Οι 3 χαμένες ιστορικές ευκαιρίες ΟΣΦΠ, ΠΑΟ και ΑΕΚ στην Ευρώπη

 

Η περίοδος που διανύουμε είναι από τις χειρότερες για το Ελληνικό ποδόσφαιρο στην Ευρώπη σε συλλογικό επίπεδο. Η Αθλητική Διαπλοκή ανατρέχει σήμερα σε μία άλλη εποχή, όταν οι καλές πορείες των Ελληνικών ομάδων στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις ήταν στην ημερήσια διάταξη. Ας θυμηθούμε λοιπόν τρεις ιστορικές πορείες των Ελληνικών ομάδων οι οποίες όμως χάθηκαν με τραγικό τρόπο για τους 3 μεγάλους του ποδοσφαίρου μας.

(Κλικ στις φωτογραφίες για μεγέθυνση)

1) 1997-98: ΤΟ ΧΑΡΑΚΙΡΙ ΤΗΣ ΑΕΚ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ

Η σεζόν 1997-98 βρήκε την ΑΕΚ να περνάει στα χέρια της Αγγλικής πολυεθνικής εταιρείας ENIC, η οποία ανέθεσε την προεδρία της ΠΑΕ στον Λάκη Νικολάου.

ΤΑ ΝΕΑ 13-10-1997

ΤΑ ΝΕΑ 14-10-1997

Στο αγωνιστικό κομμάτι, η Ένωση πορεύθηκε με προπονητή τον Ρουμάνο Ντουμίτρου Ντουμίτριου και πραγματοποίησε μία αξιόλογη πορεία στο Κύπελλο κυπελλούχων Ευρώπης.
Ξεκίνησε από τη φάση των "32" αποκλείοντας τη Λετονική Ντίναμπουργκ με νίκη 5-0 στη Ν. Φιλαδέλφεια και με νίκη 2-4 στη Λετονία.
Στη φάση των "16" η ΑΕΚ απέκλεισε την αυστριακή Στουρμ Γκρατς με νίκη 2-0 στη Ν. Φιλαδέλφεια και παρά την ήττα με 1-0 στην Αυστρία. Ο 1ος αγώνας με την Στουρμ Γκρατς σκιάστηκε από τον σοβαρό τραυματισμό του Χρήστου Κωστή που ουσιαστικά κατέστρεψε την καριέρα ενός από τα μεγαλύτερα ταλέντα του Ελληνικού ποδοσφαίρου.
Στα προημιτελικά, η Ένωση κλήθηκε να αντιμετωπίσει τη Ρωσική Λοκομοτίβ Μόσχας με στόχο την πρόκριση στα ημιτελικά! Ο πρώτος αγώνας στις 5 Μαρτίου, έληξε ισόπαλος 0-0 και όλα θα παίζονταν στη ρεβάνς της 19 Μαρτίου στη Μόσχα.

ΤΑ ΝΕΑ 17-03-1998


ΤΑ ΝΕΑ 19-03-1998


Στη Μόσχα γράφτηκε η ιστορία του πιο πικρού αποκλεισμού στην ιστορία της ΑΕΚ. Η Λοκομοτίβ προηγήθηκε στο 55' με τον Χαρλάτσεφ, αλλά η ΑΕΚ ισοφάρισε με πέναλτι του Κοπιτσή στο 67' και κρατούσε σφιχτά στα χέρια της την 4άδα του κυπέλλου κυπελλούχων. Στο 90' ο Ντ. Νικολαΐδης αστόχησε σε κενή εστία και έχασε αδιανόητη ευκαιρία να κάνει το 1-2. Με 2 λεπτά καθυστερήσεων, ο Ντ. Νικολαΐδης στο 92' βρέθηκε μόνος του πλάγια και αντί να κερδίσει χρόνο στο κόρνερ (κάτι που δεν συνέβαινε συχνά εκείνα τα χρόνια), έβγαλε μία κακή σέντρα. Στην επαναφορά των Ρώσων και ενώ ο διαιτητής κοιτούσε το ρολόι του, η Λοκομοτίβ σε νεκρό χρόνο μαχαίρωσε την ΑΕΚ πετυχαίνοντας 2ο γκολ με τον Τζουγκαΐνοφ μέσα από μία φάση διαρκείας και πήρε το εισιτήριο των ημιτελικών!

