Ευρωμπάσκετ 1987 ή Euro 2004; Βάζουμε στη ζυγαριά τους δύο θριάμβους!

 

Πρόκειται αναμφίβολα για τις δύο σημαντικότερες και δημοφιλέστερες στιγμές στην ιστορία του Ελληνικού αθλητισμού. Η κατάκτηση της Ευρωπαϊκής κορυφής σε μπάσκετ και ποδόσφαιρο. Όσοι Έλληνες στάθηκαν τυχεροί και έζησαν εκείνα τα μαγικά καλοκαίρια του 1987 και του 2004 κρατάνε μέσα στην καρδιά τους τους δυο θριάμβους. Δεν είναι λίγες οι φορές που οι δύο θρίαμβοι συγκρίνονται. Συμφωνούμε ότι δεν είναι ανάγκη να γίνει κάτι τέτοιο, αλλά θα τολμήσουμε να βάλουμε κάτω τους δύο θριάμβους και να τους συγκρίνουμε...

Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΕΚΠΛΗΞΗ

«Είναι το τέλος! Η Ελληνική ομάδα είναι πρωταθλήτρια Ευρώπης! Είναι μία απ' τις μεγαλύτερες εκπλήξεις του παγκόσμιου αθλητισμού!» αναφωνούσε ο Φίλιππος Συρίγος όταν έληξε η παράταση του τελικού του Ευρωμπάσκετ 87 και η Ελλάδα κατακτούσε τον τίτλο. Όμως κατά τη γνώμη μας δεν είχε δίκιο.

Η εθνική Ελλάδος του 1987 ήταν αντικειμενικά μία από τις καλύτερες ομάδες του τουρνουά. Ο Γκάλης ήταν ήδη ένας από τους κορυφαίους παίκτες της Ευρώπης. Προφανώς τα μεγάλα φαβορί για το χρυσό μετάλλιο ήταν ο γαλαξίας αστέρων των Γιουγκοσλάβων και η Σοβιετική Ένωση, ωστόσο η Ελληνική ομάδα είχε ως στόχο ένα μετάλλιο, δηλαδή την την πρώτη τριάδα του τουρνουά. Αντίθετα, στο Εuro 2004 η Ελλάδα ήταν ένα από τα μεγαλύτερα αουτσάιντερ...

Κλικ στις φωτογραφίες για καλύτερη ανάγνωση

ΤΑ ΝΕΑ 03/06/1987 (ημέρα έναρξης Ευρωμπάσκετ 87) Η Ελλάδα έχει ως στόχο ένα μετάλλιο και έχει ρεαλιστικές ελπίδες γι αυτό βάσει των ρεπορτάζ


11/06/2004 (παραμονή έναρξης Euro 2004) - Τα διεθνή ρεπορτάζ φέρνουν την Ελλάδα στα 4 μεγαλύτερα αουτσάιντερ του τουρνουά μαζί με Λετονία, Βουλγαρία και Ελβετία


Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΠΗΧΗΣΗ

Τον Μάιο του 2007, η Αθήνα φιλοξένησε τον τελικό του UEFA Champions League ανάμεσα σε Μίλαν και Λίβερπουλ. Τις ημέρες εκείνες, το αεροδρόμιο Αθηνών έσπασε το ρεκόρ ημερήσιας κίνησης αφήνοντας πίσω τις ημέρες της Ολυμπιάδας του 2004. Τότε αντιλήφθηκαν πολλοί και στη χώρα μας ότι η δημοτικότητα του ποδοσφαίρου είναι σε δυσθεώρητα επίπεδα.

Άλλωστε το δημοφιλέστερο αθλητικό τουρνουά παγκοσμίως είναι πλέον το Μουντιάλ ξεπερνώντας τους Ολυμπιακούς αγώνες.


Από τη στιγμή λοιπόν που η επιτυχία της κατάκτησης του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ήρθε στο δημοφιλέστερο άθλημα παγκοσμίως, η απήχηση ήταν μεγαλύτερη και άρα θα μπορούσαμε να πούμε ότι η σημασία επίσης ήταν μεγαλύτερη.

Στιγμιότυπο από το ρεπορτάζ του CNN μετά την κατάκτηση του Euro 2004:


ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΤΗΤΑ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ

Από το 1935 που ξεκίνησε η διοργάνωση του Ευρωμπάσκετ και μέχρι το 2017, το τουρνουά γινόταν κάθε δύο χρόνια (με εξαίρεση την περίοδο του Β παγκοσμίου πολέμου). Από τη στιγμή λοιπόν που μία διοργάνωση γίνεται συχνότερα, οι πιθανότητες διάκρισης είναι σίγουρα περισσότερες. Αντίθετα το Euro από το 1960 που ξεκίνησε, πραγματοποιείται σταθερά κάθε 4 χρόνια. Πλέον, με απόφαση της FIBA, και το Ευρωμπάσκετ θα γίνεται κάθε 4 χρόνια.

Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΔΡΑΣ

Δεν πρέπει να λησμονούμε πόσο μεγάλη είναι η σημασία της έδρας. Το 1987 ένα κατάμεστο ΣΕΦ έδωσε την απαραίτητη ώθηση στην σπουδαία εθνική μας ομάδα από το πρώτο μέχρι το τελευταίο παιχνίδι. Το 2004, ο θρίαμβος του Euro ήρθε στα γήπεδα της Πορτογαλίας και μάλιστα με δύο νίκες επί της διοργανώτριας χώρας σε πρεμιέρα και τελικό.

Η ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΑΞΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΜΠΑΣΚΕΤ

Σίγουρα το Ευρωμπάσκετ 87 είναι συνδεδεμένο με τα νιάτα μίας ολόκληρης γενιάς. Ήταν η πρώτη φορά που ως χώρα πανηγυρίσαμε έναν μεγάλο θρίαμβο. Και γι αυτό οι εικόνες από εκείνες τις μέρες του 87 και η μουσική του Final countdown ίσως προκαλούν μεγαλύτερη συναισθηματική διέγερση σε πολύ κόσμο.

Το μεγάλο επίτευγμα του Ευρωμπάσκετ 1987 ήταν ότι ουσιαστικά αποτέλεσε το θεμέλιο πάνω στο οποίο χτίστηκε το μπάσκετ στην Ελλάδα που ως τότε βρισκόταν σε προϊστορικά επίπεδα. Τα επόμενα χρόνια ξεκίνησε η οικοδόμηση των μεγάλων Ελληνικών επιτυχιών στο άθλημα. Η Ελλάδα ήδη μετρούσε έναν ευρωπαϊκό τίτλο (αυτόν της ΑΕΚ το 1968) αλλά τα επόμενα χρόνια ακολούθησαν απανωτοί θρίαμβοι γιατί μία ολόκληρη γενιά γνώρισε το μπάσκετ και γαλουχήθηκε με αυτό με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν πολλά νέα ταλέντα.

ΤΑ ΝΕΑ 17/06/1987: Τρεις ημέρες μετά τον θρίαμβο του Ευρωμπάσκετ ο κόσμος διψάει να μάθει και να παίξει μπάσκετ. Όπως γράφει η εφημερίδα στη λεζάντα κάτω από τις φωτογραφίες Οι μπασκέτες φυτρώνουν πια σαν μανιτάρια... Δεν είναι κλισέ...

Οι επιτυχίες που ακολούθησαν τα επόμενα χρόνια τα λένε όλα:
  • Οι μεγάλες πορείες του Άρη στα final 4 του κυπέλλου Πρωταθλητριών (1988, 1989, 1990)
  • 9 Ευρωλίγκες (ΠΑΟ 1996, 2000, 2002, 2007, 2009, 2011 και ΟΣΦΠ 1997, 2012 και 2013)
  • 4 κύπελλα κυπελλούχων/Σαπόρτα (ΠΑΟΚ-1991, Άρης-1993, ΑΕΚ-2000, Μαρούσι-2001)
  • 2 κύπελλα Κόρατς (ΠΑΟΚ-1994, Άρης-1997)
  • 1 FIBA bcl (AEK-2018)
  • 1 Champions cup (Άρης - 2003)
  • 3 διηπειρωτικά κύπελλα (ΠΑΟ-1996, ΟΣΦΠ-2013, ΑΕΚ-2018)
  • 1 Eurocup στο μπάσκετ γυναικών (Αθηναΐκός-2010)
  • Σε επίπεδο εθνικών ομάδων ήρθε το ασημένιο μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ 1989 και μετά από 16 χρόνια το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ του 2005 και ένα χρόνο αργότερα το ασημένιο μετάλλιο στο Μουντομπάσκετ του 2006. Επίσης 1 χρυσό μετάλλιο σε μουντομπάσκετ εφήβων (1995) και 2 χρυσά μετάλλια σε ευρωμπάσκετ εφήβων (2008 και 2015).
  • Ανάδειξη ταλέντων με αποκορύφωμα τον Γιάννη Αντετοκούνμπο ο οποίος σε ηλικία 24 ετών αναδείχθηκε MVP του NBA, επίσης έχει αναδειχθεί MVP σε all star game και αρχηγός ομάδας all star game.

Αντίθετα, η κατάκτηση του Εuro αποδείχθηκε συγκυριακή και δεν ακολούθησαν ευρωπαϊκές επιτυχίες από τις Ελληνικές ομάδες ούτε ανάδειξη μεγάλων ταλέντων.

ΕΠΙΜΥΘΙΟ

Παρότι επιχειρήσαμε να το κάνουμε, εν τούτοις δεν χρειάζεται να μπαίνουν σε μία ζυγαριά οι δύο επιτυχίες που στιγμάτισαν με τον καλύτερο τρόπο την ψυχή των Ελλήνων. Το μεγάλο επίτευγμα του Ευρωμπάσκετ έχτισε το άθλημα των επιτυχιών στην Ελλάδα για να ακολουθήσουν ατέλειωτοι θρίαμβοι αλλά η επιτυχία του Εuro ήταν η μεγαλύτερη έκπληξη όλων των εποχών στο δημοφιλέστερο άθλημα του κόσμου που διαφήμισε τη χώρα μας σε όλο τον κόσμο...

Σχόλια