Το σκεπτικό της απαλλαγής Γκαρσία προεξοφλεί ποινικές εξελίξεις-Η διαφορά νοοτροπίας Σαββίδη-Μελισσανίδη


Αμέσως μετά τη νίκη του ΠΑΟΚ επί του Ολυμπιακού στον τελικό του κυπέλλου Ελλάδας στις 22 Μαΐου, ο τότε προπονητής του ΠΑΟΚ Πάμπλο Γκαρσία φέρεται να εμφανίστηκε σε βίντεο στο οποίο φέρεται να εξυβρίζει χυδαία τον Ολυμπιακό και τον πρόεδρό του Βαγγέλη Μαρινάκη, ενώ είδαν το φως της δημοσιότητας και φωτογραφίες με τον Ουρουγουανό να προβαίνει σε άσεμνες χειρονομίες.

Φυσικά ο αποτροπιασμός ήταν τριπλός:

  • Οι φερόμενες ύβρεις και χειρονομίες καθεαυτές ήταν χουλιγκανικού επιπέδου.

  • Το γεγονός ότι όλα αυτά φέρονται να συνέβησαν μετά από μία επιτυχία και όχι μετά από μία ήττα οπου ο θυμός και ο εκνευρισμός ενδέχεται να συνιστούν ελαφρυντικά.

  • Το γεγονός ότι όλα αυτά φέρονται να έγιναν από τον προπονητή της ομάδας και όχι από έναν ποδοσφαιριστή. Οι παίκτες είναι νεαρά παιδιά και ενδεχομένως η ηλικία αποτελεί ελαφρυντικό. Ένας προπονητής υποτίθεται ότι λειτουργεί πιο ώριμα και είναι η βιτρίνα της ομάδας.

ΟΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΕΣ ΔΙΩΞΕΙΣ

Ο κ. Κωνσταντίνος Σιμιτζόγλου έχει διπλή ιδιότητα στον αθλητικό χώρο. Αφενός είναι αθλητικός Εισαγγελέας Αθηνών (ασχολείται δηλαδή με το ποινικό σκέλος των αθλητικών υποθέσεων), αφετέρου είναι πειθαρχικός (ποδοσφαιρικός) εισαγγελέας της ΕΠΟ (ασκεί δηλαδή τις πειθαρχικές διώξεις).
Με αυτές του τις ιδιότητες άσκησε πειθαρχική δίωξη εναντίον του Πάμπλο Γκαρσία και παράλληλα διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για την ποινική διάσταση της υπόθεσης.

Η ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΗ ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΓΚΑΡΣΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΚΕΠΤΙΚΟ ΤΗΣ

Η πειθαρχική επιτροπή της ΕΠΟ με χθεσινή της απόφαση, απάλλαξε τον Πάμπλο Γκαρσία. Ο λόγος της απαλλαγής ήταν απλός. Πιο συγκεκριμένα, κρίθηκε ότι η δίωξη κατά του Γκαρσία ήταν εκπρόθεσμη, καθώς η προθεσμία είναι πενθήμερη και ο ποδοσφαιρικός Εισαγγελέας άσκησε τη δίωξη στις 31 Μαΐου, ενώ το βίντεο Γκαρσία φέρεται να βιντεοσκοπήθηκε στις 22 Μαΐου. Με λίγα λόγια ο λόγος της απαλλαγής Γκαρσία είναι καθαρά τυπικός.

Περιττεύει να πούμε ότι η προθεσμία των 5 ημερών που ορίζουν οι κανονισμοί της ΕΠΟ είναι ασφυκτική, ειδικά αν λάβουμε υπόψη ότι ο ποδοσφαιρικός Εισαγγελέας είναι (βάσει νόμου) τακτικός εισαγγελικός λειτουργός, συνεπώς είναι επιφορτισμένος και με σοβαρές υποθέσεις της τακτικής δικαιοσύνης, κάτι που απαιτεί ευρύτερα χρονικά διαστήματα προθεσμιών στα θέματα της ΕΠΟ.

Η ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΜΕΝΕΙ ΑΝΟΙΧΤΗ

Η πειθαρχική δίωξη Σιμιτζόγλου κατά Γκαρσία απορρίφθηκε λοιπόν για καθαρά τυπικούς λόγους. Ωστόσο ο φάκελος σε ποινικό επίπεδο παραμένει ορθάνοιχτος, καθώς, όπως προαναφέραμε, ο κ. Σιμιτζόγλου με την ιδιότητά του ως αθλητικός εισαγγελέας, διενεργεί προκαταρκτική εξέταση χωρίς να τίθεται ζήτημα προθεσμίας.

Η απαλλαγή Γκαρσία σε πειθαρχικό επίπεδο όχι μόνο δεν προεξοφλεί την απαλλαγή του και σε ποινικό επίπεδο, αντιθέτως καταδεικνύει ότι η θέση του Ουρουγουανού είναι δυσχερής. Ακόμα και στο σκεπτικό της απόφασης της πειθαρχικής επιτροπής αναφέρεται ότι η συμπεριφορά του πρώην προπονητή του ΠΑΟΚ συνιστά ποινικό αδίκημα:

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΗΣ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ ΕΠΟ


Όπως διαπιστώνουμε, στο απόσπασμα του σκεπτικού της απαλλακτικής απόφασης για τον Γκαρσία, η πειθαρχική επιτροπή της ΕΠΟ που αποτελείται από τακτικούς δικαστές χαρακτηρίζει ποινικό αδίκημα τη συμπεριφορά του Πάμπλο Γκαρσία.

Η Αθλητική Διαπλοκή φυσικά αναγνωρίζει το τεκμήριο της αθωότητας του πρώην προπονητή του Δικεφάλου του Βορρά, ωστόσο όταν οι τακτικοί δικαστές χαρακτηρίζουν ευθέως ποινικό αδίκημα μία συμπεριφορά για την οποία ήδη διενεργείται προκαταρκτική εξέταση, τότε είναι πολύ πιθανό να περιμένουμε ποινικές εξελίξεις στην υπόθεση με ισχυρή την πιθανότητα άσκησης ποινικής δίωξης.


Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑΣ ΣΑΒΒΙΔΗ/ΜΕΛΙΣΣΑΝΙΔΗ ΚΑΙ ΠΑΟΚ/ΑΕΚ


Τον Οκτώβριο του 2019 ο τότε ποδοσφαιριστής της ΑΕΚ Όγκνιεν Βράνιες γιόρτασε τα γενέθλιά του σε εστιατόριο της Γλυφάδας. Στις 22/10/2019 κυκλοφόρησε βίντεο με τον Βράνιες να χορεύει στο πάρτι ημίγυμνος μαζί με άλλους παίκτες της ΑΕΚ, τραγουδώντας μάλιστα υβριστικά συνθήματα κατά του Ολυμπιακού.

Όταν ο Δημήτρης Μελισσανίδης είδε το βίντεο αντέδρασε άμεσα. Επισκέφθηκε το προπονητικό κέντρο της Ένωσης στα Σπάτα και άστραψε εναντίον όσων συμμετείχαν στο πάρτι.

Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ ο Μελισσανίδης είπε τα εξής απευθυνόμενος στους παίκτες:

«Τις ήττες μπορώ να τις ανεχτώ. Είναι μέσα στο ποδόσφαιρο όλα τα αποτελέσματα, έστω κι αν χάσαμε κοροϊδιστικα. Αυτό που δεν ανέχομαι είναι να προσβάλλει ο οποιοσδήποτε τις αξίες αυτής της ομάδας και να διαταράσσει την πειθαρχία. Η ομάδα αυτή είναι πολύ μεγάλη, έχει υψηλές αρχές από τότε που ιδρύθηκε και δεν θα ανεχτώ να τις προσβάλλει κανείς. Η ομάδα αυτή σας έχει δείξει αγάπη και πρέπει όλοι να είστε άξιοι να την εκπροσωπείτε. Είστε πρότυπα για τα μικρά παιδιά που σας ακολουθούν στα social media και σας βλέπουν και αυτά εγώ δεν τα ανέχομαι»

Σε κάθε παίκτη της ΑΕΚ που χόρευε ημίγυμνος και εξύβριζε τον Ολυμπιακό επιβλήθηκε πρόστιμο 5.000 ευρώ ενώ ο Βράνιες τιμωρήθηκε και με αποκλεισμό ενός μήνα από κάθε δραστηριότητα της ομάδας. Ο ίδιος μάλιστα κλήθηκε σε απολογία από την ΠΑΕ όπου ανέφερε τα εξής: «Το πάθος μου για την ΑΕΚ με οδηγεί κάποιες φορές σε λάθη. Θα δεχθώ την όποια τιμωρία μου».

Και ναι μεν τα αστεία έδιναν και έπαιρναν ότι ο Μελισσανίδης επέβαλε το πρόστιμο γιατί... του γυάλισαν τα πεντοχίλιαρα, η πραγματικότητα όμως είναι ότι ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ ΑΕΚ αντέδρασε σαν ηγέτης σοβαρού κλαμπ που δεν ανέχεται τα στελέχη του να λειτουργούν ως κοινοί χούλιγκανς. Και μάλιστα στην περίπτωση του Βράνιες μιλάμε για έναν νεαρό παίκτη 30 ετών και όχι για έναν προπονητή που υποτίθεται ότι είναι πιο ώριμος. Μπορεί κανείς να φανταστεί τον Χιμένεθ να λειτουργεί έτσι; Ή πολύ περισσότερο τον Μαρτίνς ή παλιούς προπονητές όπως τον Μπάγεβιτς ή τον Ρεχάγκελ, ή για να πάμε στο εξωτερικό, τον Γκουαρδιόλα ή τον Κλοπ ή οποιονδήποτε άλλον προπονητή; Δεν μιλάμε για προπονητικές ικανότητες, μιλάμε απλά για ανθρώπινη συμπεριφορά.

Αυτή είναι η διαφορά με τον οργανισμό του ΠΑΟΚ. Στη μία περίπτωση, ο Μελισσανίδης κατηγόρησε τους παίκτες που συμπεριφέρθηκαν με τέτοιο τρόπο ενώ αποτελούν πρότυπα για μικρά παιδιά και στην άλλη περίπτωση είχαμε «τιμή και δόξα»...

Και φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε τα άμεσα αντανακλαστικά της ΠΑΕ Ολυμπιακός και του Βαγγέλη Μαρινάκη για τη συμμετοχή των παικτών του Ολυμπιακού Σεμέδο, Ραντζέλοβιτς και Μπρούνο σε κορωνοπάρτι ξενοδοχείου της Λ. Συγγρού τον προηγούμενο Νοέμβριο, καθώς η διοίκηση της ΠΑΕ επέβαλε στους παίκτες το ανώτατο προβλεπόμενο χρηματικό πρόστιμο.

Ο ΛΟΓΟΣ ΠΟΥ Ο ΠΑΟΚ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΚΛΑΜΠ

Στον οργανισμό του ΠΑΟΚ δεν τίθεται θέμα πειθαρχίας και σοβαρής ευρωπαϊκής οργάνωσης ενός κλαμπ κατά την κρίση μας. Ο προπονητής-βιτρίνα μίας ομάδας που έχει το απωθημένο να παίξει στο Champions League εμφανίστηκε με αυτή την εικόνα και ουδείς αντέδρασε, ούτε τον κάλεσε σε απολογία.

Φυσικά η αποπομπή Γκαρσία από την τεχνική ηγεσία του Δικεφάλου του Βορρά είναι εντελώς άσχετη με το περιστατικό και σχετίζεται μόνο με την πρόσληψη του προπονητή του νταμπλ Λουτσέσκου.

Όχι μόνο δεν τιμωρήθηκε ο Γκαρσία, αλλά εμφανίστηκε ένα νέο τσιτάτο μετά το «23/02», το «Γιατί δεν πήγατε στο CAS;» και το «Θα εύχεστε να είχε μετρήσει». Μιλάμε φυσικά για το «Τιμή και δόξα στον Πάμπλο Γκαρσία» που αντιμετωπίζει τον Ουρουγουανό περίπου ως ήρωα του 1821... Το τσιτάτο εμφανίστηκε και στον αποχαιρετισμό της ΠΑΕ προς τον προπονητή τον οποίο απέπεμψε με συνοπτικές διαδικασίες...


Αυτή είναι η βασική διαφορά νοοτροπίας του ΠΑΟΚ τόσο με την ΑΕΚ όσο και με τον Ολυμπιακό. Χωρίς σοβαρότητα, χωρίς πειθαρχία, ο ΠΑΟΚ θα παραμείνει μία αυστηρά επαρχιακή ομάδα που κατεβαίνει σε αγώνες με αθεώρητα δελτία υγείας. Η μοίρα, η Ευρώπη, το ποδόσφαιρο εκδικούνται. Και ίσως αυτός να είναι ένας λόγος που το σεντόνι του Τσάμπιονς Λιγκ δεν έχει κουνήσει ποτέ στην Τούμπα...

Σχόλια