Μία πολύ μεγάλη νίκη πέτυχε χθες η Αγγλία επί της Γερμανίας στο Γουέμπλει του Λονδίνου για τη φάση των «16» του Euro 2020 που έδωσε στα Λιοντάρια το εισιτήριο για τα προημιτελικά του τουρνουά. Οι Άγγλοι είναι αήττητοι και διατηρούν απαραβίαστη την εστία τους μετά από 4 αγώνες στο τουρνουά. Πλέον η Αγγλία είναι φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου δεδομένου ότι έχει βατή αποστολή στα προημιτελικά απέναντι στην Ουκρανία και εφόσον προκριθεί θα αντιμετωπίσει στα ημιτελικά το νικητή του ζευγαριού Δανία-Τσεχία.
Κάπως έτσι χθες είδαμε τον μύθο για το άθλημα που στο τέλος κερδίζουν οι Γερμανοί να γκρεμίζεται για μία ακόμη φορά.
ΤΙΤΛΟΙ
Η Γερμανική κυριαρχία σε επίπεδο τίτλων, είναι ξεκάθαρη. Οι Γερμανοί έχουν κατακτήσει 4 Μουντιάλ (1954, 1974, 1990, 2014), 3 Euro (1972, 1980, 1996) και 1 κύπελλο Συνομοσπονδιών (2017).
Αντίθετα, η Αγγλία έχει πανηγυρίσει τον ένα και μοναδικό της τίτλο, το 1966 και ήταν το Μουντιάλ που διοργανώθηκε στην Αγγλία.
Ωστόσο υπάρχει μία βασική παράμετρος που πρέπει να ληφθεί υπόψη: Η εθνική Αγγλίας είναι ένα κομμάτι μόνο της Μ. Βρετανίας, ενώ η εθνική Γερμανίας είναι ένωση όλων των γερμανικών κρατιδίων.
ΑΝ ΥΠΗΡΧΕ ΕΝΙΑΙΑ ΕΘΝΙΚΗ ΜΕΓΑΛΗΣ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ...
Η κρατική οντότητα της Μεγάλης Βρετανίας (Ηνωμένο Βασίλειο), είναι ποδοσφαιρικά διασπασμένη στα τέσσερα: Αγγλία, Σκωτία, Ουαλία, Βόρεια Ιρλανδία. Έτσι, παρότι στους Ολυμπιακούς Αγώνες υπάρχει ενιαία ολυμπιακή αποστολή Μ. Βρετανίας (όπως και στο μπάσκετ), εν τούτοις στο ποδόσφαιρο η χώρα είναι κατακερματισμένη στα τέσσερα.
Ο λόγος είναι ότι όταν ξεκίνησε το ποδόσφαιρο στη Βρετανία τον 19ο αιώνα, οι αγώνες δίνονταν μεταξύ Άγγλων, Σκωτσέζων, Ουαλών και Βορειοιρλανδών και η παράδοση συνεχίζεται μέχρι σήμερα.
Αυτό όμως αποτελεί ένα τεράστιο πρόβλημα για την ισχύ της εθνικής Αγγλίας.
Φυσικά η βασική δεξαμενή παικτών για μία ενιαία εθνική ομάδα Μεγάλης Βρετανίας στο ποδόσφαιρο, θα αποτελούνταν και πάλι κυρίως από τους Άγγλους. Ωστόσο ο αποκλεισμός Σκωτσέζων, Ουαλών και Βορειοιρλανδών ποδοσφαιριστών, συνιστά μεγάλο πλήγμα.
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν ο Τζώρτζ Μπεστ, ένας από τους καλύτερους ποδοσφαιριστές όλων των εποχών που ήταν Βορειοιρλανδός. Αν υπήρχε ενιαία εθνική Μ. Βρετανίας θα αγωνιζόταν εκεί, ωστόσο ο ίδιος αγωνίστηκε στην εθνική Β. Ιρλανδίας. Αλλά ακόμα και στα νεότερα χρόνια, μπορούμε να θυμηθούμε τις περιπτώσεις του Γκάρεθ Μπέιλ και του Ράμσεϊ που είναι Ουαλοί.
