Αναλύουμε γιατί η νίκη της Αγγλίας θα ήταν νίκη του ποδοσφαίρου

Το Euro 2020 ολοκληρώθηκε και κατά γενική ομολογία ήταν ένα από τα καλύτερα Euro (ίσως το καλύτερο) με συγκλονιστικούς αγώνες, ανατροπές, εκπλήξεις, πολλά γκολ και ωραία γκολ. Πρωταθλήτρια Ευρώπης αναδείχθηκε η Ιταλία για 2η φορά στην ιστορία της. Τα 2 euro (1968, 2020) προστίθενται στην ιταλική τροπαιοθήκη μαζί με τα 4 Μουντιάλ (1934, 1938, 1982, 2006) και πλέον η Σκουάντρα Αντζούρα πλησιάζει σε απόσταση αναπνοής σε τίτλους την Γερμανία που έχει 4 Μουντιάλ (1954, 1974, 1990, 2014) και 3 Euro (1972, 1980, 1996).

Ωστόσο, κατά την άποψη μας, η πραγματική νίκη και ο θρίαμβος του ποδοσφαίρου θα ερχόταν χθες αν ο τίτλος πήγαινε home και όχι Rome... Και εξηγούμαστε γιατί θα θέλαμε να δούμε την Αγγλία πρωταθλήτρια Ευρώπης:

  • Η Αγγλία είναι η γενέτειρα του ποδοσφαίρου και οπωσδήποτε την συνδέουμε με το ποιοτικότερο πρωτάθλημα παγκοσμίως, την Premier League.
  • Οι Άγγλοι οπαδοί είναι από τους πιο εκδηλωτικούς παγκοσμίως και προσωπικά λατρεύω μετά από κάθε επιτυχία της εθνικής Αγγλίας να βλέπω βίντεο από pubs με τους έξαλλους πανηγυρισμούς.
    Αν έπαιρναν το Εuro, το νησί θα έπαιρνε φωτιά. Θα βλέπαμε εικόνες που δεν μπορούμε καν να φανταστούμε και θα μνημονεύαμε για δεκαετίες.
  • Η Αγγλία έχει να γευτεί τη χαρά του τροπαίου από το 1966 ενώ οι Ιταλοί είναι πολύ πιο πρόσφατα χορτάτοι (Μουντιάλ 2006).

  • Οι Άγγλοι είναι αδικημένοι σε επίπεδο εθνικών ομάδων, γιατί είναι τεμαχισμένοι. Δεν υπάρχει ενιαία εθνική Μεγάλης Βρετανίας, αλλά 4 διαφορετικές εθνικές ομάδες από την ίδια χώρα (Αγγλία, Σκωτία, Ουαλία, Βόρεια Ιρλανδία). Έτσι έχουν στερηθεί διαχρονικά σπουδαίους ποδοσφαιριστές από τον Βορειοιρλανδό Τζωρτζ Μπεστ μέχρι τον Ουαλό Γκάρεθ Μπέιλ. Αλήθεια μπορεί να φανταστεί κανείς αντί για εθνική Γερμανίας να υπήρχε εθνική Βαυαρίας και εθνική Βραδεμβούργου, κτλ και αντί για team USA στο μπάσκετ να υπήρχε team California ή Team Ohio;

  • Οι Άγγλοι υποφέρουν διαχρονικά από την κατάρα των πέναλτι. Και αυτό είναι άδικο.
    Πριν τη διαδικασία των πέναλτι, οι διαιτητές έστριβαν ένα νόμισμα και ο νικητής έπαιρνε την κούπα. Η διαδικασία των πέναλτι ήρθε να το αντικαταστήσει αυτό. Η διαδικασία αυτή εφαρμόζεται όταν υπάρχουν δύο νικητές αλλά πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος να απονεμηθεί η κούπα σε έναν από αυτούς. Όταν μία ομάδα χάνει συνέχεια με αυτόν τον τρόπο είναι μία ποδοσφαιρική αδικία.

ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΗΡΙΞΑΝ ΜΕ ΤΟΣΟ ΠΑΘΟΣ ΤΟΥΣ ΙΤΑΛΟΥΣ;

Ήδη πριν από τον τελικό του Euro ανάμεσα σε Αγγλία και Ιταλία, ήταν ξεκάθαρο ότι τουλάχιστον στη χώρα μας, η πλειοψηφία του κόσμου στήριζε την Ιταλία. Γινόταν εύκολα αντιληπτό από συζητήσεις σε παρέες αλλά και από σχόλια και αντιδράσεις στα social media. Ακόμα και χθες το γκολ των Άγγλων συνοδεύτηκε από πλήθος θυμωμένων emoji για να ακολουθήσει πλήθος από καρδούλες στην ιταλική ισοφάριση και σχόλια πανηγυρισμών στην Ιταλική νίκη! Γιατί όμως;

Συνήθως οι Έλληνες φίλαθλοι έχουν αντιγερμανικά συναισθήματα τα οποία ανάγονται και σε ιστορικές/πολιτικές καταβολές (Β παγκόσμιος πόλεμος, μνημόνια).

Τα αντιβρετανικά συναισθήματα που αντίκρισα στα social media όμως μου προκάλεσαν εντύπωση.

Στη χώρα μας οι περισσότεροι Έλληνες που δηλώνουν υποστηρικτές ξένων ομάδων στηρίζουν είτε Μπαρτσελόνα/Ρεάλ, είτε Αγγλικές ομάδες (Λίβερπουλ, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Τσέλσι, ακόμα και Νότιγχαμ τα τελευταία χρόνια λόγω της εμπλοκής Μαρινάκη). Σπανίως θα δούμε υποστηρικτές της Γιουβέντους, της Μίλαν ή της Ίντερ. Επίσης οι Έλληνες οπαδοί επιλέγουν το συνδρομητικό κανάλι περισσότερο με βάση τα δικαιώματα της Premier League, παρά της Serie A. Η δε εθνική μας έχει πιο πρόσφατη την δυσάρεστη εμπειρία με τους Ιταλούς και μάλιστα στα προκριματικά αυτού του Euro (0-3 στο ΟΑΚΑ, 2-0 στο Ολίμπικο της Ρώμης.

Η εξήγηση για τη μαζική στήριξη της Ιταλίας από τους Έλληνες είναι τετραπλή:

  • Οι Άγγλοι πήραν τραβηγμένο πέναλτι στον ημιτελικό με την Δανία.

  • Οι Άγγλοι έδωσαν τους πιο πολλούς αγώνες στο Γουέμπλει άρα ήταν ευνοημένοι.

  • Ο Μαραντόνα ήταν ο Θεός και ο Θεός είχε εχθρούς τους Άγγλους. Τους είχε βάλει το χέρι του Θεού και τη γκολάρα το 1986.

  • Οι Άγγλοι έχουν την Ελισάβετ και εμάς δεν μας αρέσει η βασιλεία γιατί είμαστε δημοκράτες. Προτιμάμε τη Σακελλαροπούλου.

- Αναφορικά με το πέναλτι στην παράταση του ημιτελικού με τη Δανία, είναι δυνατόν αυτό το αντιβρετανικό μένος να πηγάζει από το τραβηγμένο πέναλτι; Μία ομάδα που αποκλείστηκε κάποτε από το χέρι του Θεού το οποίο πλέον αναγνωρίζεται ως μαγκιά, έχει στηθεί στο εδώλιο για ένα τραβηγμένο πέναλτι; Γιατί να μην ήταν το πέναλτι του Θεού; Αλήθεια εμείς στη χώρα μας πως αντιδράσαμε όταν στις καθυστερήσεις του αγώνα με την Ακτή Ελεφαντοστού δόθηκε υπέρ του Γιώργου Σαμαρά εκείνο το πέναλτι που μας έστειλε στους «16» του Μουντιάλ το 2014;



- Αναφορικά με  το ότι οι Άγγλοι επειδή έδωσαν τους περισσότερους αγώνες στο Γουέμπλει, το επιχείρημα συνιστά κανονικό ανέκδοτο:

Α. Σε αυτό το Euro, η Ιταλία, η Ισπανία, η Δανία, η Γερμανία, η Ρωσία και η Ουγγαρία έδωσαν 3 αγώνες στην έδρα τους. Η Ιταλία 3/7, η Ισπανία 3/6, η Δανία 3/6, η Γερμανία 3/4, η Ρωσία 3/3, η Ουγγαρία 2/3 και η Αγγλία 6/7. Δεν ήταν η μόνη γηπεδούχος.

Β. Το τίμημα για να παίξουν οι Άγγλοι στο Γουέμπλει στη φάση των «16» ήταν να αντιμετωπίσουν τη Γερμανία.

Γ. Οι Γάλλοι κατέκτησαν το Μουντιάλ του 1998 ως διοργανωτές δίνοντας όλους τους αγώνες στην έδρα τους χωρίς να παίξει άλλη ομάδα μπροστά στον κόσμο της όπως έγινε φέτος. Ποτέ δεν απολογήθηκαν γι αυτό. Όπως δεν θα απολογηθούν και οι Γερμανοί που θα είναι οι διοργανωτές του Euro 2024.

- Αναφορικά με τον Μαραντόνα και την Ελισάβετ τι να πει κανείς. Ναι σίγουρα μας είναι πιο συμπαθές ένα φτωχόπαιδο που κατέκτησε τον κόσμο με το ταλέντο του και τη μαγκιά του και πέθανε στα 60 του σε σχέση με μία κακομαθημένη γαλαζοαίματη που κοντεύει τα 100 χρόνια και κάποτε άφησε να πεθάνουν τα Ελληνόπουλα της Κύπρου (Αυξεντίου, Παλληκαρίδης, Καραολής, Δημητρίου) και χιλιάδες Αργεντινοί στα Φώκλαντς, αλλά μιλάμε για ποδόσφαιρο.
Ξεχνάμε ότι η Ιταλία που τόσο λάτρεψαν οι Έλληνες αυτές τις μέρες κατέκτησε 2 από τα 4 αστέρια της χάρη στον Μουσολίνι; (1934, 1938). Δεν είδαμε η Ιταλική ποδοσφαιρική ομοσπονδία να βγάζει τα 2 αστέρια από τη φανέλα της Σκουάντρα Αντζούρα...


Οι παίκτες της εθνικής Ιταλίας χαιρετούν φασιστικά στο Μουντιάλ του 1938

Το έμβλημα της εθνικής Ιταλίας με τα 4 αστέρια. Τα 2 ήρθαν την εποχή Μουσολίνι (1934, 1938) και τα 2 πιο πρόσφατα (1982, 2006).


Η ΞΕΚΑΘΑΡΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΤΟΥ ΑΓΓΛΙΚΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ

Το Αγγλικό ποδόσφαιρο είναι πολύ μπροστά. Οι επιτυχίες του Αγγλικού ποδοσφαίρου τα τελευταία χρόνια είναι αδιαμφησβήτητες. 
Το αστέρι του Μουντιάλ 1966 θα εξακολουθήσει να κοσμεί τη φανέλα των Λιονταριών, αλλά ο τίτλος αγνοείται τις τελευταίες δεκαετίες λόγω του βρετανικού κατακερματισμού σε 4 εθνικές ομάδες και λόγω της κατάρας των πέναλτι. Ωστόσο, η αγγλική κυριαρχία δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Η Αγγλική κυριαρχία προκύπτει και από τα εξής δεδομένα:
  • Οι Άγγλοι έφτασαν στα ημιτελικά του Μουντιάλ 2018, στα ημιτελικά του Nations League 2019 και στον τελικό του Euro 2020.

  • Στο ranking της FIFA, η εθνική Αγγλίας είναι 4η παγκοσμίως πάνω από Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία, Αργεντινή, Γερμανία και μετά το Euro 2020 αναμένεται να εκτοξευθεί ακόμα περισσότερο.

  • Η Premier League παραμένει το δημοφιλέστερο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου στον κόσμο με πολύ περισσότερα έσοδα, τηλεθέαση και δημοτικότητα συγκριτικά με La Liga (Ισπανία), Serie A (Ιταλία), Bundesliga (Γερμανία) και Ligue 1 (Γαλλία). Το χάσμα με την La Liga διευρύνθηκε με την μεταγραφή Ρονάλντο στην Γιουβέντους και θα διευρυνθεί ακόμα περισσότερο όταν αποχωρήσει ο Μέσι από την ενεργό δράση.
    Τη σεζόν 2018-19 που υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, η Premier League μοίρασε στις ομάδες της 2.860.000.000 ευρώ, ενώ η La Liga μοίρασε 1.420.000.000 ευρώ και η η Serie A μοίρασε 1.150.000.000 ευρώ.
    Το ύψος των τηλεοπτικών δικαιωμάτων αντικατοπτρίζει τη δημοτικότητα μίας λίγκας παγκοσμίως.

  • Δεν είναι τυχαίο ότι ακόμα και στο project της European Super League (που ευτυχώς απέτυχε), προσκλήθηκαν έξι Αγγλικές ομάδες (Λίβερπουλ, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Μάντσεστερ Σίτι, Τσέλσι, Άρσεναλ, Τότεναμ) έναντι 3 Ισπανικών (Ρεάλ Μαδρίτης, Μπαρτσελόνα, Ατλέτικο Μαδρίτης) και 3 Ιταλικών ομάδων (Γιουβέντους, Μίλαν, Ίντερ).
  • Στο Champions League τα τελευταία τρία χρόνια είχαμε δύο Αγγλικούς εμφύλιους τελικούς Λίβερπουλ-Τότεναμ το 2019 και Τσέλσι-Μάντσεστερ Σίτι το 2021.

Σχόλια