Ποια Ελληνική ομάδα είχε τη μεγαλύτερη συνεισφορά στην κατάκτηση του Euro 2004;


Σε λίγες μέρες συμπληρώνονται 17 χρόνια από την κατάκτηση του Euro 2004. Οι Έλληνες φίλαθλοι το έχουν καταφέρει και αυτό, να διχαστούν ακόμα και σε μια μεγάλη εθνική ποδοσφαιρική επιτυχία, όπως αυτή της κατάκτησης του Euro!
Στην παραφιλολογία των διαχρονικών οπαδικών συζητήσεων ένα από τα δημοφιλή θέματα, έχει να κάνει με το ποια Ελληνική ομάδα συνέβαλε περισσότερο με τους παίκτες της στην κατάκτηση του Euro.

Το συγκεκριμένο επιχείρημα προέρχεται κατά κύριο λόγο από φιλάθλους του Παναθηναϊκού που προσπαθούν να παρουσιάσουν την επιτυχία της εθνικής ως επιτυχία του Παναθηναϊκού προσπαθώντας έτσι να δικαιώσουν μεταγενέστερα τον κορμό της ομάδας της Ριζούπολης. Στόχος τους επίσης να αποδείξουν ότι οι παίκτες του Παναθηναϊκού μπορούσαν να φέρουν τίτλους εκεί που δεν υπήρχε η «παράγκα της ΕΠΟ». Της ίδιας ΕΠΟ που με δική της διοίκηση, η εθνική κατέκτησε το Euro!

Η συζήτηση αυτή θα είχε βάση στην Ισπανία καθώς πράγματι ο κορμός της Μπαρτσελόνα ήταν αυτός που έφερε τους τρεις συνεχόμενους τίτλους των Ισπανών (Euro 2008, Μουντιάλ 2010, Euro 2012) με Πικέ, Πουγιόλ, Ινιέστα, Τσάβι, Μπουσκέτς, Πέδρο έναντι Κασίγιας, Σέρχιο Ράμος, Τσάμπι Αλόνσο της Ρεάλ. Ήταν τότε που η Μπαρτσελόνα του Γκουαρδιόλα κυριαρχούσε στην Ευρώπη κατακτώντας δύο Champions League (2009 και 2011).
Αντίστοιχα αυτό το επιχειρημα έχει βάση στις εθνικές πόλο ανδρών και γυναικών της Ελλάδας που στηρίζονται σχεδόν απόλυτα στους αθλητές και τις αθλήτριες του Ολυμπιακού.
Αλλά στο Euro 2004;

ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΡΟΣΤΕΡ ΤΟΥ 2004 Η ΠΟΥ ΓΑΛΟΥΧΘΗΚΑΝ ΟΙ ΠΑΙΚΤΕΣ;
  • Οι φίλαθλοι του Παναθηναϊκού επικαλούνται την παρουσία παικτών όπως του Τάκη Φύσσα και του Γιώργου Καραγκούνη που γαλουχήθηκαν στο Τριφύλλι παρότι δεν ανήκαν στον Παναθηναϊκό τότε. Ο Φύσσας αγωνιζόταν στην Μπενφίκα και ο Καραγκούνης στην Ίντερ.

  • Αντίστοιχα, εντάσσουν στη συνεισφορά του Τριφυλλιού στο Euro τον βασικό γκολκίπερ της εθνικής Αντώνη Νικοπολίδη ο οποίος όμως είχε ήδη συμφωνήσει με τον Ολυμπιακό όπου θα ζούσε τις μεγαλύτερες στιγμές της καριέρας του! Το ότι ο Νικοπολίδης δεν είχε βάλει τυπικά την υπογραφή του στο συμβόλαιο με τον Ολυμπιακό δεν σημαίνει ότι πρέπει να υπολογιστεί ως "προσφορά" του Παναθηναϊκού στο Euro 2004.

  • Όπως βλέπουμε παρακάτω, στο ρεπορτάζ της εποχής, 20 ημέρες πριν ξεκινήσει το Euro 2004, ο Αντώνης Νικοπολίδης είχε αποδοκιμαστεί έντονα στη φιέστα του ΠΑΟ για την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Ο Νικοπολίδης ήταν ξένο σώμα στον Παναθηναϊκό και είχε ήδη συμφωνήσει με τον Ολυμπιακό. Αποτελώντας μέλος της ερυθρόλευκης οικογένειας αγωνίστηκε στο Euro και ήταν ο βασικός τερματοφύλακας της εθνικής μας ομάδας. Αγωνίστηκε σε κάθε λεπτό της διοργάνωσης και κράτησε απαραβίαστη την εστία του σε προημιτελικό, ημιτελικό και τελικό!
  • Τρεις ημέρες μετά τον τελικό του Euro έπεσαν απλώς οι υπογραφές για τη μεταγραφή Νικοπολίδη στον Ολυμπιακό. Ο Νικοπολίδης ήταν στην ουσία μέλος της ερυθρόλευκης οικογένειας πολύ νωρίτερα. Και στον Ολυμπιακό ήταν για πάντα βασικός σε αντίθεση με το Τριφύλλι που για χρόνια ήταν αναπληρωματικός του Βάντσικ.
  • Ωστόσο, οι φίλοι του Τριφυλλιού δεν περιλαμβάνουν στην προσφορά του Ολυμπιακού στο Euro τον Στέλιο Γιαννακόπουλο που τότε αγωνιζόταν στην Μπόλτον, ο οποίος ήταν βασικό στέλεχος εκείνης της εθνικής και είχε γαλουχηθεί 7 χρόνια με την ερυθρόλευκη φανέλα κατακτώντας ισάριθμα πρωταθλήματα. Μην ξεχνάμε ότι ο Γιαννακόπουλος είχε ανοίξει το δρόμο για το Euro με το γκολ στην μεγάλη εκτός έδρας νίκη επί της Ισπανίας στα προκριματικά.

  • Άραγε με το ίδιο σκεπτικό, που θα έπρεπε να ενταχθεί ο mvp της διοργάνωσης και αρχηγός της εθνικής Θοδωρής Ζαγοράκης; Στον ΠΑΟΚ όπου γαλουχήθηκε (μετέπειτα έγινε και πρόεδρός του) ή στην ΑΕΚ όπου αγωνιζόταν τότε;

  • Πόσες φορές δεν έχουμε ακούσει για τη δικαίωση του Ντέμη Νικολαΐδη που «η παράγκα δεν τον άφησε να πάρει πρωτάθλημα στην Ελλάδα αλλά πήρε πρωτάθλημα Ευρώπης»; Ο Ντέμης αγωνίστηκε 144 λεπτά στο Euro. Πόσο σημαντικότερα είναι από τα 117 λεπτά που αγωνίστηκε στο Euro ο Στέλιος Βενετίδης του Ολυμπιακού, ο οποίος αγωνίστηκε και στον τελικό;

  • Τι θα έπρεπε να ισχυριστεί ο Άρης για τη δική του συμβολή στην κατάκτηση του Euro όταν από τον Άρη προήλθαν ο πρώτος σκόρερ της εθνικής Άγγελος Χαριστέας και ο βασικός αμυντικός Τραϊανός Δέλλας που πέτυχε το χρυσό γκολ του ημιτελικού με την Τσεχία;

  • Πόσες φορές δεν έχουμε ακούσει ότι εκείνα τα χρόνια ο Ολυμπιακός έλεγχε την ΕΠΟ και ήταν πίσω από τις επιλογές της; Πόσες φορές δεν δέχτηκε κριτική «το σύστημα του Ολυμπιακού» για την επιλογή Ρανιέρι μεταγενέστερα; Άρα λοιπόν, γιατί δεν πιστώνεται ως επιτυχία της υποτιθέμενα «διεφθαρμένης ΕΠΟ» η κατάκτηση του Euro;

  • Η θεωρία του Παναθηναϊκού είναι απλή: «Ήμασταν καλύτεροι στην Ευρώπη, αλλά στην Ελλάδα δεν παίρναμε πρωταθλήματα λόγω της παράγκας. Οι δικοί μας παίκτες πήραν το Euro. Το ότι ο ΠΑΟ ήταν καλύτερος αποδεικνύεται και από το ότι ο Ολυμπιακός δεν είχε πολλούς παίκτες στην εθνική του Euro». Ένας σύλλογος όμως δεν έχει μόνο Έλληνες παίκτες. Συνεπώς, ακόμα και αν ίσχυαν οι θεωρίες του Παναθηναϊκού για το Euro, δεν σημαίνουν κάτι, καθώς ο Ολυμπιακός είχε κορυφαίους ξένους παίκτες εκείνα τα χρόνια (Τζιοβάνι, Ριβάλντο, Καρεμπέ, Ζάχοβιτς, κτλ). Ο Σεϊταρίδης είχε κατακτήσει Euro με την Ελλάδα και ο Ριβάλντο είχε κατακτήσει Μουντιάλ με την εθνική Βραζιλίας 2 χρόνια πριν...
  • Αν πρέπει να αποδώσουμε σε μια ομάδα την κατάκτηση του Euro, αυτή είναι η ομάδα των ξένων πρωταθλημάτων. Η αλήθεια είναι ότι οι παραστάσεις πολλών διεθνών από τα ξένα πρωταθλήματα σε συνδυασμό με την παρουσία του Γερμανού Ότο Ρεχάγκελ ήταν οι βασικοί συντελεστές του θριάμβου του 2004. Αυτή ήταν η βασική διαφορά της εθνικής του θριάμβου του 2004 με την εθνική της ταπείνωσης του 1994. Ότι οι παίκτες του 2004 είχαν παραστάσεις από τα μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα.
    Αυτοί είναι οι διεθνείς του 2004 που αγωνιζόταν εκείνη την εποχή στα 5 κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης:

    Αγγλία: Γιαννακόπουλος-Μπόλτον, Νταμπίζας-Λέστερ
    Ισπανία: Νικολαΐδης-Ατλέτικο Μαδρίτης
    Ιταλία: Καραγκούνης-Ίντερ, Δέλλας-Ρόμα, Βρύζας-Φιορεντίνα
    Γερμανία: Χαριστέας-Βέρντερ Βρέμης
    Πορτογαλία: Φύσσας-Μπενφίκα
ΕΠΙΜΥΘΙΟ

Η συζήτηση είναι άτοπη και ανώριμη. Το Euro 2004 είχε και πράσινο χρώμα (Σεϊταρίδης, Γκούμας, Μπασινάς, Φύσσας, Καραγκούνης) και ερυθρόλευκο χρώμα (Νικοπολίδης, Γιαννακόπουλος, Βενετίδης) και κιτρινόμαυρο χρώμα (Ντέμης, Κατσουράνης, Καψής) και ασπρόμαυρο χρώμα (Ζαγοράκης, Βρύζας) και κιτρινόμαυρο χρώμα του Βορρά (Χαριστέας, Δέλλας). Το βασικό χρώμα του όμως ήταν γαλανόλευκο. Οι Έλληνες ενώθηκαν, κάτι που κάνουν σπάνια και γι αυτό πέτυχαν. Το Euro 2004 ανήκει στο Ελληνικό ποδόσφαιρο. Διοίκηση της ΕΠΟ και Έλληνες παίκτες των Ελληνικών και ξένων ομάδων συνέβαλαν τα μέγιστα τόσο στην πρόκριση της Εθνικής στο Euro όσο και στην κατάκτηση του τροπαίου.

Καμία Ελληνική ομάδα δεν δικαιούται κάτι παραπάνω από την ιστορική πίτα εκείνου του μαγικού καλοκαιριού...

Σχόλια