Φάκελος αήττητο πρωτάθλημα μπάσκετ: οι 3 ομάδες που το πέτυχαν και η πράσινη κατάρα



Στις 15 Μαΐου η Αθλητική Διαπλοκή πραγματοποίησε αφιέρωμα στα τρία τελευταία αήττητα πρωταθλήματα του ποδοσφαίρου. Αυτό του Ολυμπιακού το 1955 (19 νίκες - 1 ισοπαλία - 0 ήττες) , του Παναθηναϊκού το 1964 (24 νίκες - 4 ισοπαλίες - 0 ήττες) και του ΠΑΟΚ το 2019 (26 νίκες - 4 ισοπαλίες - 0 ήττες).

Σήμερα η Αθλητική Διαπλοκή θα ανοίξει τον φάκελο των αήττητων πρωταθλημάτων του μπάσκετ. Και θα σταθεί σε ένα παράδοξο.

ΤΡΕΙΣ ΟΜΑΔΕΣ ΕΜΕΙΝΑΝ ΣΤΗΝ ΑΙΩΝΙΟΤΗΤΑ

Τρεις είναι οι Ελληνικές ομάδες που πέτυχαν το σπουδαίο επίτευγμα του αήττητου πρωταθλήματος. Πρόκειται για την ΑΕΚ του 1968, τον Ολυμπιακό του 1976 και τον αυτοκράτορα των 80s Άρη που κατέκτησε 3 συνεχόμενα αήττητα πρωταθλήματα, τις σεζόν 1985/86, 1986/87 και 1987/88!

Η ΚΑΤΑΡΑ ΤΟΥ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΥ

Είναι εντυπωσιακό ότι ο Παναθηναϊκός παρότι είναι ο πολυνίκης της Α1 στοιχειώνεται από μία πρωτοφανή κατάρα να μην μπορεί να πετύχει το αήττητο πρωτάθλημα.

Πιο συγκεκριμένα, η εθνική κατηγορία μπάσκετ (Α εθνική και μετέπειτα Α1), συστάθηκε το 1963. Μέχρι τότε γινόταν ένα ετήσιο ολιγοήμερο τουρνουά λίγων ομάδων σε μία πόλη υπό την αιγίδα της ομοσπονδίας στίβου (Σ.Ε.Γ.Α.Σ.).

Επίσης, από το 1969 ανέλαβε τη διοργάνωσή η Ε.Ο.Κ. Και όμως ο Παναθηναϊκός δεν κατέκτησε ποτέ αήττητο πρωτάθλημα επί Α εθνικής ή επί Α1 (1963-2021) ούτε υπό την αιγίδα της Ε.Ο.Κ. (1969-2021).

Έφτασε αρκετές φορές κοντά, καθώς τις σεζόν 1960/61, 1966/67, 1976/77 είχε μόλις μία ήττα αλλά δεν τα κατάφερε. Επίσης, τη σεζόν 2017/18, ο Παναθηναϊκός τερμάτισε αήττητος στην κανονική περίοδο αλλά ηττήθηκε δύο φορές από τον Ολυμπιακό στα play off.

Μάλιστα το Τριφύλλι κατέκτησε πρωταθλήματα επί εποχής που δεν υπήρχαν play off, αλλά ο πρωταθλητής κρινόταν στην κανονική περίοδο αλλά και επί εποχής συστήματος κανονικής περιόδου με play off. Και όμως, ούτε με το ένα σύστημα ούτε με το άλλο ο Παναθηναϊκός κατάφερε να κατακτήσει αήττητος το πρωτάθλημα. Δεν τα κατάφερε ούτε τα τελευταία χρόνια που ο Ολυμπιακός δεν συμμετέχει στην Α1! Ούτε καν πέρυσι που λόγω πανδημίας η σεζόν κόπηκε στη μέση χωρίς play off και πριν τελειώσει η κανονική περίοδος!

ΑΕΚ 1967/68: ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΑΗΤΤΗΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ

Η ΑΕΚ του 1968 που κατέκτησε ευρωπαϊκό τίτλο και αήττητο πρωτάθλημα

Τη σεζόν 1967-68, η ΑΕΚ του Γιώργου Αμερικάνου, έγινε η πρώτη Ελληνική ομάδα που κατέκτησε ευρωπαϊκό τίτλο, το κύπελλο κυπελλούχων Ευρώπης. Την ίδια σεζόν η Ένωση στέφθηκε πρωταθλήτρια Ελλάδας και μάλιστα αήττητη! Ήταν το πρώτο αήττητο πρωτάθλημα στην Ελλάδα με την Ένωση να έχει ρεκόρ 22-0.

Η ΤΕΛΙΚΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΣΕΖΟΝ



ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 1975/76: ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΑΗΤΤΗΤΟ ΝΤΑΜΠΛ

Η ιστορική ομάδα του Ολυμπιακού του 1976 που κατέκτησε αήττητο νταμπλ

Τη σεζόν 1975-76 ήταν η σειρά του Ολυμπιακού να γραφτεί στην ιστορία. Η μεγάλη ερυθρόλευκη ομάδα των Γιατζόγλου και Καστρινάκη κατέκτησε αήττητη το πρωτάθλημα με ρεκόρ 22-0 ενώ συνδύασε το πρωτάθλημα και με νταμπλ κατακτώντας αήττητος και το κύπελλο Ελλάδας όπου νίκησε και τους 5 αγώνες που έδωσε με Παναθηναϊκό, Αίολο, Δημόκριτο, Ηρακλή και στον τελικό με την ΑΕΚ.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε επίσης ότι το γυναικείο τμήμα μπάσκετ των Ερυθρόλευκων κατέχει ένα αξεπέραστο ρεκόρ με 5 συνεχόμενα αήττητα πρωταθλήματα.

Η ΤΕΛΙΚΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΣΕΖΟΝ



ΑΡΗΣ 1986 - 1988: ΤΡΙΑ ΣΕΡΙ ΑΗΤΤΗΤΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ

Μία εικόνα, χίλιες λέξεις: Γιαννάκης, Ιωαννίδης, Γκάλης: Ο Άρης των 80s.

Ο μυθικός Άρης του Γκάλη και του Γιαννάκη με προπονητή τον Γιάννη Ιωαννίδη κατέκτησε 7 σερί πρωταθλήματα από το 1985 μέχρι το 1991. Από αυτά τα 3 ήταν αήττητα και μάλιστα συνεχόμενα! Μάλιστα ο Άρης είναι ο μοναδικός αήττητος πρωταθλητής με σύστημα κανονικής πειρόδου&play off.

Ήταν η μυθική ομάδα που κάθε Πέμπτη όταν έπαιζε στην Ευρώπη, έκλεινε όλη τη χώρα στο σπίτι της για να δει τους αγώνες. Ήταν η ομάδα που έφτασε σε τρία σερί final 4 του κυπέλλου πρωταθλητριών Ευρώπης. Ήταν η ομάδα, ο κορμός της οποίας (Γκάλης, Γιαννάκης, Φιλίππου) συνέβαλε τα μέγιστα για να κατακτήσει το ευρωμπάσκετ του 1987 η χώρα μας. Φυσικά δεν χρειάζονται πολλά λόγια για μιλήσει κανείς για το κιτρινόμαυρο φαινόμενο των 80s.


1985/86: ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΑΗΤΤΗΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑΣ

Τη σεζόν 1985-86 ο Άρης κατέκτησε το 5ο πρωτάθλημα της ιστορίας του και 2ο συνεχόμενο. Η ομάδα της Θεσσαλονίκης μπήκε στο πάνθεον της ιστορίας κατακτώντας αήττητο πρωτάθλημα όπως είχαν κάνει ΑΕΚ και Ολυμπιακός. Το ρεκόρ του Άρη ήταν 26-0.

Η ΤΕΛΙΚΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ



1986/87: ΑΗΤΤΗΤΟΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΩΝ PLAY OFF ΚΑΙ ΑΗΤΤΗΤΟΣ ΚΥΠΕΛΛΟΥΧΟΣ

Ο Άρης είναι η μοναδική Ελληνική ομάδα που έχει κατακτήσει αήττητο πρωτάθλημα με σύστημα κανονικής περιόδου και play off! Τη σεζόν 1986-87 ο Άρης είχε ρεκόρ 18-0 στην κανονική περίοδο και 9-0 στα play off, συνολικά 27-0! Ήταν το 6ο πρωτάθλημα του Άρη, 3ο συνεχόμενο και 2ο σερί αήττητο! Επίσης ήρθε και το νταμπλ, καθώς το πρωτάθλημα συνδυάστηκε και με αήττητο κύπελλο!

Η ΤΕΛΙΚΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΚΑΝΟΝΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 1986-87

PLAY OFF 1986-1987:
  • Προημιτελικά: Άρης - Ηλυσιακός (σκορ σειράς) 3-0
  • Ημιτελικά:  Άρης - Παναθηναϊκός (σκορ σειράς) 3-0
  • Τελικοί: Άρης - Πανιώνιος (σκορ σειράς) 3-0

Την ίδια χρονιά ο Άρης αναδείχθηκε νταμπλούχος καθώς κατέκτησε και το κύπελλο, επίσης αήττητος, με ρεκόρ 5-0 νικώντας Ηρακλή, ΜΕΝΤ, Περιστέρι, Ολυμπιακό και στον τελικό τον Πανελλήνιο.


1987/88: ΑΗΤΤΗΤΟΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ ΓΙΑ ΤΡΙΤΗ ΣΕΡΙ ΧΡΟΝΙΑ - ΞΑΝΑ ΜΕ PLAY OFF - ΞΑΝΑ ΑΗΤΤΗΤΟΣ ΚΥΠΕΛΛΟΥΧΟΣ

Τη σεζόν 1987-88, η μεθυσμένη από το Ευρωμπάσκετ του καλοκαιριού Ελλάδα παρακολούθησε ακόμα πιο στενά το μπάσκετ. Ίσως ήταν η πιο χρυσή χρονιά στην ιστορία του μπασκετικού Άρη. Το πρωτάθλημα ήρθε ξανά αήττητο (ρεκόρ 18-0) και μάλιστα με play off ξανά (ρεκόρ 9-0). Συνολικό ρεκόρ 27-0 ξανά. Ήταν το 7ο πρωτάθλημα του Άρη, 4ο συνεχόμενο και 3ο σερί αήττητο! Επίσης ήρθε και το 2ο συνεχόμενο νταμπλ, καθώς το πρωτάθλημα συνδυάστηκε και πάλι με αήττητο κύπελλο!

Η ΤΕΛΙΚΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

PLAY OFF 1987-1988:
  • Προημιτελικά: Άρης - Απόλλων Πατρών (σκορ σειράς) 3-0
  • Ημιτελικά:  Άρης - ΑΕΚ (σκορ σειράς) 3-0
  • Τελικοί: Άρης - ΠΑΟΚ (σκορ σειράς) 3-0

Την ίδια χρονιά ο Άρης αναδείχθηκε νταμπλούχος καθώς κατέκτησε και το κύπελλο, επίσης αήττητος με ρεκόρ 4-0 νικώντας Ηρακλή, ΠΑΟΚ, Πανιώνιο και στον τελικό την ΑΕΚ.

Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΜΜΕ ΣΤΑ ΑΗΤΤΗΤΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΜΠΑΣΚΕΤ

Στα χρόνια που ακολούθησαν, καμία άλλη Ελληνική ομάδα δεν κατέκτησε αήττητη το πρωτάθλημα στο μπάσκετ. Ο Ολυμπιακός του 2010/11 και ο Παναθηναϊκός του 2017/18 τερμάτισαν αήττητοι στην κανονική περίοδο (όπως συνέβη και πέρυσι με τον ποδοσφαιρικό Ολυμπιακό), αλλά γνώρισαν ήττες στα play off. Μάλιστα ο Ολυμπιακός του 2011 έχασε το πρωτάθλημα.

Παραμένει εντυπωσιακό φαινόμενο το ότι ο πολυνίκης Παναθηναϊκός δεν έχει ούτε ένα αήττητο πρωτάθλημα επί Α εθνικής/Α1 ούτε επί διοργάνωσης από την Ε.Ο.Κ., ενώ έχουν αήττητα ο Ολυμπιακός των 12 πρωταθλημάτων, ο Άρης των 10 και η ΑΕΚ των 8!

Η αντιμετώπιση ορισμένων ΜΜΕ είναι εξόχως αντιφατική. Υπερτονίζεται το γεγονός ότι ο Ολυμπιακός δεν έχει αήττητα πρωταθλήματα στο ποδόσφαιρο (ενώ έχει έξι και μάλιστα επισήμως αναγνωρισμένα από την Ε.Π.Ο.) και δεν γίνεται καμία απολύτως αναφορά στα μηδέν αήττητα του ΠΑΟ στο μπάσκετ επί Ε.Ο.Κ.

Το SDNA μιλάει για όνειρο 95 ετών του ποδοσφαιρικού Ολυμπιακού να κατακτήσει αήττητο πρωτάθλημα. Αντίστοιχο άρθρο για τον ΠΑΟ στο μπάσκετ δεν είδαμε ποτέ...


Γιατί όμως αυτή η διαφορά στην αντιμετώπιση;

Μήπως θεωρείται πιο εύκολο ένα αήττητο πρωτάθλημα στο μπάσκετ επειδή εκεί γίνονται σπανιότερα εκπλήξεις; Όμως γεννιέται το ερώτημα: Γιατί η δυναστεία του ΠΑΟ των 90s και των 00s έπεφτε πάντα θύμα εκπλήξεων και δεν τα κατάφερε όπως ο Άρης των 80s;

Άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το αήττητο πρωτάθλημα του ποδοσφαίρου καλύπτεται με δύο αποτελέσματα σε κάθε αγώνα (ισοπαλία και νίκη) ενώ στο μπάσκετ απαιτείται το απόλυτο.

Το πόσο σημαντικό είναι το ρεκόρ νικών στο μπάσκετ το διαπιστώσαμε το 2015/16, όταν προκλήθηκε μεγάλη αίσθηση στο NBA και παγκοσμίως με τους Golden State Warriors να σπάνε το ρεκόρ των Σικάγο Μπουλς έχοντας μόλις 9 ήττες (73-9) στην κανονική περίοδο της σεζόν. Δεν επρόκειτο καν για αήττητο και μάλιστα δεν συνδυάστηκε ούτε με το πρωτάθλημα καθώς αυτό πήγε στο Κλίβελαντ...

Σχόλια