Μουντιάλ κάθε 2 χρόνια: Τα δεδομένα τα υπέρ, τα κατά και τι θα γίνει με το Euro!


Η συζήτηση για Μουντιάλ κάθε δύο χρόνια έχει ανοίξει για τα καλά από την FIFA. Ένα σενάριο που έμοιαζε με επιστημονική φαντασία βρίσκεται πλέον στο τραπέζι και η τελική απόφαση θα ληφθεί το 2022. Αν εγκριθεί θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται από το 2028.

Πιο συγκεκριμένα, τα επόμενα Μουντιάλ θα διεξαχθούν κανονικά ανά τετραετία (Κατάρ 2022 και ΗΠΑ/Καναδάς/Μεξικό 2026) και ακολούθως θα ξεκινήσει η διοργάνωση ανά διετία (2028, 2030, 2032, κτλ).

Ευρώπη (UEFA) και Ν. Αμερική (Conmebol) θα ψηφίσουν κατά, Ασία και Αφρική θα ψηφίσουν υπέρ άρα η απόφαση θα κριθεί από τη στάση Βόρειας/Κεντρικής Αμερικής και Ωκεανίας.

Ο ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗΣ UEFA/CONMEBOL



Δεν χωράει καμία αμφιβολία ότι το Μουντιάλ είναι το κορυφαίο αθλητικό γεγονός στον πλανήτη έχοντας ξεπεράσει κατά πολύ τους Ολυμπιακούς Αγώνες εδώ και πολλά χρόνια σε δημοτικότητα, έσοδα και τηλεθέαση.

Το Μουντιάλ του 2014 απέφερε στην FIFA έσοδα 4,8 δισεκατομμύρια δολάρια έσοδα και το Μουντιάλ του 2018 απέφερε στην FIFA έσοδα 6 δισεκατομμύρια δολάρια!

Πρόκειται για το κορυφαίο γεγονός στο δημοφιλέστερο άθλημα του κόσμου. Και είναι λογικό να γίνονται σκέψεις περαιτέρω αξιοποίησής του.

Με τους σχεδιασμούς της FIFA αντιδρούν η Ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική ομοσπονδία (ΟΥΕΦΑ) και η ποδοσφαιρική ομοσπονδία Ν. Αμερικής (Conmebol). Ο λόγος δεν είναι τόσο η κόπωση των ποδοσφαιριστών τους. Ο λόγος είναι ότι Μουντιάλ χωρίς παίκτες από UEFA/Conmebol δεν θα είχε κανένα ενδιαφέρον.

Κανείς δεν θα παρακολουθούσε παγκόσμιο κύπελλο μόνο με Ασιάτες, Αφρικανούς, Αυστραλούς και Βορειοαμερικανούς.

Με λίγα λόγια η FIFA επιθυμεί να βγάλει υπεραξίες αξιοποιώντας τους Ευρωπαίους και Νοτιαμερικανούς σταρ δημιουργώντας ταυτόχρονα ημερολογιακές δυσκολίες στο καλεντάρι ως προς το Euro και το Κόπα Αμέρικα.

Το ζήτημα είναι δύσκολο: Η FIFA ελέγχει διοικητικά το παγκόσμιο ποδόσφαιρο, αλλά UEFA και Conmebol παράγουν πάνω από το 80% του κύκλου εργασιών του ποδοσφαίρου.


ΤΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΤΗΣ ΚΑΘΕ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ


Ο κάθε παράγοντας αγωνίζεται για το συμφέρον της δικής του ομοσπονδίας/συνομοσπονδίας. Γι αυτό δεν πρέπει να μας προκαλεί εντύπωση ότι ο Ιταλοελβετός Τζιάνι Ινφαντίνο προασπιζόταν τα συμφέροντα της ΟΥΕΦΑ όταν ήταν πρόεδρος της, αλλά τώρα που είναι πρόεδρος της FIFA προασπίζεται τα συμφέροντα της παγκόσμιας ομοσπονδίας και ας προέρχεται ο ίδιος από την Ευρώπη.

Αντίθετα ο Τσεφερίν που τώρα δίνει μάχη κατά του 2ετούς Μουντιάλ, αν κάποτε εκλεγεί πρόεδρος της FIFA, θα κάνει στροφή 180 μοιρών.


1999: ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΜΟΥΝΤΙΑΛ ΑΝΑ ΔΙΕΤΙΑ

ΤΑ ΝΕΑ 11-01-1999



Το ζήτημα για Μουντιάλ ανά διετία τέθηκε για πρώτη φορά στο τραπέζι το 1999 από τον τότε πρόεδρο της FIFA Ζεπ Μπλάτερ. Το βασικό επιχείρημα ήταν ότι από την εποχή του πρώτου Μούντιαλ το 1930  που οι μετακινήσεις από τη μία ήπειρο στην άλλη ήταν πολύ δύσκολες, έχουν αλλάξει οι εποχές και πλέον η διοργάνωση μπορεί να γίνεται κάθε διετία.

Τα σχέδια Μπλάτερ συνάντησαν σθεναρή αντίσταση από τον τότε πρόεδρο της ΟΥΕΦΑ Λεόναρντ Γιόχανσον και ο σχεδιασμός για Μουντιάλ κάθε δύο χρόνια δεν προχώρησε.


