Υπόθεση Σεμέδο - Νομική ανάλυση


Συγκλονισμένη η αθλητική κοινή γνώμη παρακολουθεί τις εξελίξεις με την υπόθεση της σύλληψης του Πορτογάλου ποδοσφαιριστή Ρούμπεν Σεμεδο ο οποίος αντιμετωπίζει κατηγορίες για ομαδικό βιασμό 17χρονης κοπέλας.

ΞΕΝΟ ΣΩΜΑ ΣΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ

Αξίζει να σημειώσουμε εισαγωγικά ότι ο Σεμέδο ήταν ξένο σώμα στον Ολυμπιακό εδώ και έναν χρόνο. Οι λόγοι ήταν οι εξής:
  • Η πίεση που ασκούσε στην ΠΑΕ Ολυμπιακός πέρυσι τον Σεπτέμβριο να πάρει μεταγραφή στην Μπενφίκα και η μείωση της διάθεσής του στις προπονήσεις.



  • Η συμμετοχή του στο παράνομο κορνονοπάρτι της Λ. Συγγρού επί σκληρού lockdown πέρυσι τον Νοέμβριο για το οποίο η ΠΑΕ Ολυμπιακός τον τιμώρησε με πρόστιμο που σύμφωνα με ρεπορτάζ έφτανε τις 100.000 ευρώ! Καμία σχέση φυσικά με τα 300 ευρώ του διοικητικού προστίμου που επέβαλε το κράτος.

  • Η κακή αγωνιστική του απόδοση στον τελικό του κυπέλλου με τον ΠΑΟΚ τον Μάιο και στα προκριματικά του Champions League πριν λίγες εβδομάδες.

  • Διάφορες άλλες περιπέτειες που είχε και οι οποίες δεν έχουν γίνει γνωστές.

ΤΑ NOMIKA ΜΑΡΓΑΡΙΤΑΡΙΑ ΤΩΝ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ SITES

Ο κόσμος προσπαθεί να βγάλει άκρη για το τι συμβαίνει με την υπόθεση, αλλά τα μαργαριτάρια που έχουμε διαβάσει σήμερα από τα αθλητικά sites δεν είναι λίγα. Αυτό είναι λογικό γιατί ο κάθε δημοσιογράφος δεν είναι υποχρεωμένος να έχει νομικές γνώσεις, ωστόσο πάντα χρειάζεται λίγη προσοχή:

  • Το Gazzetta.gr μας ενημέρωσε ότι ασκήθηκε δίωξη εναντίον του Σεμέδο από τον Ανακριτή!
Η πραγματικότητα είναι ότι οι ανακριτές δεν ασκούν διώξεις, τη δίωξη την άσκησε ο Εισαγγελέας. Ο ανακριτής από κοινού με τον εισαγγελέα θα συναποφασίσουν μετά την απολογία του Σεμέδο αν θα προφυλακιστεί ή όχι ο Πορτογάλος και αν θα του επιβληθούν περιοριστικοί όροι και ποιοι θα είναι αυτοί.

  • Το SDNA μας ενημέρωσε ότι εφόσον αποδειχθεί η ενοχή του Σεμέδο, τότε ο Πορτογάλος θα λογοδοτήσει στη Δικαιοσύνη!!!
Η πραγματικότητα είναι εντελώς αντίστροφη: Πρώτα λογοδοτεί/απολογείται ο κατηγορούμενος και στη συνέχεια κρίνεται αν είναι ένοχος ή όχι.

  • Το sport-fm.gr αναφέρει ότι αν οι κατηγορίες στοιχειοθετηθούν, ο Σεμέδο θα προφυλακιστεί. Αυτό είναι εντελώς αναληθές.


Η πραγματικότητα είναι ότι ο Σεμέδο θα προφυλακιστεί αν κριθεί ύποπτος τέλεσης νέων αξιόποινων πράξεων ή ύποπτος φυγής ή και τα δύο (εφόσον υπάρχουν και ενδείξεις ενοχής). Το αν οι κατηγορίες «στοιχειοθετηθούν» θα κριθεί όταν και αν γίνει δίκη.


ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΠΟΙΝΙΚΑ ΒΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ - ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΠΡΟΦΥΛΑΚΙΣΗΣ;

Ο Σεμέδο θα απολογηθεί ενώπιον ανακριτή και Εισαγγελέα πιθανότατα την Τετάρτη ή την Πέμπτη, όπως και οι τυχόν συγκατηγορούμενοί του. Μετά την απολογία του, ανακριτής και εισαγγελέας θα κρίνουν αν πρέπει να προφυλακιστεί (δηλ. να οδηγηθεί στη φυλακή προσωρινά-από λίγες μέρες/εβδομάδες μέχρι maximum 18 μήνες- μέχρι να ολοκληρωθεί η προδικασία για την υπόθεση).

Για να προφυλακιστεί ο Σεμέδο πρέπει πρώτον να υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις ενοχής (αυτό θα κριθεί με βάση τη δικογραφία, την καταγγελία της κοπέλας, τυχόν αντιφάσεις της, τους υπερασπιστικούς ισχυρισμούς του Σεμέδο, τυχόν ιατροδικαστικές εξετάσεις, κτλ) και δεύτερον ο κατηγορούμενος να είναι είτε ύποπτος φυγής είτε ύποπτος τέλεσης νέων αξιόποινων πράξεων.

