Αρχείο Αθλητικής Διαπλοκής: 36 χρόνια από την τραγωδία του Χέιζελ

Τελικός Τσάμπιονς Λιγκ απόψε στις 22:00 στο Οπόρτο ανάμεσα σε Μάντσεστερ Σίτι και Τσέλσι. Όπως ακριβώς πριν 36 χρόνια σαν σήμερα στο Χέιζελ των Βρυξελλών. Μόνο που τότε ο τελικός ανάμεσα στη Λίβερπουλ και τη Γιουβέντους πνίγηκε στο αίμα και ζωγράφισε με μαύρο χρώμα μία από τις σελίδες του χρυσού βιβλίου του Τσάμπιονς Λιγκ/κυπέλλου πρωταθλητριών...


Στις 29/05/1985, λίγη ώρα πριν την έναρξη του τελικού, τα επεισόδια των Άγγλων χούλιγκανς της Λίβερπουλ προκάλεσαν συγκρούσεις με τον θάνατο 39 οπαδών, οι περισσότεροι Ιταλοί οπαδοί της Γιουβέντους.
Ο φόβος μεγαλύτερων επεισοδίων οδήγησε τις αρχές στην απόφαση να διεξαχθεί κανονικά ο τελικός. Το αίμα που είχε χυθεί ήταν πολύ, αλλά ο αγώνας διεξήχθη κανονικά όσο και αν αυτό φαντάζει αδιανόητο σήμερα.

Μετά τα όσα συνέβησαν, η ΟΥΕΦΑ έκανε ουσιαστικά την απονομή στην Γιουβέντους με το ανύπαρκτο πέναλτι που εκτέλεσε εύστοχα ο Πλατινί. Την ώρα που η μεγάλη κυρία πανηγύριζε το πρώτο της κύπελλο πρωταθλητριών, θρηνούσε ταυτόχρονα τους οπαδούς της... Οι έξαλλοι πανηγυρισμοί του Πλατινί στο γκολ προκάλεσαν αλγεινή εντύπωση και ο μετέπειτα πρόεδρος της ΟΥΕΦΑ ζήτησε συγγνώμη κάποια χρόνια αργότερα.


ΤΑ ΝΕΑ, 29-05-1985
Όλοι ανέμεναν μία γιορτή του ποδοσφαίρου:



ΤΑ ΝΕΑ, 30-05-1985:

Το μακελειό στο Χέιζελ επισκιάζει την καυτή προεκλογική επικαιρότητα λίγες μέρες πριν τις κρίσιμες εκλογές της 02/06/1985




ΤΑ ΝΕΑ, 31/05/1985:

Το σοκ από την τραγωδία είναι τόσο μεγάλο και η ΟΥΕΦΑ εξετάζει το ενδεχόμενο του 7ετούς αποκλεισμού όλων των Αγγλικών ομάδων από τις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Εν τέλει με πρωτοβουλία της πρωθυπουργού της Μ. Βρετανίας Μάργκαρετ Θάτσερ, οι Αγγλικές ομάδες θα τιμωρηθούν με 5ετή αποκλεισμό και η Λίβερπουλ με 6ετή. Ήταν ένα καθοριστικό χτύπημα κατά του χουλιγκανισμού στη Βρετανία:




Σχόλια