Η αλήθεια για την ερυθρόλευκη εθνική πόλο και το ψέμα για την πράσινη εθνική στο Euro 2004


Η μεγάλη πορεία της εθνικής Ελλάδας στο τουρνουά πόλο των Ολυμπιακών αγώνων του Τόκιο συνεχίζεται.

Η εθνική μας τερμάτισε 1η και αήττητη στον Α όμιλο στον πρώτο γύρο του τουρνουά με 4 νίκες κόντρα σε Ουγγαρία (10-9) , Ιαπωνία (10-9) , Νότια Αφρική (28-5) και ΗΠΑ (14-5) και 1 ισοπαλία κόντρα στην παγκόσμια πρωταθλήτρια Ιταλία (6-6).

Στα προημιτελικά η εθνική μας νίκησε σήμερα το Μαυροβούνιο με σκορ 10-4 και πήρε το εισιτήριο για τα ημιτελικά όπου θα έχει ουσιαστικά δύο ευκαιρίες να διεκδικήσει ένα μετάλλιο.

Μεθαύριο Παρασκευή 6/8 στις 09:30 ώρα Ελλάδας θα αντιμετωπίσει στον πρώτο ημιτελικό την Ουγγαρία και σε περίπτωση νίκης θα πάρει το εισιτήριο για τον μεγάλο τελικό όπου θα αντιμετωπίσει το νικητή του άλλου ημιτελικού Σερβία-Ισπανία. Η παρουσία στον μεγάλο τελικό μεταφράζεται φυσικά σε χρυσό ή ασημένιο μετάλλιο.
Σε περίπτωση ήττας στον ημιτελικό, η εθνική θα διεκδικήσει το χάλκινο μετάλλιο στον μικρό τελικό με αντίπαλο τον ηττημένο του άλλου ημιτελικού.

Η πορεία της εθνικής μας είναι εντυπωσιακή και έχει δημιουργήσει αίσθηση euro 2004. Το ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι το ερυθρόλευκο χρώμα που έχει η εθνική πόλο αφού οι παίκτες της είναι κατά κύριο λόγο παίκτες του νταμπλούχου Ολυμπιακού ή παίκτες ομάδων του εξωτερικού προερχόμενοι από τον Ολυμπιακό.
Τέτοια ταύτιση συλλόγου με εθνική ομάδα έχει να υπάρξει από την εθνική Ισπανίας και την Μπαρτσελόνα του Μουντιάλ 2010...

ΡΟΣΤΕΡ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΟΛΟ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΤΩΝ ΠΑΙΚΤΩΝ:

Οι 6 και βασικότεροι από τους 13 παίκτες της Ολυμπιακής αποστολής είναι παίκτες του Ολυμπιακού ανάμεσα τους και ο αρχηγός της ομάδας Γιάννης Φουντούλης.

Επίσης ο προπονητής της εθνικής ομάδας Άγγελος Βλάχος είναι και προπονητής του Ολυμπιακού.

Από τους υπόλοιπους 7 διεθνείς, οι 3 ήταν παίκτες του Ολυμπιακού μέχρι τον Ιούνιο, κατέκτησαν το νταμπλ με τον Ολυμπιακό και αποχώρησαν κυρίως λόγω της ενίσχυσης των ερυθρόλευκων με μεγάλα ξένα ονόματα 
  • Στέλιος Αργυρόπουλος: Ντουπρόβνικ (Κροατία) - Αποχώρησε τον Ιούνιο από τον Ολυμπιακό

  • Άγγελος Βλαχόπουλος: Νόβι Μπέογκραντ (Σερβία) - παίκτης του Ολυμπιακού την περίοδο 2013-2016

  • Κωνσταντίνος Γαλανίδης: Απόλλων Σμύρνης

  • Κωνσταντίνος Γεννηδουνιάς: Ολυμπιακός

  • Κωνσταντίνος Γκιουβέτσης: Βουλιαγμένη

  • Γεώργιος Δερβίσης: Ολυμπιακός

  • Εμμανουήλ Ζερδεβάς: Ολυμπιακός

  • Μάριος Καπότσης: Αποχώρησε τον Ιούνιο από τον Ολυμπιακό

  • Χριστόδουλος Κολόμβος: Ολυμπιακός

  • Κωνσταντίνος Μουρίκης: Ολυμπιακός

  • Αλέξανδρος Παπαναστασίου: Ντουπρόβνικ (Κροατία)

  • Δημήτρης Σκουμπάκης: Αποχώρησε τον Ιούνιο από τον Ολυμπιακό

  • Ιωάννης Φουντούλης: Ολυμπιακός

  • Προπονητής: Θοδωρής Βλάχος (προπονητής Ολυμπιακού)

ΤΡΕΙΣ ΑΚΟΜΑ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΣΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ

Τρεις είναι ακόμα οι πολίστες του Ολυμπιακού που αγωνίστηκαν στους Ολυμπιακούς αγώνες, από τους οποίους ο Φιλίποβιτς συνεχίζει στο δρόμο για το μετάλλιο καθώς η Σερβία έχει προκριθεί στα ημιτελικά:
  • Άντρο Μπούσλιε: Κροατία - Ολυμπιακός

  • Μάρκο Μπίγιατς: Κροατία - Ολυμπιακός

  • Φίλιπ Φιλίποβιτς: Σερβία - Ολυμπιακός

Η DREAM TEAM ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΣΕΖΟΝ

Εκτός από τον Ελληνικό κορμό της εθνικής πόλο ο νταμπλούχος Ολυμπιακός έχει ενισχυθεί φέτος τρομερά με αποκτώντας τους κορυφαίους παίκτες του κόσμου με αποτέλεσμα τη δημιουργία μιας τρομερής dream team.

Πιο συγκεκριμένα απέκτησε:

  • Τον κορυφαίο ίσως παίκτη στον κόσμο και αρχηγό της Εθνικής Σερβίας Φίλιπ Φιλίποβιτς.
    Ο Φιλίποβιτς έχει κατακτήσει στην καριέρα του με την εθνική ομάδα 3 Ολυμπιακά μετάλλια (το ένα χρυσό), 4 μετάλλια σε παγκόσμια πρωταθλήματα (τα 2 χρυσά), 13 μετάλλια σε FINA World League (τα 12 χρυσά), 2 χρυσά μετάλλια σε παγκόσμια κύπελλα και 3 μετάλλια σε Μεσογειακούς Αγώνες (τα 2 χρυσά).
    Σε συλλογικό επίπεδο έχει κατακτήσει 3 Champions league, 3 Σούπερ καπ Ευρώπης, 3 Eurocup, 12 εθνικά πρωταθλήματα (8 στην Ιταλία, 3 στη Σερβία και 1 στην Ουγγαρία), 10 εθνικά κύπελλα (7 στην Ιταλία και 3 στη Σερβία) και 1 Αδριατική λίγκα.
    Επίσης, έχει άφθονες ατομικές διακρίσεις με σημαντικότερη ότι έχει αναδειχθεί 4 φορές κορυφαίος παίκτης της χρονιάς κατά το παρελθόν από την Ευρωπαϊκή ομοσπονδία πόλο

  • Τον 22χρονο αριστερόχειρα Μαυροβούνιο Τζούρο Ράντοβιτς που ήθελαν να αποκτήσουν οι κορυφαίες ομάδες της Ευρώπης (Γιουνγκ, Μπρέσια, Φερεντσβάρος).

  • Τον δις πρωταθλητή Ευρώπης Κροάτη Άντρο Μπούσλιε που θεωρείται κορυφαίος αμυντικός του κόσμου και επέστρεψε στο λιμάνι.

  • Τον πρωταθλητή Ευρώπης Κροάτη τερματοφύλακα Μάρκο Μπίγιατς, που θεωρείται ο κορυφαίος τερματοφύλακας του κόσμου.

Η ΔΥΝΑΣΤΕΙΑ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΣΤΟ ΠΟΛΟ

Τα δύο Τσάμπιονς Λιγκ του Ολυμπιακού στο Πόλο

Ο νταμπλούχος Ολυμπιακός κατέκτησε φέτος το 9ο συνεχόμενο πρωτάθλημα Ελλάδας (19ο τα τελευταία 21 χρόνια και συνολικά 35ο της ιστορίας του) και ετοιμάζεται να ξεπεράσει την παλιά δύναμη του Εθνικού Πειραιά που έχει 38 κατακτήσεις (με τελευταίες το 1988, το 1994 και το 2006).

Επίσης φέτος κατέκτησε το 4ο συνεχόμενο κύπελλο Ελλάδας (18ο τα τελευταία 21 χρόνια και συνολικά 22ο της ιστορίας του) και είναι πολυνίκης με τον Εθνικό Πειραιά να ακολουθεί με 12.