Σχετικά δύσκολα ένας κατηγορούμενος κρίνεται ύποπτος φυγής, γιατί πρέπει να έχει προπαρασκευάσει τη φυγή του ή να έχει υπάρξει φυγόδικος κατά το παρελθόν ή να έχει καταδικαστεί  κατά το παρελθόν για απόδραση κρατουμένου.

Ωστόσο, αν είναι ύποπτος τέλεσης νέων αξιόποινων πράξεων είναι κάτι που μπορεί να κριθεί με βάση και το παρελθόν του κατηγορουμένου. Θυμίζουμε λοιπόν ότι το ποινικό μητρώο του Σεμέδο είναι βαρύ σύμφωνα με όσα έχουν δημοσιευθεί.

Συμπερασματικά, δεν αποκλείεται ο Σεμέδο να προφυλακιστεί αλλά δεν είναι καθόλου δεδομένο όπως νομίζουν κάποιοι.

Είτε προφυλακιστεί ο Σεμέδο είτε όχι, η υπόθεση θα οδηγηθεί σε διασκέψεις δικαστικών συμβουλίων που μετά από πολύμηνες διαδικασίες θα κρίνουν αν ο κατηγορούμενος πρέπει να δικαστεί ή όχι. Αν δεν δικαστεί, ολοκληρώνεται η ποινική του περιπέτεια. Αν δικαστεί, τότε στη δίκη θα κριθεί αν είναι αθώος ή ένοχος και φυσικά σε περίπτωση ενοχής θα έχει δικαίωμα έφεσης άρα νέας δεύτερης δίκης. Αν κριθεί ένοχος και δεν δοθεί αναστολή τότε θα οδηγηθεί στη φυλακή αλλά θα αφαιρεθεί από την ποινή του το τυχόν διάστημα προφυλάκισης.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι σε περίπτωση που κριθεί ότι δεν υπήρξε βιασμός αλλά συγκατάθεση στην ερωτική πράξη, τότε η ηλικία των 17 ετών δεν επιφέρει καμία ποινική συνέπεια στον Σεμέδο (πέραν του ηθικού σκέλους), καθώς οι γενετήσιες πράξεις με ανηλίκους είναι ατιμώρητες εφόσον οι ανήλικοι έχουν συμπληρώσει τα 15 έτη και εφόσον φυσικά υπάρχει συγκατάθεση που απαιτείται σε κάθε ηλικία ούτως ή άλλως.
Συνεπώς είναι νομικά αδιάφορο το επιχείρημα του συνηγόρου υπεράσπισης του Πορτογάλου αμυντικού ότι η κοπέλα έμοιαζε 23 ετών και προφανώς ειπώθηκε για το ηθικό σκέλος.

ΠΩΣ ΕΠΗΡΕΑΖΕΤΑΙ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΠΩΛΗΣΗΣ

Η πώληση του Ρούμπεν Σεμέδο από την οποία ο Ολυμπιακός θα μπορούσε να αποκομίσει από 8 έως 10 εκατομμύρια ευρώ, είναι πλέον όνειρο θερινής νυκτός για τους ερυθρόλευκους. Και εξηγούμε:

  • Ο Σεμέδο θα απολογηθεί πιθανότατα την Τετάρτη ή την Πέμπτη ενώπιον ανακριτή και εισαγγελέα με υπαρκτό κίνδυνο προφυλάκισης.

  • Ακόμα και αν ο Πορτογάλος αποφύγει την προφυλάκιση και αφεθεί ελεύθερος, πολύ δύσκολα θα αποφύγει τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα συνεπώς μεταγραφή σε ομάδα του εξωτερικού ενώ ισχύει η απαγόρευση εξόδου δεν γίνεται.

  • Ακόμα όμως και αν συμβεί το νομικό θαύμα και αποφύγει και την προφυλάκιση και την απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, τότε και πάλι πολύ δύσκολα κάποια ομάδα θα θέλει να εμπλακεί με το όνομα ενός ανθρώπου που αντιμετωπίζει τόσο σοβαρές κατηγορίες, ειδικά όταν έχει τόσο βεβαρημένο παρελθόν. Αλλά ακόμη και αν ενδιαφερθεί, η τιμή του πλέον θα είναι πολύ χαμηλότερη.

  • Ούτως ή άλλως, η μεταγραφική περίοδος ολοκληρώνεται αύριο και δεν θα έχει πραγματοποιηθεί ακόμα η απολογία Σεμέδο σε ανακριτή και Εισαγγελέα!
Η μόνη πιθανότητα για να πετύχει κάτι ο Ολυμπιακός είναι να αφεθεί μετά την ανάκριση ελεύθερος χωρίς περιοριστικούς όρους, ειδάλλως να ξεκαθαρίσει νομικά η υπόθεση πριν τη λήξη του συμβολαίου του μήπως ο Σεμέδο (σε μεγαλύτερη ηλικία και απροπόνητος) δοθεί έναντι κάποιου πολύ μικρότερου ποσού σε κάποια ομάδα της χώρας του.

Η Αθλητική Διαπλοκή δηλώνει ότι σέβεται το τεκμήριο της αθωότητας του Ρούμπεν Σεμέδο.

Σχόλια