(Το βίντεο με τα στιγμιότυπα του αγώνα).

    ΤΑ ΝΕΑ 20-03-1998


Η Λοκομοτίβ έπαιξε στα ημιτελικά με την Στουτγάρδη και αποκλείστηκε. Η Στουτγκάρδη βρέθηκε στον τελικό της Στοκχόλμης απέναντι στην Τσέλσι, η οποία νίκησε 1-0 και κατέκτησε το τρόπαιο.

Τα βέλη στον Ντέμη:

Η χαμένη ευκαιρία του Νικολαΐδη στέρησε από την ΑΕΚ την ευκαιρία να προκριθεί στα ημιτελικά. Ο Ντέμης δέχτηκε βέλη από παντού και πικραμένος σκέφτηκε να φύγει από την ΑΕΚ και να πάρει μεταγραφή στην Άντερλεχτ που επιθυμούσε να τον εντάξει στο ρόστερ της. Ο ίδιος δήλωσε μετά το τέλος της καριέρας του στο Legend Stories της Nova:

"Υπήρχε ένα κλίμα, ιδίως μετά από εκείνο το ματς στο οποίο έχασα μία ευκαιρία καλή για να κερδίσουμε. Έτσι την έχω στο μυαλό μου. Οι ΑΕΚτζήδες και κυρίως ο κόσμος την έχουν ως μία ευκαιρία που δεν χάνεται, αλλά έχω χάσει πολύ πιο εύκολες ευκαιρίες, αλλά υπήρχε ένα πολύ αρνητικό κλίμα, το ένιωθα, νόμιζα ότι όλοι ήθελαν να φύγω, ότι ήμουν ο μοναδικός υπεύθυνος που αποκλειστήκαμε και ότι δεν με ήθελαν. Έτσι ένιωθα. Ίσως είναι άδικο, ίσως ήταν για λίγο διάστημα, ίσως ήταν για 2-3 εβδομάδες, αλλά δεν το σκεφτόμουν αλλιώς"
Τότε γράφτηκε στις εφημερίδες ότι δεν με ένοιαζε, ότι στην επιστροφή έκανα πλάκα, κάτι γελοιότητες. Λες και όλος ο κόσμος ήθελε να πάμε στους "4" και εγώ δεν ήθελα. Ή ότι φταίω εγώ που έχασα την ευκαιρία και όχι όλη η ομάδα που καθόμασταν με μία μέτρια ομάδα, τα τελευταία 10 λεπτά δεν βγήκαμε από το τέρμα μας. Το θεώρησα άδικο όλο αυτό. Δηλαδή δεν μπορεί να φταίει κάποιος ποδοσφαιριστής που έχασε μία ευκαιρία σε ένα ματς και να έχει τρομερή κριτική από όλο τον Τύπο, αλλά και από συμπαίκτες, αλλά και η διοίκηση της ΑΕΚ δεν είχε κανένα πρόβλημα, δεν πήγα μόνος μου, δεν το έσκασα για να πάω να μιλήσω με την Άντερλεχτ".

Η μεταγραφή του Ντέμη στην Άντερλεχτ παρουσιαζόταν ως δεδομένη στον Ελληνικό Τύπο, αλλά ο Νικολαΐδης μετά από συνάντησή του με την Original αλλάζει απόφαση και μένει στην ΑΕΚ. Ο αποκλεισμός από τη Λοκομοτίβ όμως στοίχειωσε και εξακολουθεί να στοιχειώνει την ΑΕΚ.

