Αφιέρωμα στους 7 προηγούμενους εμφύλιους τελικούς του Τσάμπιονς Λιγκ


Το Σάββατο το βράδυ στις 22:00 διεξάγεται στο Ντραγκάο του Οπόρτο o 66ος τελικός του κυπέλλου πρωταθλητριών/Champions League ανάμεσα σε Μάντσεστερ Σίτι και Τσέλσι (Cosmote sport 1 HD). Είναι ο όγδοος εμφύλιος τελικός της διοργάνωσης και τρίτος Αγγλικός εμφύλιος! Ας θυμηθούμε τους προηγούμενους 7 εμφύλιους τελικούς:

(1) 2000 - STADE DE FRANCE, ΠΑΡΙΣΙ: ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ-ΒΑΛΕΝΘΙΑ 3-0

Ο πρώτος εμφύλιος τελικός του Τσάμπιονς Λιγκ ήταν ισπανικός και διεξήχθη με την αυγή της νέας χιλιετίας στο Παρίσι. Αντιμέτωπες η Ρεάλ Μαδρίτης και η ισχυρή τότε Βαλένθια. Η βασίλισσα νίκησε με 3-0 με γκολ των Μοριέντες, Μακμάναμαν και Ραούλ και κατέκτησε το 8ο κύπελλο πρωταθλητριών/Τσάμπιονς Λιγκ της ιστορίας της. Η Βαλένθια δεν τα κατάφερε ούτε ένα χρόνο μετά χάνοντας στον τελικό από την Μπάγερν στη διαδικασία των πέναλτι.



(2) 2003 - ΟΛΝΤ ΤΡΑΦΟΡΝΤ, ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ: ΜΙΛΑΝ - ΓΙΟΥΒΕΝΤΟΥΣ 0-0 (3-2 πεν).

Ο δεύτερος εμφύλιος τελικός της διοργάνωσης ήταν ιταλικός. Μίλαν εναντίον Γιουβέντους το 2003 στο Όλντ Τράφορντ του Μάντσεστερ στην Αγγλία. Το ιταλικό κατενάτσιο δεν άφησε περιθώρια για θέαμα και το τελικό 0-0 οδήγησε τον αγώνα στη διαδικασία των πέναλτι με νικήτρια την Μίλαν με το επίσης φτωχό 3-2. Ήταν η 6η φορά στην ιστορία της που η ομάδα του Μιλάνου στέφθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης.


(3) 2008 - ΛΟΥΖΝΙΚΙ, ΜΟΣΧΑ: ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΓΙΟΥΝΑΙΤΕΝΤ - ΤΣΕΛΣΙ 1-1 (6-5 πεν)


Ο τρίτος εμφύλιος τελικός ήταν Αγγλικός. Το 2008 στη Μόσχα βρέθηκαν αντιμέτωπες η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον με την τότε ανερχόμενη νεόπλουτη Τσέλσι του Ρομάν Αμπράμοβιτς. Ο αγώνας έληξε ισόπαλος με σκορ 1-1 (ο Κριστιάνο Ρονάλντο άνοιξε το σκορ για την Μάντσεστερ Γ. στο 26' και ισοφάρισε ο Φρανκ Λάμπαρντ για την Τσέλσι στο 45'). Μετά την ημίωρη παράταση, ο τελικός οδηγήθηκε στη διαδικασία των πέναλτι. Το χαμένο πέναλτι του Ρονάλντο λαχτάρησε τους κόκκινους διαβόλους που όμως πήραν τελικά τη νίκη με σκορ 6-5 χάρη στα χαμένα πέναλτι του Τέρι και του Ανελκά κατακτώντας τον τίτλο για 3η φορά στην ιστορία τους.



