Οι σοβαρές υποθέσεις αθλητικών παραγόντων που εκκρεμούν στη Δικαιοσύνη!


Ο Ελληνικός αθλητισμός είναι βαθιά συνυφασμένος με τις δικαστικές αίθουσες. Από ποινικό και πειθαρχικό μέχρι αστικό επίπεδο, οι αθλητικοί παράγοντες της χώρας μας αντιμετωπίζουν συχνά δικαστικές περιπέτειες.

Μία σειρά από δικαστικές διαδικασίες σχετιζόμενες με το χώρο του ποδοσφαίρου και του μπάσκετ, εκκρεμούν ενώπιον της Ελληνικής δικαιοσύνης είτε σε στάδιο ερευνών και προκαταρκτικής εξέτασης είτε σε στάδιο διαδικασίας ενώπιον ακροατηρίων.

Η Αθλητική Διαπλοκή αναγνωρίζει το τεκμήριο τη αθωότητας των κατηγορουμένων, δεν υιοθετεί κανέναν κατηγορητήριο και κανέναν εκατέρωθεν ισχυρισμό, ωστόσο προβαίνει στη χαρτογράφηση των υποθέσεων που θα εξακολουθήσουν να μας απασχολούν για τους επόμενους μήνες:

ΥΠΟΘΕΣΗ ΙΒΑΝ ΣΑΒΒΙΔΗ


Ο Ιβάν Σαββίδης είναι κατηγορούμενος Ενώπιον του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Θεσσαλονίκης, για είσοδό του στο γήπεδο της Τούμπας φέροντας όπλο την ώρα του ντέρμπι ΠΑΟΚ-ΑΕΚ στις 11/03/2018. Συγκατηγορούμενοι του μεγαλομετόχου της ΠΑΕ ΠΑΟΚ είναι ο τότε αθλητικός διευθυντής της ΠΑΕ Λούμπος Μίχελ και 6 άτομα της προσωπικής φρουράς του Ιβάν Σαββίδη. Η δίκη έχει ήδη αναβληθεί 6 φορές!

Στις 20/09/2018 η δίκη αναβλήθηκε λόγω παρέλευσης ωραρίου.

Στις 06/03/2019 η δίκη αναβλήθηκε λόγω παρέλευσης ωραρίου.

Στις 21/09/2019 η δίκη αναβλήθηκε λόγω παρέλευσης ωραρίου.

Στις 16/01/2020 δικηγόροι των κατηγορουμένων δήλωσαν κώλυμα με την αιτιολογία ότι βρίσκονταν στην Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού για την εκδίκαση της υπόθεσης πολυιδιοκτησίας ΠΑΟΚ-Ξάνθης.

Στις 16/10/2020 δικηγόρος μέλους της προσωπικής φρουράς του Σαββίδη είχε επικαλεστεί λόγους υγείας.

Στις 14/05/2021 η δίκη αναβλήθηκε λόγω κορωνοϊού.


Η Αθλητική Διαπλοκή αναγνωρίζει το τεκμήριο της αθωότητας του Ι. Σαββίδη, του Λ. Μίχελ και των συνοδών του κ. Σαββίδη.



ΥΠΟΘΕΣΗ ΣΙΑΜΠΑΝΗ

ΠΟΙΝΙΚΟ ΣΚΕΛΟΣ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ

Στις 13/12/2020 ο Άρης υποδέχθηκε τον ΠΑΟΚ στο γήπεδο Κλεάνθης Βικελίδης και νίκησε με σκορ 1-0. Το ίδιο βράδυ ο αντιπρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός Κώστας Καραπαπάς με δήλωσή του έκανε λόγο για πληροφορίες ότι άνθρωποι του ΠΑΟΚ επιχείρησαν να δωροδοκήσουν τον τερματοφύλακα του Άρη, Μάριο Σιαμπάνη. Ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος προχώρησε σε διενέργεια επείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης. Την έρευνα ανέλαβε το τμήμα Αθλητικής Βίας Θεσσαλονίκης υπό την επίβλεψη της αθλητικής Εισαγγελέα Θεσσαλονίκης Σοφίας Διπλοΐδου. Για την υπόθεση κατέθεσαν στις αρχές οι παίκτες του Άρη Σιαμπάνης και Δεληζήσης, ο Κ. Καραπαπάς. Βρισκόμαστε σε αναμονή των επόμενων ενεργειών των εισαγγελικών αρχών.