2) 1998-99: ΤΑ ΚΑΤΑΡΑΜΕΝΑ ΜΠΟΦΩΡ ΣΤΟ ΟΑΚΑ


Δύο μέρες πριν συμπληρωθεί ένας χρόνος από τον τραγικό αποκλεισμό της ΑΕΚ στη Μόσχα, ο Ολυμπιακός βίωνε το δικό του σοκ χάνοντας τη δική του ιστορική ευκαιρία πρόκρισης στα ημιτελικά και μάλιστα του Champions League.
Με πρόεδρο και ιδιοκτήτη τον Σωκράτη Κόκκαλη και προπονητή τον Ντούσαν Μπάγεβιτς, οι ερυθρόλευκοι μετρούσαν ήδη 2 συνεχόμενα πρωταθλήματα και βάδιζαν για το 3ο. Η πρώτη παρουσία τους στο Τσάμπιονς Λιγκ την προηγούμενη σεζόν (1997-98) ήταν μέτρια, με τον Ολυμπιακό να παρουσιάζει μέταλλο στην έδρα του αλλά να προβληματίζει εκτός έδρας. Το 1998-99 όμως έγινε η υπέρβαση.

Στα προκριματικά ο Ολυμπιακός θα αποκλείσει την πρωταθλήτρια Κύπρου Ανόρθωση νικώντας 2-1 στο ΟΑΚΑ στις 12/08/1998 και 2-4 στην Κύπρο στις 26/08/1998.
Ο Ολυμπιακός κληρώνεται στον 1ο όμιλο του Τσάμπιονς Λιγκ με Άγιαξ, Πόρτο και Κροάσια Ζάγκρεμπ.
Στην 1η αγωνιστική στις 16/09/1998, ο Ολυμπιακός θα σταθεί τυχερός. Παρότι βρέθηκε πίσω στο σκορ με 2-0 και η Πόρτο έχασε πολλές και μεγάλες ευκαιρίες για μεγάλη διάσταση στο σκορ, εν τούτοις ο Ολυμπιακός με 2 φάσεις στο τελευταίο 5λεπτο κατάφερε να ισοφαρίσει από το πουθενά και να πάρει εκτός έδρας βαθμό.
Στη 2η αγωνιστική στις 30/09/1998, ο Ολυμπιακός θα νικήσει 2-0 την πρωταθλήτρια Κροατίας Κροάσια Ζάγκρεμπ στο ΟΑΚΑ.
Στην 3η αγωνιστική στις 21/10/1998, ο Ολυμπιακός θα νικήσει τον Άγιαξ με 1-0 με ένα εκπληκτικό γκολ του Αλεξανδρή σε ένα ΟΑΚΑ-ηφαίστειο.
Στην 4η αγωνιστική στις 04/11/1998, ο Ολυμπιακός θα γνωρίσει τη μοναδική του ήττα σε εκείνη τη φάση ομίλων από τον Άγιαξ με 2-0 στο Άμστερνταμ.
Στην 5η αγωνιστική στις 25/11/1998 σε ένα παιχνίδι-θρίλερ, ο Ολυμπιακός θα νικήσει 2-1 την Πόρτο. Ο Ολυμπιακός είχε προηγηθεί στο 18' με γκολ του Γκόγκιτς. Στο 2ο ημίχρονο, ο Ελευθερόπουλος απέκρουσε πέναλτι του μετέπειτα συμπαίκτη του Ζάχοβιτς και στο 56' ο Τζόρτζεβιτς έγραψε το 2-0. Ο Ζάχοβιτς μπορεί να έχασε πέναλτι, αλλά στο 76' με απευθείας φάουλ έβαλε ξανά την Πόρτο στο παιχνίδι. Ο Ολυμπιακός θα μείνει λίγο μετά με 10 παίκτες λόγω αποβολής του Άντζα και στο τέλος του αγώνα η Πόρτο θα χάσει τεράστια ευκαιρία με δοκάρι μετά από λανθασμένη έξοδο του Ελευθερόπουλου. Το θρίλερ θα λήξει με νικητή τον Ολυμπιακό και τον Ελευθερόπουλο ήρωα αλλά και παραλίγο μοιραίο.
Στην 6η αγωνιστική στις 09/12/1998, ο Ολυμπιακός πήγε στο χιονισμένο Ζάγκρεμπ θέλοντας νίκη ή ισοπαλία κόντρα στην Κροάσια για την πρόκριση στους «8». Η Κροάσια προηγήθηκε στο 35', αλλά στο 64' ήρθε το γκολ της λύτρωσης και της πρόκρισης από τον Στέλιο Γιαννακόπουλο. Ο Ολυμπιακός πήρε τον βαθμό, την 1η θέση του ομίλου και το εισιτήριο για την καλύτερη 8άδα της Ευρώπης.

