Με μια ιστορική απόφαση, η ΟΥΕΦΑ ανακοίνωσε ότι καταργείται ο κανονισμός του εκτός έδρας γκολ στις διπλές νοκ άουτ αναμετρήσεις των Ευρωπαϊκών διοργανώσεων. Πρόκειται για μια τολμηρή και επαναστατική απόφαση που αλλάζει όσα γνωρίζαμε στο ποδόσφαιρο τον τελευταίο μισό αιώνα. Η απόφαση αυτή αναμένεται να υιοθετηθεί και σε εθνικό επίπεδο στους νοκ άουτ αγώνες του κυπέλλου.
Κατά την άποψη μας πρόκειται για μια ολόσωστη απόφαση που η ΟΥΕΦΑ άργησε αδικαιολόγητα να λάβει. Και εξηγούμαστε:
ΤΟ ΕΚΤΟΣ ΕΔΡΑΣ ΓΚΟΛ ΚΑΠΟΤΕ ΘΑ ΜΑΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΑΣΤΕΙΟ
Αυτή την περίοδο διεξάγονται τα play off του NBA. Το σύστημα προβλέπει πρόκριση στις 4 νίκες με πλεονέκτημα/μειονέκτημα έδρας. Ας υποθέσουμε ότι ένας Ευρωπαίος επιχειρεί να εξηγήσει σε έναν Αμερικάνο το σύστημα του εκτός έδρας γκολ. Πώς ακριβώς θα φανεί λογικό ότι μία ομάδα μπορεί να προκριθεί μετά από δύο ισοπαλίες;
Τη σεζόν 2008-09, η Ατλέτικο Μαδρίτης αντιμετώπισε την Πόρτο για τη φάση των 16 του UEFA Champions League. Στον πρώτο αγώνα στην Ισπανία, το αποτέλεσμα ήταν ισόπαλο 2-2 ενώ στη ρεβάνς στην Πορτογαλία το αποτέλεσμα ήταν ισόπαλο 0-0. Παρόλα αυτά, η Πόρτο προκρίθηκε στα προημιτελικά της διοργάνωσης.
Με λίγα λόγια έγιναν δύο αγώνες, καμία ομάδα δεν νίκησε και όμως μία από αυτές προκρίθηκε γιατί πέτυχε γκολ εκτός έδρας!
Η άλλη ομάδα γιατί δεν ανταμείβεται που κράτησε το μηδέν στην έδρα της κάτι που δεν κατάφερε στην έδρα του αυτός που προκρίθηκε;
Ειδικά η πρόκριση με δύο ισοπαλίες θα μας κάνει κάποτε να γελάμε όταν θα θυμόμαστε την εποχή που ισχυε ο κανονισμός του εκτός έδρας γκολ.
Δεν μπορούμε να το αντιληφθούμε σήμερα, αλλά σε λίγα χρόνια θα μας φαίνεται τόσο παράλογο όσο το να επιστρέφει ο αμυντικός την μπάλα στον τερματοφύλακα με τα πόδια και ο τελευταίος να την πιάνει με τα χέρια. Κάποτε μας φαινόταν φυσιολογικό. Σήμερα καταλαβαίνουμε ότι ήταν λάθος.
Ο ΛΟΓΟΣ ΠΟΥ ΘΕΣΠΙΣΤΗΚΕ Ο ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ
Ο κανονισμός θεσπίστηκε πριν από μισό αιώνα όταν το ταξίδι κάθε ομάδας σε μία άλλη χώρα ήταν μεγάλη διαδικασία. Με αυτό τον τρόπο, η UEFA ήθελε να επιβραβεύσει τις ομάδες που παρά την ταλαιπωρία της μετακίνησης είχαν καλύτερη επιθετική συγκομιδή εκτός έδρας.
Στην εποχή μας όμως, με την εξέλιξη των αεροπορικών συγκοινωνιών, τις συχνές και γρήγορες πτήσεις και την πλειάδα αεροπορικών εταιρειών, η μετάβαση από ένα μέρος της Ευρώπης σε ένα άλλο, είναι μία εξαιρετικά απλή και οικονομική διαδικασία. Συνεπώς έχει εκλείψει ο λόγος για τον οποίο θεσπίστηκε ο κανονισμός.
