Το Βατερλώ Μπάρτσα με Μέσι και ο χειρισμός-υπόδειγμα της Ρεάλ με Ρονάλντο


Η μεταγραφή του Λιονέλ Μέσι στην Παρί Σεν Ζερμέν ήταν το μεταγραφικό γεγονός του φετινού καλοκαιριού.
 
Οι διοικήσεις της Μπαρτσελόνα ακολούθησαν την πιο καταστροφική πολιτική που θα μπορούσαν στην υπόθεση του Λιονέλ Μέσι με αποτέλεσμα να καταφέρουν να τον χάσουν ως ελεύθερο!

Όταν πέρυσι το καλοκαίρι ο Αργεντινός πίεζε να πάρει μεταγραφή στην Μάντσεστερ Σίτι, η διοίκηση Μπαρτομέου "μουλάρωσε" και ζητούσε την κάλυψη της ρήτρας των 700 εκατομμυρίων ευρώ για έναν παίκτη 33 ετών τη στιγμή που η ακριβότερη μεταγραφή όλων των εποχών ήταν 222 εκατομμύρια!

Από τη μεριά της η Σίτι προσέφερε βασιλικό συμβόλαιο στον Μέσι αλλά στην Μπαρτσελόνα η προσφορά ήταν ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ και 3 παίκτες.

Η Μπαρτσελόνα δεν δέχτηκε, ούτε διαπραγματεύτηκε ένα μεγαλύτερο ποσό. Έτσι όμως παραβίασε έναν βασικό άγραφο κανόνα του ποδοσφαίρου: Δεν μπορείς να κρατήσεις κάποιον παρά τη θέλησή του ακόμα και αν έχει συμβόλαιο!

Ο Μέσι αναγκάστηκε να μείνει στους Μπλαουγκράνα, αλλά δεν ανανέωσε το συμβόλαιό του.

Ακολούθησε μια αδιάφορη χρόνια με άδειες εξέδρες λόγω πανδημίας και την Μπαρτσελόνα να χάνει το πρωτάθλημα και πλέον ο Μέσι έμεινε ελεύθερος.

Η καταχρεωμένη και επηρεασμένη από την πανδημία Μπαρτσελόνα δεν μπόρεσε να καλύψει το νέο συμβόλαιό του παρότι ο Αργεντινός ήταν πλέον θετικός να μείνει στη Βαρκελώνη. Ωστόσο όπως είπαμε, ήταν πλέον ελεύθερος! Ο νέος του προορισμός (Παρί), δεν είχε την υποχρέωση να καταβάλει ούτε ένα ευρώ στα ταμεία της Μπαρτσελόνα! Αν ο Μέσι είχε φύγει πέρυσι, η Μπαρτσελόνα θα είχε ενισχύσει τα ταμεία της με τουλάχιστον 100 εκατομμύρια ευρώ και το έμψυχο δυναμικό της με 3 παίκτες ενώ θα εξοικονομούσε και το συμβόλαιο του Μέσι της περσινής σεζόν.

Ο ΧΕΙΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΡΕΑΛ ΜΕ ΤΟΝ ΚΡΙΣΤΙΑΝΟ ΡΟΝΑΛΝΤΟ
Από την άλλη πλευρά, η Ρεάλ Μαδρίτης παρέδωσε σεμινάρια διαχείρισης στην υπόθεση Κριστιάνο Ρονάλντο. Παρότι τα τελευταία 3 χρόνια του στη Ρεάλ ο Πορτογάλος έφερε 3 σερι Τσάμπιονς Λιγκ στη βασίλισσα, όταν απαίτησε να φύγει, δεν τον κράτησαν με το ζόρι. Η Ρεάλ έλαβε 101 εκατομμύρια ευρώ από την Γιουβέντους και παραχώρησε τον Ρονάλντο αποδεικνύοντας ότι είναι υπεράνω ονομάτων.

Όταν είχε αγοράσει η Ρεάλ τον Πορτογάλο από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ το 2009, είχε καταβάλει 94 εκατομμύρια ευρώ και τότε ήταν η ακριβότερη μεταγραφή όλων των εποχών στο ποδόσφαιρο. Όταν τον παραχώρησε το 2018, έλαβε από την Γιουβέντους 101 εκατομμύρια ευρώ.

Συμπερασματικά, η Ρεάλ είχε τον Ρονάλντο 9 χρόνια να τις φέρνει τίτλους (σύνολο 4 Τσάμπιονς Λιγκ), χορηγίες και έσοδα (πληρώνοντας του φυσικά αντίστοιχα τεράστια συμβόλαια) αλλά από τις μετακινήσεις του όχι απλώς δεν ζημιώθηκε, αλλά είχε και ένα μικρό κέρδος 7 εκατομμυρίων ευρώ και ας τον πούλησε στα 34 του!

Σχόλια