Ο Ολυμπιακός είναι η μοναδική Ελληνική ομάδα που έχει κατακτήσει το Champions League και μάλιστα 2 φορές (2002, 2018) ενώ έχει κατακτήσει μια φορά το Σούπερ Καπ Ευρώπης (2002).

Από τις υπόλοιπες ελληνικές ομάδες, μόνο η Βουλιαγμένη έχει έναν ευρωπαϊκό τίτλο (κύπελλο κυπελλούχων).

ΕΙΧΕ ΠΡΑΣΙΝΟ ΧΡΩΜΑ ΤΟ EURO 2004;

Κανένας δεν μπορεί να ξεχάσει την περίοδο μετά το Euro 2004 που το αντιπολεμικό επικοινωνιακό σύστημα επιχειρούσε να ταυτίσει την εθνική ομάδα με τον Παναθηναϊκό παρότι ούτε ο προπονητής φυσικά (Ρεχάγκελ), ούτε ο αρχηγός (Ζαγοράκης), ούτε ο τερματοφύλακας (Νικοπολίδη), ούτε ο πρώτος σκόρερ (Χαριστέας) ήταν παίκτες του Παναθηναϊκού.

Οι φίλαθλοι του Παναθηναϊκού επικαλούνται την παρουσία παικτών όπως του Τάκη Φύσσα και του Γιώργου Καραγκούνη που γαλουχήθηκαν στο Τριφύλλι παρότι δεν ανήκαν στον Παναθηναϊκό τότε. Ο Φύσσας αγωνιζόταν στην Μπενφίκα και ο Καραγκούνης στην Ίντερ.

Αντίστοιχα, εντάσσουν στη συνεισφορά του Τριφυλλιού στο Euro τον βασικό γκολκίπερ της εθνικής Αντώνη Νικοπολίδη ο οποίος όμως είχε ήδη συμφωνήσει με τον Ολυμπιακό όπου θα ζούσε τις μεγαλύτερες στιγμές της καριέρας του! Το ότι ο Νικοπολίδης δεν είχε βάλει τυπικά την υπογραφή του στο συμβόλαιο με τον Ολυμπιακό δεν σημαίνει ότι πρέπει να υπολογιστεί ως "προσφορά" του Παναθηναϊκού στο Euro 2004.

Όπως βλέπουμε παρακάτω, στο ρεπορτάζ της εποχής, 20 ημέρες πριν ξεκινήσει το Euro 2004, ο Νικοπολίδης είχε αποδοκιμαστεί έντονα στη φιέστα του ΠΑΟ για την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Ο Νικοπολίδης ήταν ξένο σώμα στον Παναθηναϊκό και είχε ήδη συμφωνήσει με τον Ολυμπιακό.

Αποτελώντας μέλος της ερυθρόλευκης οικογένειας αγωνίστηκε στο Euro και ήταν ο βασικός τερματοφύλακας της εθνικής μας ομάδας. Αγωνίστηκε σε κάθε λεπτό της διοργάνωσης και κράτησε απαραβίαστη την εστία του σε προημιτελικό, ημιτελικό και τελικό!


Τρεις ημέρες μετά τον τελικό του Euro έπεσαν απλώς οι υπογραφές για τη μεταγραφή Νικοπολίδη στον Ολυμπιακό. Ο Νικοπολίδης ήταν στην ουσία μέλος της ερυθρόλευκης οικογένειας πολύ νωρίτερα. Και στον Ολυμπιακό ήταν για πάντα βασικός σε αντίθεση με το Τριφύλλι που για χρόνια ήταν αναπληρωματικός του Βάντσικ.

  • Ωστόσο, οι φίλοι του Τριφυλλιού δεν περιλαμβάνουν στην προσφορά του Ολυμπιακού στο Euro τον Στέλιο Γιαννακόπουλο που τότε αγωνιζόταν στην Μπόλτον, ο οποίος ήταν βασικό στέλεχος εκείνης της εθνικής και είχε γαλουχηθεί 7 χρόνια με την ερυθρόλευκη φανέλα κατακτώντας ισάριθμα πρωταθλήματα. Μην ξεχνάμε ότι ο Γιαννακόπουλος είχε ανοίξει και το δρόμο για το Euro με το γκολ στην μεγάλη εκτός έδρας νίκη επί της Ισπανίας στα προκριματικά.

  • Άραγε με το ίδιο σκεπτικό, που θα έπρεπε να ενταχθεί ο mvp της διοργάνωσης και αρχηγός της εθνικής Θοδωρής Ζαγοράκης; Στον ΠΑΟΚ όπου γαλουχήθηκε (μετέπειτα έγινε και πρόεδρός του) ή στην ΑΕΚ όπου αγωνιζόταν τότε;

  • Πόσες φορές δεν έχουμε ακούσει για τη δικαίωση του Ντέμη Νικολαΐδη που «η παράγκα δεν τον άφησε να πάρει πρωτάθλημα στην Ελλάδα αλλά πήρε πρωτάθλημα Ευρώπης»; Ο Ντέμης αγωνίστηκε 144 λεπτά στο Euro. Πόσο σημαντικότερα είναι από τα 117 λεπτά που αγωνίστηκε στο Euro ο Στέλιος Βενετίδης του Ολυμπιακού, ο οποίος αγωνίστηκε και στον τελικό;

  • Τι θα έπρεπε να ισχυριστεί ο Άρης για τη δική του συμβολή στην κατάκτηση του Euro όταν από τον Άρη προήλθαν ο πρώτος σκόρερ της εθνικής Άγγελος Χαριστέας και ο βασικός αμυντικός Τραϊανός Δέλλας που πέτυχε το χρυσό γκολ του ημιτελικού με την Τσεχία;

  • Πόσες φορές δεν έχουμε ακούσει ότι εκείνα τα χρόνια ο Ολυμπιακός έλεγχε την ΕΠΟ και ήταν πίσω από τις επιλογές της; Πόσες φορές δεν δέχτηκε κριτική «το σύστημα του Ολυμπιακού» για την επιλογή Ρανιέρι μεταγενέστερα; Άρα λοιπόν, γιατί δεν πιστώνεται ως επιτυχία της υποτιθέμενα «διεφθαρμένης ΕΠΟ» η κατάκτηση του Euro;

Αν πρέπει να αποδώσουμε σε μια ομάδα την κατάκτηση του Euro, αυτή είναι η ομάδα των ξένων πρωταθλημάτων. Η αλήθεια είναι ότι οι παραστάσεις πολλών διεθνών από τα ξένα πρωταθλήματα σε συνδυασμό με την παρουσία του Γερμανού Ότο Ρεχάγκελ ήταν οι βασικοί συντελεστές του θριάμβου του 2004. Αυτή ήταν η βασική διαφορά της εθνικής του θριάμβου του 2004 με την εθνική της ταπείνωσης του 1994. Ότι οι παίκτες του 2004 είχαν παραστάσεις από τα μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα.
Αυτοί είναι οι διεθνείς του 2004 που αγωνιζόταν εκείνη την εποχή στα 5 κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης:

Αγγλία: Γιαννακόπουλος-Μπόλτον, Νταμπίζας-Λέστερ
Ισπανία: Νικολαΐδης-Ατλέτικο Μαδρίτης
Ιταλία: Καραγκούνης-Ίντερ, Δέλλας-Ρόμα, Βρύζας-Φιορεντίνα
Γερμανία: Χαριστέας-Βέρντερ Βρέμης
Πορτογαλία: Φύσσας-Μπενφίκα

Το Euro 2004 είχε και πράσινο χρώμα (Σεϊταρίδης, Γκούμας, Μπασινάς, Φύσσας, Καραγκούνης) και ερυθρόλευκο χρώμα (Νικοπολίδης, Γιαννακόπουλος, Βενετίδης) και κιτρινόμαυρο χρώμα (Νικολαΐδης, Κατσουράνης, Καψής) και ασπρόμαυρο χρώμα (Ζαγοράκης, Βρύζας) και κιτρινόμαυρο χρώμα του Βορρά (Χαριστέας, Δέλλας). Το βασικό χρώμα του όμως ήταν γαλανόλευκο. Οι Έλληνες ενώθηκαν, κάτι που κάνουν σπάνια και γι αυτό πέτυχαν. Το Euro 2004 ανήκει στο Ελληνικό ποδόσφαιρο. Διοίκηση της ΕΠΟ και Έλληνες παίκτες των Ελληνικών και ξένων ομάδων συνέβαλαν τα μέγιστα τόσο στην πρόκριση της Εθνικής στο Euro όσο και στην κατάκτηση του τροπαίου.

Καμία Ελληνική ομάδα δεν δικαιούται κάτι παραπάνω από την ιστορική πίτα εκείνου του μαγικού καλοκαιριού...

Σχόλια