποσά ετησίως στην Ε.Ο.Ε. πριν το 2004.
  • Ο Εθνικός Πειραιά παρότι δεν κατέβαλε ούτε ένα ευρώ για την ανάπλαση του γηπέδου, έχει δικαίωμα να το χρησιμοποιεί αν αγωνίζεται στη Β ή την Α εθνική!
  • Το 2053 ο Ολυμπιακός θα πρέπει να παραδώσει το γήπεδο στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή.


Το γήπεδο λοιπόν δεν χτίστηκε με λεφτά του δημοσίου. Αλλιώς αν είχε χτιστεί με λεφτά του δημοσίου, δεν θα έλεγαν κάποιοι ότι η Καραϊσκάκης ΑΕ χρωστάει τα δάνεια του γηπέδου. Αν σου έχουν χαρίσει κάτι, δεν το χρωστάς.

Ο δεκάχρονος Γιάννης Αντετοκούνμπο στο νεόδμητο γήπεδο Καραϊσκάκη κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004


Το γήπεδο Καραϊσκάκη ετοιμάστηκε σε χρόνο ρεκόρ και χρησιμοποιήθηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Ήταν από τα ελάχιστα αυτοχρηματοδοτούμενα έργα για τα οποία το κράτος δεν ξόδεψε ούτε ένα ευρώ.


Η μελέτη του ΙΟΒΕ για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 σε γράφημα της Καθημερινής. Το «Καραϊσκάκη» ήταν από τα ελάχιστα αυτοχρηματοδοτούμενα Ολυμπιακά έργα.

ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΚΑΙ ΤΙ ΕΧΑΣΕ Η ΑΕΚ

Ο Ολυμπιακός κέρδισε το εξής με την είσοδο του Καραϊσκάκη στο φάκελο των Ολυμπιακών έργων:
Απέκτησε για 49 χρόνια τη χρήση του γηπέδου που ανήκει στην Ε.Ο.Ε. και μάλιστα με 15 χρόνια χωρίς ενοίκιο σαν αντάλλαγμα για τα χρήματα που δαπάνησε για την κατασκευή του.
Οικονομικά δεν κέρδισε κάτι ο Ολυμπιακός γιατί το γήπεδο χτίστηκε με 20 εκατομμύρια που κατέβαλε ο Κόκκαλης συν τραπεζικό δανεισμό 40 εκατομμυρίων ευρώ (το αν το δάνειο βρίσκεται σε καθυστέρηση για κάποιους εταιρικούς λόγους εξ αιτίας της εμπλοκής Λαυρεντιάδη είναι άσχετο και δεν σημαίνει ότι παύει να υπάρχει η δανειακή υποχρέωση).

Από την άλλη πλευρά, η ΑΕΚ δεν είχε ποτέ τέτοιο πρόβλημα. Η έκταση του γηπέδου της Νέας Φιλαδέλφειας δεν ανήκει στην Ε.Ο.Ε. όπως το Καραϊσκάκη! Η έκταση ανήκει στην ερασιτεχνική ΑΕΚ! Ούτε ενοίκιο καταβάλλει η ΑΕΚ ούτε τίποτα.

Συνεπώς τι θα κέρδιζε η ΑΕΚ μπαίνοντας στον φάκελο των Ολυμπιακών Αγώνων;
  • Ο Ολυμπιακός κέρδισε τη χρήση του γηπέδου για 49 χρόνια με τη συμφωνία που έκανε.
  • Η ΑΕΚ ούτως η άλλως έχει τη χρήση του γηπέδου της γιατί της ανήκει ο χώρος!
Άρα το ερώτημα παραμένει: Τι έχασε η ΑΕΚ βγαίνοντας από το φάκελο των Ολυμπιακών έργων; Έχασε λεφτά; Όχι, γιατί όπως είπαμε το γήπεδο Καραϊσκάκη δεν χτίστηκε με λεφτά του δημοσίου.

ΓΙΑΤΙ Η ΑΕΚ ΔΕΝ ΕΧΤΙΣΕ ΛΟΙΠΟΝ ΓΗΠΕΔΟ ΤΟ 2004;

Γιατί λοιπόν δεν έβαλε λοιπόν η ΑΕΚ μπροστά την κατασκευή του γηπέδου της την ίδια εποχή ανεξάρτητα από τους Ολυμπιακούς Αγώνες;

Η απάντηση είναι ξεκάθαρη: Η ΑΕΚ ήταν καταχρεωμένη, πάσχιζε να μπει στο άρθρο 44 και αντιμετώπιζε σοβαρά οικονομικά προβλήματα τα οποία οδήγησαν λίγα χρόνια αργότερα στον αγωνιστικό της υποβιβασμό στη Β εθνική και στον οικονομικό της υποβιβασμό στη Γ εθνική.

Αυτός ήταν ο λόγος που δεν μπορούσε να χρηματοδοτήσει το γήπεδο της ούτε στα πλαίσια του φακέλου των Ολυμπιακών έργων, ούτε μεταγενέστερα, παρά μόνο όταν υποβιβάστηκε στη Γ εθνική και διαγράφηκαν τα χρέη της. Και αυτός είναι ο λόγος που δεν χτίστηκε το γήπεδο. Άρα λοιπόν δεν βγήκε ποτέ η Νέα Φιλαδέλφεια από τον φάκελο των Ολυμπιακών Αγώνων. Δεν μπήκε ουσιαστικά ποτέ.

Όταν η ΑΕΚ «ξεχρέωσε» λόγω του υποβιβασμού της στην Γ εθνική είχε τη δυνατότητα να κατασκευάσει γήπεδο και προχώρησε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες χωρίς να έχουμε Ολυμπιακούς Αγώνες στη χώρα. Το ίδιο θα μπορούσε να γίνει το 2004, αλλά τότε δεν υπήρχαν χρήματα στην Ένωση...

Φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι σήμερα το γήπεδο της ΑΕΚ κατασκευάζεται χάρη και στην επιχορήγηση των 20 εκατομμυρίων ευρώ από την περιφέρεια Αττικής, δηλαδή από το Ελληνικό Δημόσιο ενώ ο Ολυμπιακός δεν έλαβε ούτε ένα ευρώ.

Τέλος, όπως είπαμε, ο Ολυμπιακός θα πρέπει να παραδώσει το γήπεδο στην Ε.Ο.Ε. το 2053, ενώ η ΑΕΚ δεν έχει φυσικά καμία τέτοια υποχρέωση ως ιδιοκτήτρια του χώρου και του γηπέδου...

    Η κατασκευή του γηπέδου της ΑΕΚ προχωράει. 20 χρόνια μετά το ξεσπίτωμά της, η ΑΕΚ θα επιστρέψει στη φυσική της έδρα.


    Ο ΜΥΘΟΣ ΚΑΙ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

    Στο μυαλό κάποιων υπάρχει ο μύθος ότι το 2004, το Κράτος κατασκεύασε με κρατικά χρήματα ένα ποδοσφαιρικό γήπεδο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και αντί να κατασκευάσει το γήπεδο της ΑΕΚ, κατασκεύασε το γήπεδο του Ολυμπιακού με παρέμβαση Κόκκαλη.

    Αλήθεια και έτσι να ήταν, γιατί να είχε χτιστεί το γήπεδο της ΑΕΚ και όχι του Ολυμπιακού; Αν ήταν κακό ότι βγήκε υπόγεια η Νέα Φιλαδέλφεια από τον φάκελο των Ολυμπιακών έργων, τότε με βάση ποια διαδικασία είχε μπει εξ αρχής;

    Καλό λοιπόν όλο αυτό το επιχείρημα, αλλά όπως είδαμε είναι το μεγαλύτερο ψέμα που έχει ακουστεί τις τελευταίες δεκαετίες σε αυτή εδώ τη χώρα. Ίσως το Λεφτά υπάρχουν του Γιώργου Παπανδρέου να είχε μεγαλύτερη δόση αλήθειας. Στην ΑΕΚ πάντως τότε λεφτά δεν υπήρχαν και γι αυτό δεν έγινε γήπεδο...


    Σχόλια