ΤΑ ΝΕΑ 10-12-1999



Η κλήρωση θα φέρει στο δρόμο του Ολυμπιακού την Γιουβέντους των Ζιντάν, Ιντζάγκι, Ντελ Πιέρο, Κόντε, Ντι Λίβιο, Περούτζι και Μοντέρο με προπονητή τον Μαρτσέλο Λίπι.

ΤΑ ΝΕΑ 17-12-1998:

Στον 1ο προημιτελικό στις 03/03/1999 στο Τορίνο, πραγματοποιήθηκε μία από τις μεγαλύτερες εκδομές Ελλήνων φιλάθλων στο εξωτερικό. Στον αγώνα, ο Δημήτρης Ελευθερόπουλος, κατεβάζοντας τα ρολά, κρατάει τον Ολυμπιακό ζωντανό. Αποκορύφωμα η τριπλή απόκρουση που ψηφίστηκε ως η καλύτερη απόκρουση εκείνης της σεζόν. Το σκορ μένει στο 2-0, μάλλον χαμηλά για τα δεδομένα των ευκαιριών της Γιουβέντους. Στις καθυστερήσεις, ο Ολυμπιακό θα κερδίσει ανέλπιστα πέναλτι. Ο Νινιάδης το εκτελεί εύστοχα, μειώνει σε 2-1 και χτίζει το όνειρο των ημιτελικών στη συνείδηση του λαού του Ολυμπιακού εν όψει της ρεβάνς.

ΤΑ ΝΕΑ 04-03-1999:


Η ώρα για τον επαναληπτικό προημιτελικό φτάνει στις 17/03/1999, σε ένα κατάμεστο ΟΑΚΑ.


ΤΑ ΝΕΑ 17-03-1999

Ο Γκόγκιτς θα ανοίξει το σκορ στο 12' ξεσηκώνοντας ολόκληρη την Ελλάδα. Ο Ολυμπιακός θα χάσει και άλλες ευκαιρίες και η Γιουβέντους δεν θα απειλήσει. Οι ερυθρόλευκοι κρατάνε σφιχτά την πρόκριση την οποία θα πάρει ο αέρας 5 λεπτά πριν το τέλος. Η Γιουβέντους θα ισοφαρίσει στη μοναδική της ουσιαστικά ευκαιρία με τον Κόντε και με τον αέρα να προδίδει την έξοδο του Ελευθερόπουλου και να γκρεμίζει το όνειρο του Ολυμπιακού...

ΤΑ ΝΕΑ 18-03-1999


Η μεγάλη ευρωπαϊκή πορεία του Ολυμπιακού συμπληρώθηκε με το νταμπλ στην Ελλάδα σε μια ομάδα με 9 στους 11 πακτες Έλληνες. Η δε Γιουβέντους αποκλείστηκε στα ημιτελικά από την Μάντσεστερ Γ. του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον, η οποία κατέκτησε το Τσάμπιονς Λιγκ με την επική ανατροπή στις καθυστερήσεις στον συγκλονιστικό τελικό του Καμπ Νου κόντρα στην Μπάγερν γράφοντας ιστορία με το τρεμπλ εκείνης της χρονιάς.

Ο Αλέξης Αλεξανδρής σε μεγάλη συνέντευξή του στο Sport24 το 2017 είχε μιλήσει για τον τραγικό αποκλεισμό:

"Εκείνο το βράδυ της 3ης Μαρτίου του 1999 έχει μείνει ανεξίτηλα χαραγμένο στη μνήμη των οπαδών του Ολυμπιακού. Τραγουδιέται μέχρι σήμερα το κόκκινο πανό που άφησαν οι χιλιάδες φίλοι των Πειραιωτών, εκεί ψηλά στο Ντέλε Άλπι. Η Γιουβέντους προηγείται με σκορ 2-0, όταν στο 90ο λεπτό ο Αλεξανδρής κερδίζει το πέναλτι και ο Νινιάδης παίρνει την μπάλα για να τη στήσει απέναντι στον Περούτσι...

"Ήμασταν σίγουροι ο ένας για τον άλλον. Είχαμε εμπιστοσύνη στις δυνατότητές μας. Ο Ανδρέας είχε μπει λίγο νωρίτερα, ήταν ξεκούραστος, είχε καθαρό μυαλό, γνωρίζαμε την αξία του και δεν είχαμε άγχος κατά την εκτέλεση του πέναλτι".

"Νομίζω πως ήταν η μεγαλύτερη ευκαιρία του Ολυμπιακού να φτάσει ψηλά στην Ευρώπη. Αν περνούσαμε τη Γιουβέντους πιστεύω πως θα πηγαίναμε μέχρι τον τελικό. Δεν μου αρέσει να ρίχνω ευθύνες σε άλλους. Όμως, θεωρώ πως εκείνη ήταν μία άσχημη βραδιά του Μπάγεβιτς κι όχι του Ελευθερόπουλου. Όποιος ξαναδεί το δεύτερο ημίχρονο, θα συνειδητοποιήσει πως η Γιουβέντους ήταν παραδομένη.

Σαν να μας έλεγε: 'Βάλτε τρία γκολ'. Δεν αγωνιζόμουν ούτε εγώ, ούτε ο Ίβιτς, ούτε ο Νινιάδης. Στο δημιουργικό κομμάτι είχε μείνει μόνο ο Καραπιάλης με τον Γκόγκιτς. Και ξαφνικά γύρω στο 75’ βγάζει τον Καραπιάλη, ο οποίος ήταν ο μόνος που μπορούσε να δώσει μία καλή πάσα, για να βάλει τον Αμπονσά αμυντικό χαφ!

Σ’ εκείνο το σημείο η Γιουβέντους καταλαβαίνει πως δεν θα χτυπήσουμε τον αγώνα και βγαίνουν όλοι μπροστά. Εγώ κι ο Λουτσιάνο μπήκαμε στον αγωνιστικό χώρο στο 88’, αφού είχαμε δεχθεί το γκολ. Ήταν αδύνατον μέσα σε 3-4 λεπτά να γυρίσουμε το ματς. Γι’ αυτό το λόγο πιστεύω πως ήταν καθαρά μία άσχημη βραδιά του Μπάγεβιτς. Θυμάμαι, τον κοιτούσα απ’ τον πάγκο και περίμενα να μου πει: ‘Μπες, είναι για 3-0 αυτοί’.

Αντίθετα, έδειχνε... παγωμένος. Βέβαια, ήταν και μία ιδιαίτερη βραδιά με κρύο, χιονόνερο κι αέρα. Παρ’ όλα αυτά, ήταν φανερό πως δεν μπορούσε να μας εμπνεύσει. Είδα στα μάτια του ένα φόβο. Και το πληρώσαμε. Ήταν μεγάλη ευκαιρία ρε γαμώτο να κάναμε κάτι παραπάνω. Δεν ήξερε κανείς μέχρι πού μπορούσαμε να φτάσουμε. Σ’ έναν ημιτελικό όλα γίνονται.

Ειδικά απ’ την στιγμή που θα βρίσκαμε μπροστά μας την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Θα ήταν καλό για όλο το ελληνικό ποδόσφαιρο μία πρόκριση στην ημιτελική φάση του Champions League. Μην ξεχνάμε πως είχε προηγηθεί κι η πορεία του Παναθηναϊκού μέχρι τα ημιτελικά, όπου αποκλείστηκε απ’ τον Άγιαξ. Δεν ήταν και μικρό πράγμα δύο ομάδες απ’ την Ελλάδα να φτάνουν μέχρι την ημιτελική φάση της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης. Δεν το ζεις κάθε μέρα".

2001-02: ΤΑ ΚΑΤΑΡΑΜΕΝΑ ΕΚΑΤΟΣΤΑ ΤΟΥ ΒΛΑΟΒΙΤΣ ΣΤΟ ΚΑΜΠ ΝΟΥ

Τη σεζόν 2001-02 ο Παναθηναϊκός πορεύθηκε με Γιάννη Κυράστα ως τον Δεκέμβριο που αποχώρησε για να αντικατασταθεί από τον Μαρκαριάν. Το Τριφύλλι θα πραγματοποιήσει μία εντυπωσιακή πορεία στο Τσάμπιονς Λιγκ. Σε αντίθεση με το 1995-96 που απέκλεισε απλώς τη Λέγκια Βαρσοβίας σε ένα πολύ πιο βατό σύστημα, το 2001-02 ο Παναθηναϊκός ανταπεξήλθε σε ένα πολύ δύσκολο σύστημα με δύο φάσεις ομίλων φτάνοντας στα προημιτελικά. Εκεί άγγιξε το θαύμα και την πρόκριση απέναντι στην Μπαρτσελόνα μέσα στο Καμπ νου!

Το καλοκαίρι ο ΠΑΟ είχε αποκλείσει στα προκριματικά τη Σλάβια Πράγας νικώντας 1-2 στην Τσεχία στις 08/08/2001 και νικώντας 1-0 στη Λεωφόρο στις 22/08/2001.

1η φάση ομίλων: Ο Παναθηναϊκός κληρώθηκε στον 3ο όμιλο με Άρσεναλ, Σάλκε και Μαγιόρκα.
Για την 1η αγωνιστική, στις 11/09/2001, λίγες ώρες μετά τις επιθέσεις στους δίδυμους πύργους και την Ουάσινγκτον, ο Παναθηναϊκός θα νικήσει 0-2 τη Σάλκε στη Γερμανία. Στη 2η αγωνιστική στις 18/09/2001, οι πράσινοι θα ξεπεράσουν το βατό εμπόδιο της Μαγιόρκα με νίκη 2-0 στη Λεωφόρο. Ο Παναθηναϊκός αγγίζει την πρόκριση από την 3η αγωνιστική που θα νικήσει την Άρσεναλ στη Λεωφόρο 1-0 και θα φτάσει τους 9 βαθμούς. Στις 16/10/2001 για την 4η αγωνιστική ο Παναθηναΐκός παρά την καλή του απόδοση ηττήθηκε από την Άρσεναλ στο Λονδίνο με 2-1. Ακολουθεί στις 24/10/2001 η νίκη του ΠΑΟ επί της Σάλκε την 5η αγωνιστική στη Λεωφόρο με 2-0. Οι πράσινοι έχουν την πολυτέλεια να πάνε βαθμολογικά αδιάφοροι στην Ισπανία για το παιχνίδι της 6ης αγωνιστικής με την Μαγιόρκα στις 30/10/2001, όπου θα ηττηθούν με 1-0.