Αρκεί να θυμίσουμε επίσης ότι η εθνική Ουαλίας έφτασε μόνη της στα ημιτελικά του προηγούμενου Euro!
Αν λοιπόν υπήρχε μία ενιαία βρετανική δεξαμενή, τότε θα ήταν μία από τις ποδοσφαιρικές υπερδυνάμεις.
Αυτό το ειδαμε με την Ολυμπιακή ομάδα της Μεγάλης Βρετανίας που συμμετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012 στο Λονδίνο:
Η ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΕΝΙΑΙΩΝ ΧΩΡΩΝ ΣΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ
Το πόσο σημαντική είναι η παρουσία ενιαίων εθνικών ομάδων έχει αποδειχθεί κατά το παρελθόν.
- Η ενιαία Σοβιετική Ένωση κατέκτησε 14 φορές το Ευρωμπάσκετ (και έχει συνολικά 21 μετάλλια) και η Ρωσία έχει μία κατάκτηση και συνολικά 4 μετάλλια!
- Η ενιαία Σοβιετική Ένωση κατέκτησε 3 φορές το Μουντομπάσκετ (και έχει σύνολο 8 μετάλλια) και η Ρωσία έχει μηδέν κατακτήσεις και σύνολο δύο μετάλλια.
- Η ενιαία Σοβιετική Ένωση έχει 12 ολυμπιακά μετάλλια το μπάσκετ ανδρών και γυναικών και η Ρωσία μόνο ένα.
- Η ενιαία Γιουγκοσλαβία έχει κατακτήσει 8 φορές το Ευρωμπάσκετ (και έχει συνολικά 17 μετάλλια), ενώ η Σερβία έχει μηδέν κατακτήσεις και 2 μετάλλια.
- Η ενιαία Γιουγκοσλαβία έχει κατακτήσει 3 φορές το Ευρωμπάσκετ (και έχει συνολικά 8 μετάλλια), ενώ η Σερβία έχει 2 κατακτήσεις και συνολικά 3 μετάλλια.
Όλα αυτά είναι απολύτως λογικά, γιατί η ενιαία Σοβιετική Ένωση δεν είχε μόνο Ρώσους παίκτες αλλά και Λιθουανούς, Λετονούς, κτλ. Αντίστοιχα, η ενιαία Γιουγκοσλαβία δεν είχε μόνο Σέρβους παίκτες, αλλά και Κροάτες, Σλοβένους, κτλ.
ΑΝ ΥΠΗΡΧΑΝ ΔΙΑΣΠΑΣΜΕΝΕΣ ΕΘΝΙΚΕΣ ΒΑΥΑΡΙΑΣ, ΒΡΑΔΕΜΒΟΥΡΓΟΥ, ΚΤΛ
Ας σκεφτούμε όλο αυτό ανάποδα: Η Γερμανία αποτελείται από 16 ομόσπονδα κρατίδια. Παρόλα αυτά η εθνική ομάδα της Γερμανίας, είναι ενιαία.
Αν όμως υπήρχε διάσπαση, τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά. Η σημαντικότερη εθνική θα ήταν η εθνική Βαυαρίας και τα ονόματα που θα ξεχώριζαν σίγουρα θα ήταν ο Τόμας Μίλερ και ο Σβαινστάιγκερ.
Αλλά ο Νόιερ και ο Χούμελς που προέρχονται από το κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, θα αγωνιζόταν σε εκείνη την εθνική ομάδα!
Πάντως αξίζει να σημειώσουμε ότι μέχρι το 1990 η Γερμανία είχε βρεθεί στη θέση της Αγγλίας και είχε κατακτήσει 3 Μουντιάλ και 2 Euro ως Δυτική Γερμανία, χωρίς δηλαδή τους Ανατολικογερμανούς ποδοσφαιριστές.