(4) 2013 - ΓΟΥΕΜΠΛΕΙ, ΛΟΝΔΙΝΟ: ΜΠΑΓΕΡΝ - ΝΤΟΡΤΜΟΥΝΤ 3-0


Ο τέταρτος εμφύλιος τελικός ήταν γερμανικός. Μπάγερν Μονάχου απέναντι σε Μπορούσια Ντόρτμουντ. Στα ημιτελικά οι Γερμανοί απέκλεισαν τα ισπανικά μεγαθήρια. Η μεν Ντόρτμουντ απέκλεισε τη Ρεάλ με συνολικό σκορ 4-3 και η Μπάγερν συνέτριψε την Μπαρτσελόνα με συνολικό σκορ 7-0! Στον τελικό που διεξήχθη στο Γουέμπλει του Λονδίνου, η Μπάγερν νίκησε με 2-1. Προηγήθηκε με γκολ του Μάντζουκιτς στο 60', ισοφάρισε η Ντόρτμουντ με πέναλτι του Γκουντογκάν στο 68' και το τρόπαιο πήγε στο Μόναχο ένα λεπτό πριν το τέλος του τελικού με γκολ του Ρόμπεν.


(5) 2014 - ΝΤΑ ΛΟΥΖ, ΛΙΣΑΒΟΝΑ: ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ - ΑΤΛΕΤΙΚΟ ΜΑΔΡΙΤΗΣ 4-1 (κανονική διάρκεια: 1-1)


Στον τελικό της Λισαβόνας το 2014 είχαμε τον πέμπτο εμφύλιο που ήταν δεύτερος ισπανικός. Μάλιστα ήταν η πρώτη φορά που στον τελικό τέθηκαν αντιμέτωπες δύο ομάδες όχι μόνο από την ίδια χώρα αλλά και από την ίδια πόλη. Ρεάλ Μαδρίτης απέναντι σε Ατλέτικο Μαδρίτης. Η Ατλέτικο προηγήθηκε με τον Γοδίν στο 36' και κρατούσ σφιχτά το πρώτο Τσάμπιονς Λιγκ της ιστορίας της μέχρι το buzzer γκολ του Ράμος στο 93' που έστειλε τον τελικό στην παράταση. Εκεί η Ατλέτικο κατέρρευσε και η Ρεάλ πέτυχε άλλα τρία γκολ με Μπέιλ (110'), Μαρσέλο (118') και Κριστιάνο Ρονάλντο (120' - πέν.) ρίχνοντας τη συμπολίτισσα στο καναβάτσο και κατακτώντας εμφατικά το 10ο Τσάμπιονς λιγκ!



(6) 2016 - ΣΑΝ ΣΙΡΟ, ΜΙΛΑΝΟ: ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ - ΑΤΛΕΤΙΚΟ ΜΑΔΡΙΤΗΣ 1-1

Δύο χρόνια μετά, οι 2 συμπολίτισσες βρέθηκαν ξανά αντιμέτωπες σε τελικό. Ήταν ο έκτος εμφύλιος τελικός και τρίτος ισπανικός. Το τελικό σκορ ήταν και πάλι ισόπαλο 1-1. Αυτή τη φορά η Ρεάλ προηγήθηκε (με τον Ράμος στο 15') και η Ατλέτικο ισοφάρισε (με τον Καράσκο στο 79'). Όμως το τέλος βρήκε και πάλι τη Ρεάλ να χαμογελά, καθώς νίκησε στη διαδικασία των πέναλτι με σκορ 5-3. Ήταν το ενδέκατο τρόπαιο της βασίλισσας και το πρώτο από τα 3 σερί της εποχής Ζιντάν!


(7) 2019 - METROPOLITANO, ΜΑΔΡΙΤΗ: ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ - ΤΟΤΕΝΑΜ 2-0

Ο έβδομος εμφύλιος ήταν ο δεύτερος Αγγλικός. Λίβερπουλ εναντίον Τότεναμ. Έδρα του τελικού το νεόδμητο γήπεδο της Ατλέτικο στη Μαδρίτη. Η Λίβερπουλ στέφθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης για 6η φορά στην ιστορία της νικώντας με σκορ 2-0 με τέρματα του Σαλάχ στο 2' με πέναλτι και του Οριγκί στο 87'. Είχαν προηγηθεί οι αποκλεισμοί της Μπαρτσελόνα από τη Λίβερπουλ και του Άγιαξ από την Τότεναμ στους συγκλονιστικούς ημιτελικούς σε μία χρονιά με επικούς νοκ άουτ αγώνες στη διοργάνωση από τη φάση των 16 μέχρι και την τετράδα!

Σχόλια