Τα παραμύθια Γιαννακόπουλου για την εμπορική αξία του ΠΑΟ και ο πραγματικός του στόχος

 

Πριν από ένα χρόνο, στις 09/06/2020, ο μεγαλομέτοχος της ΚΑΕ Παναθηναϊκός Δημήτρης Γιαννακόπουλος είχε ανακοινώσει δημόσια σε συνέντευξη Τύπου ότι ο Παναθηναϊκός πωλείται έναντι 25 εκατομμυρίων ευρώ.

Χθες αναφέρθηκε ξανά χθες στα περί πώλησης του μπασκετικού Παναθηναϊκού υπερασπιζόμενος την τιμή των 25 εκατομμυρίων ευρώ που ζητάει για να παραχωρήσει τις μετοχές της ΚΑΕ. Απευθυνόμενος σε άγνωστο άτομο, ανέφερε μέσω δημόσιας ανάρτησης (story) στη σελίδα κοινωνικής δικτύωσης Instagram τα έξης σε μία προσπάθεια να δικαιολογήσει την τιμή των 25 εκατομμυρίων:

«Αναρχοφασίστα του Facebook (ξέρεις εσύ), όχι, ο λόγος που δεν υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από Έλληνες Παναθηναϊκούς δεν είναι ότι τα 25 είναι πολλά. Τίποτα δεν είναι όταν θέλεις να γίνεις ο πρόεδρος και ιδιοκτήτης του Παναθηναϊκού. Είναι το λιγότερο που πρέπει να έχεις στο μυαλό να δώσεις ως «entry fee» και να είσαι και έτοιμος να ρίξεις στον κουβά πολλά παραπάνω. Σε μια νορμάλ αγορά και όχι στην Ελλάδα, η αξία είναι 75+. Και αυτό το λένε οι διεθνούς φήμης εταιρίες και όχι τα δικά σου μαθηματικά.

Ο μόνος λόγος που δεν τολμά να κάνει το βήμα κάποιος (πίστεψέ με) είναι διότι φοβούνται τις πιθανές αντιδράσεις σε περίπτωση αποτυχίας. Σου λένε (πίστεψέ με) “στον γιο του Παύλου, που έχει βάλει και 50 από την τσέπη του και «καρπάζωνε» τον γαύρο όπου τον πετύχει έκαναν αυτά που έκαναν, σε εμάς τι θα κάνουν;”.

Ούτε να βρω κάποιον να έρθει δεν μπορώ με αυτά που έκαναν. Γκε γκε;»


ΤΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Ο Γιαννακόπουλος υποστήριζε πέρυσι και συνεχίζει να υποστηρίζει ότι ο Παναθηναϊκός αξίζει 75 εκατομμύρια ευρώ και πωλείται 25, επειδή είναι ιστορική ομάδα και έχει κατακτήσει 6 ευρωλίγκες. Με λίγα λόγια μπερδεύει τη συναισθηματική αξία με την οικονομική αξία.

Σε οικονομικό επίπεδο, η αξία των 6 αστεριών είναι όση και η αξία του μετάλλου από το οποίο κατασκευάστηκαν τα αντίστοιχα κύπελλα. Γύρω στα εκατόν είκοσι ευρώ. Φυσικά, οι τίτλοι μπορεί να φέρουν κόσμο άρα και εμπορικά έσοδα, ωστόσο ο ίδιος ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος έχει ξεκαθαρίσει άπειρες φορές ότι τα έσοδα από την Ευρωλίγκα είναι ελάχιστα! Όταν λοιπόν η σημαντικότερη πηγή εσόδων του ΠΑΟ, δηλαδή η Ευρωλίγκα αποφέρει ελάχιστα χρήματα, τότε πως γίνεται να θεωρηθεί η ΚΑΕ ανθηρή για να πουληθεί 25 εκατομμύρια ευρώ;

Τι ακριβώς θα αγοράσει ο νέος ιδιοκτήτης με 25 εκατομμύρια; Τα 6 ευρωπαϊκά πρωταθλήματα; Ποιο ακριβώς είναι το πρακτικό αντίκρισμα των 6 ευρωπαϊκών σε καθαρά οικονομικό επίπεδο; Ο νέος ιδιοκτήτης θα αγοράσει απλά το δικαίωμα να χρηματοδοτεί κάθε χρόνο την ΚΑΕ με πολλά λεφτά!

Η ΠΩΛΗΣΗ ΤΩΝ ΑΤΙΤΛΩΝ ΚΛΙΠΕΡΣ ΕΝΑΝΤΙ 2,2 ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΕΥΡΩ

Το 2014, ο Ντόναλντ Στέρλινγκ πούλησε στο άλλοτε πρωτοκλασάτο στέλεχος της Microsoft Στηβ Μπάλμερ τους Λος Άντζελες Κλίπερς του NBA. Το κόστος της αγοραπωλησίας; 2 δισεκατομμύρια δολάρια. Ακόμα και σήμερα παραμένει μία από τις ακριβότερες αγοραπωλησίες ομάδων παγκοσμίως. Πόσους τίτλους έχουν οι Κλίπερς; ΜΗΔΕΝ!


Ο αριθμός των τίτλων της ομάδας είναι αδιάφορος. Τα έσοδα των ομάδων του NBA είναι αστρονομικά, καθώς το τρέχον τηλεοπτικό συμβόλαιο της λίγκας με το ESPN αποφέρει 24 δισεκατομμύρια δολάρια για 9 χρόνια και λήγει το 2024/25, ενώ το επόμενο εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 75 δισεκατομμύρια! Δεν μιλάμε καν για λοιπές χορηγίες, εισιτήρια κτλ (μέχρι και 46.000 δολάρια κοστίζει ένα καλό εισιτήριο για να δει κάποιος από κοντά τους τελικούς).


Τα έσοδα των ομάδων της Ευρωλίγκας είναι ελάχιστα. Εδώ βλέπουμε τα πριμ κατάταξης των ομάδων της Ευρωλίγκας για τη σεζόν που ολοκληρώθηκε. Ο ΠΑΟ (που πωλείται 25 εκατομμύρια ευρώ), έλαβε ΜΗΔΕΝ ευρώ από το πριμ κατάταξης και περιορίστηκε στα τηλεοπτικά έσοδα του pool:

ΟΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Το συμπέρασμα είναι ότι η οικονομική αξία μίας ομάδας καθορίζεται από τα έσοδά της, τις οικονομικές της προοπτικές, τους ισολογισμούς της, κτλ. Όχι από τους τίτλους της, όχι από την ιστορία της, όχι από αναμνήσεις περασμένων δεκαετιών, όχι από ρομαντικές ταινίες...

Αλλιώς, οι ιδιοκτήτες του Άρη που έφερε τον Γκάλη και το μπάσκετ στην Ελλάδα και κατέκτησε 7 σερί πρωταθλήματα (3 σερί αήττητα), πήγε σε τρία final 4 και έχει και τρεις ευρωπαϊκούς τίτλους, θα μπορούσαν να ζητήσουν επίσης ένα 25άρι εκατομμύρια...

Συνεπώς, το να ζητάει κάποιος από έναν υποψήφιο αγοραστή 25 εκατομμύρια ευρώ για να αγοράσει... το δικαίωμα να χρηματοδοτεί το μπάτζετ του ΠΑΟ είναι φυσικά εκτός πραγματικότητας. Το ότι οι οικογένειες Γιαννακόπουλου και Αγγελόπουλου δαπάνησαν αστρονομικά ποσά για τις ομάδες τους είναι ένα γεγονός. Τις τιμάει, αλλά είναι αδιάφορο για υποψήφιους σοβαρούς αγοραστές.

Εξ ου και έχουμε κάθε δικαίωμα να πιστεύουμε κατά την κρίση μας ότι ο κ. Γιαννακόπουλος δεν επιθυμεί πραγματικά να πουλήσει τον Παναθηναϊκό. Αλλιώς δεν θα ενδιαφερόταν τόσο αγωνιωδώς για τις διοικητικές εξελίξεις της Ε.Ο.Κ. Αν ο Γιαννακόπουλος επιθυμούσε να πουλήσει, θα έβρισκε έναν σοβαρό επενδυτή, θα του παραχωρούσε τις μετοχές έναντι ενός ευρώ, αλλά θα τον υποχρέωνε να γεμίσει τα ταμεία της ΚΑΕ μέσω ΑΜΚ για να εγγυηθεί τη συνέχεια του συλλόγου. Όπως συνέβη το 2010 στην ΠΑΕ Ολυμπιακός.

Αυτή τη στιγμή ο κ. Γιαννακόπουλος δεν μπορεί ή δεν θέλει να υποστηρίξει ένα υψηλό μπάτζετ, συνεπώς δηλώνει ότι η ΚΑΕ είναι προς πώληση και έτσι εμφανίζεται απών από την καθημερινότητα του Παναθηναϊκού για να μην δέχεται τα βέλη για τη συνεχιζόμενη αποτυχία του να δει την ομάδα του επί των ημερών του να προκρίνεται σε ένα final 4 την ώρα που οι αντίπαλοι του (οικογένεια Αγγελόπουλου) έχει δει τον Ολυμπιακό να προκρίνεται σε έξι final 4 μετρώντας πέντε τελικούς και δύο κατακτήσεις...

Ο ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΟΥ ΤΑ ΛΕΕΙ ΟΛΑ

Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος ισχυρίστηκε στο χτεσινό του story ότι αμφισβητήθηκε από τους οπαδούς του Παναθηναϊκού παρότι "καρπάζωνε όπου βρει τον γαύρο".  Αξίζει λοιπόν να δούμε τι πέτυχε ο ίδιος τα χρόνια που διοικεί τον Παναθηναϊκό. Ας δούμε λοιπόν τη σύγκριση των ευρωπαϊκών επιτυχιών του Δημήτρη Γιαννακόπουλου και των αδελφών Αγγελόπουλου.



Ο Δ. Γιαννακόπουλος λοιπόν συμπληρώνει 9 χρόνια στον Παναθηναϊκό με μηδέν ευρωπαϊκές επιτυχίες και έχοντας κολλήσει πωλητήριο στην ΚΑΕ. Αντίθετα, η οικογένεια Αγγελόπουλου της υποτιθέμενης λευκής πετσέτας μετράει έξι final 4, πέντε τελικούς και δύο κατακτήσεις. Μάλιστα οι 2 κατακτήσεις και οι 4 από τους 5 τελικούς ήρθαν τα τελευταία 9 χρόνια... Και όλα αυτά χωρίς να γίνει αναφορά στο αντίο του εμβληματικού αρχηγού του ΠΑΟ Δ. Διαμαντίδη και στο 12-6 των δύο ομάδων στην Ευρώπη με ξένους διαιτητές...

Σχόλια