2η φάση ομίλων: Από το 2000 ως το 2003, η φάση των «16» δεν διεξαγόταν σε διπλούς νοκ άουτ αγώνες, αλλά σε φάση 4 ομίλων με 4 ομάδες ο καθένας. Οι 2 πρώτοι του κάθε ομίλου έπαιρναν το εισιτήριο για τα προημιτελικά. Ο ΠΑΟ βρέθηκε στον 3ο όμιλο με Ρεάλ Μαδρίτης, Πόρτο και Σπάρτα Πράγας. Για την 1η αγωνιστική στις 21/11/2001 στη Λεωφόρο, ΠΑΟ και Πόρτο θα αναδειχθούν ισόπαλοι 0-0. Στη 2η αγωνιστική στις 04/12/2001 ο Παναθηναϊκός θα ηττηθεί με 3-0 στο Σαντιάγκο Μπερναμπέου από τη Ρεάλ Μαδρίτης. Το μίνι κακό φεγγάρι του ΠΑΟ θα διακοπεί από το χειμερινό διάλειμμα των διοργανώσεων της ΟΥΕΦΑ και η 3η αγωνιστική θα ακολουθήσει στις 19/02/2002 με το διπλό του Παναθηναϊκού στην Τσεχία με 0-2 επί της Σπάρτα Πράγας. Στις 27/02/2002 για την 4η αγωνιστική θα νικήσει τους Τσέχους και στη Λεωφόρο με 2-1. Θα ακολουθήσει η 5η αγωνιστική στις 12/03/2002 με ήττα στην Πορτογαλία από την Πόρτο με 2-1 και η 6η αγωνιστική με ισοπαλία 2-2 στη Λεωφόρο με τη Ρεάλ.

Η ώρα των προημιτελικών φτάνει στις 03/04 και 09/04 και απέναντι στους πράσινους θα βρεθεί η Μπαρτσελόνα των Ριβάλντο, Πουγιόλ, Κλάιφερτ, Όφερμαρτ, Λουίς Ενρίκε και Σαβιόλα.
Στον 1ο προημιτελικό, ο Παναθηναϊκός θα πάρει τη νίκη με 1-0 με το πέναλτι του Μπασινά στο 79' και οι ελπίδες της επικής πρόκρισης δονούν τον λαό του τριφυλλιού.
Στον επαναληπτικό της 9ης Απριλίου ο Μιχάλης Κωνσταντίνου θα παγώσει το Καμπ Νου ανοίγοντας το σκορ με ένα απίστευτο σουτ στο 8' και πλέον η Μπαρτσελόνα χρειαζόταν 3 γκολ για να προκριθεί και να μην δεχτεί άλλο. Τα 3 γκολ θα έρθουν από τον Λουίς Ενρίκε στο 23' και το 49' και από τον Σαβιόλα στο 61'. Ο Παναθηναϊκός όμως δεν το έβαλε κάτω και διεκδίκησε 2ο γκολ μέχρι το τέλος.
Ο Κωνσταντίνου έχασε τεράστια ευκαιρία με προβολή σε κενή εστία λίγα λεπτά πριν το τέλος, αλλά ο Πουγιόλ έσωσε πάνω στη γραμμή. Στο 96' ήρθε το σουτ του Βλάοβιτς αλλά η μπάλα για λίγα εκατοστά αποσόβησε τα καρδιακά στην Βαρκελώνη.
Τα καταραμένα μποφώρ του Ολυμπιακού το 1999 έδωσαν τη θέση τους στα καταραμένα εκατοστά του Παναθηναϊκού το 2002 και οι πράσινοι έχασαν την ευκαιρία να παίξουν στους ημιτελικούς με τη Ρεάλ Μαδρίτης.

Η Μπαρτσελόνα αποκλείστηκε από τη Ρεάλ στους ημιτελικούς και στη συνέχεια η βασίλισσα στέφθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης στον τελικό της Γλασκόβης κόντρα στη Λεβερκούζεν.

ΤΑ ΝΕΑ 10-04-2002:

ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΟΤΑΝ ΑΝ...