Άρα γιατί να μην υπάρχει μία ημίωρη παράταση και η διαδικασία των πέναλτι έτσι ώστε να αναδειχθεί κάπως ένας νικητής;
Γιατί η παράταση να αφορά μόνο τις περιπτώσεις που υπάρχει ίδιο ακριβές σκορ στους δύο αγώνες;
Ο ΑΠΟΛΥΤΟΣ ΠΑΡΑΛΟΓΙΣΜΟΣ ΣΤΑ ΟΥΔΕΤΕΡΑ ΓΗΠΕΔΑ!
Ή πανδημία του covid 19 οδήγησε πολλές ομάδες να χρησιμοποιήσουν στις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις ουδέτερες έδρες. Θυμόμαστε χαρακτηριστικά την Άρσεναλ που χρησιμοποίησε ως έδρα της στο γήπεδο Καραϊσκάκη στον αγώνα με την Μπενφίκα για τη φάση των 32 του Europa League. Το ίδιο συνέβη και στους αγώνες της Λίβερπουλ με τη Λειψία για το Champions League. Εκεί λοιπόν ο κανονισμός του εκτός έδρας γκολ ίσχυε κανονικά!
Το γκολ της Μπενφίκα στο Καραϊσκάκη θα είχε μεγαλύτερη βαρύτητα από το γκολ της Άρσεναλ στο Καραϊσκάκη παρότι το φαληρικό γήπεδο ήταν ξένο γήπεδο και για τους δύο που ταξίδεψαν για να παίξουν!
Ο ΠΑΡΑΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΣΗΣ
Με το σύστημα που ίσχυε, αν για παράδειγμα δύο αγώνες έληγαν ισόπαλοι 0-0, θα ακολουθούσε η παράταση στην έδρα του δεύτερου γηπεδούχου. Και όμως ο κανονισμός του εκτός έδρας γκολ ίσχυε και στην παράταση! Αν η παράταση έληγε με σκορ 1-1, την πρόκριση την έπαιρνε ο φιλοξενούμενος χωρίς να ακολουθήσει η διαδικασία πέναλτι!
Με το νέο σύστημα θα ακολουθείται διαδικασία πέναλτι. Αυτό προφανώς ευνοεί τον γηπεδούχο του δεύτερου αγώνα. Αυτή όμως είναι η έννοια του πλεονεκτήματος έδρας που ουσιαστικά θα υφίσταται εντονότερα πλέον.
ΑΔΙΑΦΟΡΟ ΑΝ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΝΟΤΑΝ ΚΕΚΛΕΙΣΜΕΝΩΝ ΤΩΝ ΘΥΡΩΝ
Αν η ομάδα Α νικούσε την ομάδα Β με 1-0 στην έδρα της και στη ρεβάνς η ομάδα Β νικούσε με σκορ 2-1 στη δική της έδρα και το δεύτερο ματς γινόταν κεκλεισμενών των θυρών για οποιονδήποτε λόγο, τότε η ομάδα Α θα έπαιρνε το εισιτήριο της πρόκρισης! Άρα η κάθε ομάδα νίκησε με το ίδιο σκορ αλλά επιβραβευόταν αυτή που σκόραρε εκτός έδρας σε ένα γήπεδο χωρίς οπαδούς!
ΤΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΟΠΑΔΩΝ ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ
Δεν είναι λίγα τα σχόλια από όσους πιστεύουν ότι η ΟΥΕΦΑ υπέκυψε στους ισχυρούς με την απόφαση της να καταργήσει τον κανονισμό. Αυτό δεν ισχύει. Αλλωστε, η Ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική ομοσπονδία έδειξε τις διαθέσεις της απέναντι στους ισχυρούς όταν τέθηκε το θέμα της European Super League.
Ο κανονισμός του εκτός έδρας γκολ δεν ευνοούσε ούτε τους πιο ανίσχυρους ούτε τους πιο ισχυρούς. Δεν υπάρχει κάποιος λόγος να ευνοείται συγκεκριμένα ο ανίσχυρος από το εκτός έδρας γκολ.
Έτσι μπορεί να είδαμε το 2018 τη Ρόμα να αποκλείει την Μπαρτσελόνα χάρη στο εκτός έδρας γκολ και να προκρίνεται στα ημιτελικά του Champions League, αλλά τον Φεβρουάριο είδαμε στη φάση των 32 του Europa League τη Μίλαν να αποκλείει τον Ερυθρό Αστέρα επειδή πήρε ισοπαλία 2-2 στο Βελιγράδι ενώ το ματς στο Μιλάνο έληξε ισόπαλο 1-1!
Ένα άλλο επιχείρημα των οπαδών του κανονισμού του εκτός έδρας γκολ είναι το παιχνίδια θα είναι πλέον "σούπες". Δεν ισχύει ούτε αυτό. Οι παρατάσεις θα είναι συχνότερες και αυτό θα οδηγεί σε μεγαλύτερο σασπένς. Αντίθετα με τα ισχύοντα μέχρι σήμερα, υπήρχαν πολλά παιχνίδια που έχαναν το ενδιαφέρον τους καθώς λόγω του κανονισμού κάποια ομάδα μπορεί να χρειαζόταν μεγάλο αριθμό τερμάτων για να προκριθεί χωρίς την ελπίδα της παράτασης κατι που ουσιαστικά διευθετούσε νωρίτερα την υπόθεση της πρόκρισης.
Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΣΥΝΗΘΕΙΑΣ
Οι φίλοι του ποδοσφαίρου είναι από τις πιο ρομαντικές κατηγορίες ανθρώπων παγκοσμίως. Δεν αλλάζουν εύκολα συνήθειες.
Δεν είναι εύκολο να πεις στον Άγγλο οπαδό ότι την επόμενη των Χριστουγέννων δεν έχει μπάλα στην boxing day.
Δεν είναι εύκολο να πεις στην οπαδό της ΑΕΚ ότι το "Σουτάρετε και σπάστε τα δοκάρια" θα αλλάξει από ένα πολύ καλύτερο τραγούδι του Φοίβου γιατί είναι "μία δακρύβρεχτη μπαλάντα". Θαυμάζουν όμως το You'll never walk alone και ας είναι μπαλάντα.
Δεν είναι εύκολο να πείσεις τους οπαδούς μιας ομάδας ότι η έδρα τους θα μεταφερθεί σε ένα υπερσύγχρονο γήπεδο μακριά από τη φυσική τους έδρα που είχαν συνηθίσει τόσα χρόνια.
Για κάποιο λόγο οι φίλαθλοι του ποδοσφαίρου δείχνουν υπερβολικό σεβασμό στις καταστάσεις του παρελθόντος. Έτσι ακόμα και η απόφαση της UEFA για την κατάργηση του εκτός έδρας γκολ αντιμετωπίστηκε με υπερβολική κριτική. Το πιο σωστό σχόλιο, το διαβάσαμε χθες βράδυ στο facebook:
ΟΙ ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΚΤΟΣ ΕΔΡΑΣ ΓΚΟΛ
Κυριως πικρές είναι οι ελληνικές εμπειρίες των Ελληνικών ομάδων από τον κανονισμό.
Τη σεζόν 2010-11, ο ΠΑΟΚ αντιμετώπισε τον Άγιαξ στον 3ο προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ. Στο Άμστερνταμ οι δύο ομάδες αναδείχθηκαν ισόπαλες με σκορ 1-1. Στην Τούμπα το αποτέλεσμα ήταν και πάλι ισόπαλο 3-3. Ο ΠΑΟΚ δεν ηττήθηκε σε κανέναν αγώνα, παρόλα αυτά αποκλείστηκε γιατί στο Άμστερνταμ σκόραρε μια φορά ενώ οι Ολλανδοί σκόραραν 3 φορές στην Τούμπα. Ο κανονισμός του εκτός έδρας γκολ δεν λάμβανε υπόψη του ότι ο Άγιαξ σκόραρε μόνο μια φορά στο Άμστερνταμ ενώ ο ΠΑΟΚ 3 φορές στην Τούμπα! Με τα σημερινά δεδομένα θα γινόταν παράταση στη ρεβάνς!
Τη σεζόν 2011-12, ο Ολυμπιακός απέκλεισε την Ρούμπιν Καζάν και βρέθηκε στη φάση των 16 του Europa League. Εκεί κλήθηκε να αντιμετωπίσει την Ουκρανική Μέταλιστ. Νίκησε 0-1 μέσα στην Ουκρανία με γκολ του Φουστέρ αλλά ηττήθηκε με σκορ 1-2 στο γήπεδο Καραϊσκάκη. Η κάθε ομάδα πήρε από μια νίκη με την ίδια διαφορά σκορ και όμως δεν ακολούθησε παράταση, αλλά οι Ουκρανοί πήραν το εισιτήριο για τα προημιτελικά και ο Ολυμπιακός έχασε μια ιστορική ευκαιρία να αντιμετωπίσει την Σπόρτινγκ Λισαβόνας με έπαθλο ένα εισιτήριο για την 4αδα.
Τη σεζόν 2017-18, η ΑΕΚ αντιμετώπισε την Ουκρανική Ντιναμό Κιέβου στη φάση των 32 του Europa League. Ο πρώτος αγώνας στο ΟΑΚΑ έληξε ισόπαλος με σκορ 1-1. Στη ρεβάνς το αποτέλεσμα ήταν ισόπαλο 0-0. Μετά από δύο ισοπαλίες το πιο φυσιολογικό θα ήταν να ακολουθήσει παράταση. Και όμως η Ένωση πλήρωσε ότι δεν μπόρεσε να σκοράρει στο χιονισμένο Κίεβο ενώ οι Ουκρανοί σκόραραν στις πολύ πιο ανθρώπινες συνθήκες του ΟΑΚΑ! Η ΑΕΚ που εκείνη τη χρονιά ήταν αήττητη στην Ευρώπη αποκλείστηκε άδικα.
Ο κανονισμός του εκτός έδρας γκολ ευνόησε τον Παναθηναϊκό τη χρονιά του Γουέμπλεϊ καθώς οι πράσινοι είχαν ηττηθεί με 4-1 στο Βελιγράδι από τον Ερυθρό Αστέρα στον πρώτο ημιτελικό του κυπέλλου πρωταθλητριών, αλλά νίκησαν στη Λεωφόρο με σκορ 3-0 και πήραν το εισιτήριο για τον τελικό του Γουέμπλεϊ.
Αντίστοιχα ο Ολυμπιακός θα έπρεπε να περάσει από τη διαδικασία των πέναλτι πέρυσι στο Λονδίνο μετά το τελικό 1-2 επί της Άρσεναλ με το γκολ του Ελ Αραμπί στην εκπνοή της παράτασης, καθώς είχε ηττηθεί 0-1 στο γήπεδο Καραϊσκάκη.
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕΙ
Φυσικά το οτι η UEFA προχώρησε σε αυτή την τομή, δεν ακυρώνει το παρελθόν ούτε τις προκρίσεις που στηρίχτηκαν στον κανονισμό του εκτός έδρας γκολ. Τα δεδομένα ήταν ίδια για όλους, απλά το ποδόσφαιρο εξελίσσεται και πλέον υπάρχουν νέα δεδομένα που στηρίζονται στο σήμερα.
Πλέον αν δύο αγώνες είναι ισόπαλοι ή αν οι δύο ομάδες νικήσουν η μία την άλλη με την ίδια διαφορά γκολ, θα ακολουθεί παράταση και πέναλτι χωρίς να απαιτείται να υπάρχει ίδιο ακριβές σκορ.
Σύντομα θα τα συνηθίσουμε όπως συνηθίσαμε και το VAR.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου