Οι 26 από τις 32 ομάδες του Champions League της νέας σεζόν


Από το 2018 και μετά, τα 26 από τα 32 εισιτήρια των ομίλων του UEFA Champions League δίνονται εγγυημένα στα πρωταθλήματα των ισχυρότερων χωρών της UEFA. Τη μερίδα του λέοντος λαμβάνουν οι 4 πρώτες χώρες στην κατάταξη της ΟΥΕΦΑ (Αγγλία, Ισπανία, Γερμανία, Ιταλία) που έχουν από 4 εισιτήρια η κάθε μία. Μάλιστα φέτος η Ισπανία θα έχει 5 ομάδες καθώς εισιτήριο δικαιούται και ο κάτοχος του Europa League (Βιγιαρεάλ). Ωστόσο, η Βιγιαρεάλ δεν τερμάτισε στην πρώτη 4άδα του Ισπανικού πρωταθλήματος, έτσι έλαβε 5ο εισιτήριο για Ισπανική ομάδα στερώντας την 3η ομάδα της Γαλλία (Μονακό).
Έτσι απομένουν 3 εισιτήρια που διεκδικούνται μέσω της διαδικασίας των προκριματικών.

Η ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΤΩΝ 26 ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΣΕΖΟΝ

  • Ισπανία: 5 εισιτήρια (Ατλέτικο Μαδρίτης, Ρεάλ Μαδρίτης, Μπαρτσελόνα, Σεβίλλη, Βιγιαρεάλ)

  • Αγγλία: 4 εισιτήρια (Μάντσεστερ Σίτι, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Λίβερπουλ, Τσέλσι)

  • Γερμανία: 4 εισιτήρια (Μπάγερν Μονάχου, Λειψία, Μπορούσια Ντόρτμουντ, Βόλφσμπουργκ)

  • Ιταλία: 4 εισιτήρια (Ίντερ, Μίλαν, Αταλάντα, Γιουβέντους,) 

  • Γαλλία: 2 εισιτήρια (Λιλ, Παρί Σεν Ζερμέν)

  • Πορτογαλία: 2 εισιτήρια (Σπόρτινγκ Λισαβόνας, Πόρτο)

  • Ρωσία: 1 εισιτήριο (Ζενίτ)

  • Ολλανδία: 1 εισιτήριο (Άγιαξ)

  • Τουρκία: 1 εισιτήριο (Μπεσίκτας)

  • Ουκρανία: 1 εισιτήριο (Ντιναμό Κιέβου)

  • Βέλγιο: 1 εισιτήριο (Κλαμπ Μπριζ)

ΤΑ ΓΚΡΟΥΠ ΔΥΝΑΜΙΚΟΤΗΤΑΣ

Α γκρουπ: Οι οκτώ ομάδες του Α γκρουπ δυναμικότητας είναι η κάτοχος του Τσάμπιονς Λιγκ Τσέλσι, η κάτοχος του Europa League Σεβίλλη και οι πρωταθλητές των 6 πρώτων σε κατάταξη χωρών της Ευρώπης (Αγγλία-Μάντσεστερ Σίτι, Γερμανία-Μπάγερν, Ισπανία-Ατλέτικο Μαδρίτης, Ιταλία-Ίντερ, Πορτογαλία-Σπόρτινγκ Λισαβώνας και Γαλλία-Λιλ). Συνεπώς δεν συναντάει κανείς στο Α γκρουπ μόνο μεγαθήρια.

Β γκρουπ: Οι οκτώ ομάδες του Β γκρουπ δυναμικότητας τρομάζουν καθώς πλέον τοποθετούνται εκεί με βάση το ranking τους και όχι αν πήραν πρωτάθλημα σε κάποιες χώρες. Έτσι συναντάμε από Ισπανία Ρεάλ Μαδρίτης, Μπαρτσελόνα, Σεβίλλη, από Αγγλία Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Λίβερπουλ, από Ιταλία την Γιουβέντους, από Γερμανία την Μπορούσια Ντόρτμουντ και από Γαλλία την Παρί Σεν Ζερμέν.