ΤΑ ΥΠΕΡ
  • Ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος είχε πει κάποτε ότι αστακό δεν τρώμε κάθε μέρα στηρίζοντας την άποψή του ότι το Μουντιάλ πρέπει να διατηρήσει την όμορφη σπανιότητά του. Ωστόσο η αλήθεια είναι ότι δεν είναι τόσο συχνό διάστημα η διετία. Το Τσάμπιονς Λιγκ γίνεται κάθε χρόνο και δεν χάνει τη λάμψη του. Η διετία φαντάζει ιδανικό χρονικό διάστημα.

  • Η τετραετία είναι ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Φανταστείτε έναν ποδοσφαιριστή που περιμένει να παίξει στο Μουντιάλ και τραυματίζεται μια εβδομάδα πριν την έναρξη. Θα πρέπει να περιμένει 4 χρόνια μετά και αυτό αν η εθνική του προκριθεί ξανά!

  • Με το Μουντιάλ κάθε 2 χρόνια, αυξάνονται οι παίκτες που θα αγωνιστούν, θα διεκδικήσουν και εν τέλει θα νιώσουν την απόλυτη συγκίνηση της κατάκτησης του Παγκοσμίου κυπέλλου, όπως και οι χώρες που θα ζήσουν την εμπειρία της φιλοξενίας του γεγονότος.

  • Όλος ο ποδοσφαιρικός πλανήτης λατρεύει το παγκόσμιο κύπελλο, οπότε σίγουρα στην πράξη η απόφαση για συχνότερα Μουντιάλ, θα αντιμετωπιστεί στην πράξη με ενθουσιασμό.

  • Υπερφόρτωση των παικτών και συνακόλουθη υποβάθμιση του θεάματος δεν θα υπάρξει αν όντως τα προκριματικά συντμηθούν σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της FIFA.

ΤΑ ΚΑΤΑ
  • Με τα σημερινά δεδομένα, Μουντιάλ και Euro γίνονται κάθε τετραετία, αλλά είναι έτσι χωρισμένα που έχουμε κάθε διετία μία μεγάλη διοργάνωση εθνικών ομάδων. Οπότε το ιδανικό χρονικό διάστημα της διετίας ανάμεσα στις μεγάλες διοργανώσεις εθνικών ομάδων υπάρχει ούτως ή άλλως με τα σημερινά δεδομένα.

  • Σε περίπτωση που το Μουντιάλ γίνεται κάθε δύο χρόνια, το Euro μπορεί και πάλι να υπάρχει ανά τετραετία (ως σφήνα ανάμεσα σε Μουντιάλ), αλλά αυτό θα οδηγήσει στην υποβάθμισή του και ίσως στην κατάργησή του στο μακρινό μέλλον. Αυτό δεν θα είναι καλό γιατί το Euro είναι μία σούπερ διοργάνωση με τεράστιο ενδιαφέρον, τηλεθέαση, έσοδα και θέαμα.

  • Αυτό δεν θα είναι καλό ούτε για τη χώρα μας καθώς θα οδηγήσει σε υποβάθμιση της διοργάνωσης που κερδίσαμε το 2004.

ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΤΗΣ FIFA ΑΝ ΤΟ ΜΟΥΝΤΙΑΛ ΓΙΝΕΙ ΔΙΕΤΕΣ

Δεν πρέπει να λησμονούμε ότι η FIFA αποφάσισε από το 2026, το Παγκόσμιο Κύπελλο να διευρυνθεί περιλαμβάνοντας 48 ομάδες αντί για 32. Ο λόγος είναι το επιχείρημα του ανοίγματος σε νέες αγορές και προκειμένου να ζήσουν και άλλες χώρες την εμπειρία και τη μαγεία του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Ωστόσο αν όντως το Μουντιάλ γίνει διετές, η ευκαιρία θα δοθεί σε περισσότερες χώρες και γενιές ποδοσφαιριστών ούτως ή άλλως από τη στιγμή που οι διοργανώσεις θα είναι διπλάσιες!

Συνεπώς δεν υπάρχει λόγος να χαλάσει η ιδανική φάση των ομίλων του παρόντος συστήματος διεξαγωγής με 32 ομάδες σε 8 ομίλους των τεσσάρων ομάδων, από το σύστημα των 48 ομάδων με 16 ομίλους των τριών ομάδων.

Υπόδειγμα των ομίλων του Μουντιάλ με το νέο σύστημα των 48 ομάδων


Η ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΡΟΛΩΝ: Η ΟΥΕΦΑ ΣΕ ΡΟΛΟ EUROPEAN SUPER LEAGUE!

Πριν από λίγους μήνες, η ΟΥΕΦΑ έδωσε μάχη με τις ισχυρές ομάδες της European Super League και την κέρδισε. Η ΟΥΕΦΑ εξέφραζε τις περισσότερες χώρες και τη Δημοκρατία, ενώ οι πλούσιες και ισχυρές ομάδες εξέφραζαν την ολιγαρχία του πλούτου με το επιχείρημα ότι χωρίς αυτές δεν υπάρχει αξιόλογο Τσάμπιονς Λιγκ.

Τώρα τα δεδομένα είναι διαφορετικά: Η FIFA εκφράζει την πλειοψηφία των χωρών και η ΟΥΕΦΑ μαζί με την Conmebol εκφράζει την ολιγαρχία του πλούτου με το επιχείρημα ότι χωρίς αυτές δεν υπάρχει αξιόλογο Μουντιάλ!

Σχόλια