Ένα από τα πιο γνωστά κλισέ λέει ότι με «αν» δεν γράφεται η ιστορία. Δεν έχουν άδικο όσοι το λένε. Παρόλα αυτά, η Αθλητική Διαπλοκή θα επιχειρήσει να εξετάσει με βάση τα δεδομένα της εποχής τις προοπτικές που θα είχαν οι Ελληνικές ομάδες αν έπαιρναν αυτές τις επικές προκρίσεις...

ΑΕΚ: Οι δύο προκρίσεις της ΑΕΚ στο κύπελλο κυπελλούχων της σεζόν 1997-98 πριν το αποκλεισμό από τη Λοκομοτίβ Μ. ήταν απέναντι σε αδύναμους σχετικά αντιπάλους, τη Λετονική Ντίναμπουργκ και την Αυστριακή Στουρμ Γκρατς. Σχετικά αδύναμη ήταν και η Λοκομοτίβ στους "8". Στα ημιτελικά θα έβρισκε όμως απέναντί της μία Γερμανική ομάδα, τη Στουτγκάρδη με προπονητή τον μετέπειτα νικητή του Μουντιάλ 2014 Γιοακίμ Λοβ! Η Στουτγκάρδη έφτασε στον τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων και τερμάτισε 4η στην Μπουντεσλίγκα. Η παράδοση των Ελληνικών ομάδων κόντρα στις Γερμανικές αλλά και η λογική λένε ότι η ΑΕΚ δεν θα προχωρούσε παρακάτω.

Ολυμπιακός: Ο Αλέξης Αλεξανδρής έχει δηλώσει ότι αν ο Ολυμπιακός περνούσε την Γιουβέντους το 1999, ίσως έφτανε στο τελικό. Η Αθλητική Διαπλοκή δεν συμφωνεί. Στα ημιτελικά ο Ολυμπιακός θα αντιμετώπιζε την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον που εκείνη τη χρονιά πέτυχε το ιστορικό τρεμπλ. Ενδεχομένως στο ΟΑΚΑ ο Ολυμπιακός να έπαιρνε κάτι, αλλά στο Ολντ Τράφορντ δεν θα έπαιρνε. Πυξίδα είναι η εμφάνιση του Ολυμπιακού στο Τορίνο με την Γιουβέντους να χάνει απίστευτες ευκαιρίες  για ευρύ σκορ και τον Ελευθερόπουλο να διατηρεί το 2-0 πριν μειώσει ο Ολυμπιακός με πέναλτι στη μοναδική του ευκαιρία στις καθυστερήσεις. Άλλωστε ο Ολυμπιακός αντιμετώπιζε πρόβλημα στους εκτός έδρας αγώνες ειδικά απέναντι στις μεγάλες ομάδες όπως είχε φανεί εκείνη τη χρονιά και στο Άμστερνταμ κόντρα στον Άγιαξ.

ΠΑΟ: Η μεγάλη πορεία των 16 αγώνων της σεζόν 2001-02 σταμάτησε για τον Παναθηναϊκό στο Καμπ Νου. Αν περνούσε το Τριφύλλι, θα αντιμετώπιζε στους "4" την Ρεάλ Μαδρίτης. Οι προοπτικές όμως δεν θα ήταν ευοίωνες. Ένα δείγμα υπάρχει, καθώς στη 2η φάση ομίλων της ίδιας σεζόν, ο Παναθηναϊκός αντιμετώπισε τη Ρεάλ και ηττήθηκε με 3-0 στο Μπερναμπέου, ενώ πήρε 1 βαθμό στη Λεωφόρο (2-2). Συνεπώς είναι μάλλον αδιανόητο να πιστέψει κανείς ότι οι πράσινοι θα απέκλειαν τη Ρεάλ των Γκαλάκτικος (Ζιντάν, Φίγκο, Ρομπέρτο Κάρλος, Μοριέντες, Μακελελέ), η οποία απέκλεισε την Μπαρτσελόνα στους «4» και κατέκτησε το τρόπαιο στον τελικό κόντρα στη Λεβερκούζεν.

Σχόλια