Τα Γ και Δ γκρουπ δεν έχουν οριστικοποιηθεί πλήρως.

Στο Γ γκρουπ θα συμμετέχουν σίγουρα η Πόρτο, ο Άγιαξ, η Λειψία, η Αταλάντα και η Ζενιτ και εκκρεμούν τρεις ακόμη ομάδες, στο Δ γκρουπ θα τοποθετηθούν εγγυημένα η Μίλαν και η Βόλφσμπουργκ και εκκρεμούν έξι ακόμα ομάδες, ενώ ακόμα δεν έχει κριθεί αν θα βρίσκονται στο Γ ή στο Δ γκρουπ δυναμικότητας η Μπεσίκτας, η Ντιναμό Κίεβου και η Κλαμπ Μπριζ.

Εφόσον ο Ολυμπιακός προκριθεί στους ομίλους, θα τοποθετηθεί εκτός συγκλονιστικού απροόπτου στο Δ γκρουπ δυναμικότητας κάτι που σημαίνει ότι θα αποφύγει Μίλαν και Βόλφσμπουργκ. Ειδικά η παρουσία της Μίλαν είναι ίσως η ισχυρότερη παρουσία που έχει βρεθεί ποτέ στο Δ γκρουπ δυναμικότητας.

ΠΕΝΤΕ ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΟΙ ΓΥΡΟΙ ΚΑΙ 53 ΟΜΑΔΕΣ ΓΙΑ 6 ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ

Μ;oλις 6 εισιτήρια από τα 32 των ομίλων της διοργάνωσης απομένουν για διεκδίκηση μέσα από την μεγάλη διαδικασία των προκριματικών γύρων.

Από τον Ιούνιο μέχρι τέλη Αυγούστου διεξάγονται συνολικά πέντε προκριματικοί γύροι (προκαταρκτικός γύρος, Α προκριματικός, Β προκριματικός, Γ προκριματικός, play off) και συμμετέχουν 53 ομάδες διεκδικώντας μόλις 6 θέσεις τις οποίες θα λάβουν οι νικητές των 6 ζευγαριών των play off.

Το γεγονός λοιπόν ότι τα 26 εισιτήρια είναι εγγυημένα (τα 16 πηγαίνουν στις big 4 χώρες), είναι ο λόγος που πλέον η συμμετοχή στους ομίλους έχει γίνει μακρινό όνειρο για τους πρωταθλητές πολλών χωρών. Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζει και η Ελλάδα και δεν οφείλεται στην κακή βαθμολογική της θέση (21η) καθώς κάτω από την 11η θέση δεν υπάρχουν εισιτήρια για τους ομίλους.

ΤΟ ΘΕΤΙΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΑ ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ

Από την άλλη πλευρά, το γεγονός ότι οι ομάδες των ισχυρών χωρών έχουν εγγυημένη συμμετοχή στους ομίλους μειώνει τους δύσκολους αντιπάλους στα προκριματικά.

Κάποτε υπήρχαν ως υποψήφιοι αντίπαλοι ο 4ος της Αγγλίας και της Ισπανίας και ο 3ος/4ος της Γερμανίας/Ιταλίας. Θυμίζουμε ότι η ΑΕΚ είχε αντιμετωπίσει την Σεβίλλη το 2007.

Αντίθετα στην παρούσα συγκυρία οι αντίπαλοι είναι πιο βατοί. Έτσι το 2018 η ΑΕΚ αντιμετώπισε την Βίντι, το 2019 ο Ολυμπιακός αντιμετώπισε την Κρασνοντάρ και το 2020 ο Ολυμπιακός την Ομόνοια και ο ΠΑΟΚ την Κρασνοντάρ.

Ολυμπιακός και ΑΕΚ αξιοποίησαν τις ευκαιρίες που παρουσιάστηκαν, όχι όμως και ο ΠΑΟΚ, καθώς η κατάρα του Δικεφάλου του Βορρά συνεχίζεται.

Σχόλια