Αρχείο Αθλητικής διαπλοκής: Σαν σήμερα 07/06 ο θάνατος του Ντράζεν Πέτροβιτς


Σαν σήμερα πριν από 28 χρόνια, το απόγευμα της 7η Ιουνίου 1993, ο Κροάτης σούπερ σταρ του μπάσκετ Ντράζεν Πέτροβιτς, γνωστός και ως ο Μότσαρτ του μπάσκετ, σκοτώθηκε σε τροχαίο δυστύχημα στο Μόναχο σε ηλικία 28 ετών.

Μετά το τέλος των υποχρεώσεων της εθνικής Κροατιάς στα προκριματικά του Ευρωμπάσκετ 93 στην Πολώνια, αποφάσισε να μην ακολουθήσει αεροπορικώς την αποστολή της Κροατίας για το Ζάγκρεμπ αλλά να πάει οδικώς στην Γερμανία με δύο φίλες του και ένας από τους λόγους ήταν η φοβία του για τα αεροπλάνα.

Οδηγός η Ουγγαρέζα κοπέλα του και μπασκετμπολίστρια, Κλάρα Σάλατζι. Στη θέση του συνοδηγού ο Ντράζεν. Στα πίσω καθίσματα η τουρκάλα φίλη τους και επίσης μπασκετμπολίστρια Χιλάλ Εντεμπάλ. Η μοιραία πρόσκρουση με μία νταλίκα έκοψε το νήμα της ζωής του Κροάτη. Οι δύο κοπέλες επέζησαν αλλά η τουρκάλα Κλάρα Σάλατζι υπέστη κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και έχασε τη μνήμη της...

Η ΚΑΡΙΕΡΑ ΤΟΥ ΝΤΡΑΖΕΝ

Ο Ντράζεν με το κύπελλο πρωταθλητριών του 1985 που κατέκτησε με την Τσιμπόνα...

Ο Ντράζεν Πέτροβιτς είχε προλάβει να ζήσει μία μυθική καριέρα στις κροατικές Σιμπένκα και Τσιμπόνα, στη Ρεάλ Μαδρίτης, στο NBA, αλλά και με τα χρώματα της εθνικής ομάδας της ενιαίας τότε Γιουγκοσλαβίας και μετέπειτα της Κροατίας.

Κορυφαία επιτεύγματα της καριέρας του ήταν ότι κατέκτησε 2 φορές το κύπελλο πρωταθλητριών Ευρώπης (μετέπειτα Ευρωλίγκα) με την Τσιμπόνα, κατέκτησε 2 φορές το κύπελλο κυπελλούχων Ευρώπης (μία φορά με την Τσιμπόνα και μία με τη Ρεάλ Μαδρίτης), ενώ με την εθνική Γιουγκοσλαβίας κατέκτησε το Ευρωμπάσκετ 1989 και του Μουντομπάσκετ 1990.

Έκανε το μεγάλο βήμα να αγωνιστεί στο NBA σε μία εποχή που ήταν δύσκολο για Ευρωπαίους παίκτες. Με τους Πόρτλαντ Τρέιλ Μπλέιζερς έφτασε στους τελικούς του 1990 χωρίς όμως να έχει μεγάλο χρόνο συμμετοχής. Βρήκε τον εαυτό του και τη δικαίωσή του στους Νιου Τζέρσεϊ Νετς με τους οποίους πραγματοποίησε εξαιρετικές εμφανίσεις, ήταν ο MVP της ομάδας τη σεζόν 1991-92 και ο πρώτος σκόρερ της τη σεζόν 1992-93.

ΟΙ ΦΗΜΕΣ ΓΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟ

Οι φήμες ότι ο Πέτροβιτς θα επέστρεφε στην Ευρώπη είχαν ενταθεί, καθώς ο ίδιος ήταν δυσαρεστημένος από το ότι δεν κλήθηκε στο all star game κάτι που τον έκανε να πιστεύει ότι δεν θα τον αποδεχτεί ποτέ πραγματικά το NBA. Επίσης οι φήμες στηρίζονταν και στο ότι μέχρι το θάνατό του δεν είχε ανανεωθεί το συμβόλαιό του με τους Νετς.

Ήταν πράγματι διακαής πόθος του Παύλου Γιαννακόπουλου να φέρει τον Κροάτη στον Παναθηναϊκό. Επίσης, στο Τριφύλλι αγωνιζόταν ο συμπατριώτης και φίλος του Στόγιαν Βράνκοβιτς και ο συμπατριώτης του Άριαν Κόμαζετς. Όλα αυτά έκαναν πολλούς να θεωρούν ότι η μεταγραφή του στον Παναθηναϊκό ήταν δεδομένη, κάτι που δεν ίσχυε.

Υπήρχαν πιθανότητες να αγωνιστεί στον ΠΑΟ ο Ντράζεν αλλά δεν ήταν δεδομένο όπως συντηρείται από τον αστικό θρύλο.

Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΝ ΑΣΤΙΚΟ ΘΡΥΛΟ

  • Ενδιαφέρον για τον Κροάτη είχε εκδηλώσει και ο Ολυμπιακός αλλά και άλλες ευρωπαϊκές ομάδες, ενώ υπήρχε φυσικά το ενδεχόμενο να ανανεωθεί το συμβόλαιό του με τους Νετς. Μην ξεχνάμε ότι η παρουσία του στους Νετς ήταν απόλυτα επιτυχημένη σε αντίθεση με την παρουσία τους στους Μπλέιζερς που δεν του έδιναν χρόνο συμμετοχής.

  • Το απόγευμα της 07/06/1993 ο Ντράζεν έχανε τη ζωή του. Η εφημερίδα Τα Νέα όμως είχε ήδη εκδώσει το φύλλο της 08/06/1993 χωρίς να έχει γίνει γνωστή η είδηση του θανάτου του μέχρι το προηγούμενο βράδυ. Το ρεπορτάζ του Βασίλη Σκουντή μιλούσε για διαπραγματεύσεις με τον Παναθηναϊκό. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ λοιπόν, ο Παύλος Γιαννακόπουλος επρόκειτο να είναι στημένος πάνω από το φαξ  περιμένοντας τις απαιτήσεις του Ντράζεν για να ετοιμάσει συμβόλαιο. Δεδομένη συμφωνία λοιπόν δεν υπήρχε καθώς ο ΠΑΟ δεν γνώριζε καν τις απαιτήσεις του αθλητή!



  • Η εφημερίδα Τα Νέα στις 9 Ιουνίου 1993 ανέφερε ότι ο ατζέντης του Ντράζεν, Ουόρεν Λεγκάριε είχε δηλώσει ότι ο Πέτροβιτς θα αγωνιστεί στον Παναθηναϊκό ή τον Ολυμπιακό. Μάλιστα το ρεπορτάζ αναφέρει ότι η προσφορά του Παύλου Γιαννακόπουλου στον Κροάτη ήταν 2.600.000 δολάρια ετησίως και η προσφορά του Ολυμπιακού είχε αυξηθεί στα 2.950.000 δολάρια ετησίως.



Δυστυχώς η υπόθεση αυτή έκλεισε με τραγικό τρόπο και ποτέ δεν μάθαμε που θα συνέχιζε ο Ντράζεν. Ο Ολυμπιακός με αστέρια τον Ζάρκο Πάσπαλι και τον Ρόι Τάρπλεϊ ήταν αυτός που κυριάρχησε την επόμενη σεζόν κατακτώντας το νταμπλ στην Ελλάδα και μετά από μία εκπληκτική σεζόν και στην Ευρώπη, έγινε η πρώτη Ελληνικη ομάδα που έπαιξε στον τελικό του κυπέλλου πρωταθλητριών στο αξέχαστο final 4 του Τελ Αβίβ...


ΤΑ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΝΤΡΑΖΕΝ ΠΕΤΡΟΒΙΤΣ

ΦΙΛΑΘΛΟΣ 09-06-1993

Η είδηση του θανάτου του Κροάτη προκαλεί σοκ...



ΤΑ ΝΕΑ 09-06-1993

Στο ρεπορτάζ της εφημερίδας Τα Νέα αναφέρεται ότι η προσφορά του Ολυμπιακού ήταν μεγαλύτερη από αυτήν του Παναθηναϊκού.




ΤΑ ΝΕΑ 10-06-1993




Σχόλια