Η ΑΓΓΛΙΚΗ ΚΑΤΑΡΑ ΤΩΝ ΠΕΝΑΛΤΙ
Πέραν της διάσπασης των Βρετανών στα 4, η Αγγλία ήταν παραδοσιακά πολύ άτυχη στη διαδικασία των πέναλτι. Απο το 1990 μέχρι σήμερα, οι Άγγλοι έχουν χάσει στα πέναλτι την πρόκριση σε έναν τελικό Μουντιάλ (1990), σε έναν τελικό Euro που θα έπαιζαν στην έδρα τους με την Τσεχία (1996), σε έναν ημιτελικό Μουντιάλ (2006), σε δύο ημιτελικούς Euro (2004 και 2012) και σε έναν προημιτελικό Μουντιάλ (1998).
Ακολουθούν οι πορείες των Άγγλων σε Μουντιάλ και Euro από την κατάκτηση του Μουντιάλ του 1966 μέχρι σήμερα. Με bold (μαυρισμένες) οι χρονιές που οι Άγγλοι αποκλείστηκαν στη διαδικασία των πέναλτι. Με παύλα οι χρονιές που η Αγγλία δεν προκρίθηκε στη διοργάνωση.
- Μουντιάλ 1966: Κατάκτηση Μουντιάλ
- Euro 1968: Ημιτελικά (3η θέση) - Αποκλεισμός από Γιουγκοσλαβία
- Μουντιάλ 1970: Προημιτελικά - Αποκλεισμός από Δ. Γερμανία στην παράταση
- Euro 1972: -
- Μουντιάλ 1974: -
- Euro 1976: -
- Μουντιάλ 1978: -
- Euro 1980: Φάση ομίλων
- Μουντιάλ 1982: Δεύτερη φάση ομίλων
- Euro 1984: -
- Μουντιάλ 1986: Προημιτελικά - Αποκλεισμός από Αργεντινή
- Euro 1988: Φάση ομίλων
- Μουντιάλ 1990: Ημιτελικά (4η θέση) - Αποκλεισμός από Δ. Γερμανία
- Euro 1992: Φάση ομίλων
- Μουντιάλ 1994: -
- Euro 1996: Ημιτελικά - Αποκλεισμός από Γερμανία
- Μουντιάλ 1998: Φάση «16» - Αποκλεισμός από Αργεντινή
- Euro 2000: Φάση ομίλων
- Μουντιάλ 2002: Προημιτελικά - Αποκλεισμός από Βραζιλία
- Euro 2004: Προημιτελικά - Αποκλεισμός από Πορτογαλία
- Μουντιάλ 2006: Προημιτελικά - Αποκλεισμός από Πορτογαλία
- Euro 2008: -
- Μουντιάλ 2010: Φάση «16» - Αποκλεισμός από Γερμανία
- Euro 2012: Προημιτελικά - Αποκλεισμός από Ιταλία
- Μουντιάλ 2014: Φάση ομίλων
- Euro 2016: Φάση «16» - Αποκλεισμός από Ισλανδία
- Μουντιάλ 2018: Ημιτελικά - Αποκλεισμός από Κροατία
Οι Άγγλοι κατάφεραν να κερδίσουν διαδικασία των πέναλτι μόνο δύο φορές: Στον προημιτελικό του Euro 1996 απέναντι στην Ισπανία και στον προημιτελικό του Μουντιάλ 2018 απέναντι στην Κολομβία όταν έσπασε η κατάρα πολλών ετών.
Ακολουθούν δύο φωτογραφίες με 30 χρόνια διαφορά.
30/07/1966, Γουέμπλει: Η βασίλισσα Ελισάβετ σε ηλικία 40 ετών απονέμει στον Μπόμπι Μουρ το Μουντιάλ που κατέκτησε η Αγγλία νικώντας τη Δυτική Γερμανία στον τελικό.
30/06/1996, Γουέμπλει: Η βασίλισσα Ελισάβετ σε ηλικία 70 ετών απονέμει στον Γιούργκεν Κλίνσμαν το Euro που κατέκτησε η Γερμανία. Οι Γερμανοί είχαν αποκλείσει τους Άγγλους στον ημιτελικό.
Φέτος ο τελικός του Euro θα γίνει ξανά στο Γουέμπλει και η βασίλισσα είναι 95 ετών.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου