Ο μύθος ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 κατέστρεψαν την Ελλάδα

Στην Ελλάδα λατρεύουμε τους μύθους και τα κλισέ. Ένας μεγάλος μύθος-κλισέ που δυστυχώς πιστεύουν οι περισσότεροι Έλληνες είναι ότι η διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων και το οικονομικό τους κόστος ευθύνεται για την οικονομική καταστροφή της Ελλάδας και για την επώδυνη 8ετία των μνημονίων.

Η Ολυμπιάδα του 2004 ήταν η σύγχρονη μεγάλη ιδέα της Ελλάδας. Η πίκρα της απώλειας της χρυσής ολυμπιάδας του 1996 από την Ατλάντα (100 χρόνια από τους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες της σύγχρονης εποχής) έδωσε τη θέση της 7 χρόνια αργότερα στον ενθουσιασμό για τη νίκη στη διεκδίκηση της Ολυμπιάδας του 2004.



19/09/1990 - 06/09/1997: Τα πρωτοσέλιδα μετά την ήττα της Αθήνας από την Ατλάντα για την Ολυμπιάδα του 1996 και το πρωτοσέλιδο μετά τη νίκη της Αθήνας επί της Ρώμης για τη Ολυμπιάδα του 2004:


Με αφορμή την 24η επέτειο από την ανάθεση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην Αθήνα πριν από λίγες μέρες, θα αναλύσουμε γιατί τα όσα ακούγονται σχετικά με την υποτιθέμενη οικονομική καταστροφή της Ελλάδας από τους Ολυμπιακούς Αγώνες ανήκουν στη σφαίρα της μυθολογίας:

ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ

Η Ελληνική οικονομική κρίση ήταν μία κρίση χρέους που οφειλόταν στην αδυναμία του Ελληνικού κράτους να δανειστεί με χαμηλά επιτόκια από τις διεθνείς αγορές με συνέπεια την αδυναμία αποπληρωμής του δημοσίου χρέους.

Σε γενικές γραμμές, τα αίτια της οικονομικής κρίσης ήταν τα εξής:

  • Ο υπέρογκος δανεισμός της Ελλάδας τις τελευταίες δεκαετίες
  • Η διεθνής οικονομική κρίση που είχε ξεσπάσει από το 2008
  • Το γεγονός ότι η χώρα βρισκόταν στη ζώνη του ευρώ και δεν μπορούσε να προχωρήσει σε πολιτικές υποτίμησης του νομίσματός της όπως κατά το παρελθόν.
Το κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 δεν επηρέασε προς την κατεύθυνση της οικονομικής κρίσης ή ακόμα και αν επηρέασε, το έκανε ελάχιστα.


Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΛΛΑΞΕ ΟΨΗ

Η Ελλάδα των Ολυμπιακών Αγώνων απέκτησε ένα από τα πιο σύγχρονα αεροδρόμια και ένα από τα πιο σύγχρονα μετρό παγκοσμίως. Κατασκευάστηκε τραμ, έγινε ανάπλαση του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου, κατασκευάστηκαν υπερσύγχρονες αθλητικές εγκαταστάσεις και αναβαθμίστηκε η εικόνα του λεκανοπεδίου Αττικής.

Επίσης, παρότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες ανατίθενται σε πόλεις και όχι σε χώρες, εν τούτοις υπήρξε κατασκευή αθλητικών εγκαταστάσεων και εκτός του λεκανοπεδίου Αττικής με το Παμπελοποννησιακό στάδιο (Πάτρα), το Πανθεσσαλικό στάδιο (Βόλος), το Παγκρήτειο σταδίο (Ηράκλειο) και με την βελτίωση των υποδομών του Καυτανζογλείου σταδίου (Θεσσαλονίκη).

Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΔΙΕΘΝΩΣ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΤΗΚΕ ΣΟΒΑΡΑ

Για να αντιληφθούμε το συγκεκριμένο επιχείρημα αρκεί να ρίξουμε μία ματιά στις χώρες που επιλέγονται να διοργανώσουν Ολυμπιακούς Αγώνες τις τελευταίες δεκαετίες πλην της Ελλάδας το 2004:

  • 1984: ΗΠΑ
  • 1988: Νότια Κορέα
  • 1992: Ισπανία
  • 1996: ΗΠΑ
  • 2000: Αυστραλία
  • 2008: Κίνα
  • 2012: Αγγλία
  • 2016: Βραζιλία
  • 2020: Ιαπωνία
  • 2024: Γαλλία
  • 2028: ΗΠΑ
  • 2032: Αυστραλία

Όλες μεγάλες χώρες σε έκταση και σε πληθυσμό, αναπτυγμένες οικονομικά με διεθνή εμβέλεια και ισχυρή θέση στο διεθνές στερέωμα. Η ένταξη της χώρας μας στο κλαμπ των χωρών που διοργανώνουν Ολυμπιακούς Αγώνες ήταν μία τεράστια παρακαταθήκη και διαφήμιση της Ελλάδας διεθνώς, καθώς και αναβάθμιση της θέσης της.

Η ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η μελέτη του Ιδρύματος οικονομικών και βιομηχανικών ερευνών (ΙΟΒΕ ) για τις επιπτώσεις των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην Ελληνική οικονομία κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Ελλάδας (Α.Ε.Π.) αυξήθηκε κατά 2,5% λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων. Η μελέτη αναφέρει τα εξής:

«Οι Αγώνες είχαν αισθητά θετική επίδραση στην οικονομική δραστηριότητα και στην απασχόληση σε όλη την περίοδο εξέτασης 2000-2013... Αν οι Αγώνες δεν είχαν γίνει, το 2004 το επίπεδο του ΑΕΠ θα ήταν κατά 2,5% χαμηλότερο, ενώ η απασχόληση θα ήταν μειωμένη κατά περίπου 44.000 θέσεις εργασίας».



ΕΠΙΜΥΘΙΟ
Φυσικά δεν πήγαν όλα τέλεια. Το βασικότερο πρόβλημα των Ολυμπιακών Αγώνων ήταν ότι τα περισσότερα Ολυμπιακά έργα έμειναν αναξιοποίητα στα χρόνια που ακολούθησαν, όπως άλλωστε συνέβη και σε άλλες χώρες που διοργάνωσαν Ολυμπιακούς Αγώνες (πχ Βραζιλία). Αυτό όμως δεν μπορεί να αλλάξει τα όσα κέρδισε η Ελλάδα από το 2004: Ψυχολογικά, γεωπολιτικά, τουριστικά, οικονομικά και αθλητικά.

Ο μέσος Έλληνας δεν γνωρίζει από οικονομικές μελέτες και ποσοστά Α.Ε.Π. Είδε να του κόβουν τη σύνταξή του και τον μισθό του στα χρόνια των μνημονίων και βλέποντας τις εικόνες από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 το μόνο που ξέρει να σχολιάζει είναι «Αυτά μας μαράνανε» και «Φάγανε, φάγανε, φάγανε τα λαμόγια».

Την αλήθεια όμως δεν θα την πει ο μέσος Έλληνας, γιατί ποτέ δεν είχε καλή σχέση μαζί της. Η Ελλάδα πρέπει πάντοτε να στοχεύει στη διεκδίκηση μεγάλων αθλητικών διοργανώσεων. Πρέπει να στοχεύει να γίνεται το κέντρο της Ευρώπης και του κόσμου. Γιατί να μην δούμε τη χώρα μας να διοργανώσει ξανά έναν τελικό Τσάμπιονς Λιγκ ή να συνδιοργανώσει ένα Euro;

Χωρίς μίζερα σχόλια του τύπου «Ακόμα το 2004 πληρώνουμε» και «αυτά μας μαράνανε», πρέπει να αντιμετωπίσουμε το μέλλον με όρεξη, όραμα και φιλοδοξία.

Σχόλια