Η Αθλητική Διαπλοκή δεν υιοθετεί τις καταγγελίες για απόπειρα δωροδοκίας.

ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟ ΣΚΕΛΟΣ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ

Ο ποδοσφαιρικός εισαγγελέας διαβίβασε στην επιτροπή Δεοντολογίας της ΕΠΟ τις καταγγελίες Καραπαπά για απόπειρα δωροδοκίας. Επίσης, στην επιτροπή δεοντολογίας διαβιβάστηκε και καταγγελία της ΠΑΕ ΠΑΟΚ ότι ο Μάριος Σιαμπάνης όφειλε να ενημερώσει εντός 48 ωρών την επιτροπή για την απόπειρα δωροδοκίας βάσει του Κώδικα Δεοντολογίας της ΕΠΟ αλλά ο ίδιος το έπραξε με μικρή καθυστέρηση.

Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ ισχυρίζεται ότι ο ποδοσφαιριστής πρέπει να τιμωρηθεί με διετή αποκλεισμό για την καθυστέρηση του να ενημερώσει την ΕΠΟ για την απόπειρα δωροδοκίας που ισχυρίστηκε ότι έγινε από τον ΠΑΟΚ!


ΑΣΤΙΚΟ ΣΚΕΛΟΣ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ

-Στα πλαίσια της υπόθεσης, η ΠΑΕ ΠΑΟΚ έδωσε στη δημοσιότητα τα συμβόλαια του Σιαμπάνη σε Άρη και Ολυμπιακό, θέλοντας να αναρωτηθεί για ποιο λόγο ο ίδιος άφησε ένα καλύτερο συμβόλαιο στον Ολυμπιακό για να πάει στους κιτρινόμαυρους. Ακολούθως, ο Μάριος Σιαμπάνης κατέθεσε αγωγή κατά της ΕΠΟ, κατά της ΠΑΕ ΠΑΟΚ και του αντιπροέδρου της ΠΑΕ ΠΑΟΚ Μάκη Γκαγκάτση ισχυριζόμενος ότι δόθηκαν στη δημοσιότητα ευαίσθητα προσωπικά του δεδομένα. Κατά την εκδίκαση της αγωγής Σιαμπάνη κατά ΕΠΟ, πρόσθετη παρέμαβση υπέρ του ποδοσφαιριστή έκανε και ο Π.Σ.Α.Π.

Η Αθλητική Διαπλοκή δεν υιοθετεί τους ισχυρισμούς των διαδίκων.


-Στα πλαίσια της υπόθεσης, ο αντιπρόεδρος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ Μάκης Γκαγκάτσης είχε προαναγγείλει ότι θα καταθέσει μήνυση και αγωγή εναντίον του αντιπροέδρου της ΠΑΕ Ολυμπιακός Κώστα Καραπαπά μετά τις καταγγελίες του τελευταίου για απόπειρα δωροδοκίας Σιαμπάνη.

Η Αθλητική Διαπλοκή δεν υιοθετεί τους ισχυρισμούς των διαδίκων.


ΥΠΟΘΕΣΗ ΠΟΛΥΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ

Η περίφημη υπόθεση "πολυιδιοκτησίας ΠΑΟΚ-Ξάνθης" ξεκίνησε από τις αίθουσες της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού με το πόρισμα που έκρινε ότι υπάρχει πολυιδιοκτησία.

Η απόφαση επικυρώθηκε από το πειθαρχικό όργανο της Super League και από την επιτροπή εφέσεων της ΕΠΟ που δεν μπήκαν στην ουσία της υπόθεσης και επέβαλαν αφαίρεση 7 βαθμών από ΠΑΟΚ και Ξάνθη.

Ο ΠΑΟΚ προσέφυγε στο CAS το οποίο αναίρεσε την απόφαση και ζήτησε να αναδικαστεί η υπόθεση από την επιτροπή εφέσεων προκειμένου να μπει στην ουσία. Η επιτροπή εφέσεων μπήκε στην ουσία και αποφάσισε ομόφωνα να απαλλάξει την ΠΑΕ ΠΑΟΚ από τις κατηγορίες.

Ωστόσο, η υπόθεση δεν έχει τελεσιδικήσει σε διοικητικό επίπεδο. Η Ε.Ε.Α. που είχε κρίνει την πολυιδιοκτησία είναι διοικητική αρχή του Κράτους. Ο ΠΑΟΚ προσέβαλε την απόφαση της Ε.Ε.Α. στα διοικητικά δικαστήρια.

Το ΣτΕ απέρριψε την αίτηση της ΠΑΕ ΠΑΟΚ να κριθεί παράνομη η απόφαση της Ε.Ε.Α. λόγω μη νόμιμης σύνθεσης.

Εκκρεμεί επίσης η απόφαση του Διοικητικού Εφετείου επί της αίτησης ακύρωσης της απόφασης της Ε.Ε.Α. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Διοικητικό Εφετείο είχε απορρίψει αρχικά το αίτημα του ΠΑΟΚ να ανασταλεί προσωρινά η απόφαση της Ε.Ε.Α.

Σε περίπτωση που το Διοικητικό Εφετείο κάνει δεκτή την αίτηση ακύρωσης της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, τότε η υπόθεση της πολυιδιοκτησίας θα κλείσει και σε διοικητικό επίπεδο.

Σε περίπτωση που το Διοικητικό Εφετείο απορρίψει την αίτηση ακύρωσης της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, τότε επισήμως η πολυιδιοκτησία ΠΑΟΚ-Ξάνθης θα έχει τη βούλα των διοικητικών δικαστηρίων του Κράτους αλλά στον ΠΑΟΚ δεν θα έχει επιβληθεί ποινή καθώς ο Αθλητικός Νόμος του Κράτους καθιστά αρμόδια τα αθλητικά δικαστήρια να επιβάλλουν τις σχετικές ποινές. Όμως η επιτροπή εφέσεων, μπαίνοντας στην ουσία απάλλαξαν τον Δικέφαλο του Βορρά και δεν επέβαλε ποινές.

Η Αθλητική Διαπλοκή δεν υιοθετεί το πόρισμα της Ε.Ε.Α. περί πολυιδιοκτησίας ΠΑΟΚ-Ξάνθης.


ΥΠΟΘΕΣΗ ΓΚΑΡΣΙΑ


Μετά τον τελικό του κυπέλλου Ελλάδας ανάμεσα σε ΠΑΟΚ και Ολυμπιακό και την κατάκτηση του κυπέλλου από τον Δικέφαλο του Βορρά, δόθηκαν στη δημοσιότητα μέσω των social media, βίντεο στα οποία ο πρώην προπονητής του ΠΑΟΚ Πάμπλο Γκαρσία φέρεται να λέει υβριστικά συνθήματα εναντίον του Ολυμπιακού και του Βαγγέλη Μαρινάκη. Μάλιστα, δόθηκαν στη δημοσιότητα και φωτογραφίες με χειρονομίες του Γκαρσία. Κατόπιν αυτών, ο ποδοσφαιρικός και αθλητικός εισαγγελέας Κωνσταντίνος Σιμιτζόγλου άσκησε και πειθαρχική δίωξη εναντίον του Πάμπλο Γκαρσία αλλά και προκαταρκτική εξέταση για το ποινικό σκέλος της υπόθεσης.

Η Αθλητική Διαπλοκή αναγνωρίζει το τεκμήριο της αθωότητας του Πάμπλο Γκαρσία.


ΥΠΟΘΕΣΗ ΑΕΚ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ


Μία εξαιρετικά σοβαρή υπόθεση δικάζεται στην επιτροπή δεοντολογίας της ΕΠΟ, όπου η ΠΑΕ ΑΕΚ κατηγορείται για επηρεασμό με αθέμιτες ενέργειες εκλογικών διαδικασιών σε ποδοσφαιρικές ενώσεις.

Εκτός από την ΠΑΕ ΑΕΚ ως νομικό πρόσωπο, στο εδώλιο κάθονται επίσης τα εξής φυσικά πρόσωπα: Ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ ΑΕΚ Δημήτρης Μελισσανίδης, ο πρόεδρος της ΕΠΣ Αχαΐας και μέλος της Ε.Ε. της ΕΠΟ Άγγελος Δανιήλ, ο αναπληρωτής ταμίας της ΕΠΣ Αχαΐας Κώστας Ντάσιος, ο πρόεδρος της ΕΠΣ σάλας Νίκος Αυλωνίτης καθώς και ο Γιάννης Παπαδόπουλος.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα για το κατηγορητήριο, η ΑΕΚ βρίσκεται αντιμέτωπη με κατηγορίες δωροδοκιών και ξυλοδαρμών στις εκλογές της ΕΠΣ Καρδίτσας, της ΕΠΣ σάλας, καθώς και άλλων 8 ποδοσφαιρικών ενώσεων με σκοπό την αλλοίωση των εκλογικών αποτελεσμάτων σε αυτές. Το διακύβευμα αυτής της δίκης είναι εξαιρετικά σοβαρό, καθώς ως γνωστόν οι διοικήσεις των ΕΠΣ εκλέγουν την διοίκηση της ΕΠΟ, συνεπώς αν κάποιος χειραγωγήσει τις εκλογές των ενώσεων και αποκτήσει τον έλεγχο των διοικήσεων τους, τότε μπορεί να ελέγξει την ίδια την ΕΠΟ με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Η Αθλητική Διαπλοκή δεν υιοθετεί το κατηγορητήριο της Επιτροπής δεοντολογίας κατά των Δ. Μελισσανίδη, Α. Δανιήλ, Κ. Ντάσιου, Ν. Αυλωνίτη, Γ. Παπαδόπουλου, ΠΑΕ ΑΕΚ.


ΥΠΟΘΕΣΗ ΚΟΥΓΙΑ-ΜΕΛΙΣΣΑΝΙΔΗ



Ο Δημήτρης Μελισσανίδης είναι κατηγορούμενος Ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών κατόπιν μήνυσης του Αλέξη Κούγια με την κατηγορία της επικίνδυνης σωματικής βλάβης εναντίον του ποινικολόγου, για επεισόδιο στη Βουλιαγμένη στις 08/09/2017, για το οποίο ο Κούγιας κατήγγειλε ότι υπέστη ξυλοδαρμό τον μεγαλομετόχο της ΠΑΕ ΑΕΚ και συνοδούς του.

Η Αθλητική Διαπλοκή αναγνωρίζει το τεκμήριο της αθωότητας του Δ. Μελισσανίδη.


ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΟΥΓΙΑ ΚΑΤΑ ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ

Ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ ΑΕΛ, κ. Αλέξης Κούγιας κατήγγειλε επισήμως ενώπιον της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού ότι η μετοχική σύνθεση της ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα είχε μεταβληθεί το 2015 χωρίς να ενημερωθεί η Ε.Ε.Α. όπως απαιτείται βάσει αθλητικού νόμου.
Μάλιστα ο κ. Κούγιας ισχυρίστηκε ότι ο έλεγχο του ΠΑΣ Γιάννινα είχε περάσει από τον κ. Γιώργο Χριστοβασίλη στους κ.κ. Ιωάννη και Κωνσταντίνο Αυδή με διαμεσολάβηση του τότε μετόχου της ΠΑΕ Ξάνθη Πολυχρόνη Συγγελίδη, του οποίου ήταν εμπορικοί αντιπρόσωποι και συνεταίροι.
Ο κ. Κούγιας ανέφερε και τους αριθμούς των συμβολαίων βάσει των οποίων μεταβιβάστηκαν οι μετοχές του ΠΑΣ Γιάννινα σε συμβολαιογραφείο των Αθηνών.
Επίσης στην καταγγελία του ο γνωστός δικηγόρος αναφέρει ότι ο Ιωάννης Αυδής του εξιστόρησε ότι η διαμεσολάβηση για τη μεταβίβαση έγινε από τον κ. Συγγελίδη κατόπιν επιθυμίας του Ιβάν Σαββίδη για δική του εξυπηρέτηση. Βρισκόμαστε σε αναμονή των ενεργειών της Ε.Ε.Α.

Η Αθλητική Διαπλοκή δεν υιοθετεί τις καταγγελίες Κούγια.


ΥΠΟΘΕΣΗ ΛΑΣΚΟΦ

Η ΠΑΕ Άρης αντιμετωπίζει κατηγορίες ενώπιον της επιτροπής δεοντολογίας της ΕΠΟ για πλαστογραφία εγγράφων της ομοσπονδίας αναφορικά με τον Σκοπιανό ποδοσφαιριστή Μπόρσι Λάσκοφ τα οποία προσκομίστηκαν στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης προκειμένου ο ποδοσφαιριστής να λάβει άδεια διαμονής από το Ελληνικό Κράτος.
Η ερευνήτρια της επιτροπής Δεοντολογίας Νίκη Ρεβύθη πρότεινε την αφαίρεση 6 βαθμών από τον Άρη και επιβολή προστίμου 50.000 ευρώ στην ΠΑΕ, ενώ για τον ποδοσφαιριστή πρότεινε αγωνιστικό αποκλεισμό 6 αγωνιστικών και πρόστιμο 20.000 ευρώ.
Η υπόθεση συζητήθηκε στο δικαστικό τμήμα της επιτροπής στις 21/05/2021 και αναμένεται η έκδοση απόφασης. Σε περίπτωση που η απόφαση είναι καταδικαστική, η ΠΑΕ Άρης έχει δικαίωμα να προσφύγει ενώπιο της επιτροπής εφέσεων της ΕΠΟ. Σε περίπτωση που η απόφαση είναι απαλλακτική, το σχετικό δικαίωμα έφεσης το έχει ο ποδοσφαιρικός εισαγγελέας.

Η Αθλητική Διαπλοκή δεν υιοθετεί το κατηγορητήριο της επιτροπής δεοντολογίας της ΕΠΟ κατά της ΠΑΕ Άρης.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΔΗΜΗΤΡΗ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ


Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος είναι κατηγορούμενος στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών, κατόπιν μήνυσης του Βασίλη Σπανούλη για το επεισόδιο στα αποδυτήρια του ΟΑΚΑ την 01/05/2015. Μέχρι τις αρχές του 2020 η υπόθεση είχε αναβληθεί 8 φορές!

Η αρχική δικάσιμος ήταν στις 23/09/2016. Έξι φορές δόθηκε αναβολή λόγω παρέλευσης ωραρίου.

Στις 07/10/2019 η δίκη αναβλήθηκε, καθώς η συνήγορος του Δ. Γιαννακόπουλου προσκόμισε πιστοποιητικό του νοσοκομείου Ευαγγελισμός που συνιστούσε ανάπαυση στον κατηγορούμενο.

Στις 13/01/2020 η δίκη αναβλήθηκε καθώς εμφανίστηκε νέος δικηγόρος του Δ. Γιαννακόπουλου που επικαλέστηκε προσωπικό το κώλυμα να τον εκπροσωπήσει εκείνη την ημέρα.


Σχόλια