Αρχείο Αθλητικής διαπλοκής: 33 χρόνια από το πρωτάθλημα της ΑΕΛ!

 

33 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τη μεγάλη νίκη της ΑΕΛ επί του Ηρακλή στο Αλκαζάρ με 1-0 χάρη στο εκπληκτικό γκολ του αείμνηστου Γιώργου Μητσιμπόνα στο 87' στην προτελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος της σεζον 1987-88. Με τη νίκη αυτή κατακτήθηκε μαθηματικά το πρωτάθλημα από τους Θεσσαλούς.

Η μεγάλη ΑΕΛ των 80s υλοποίησε το όνειρο και έγινε η Λέστερ της Ελλάδας 28 χρόνια πριν τη Λέστερ στην Πρέμιερ Λιγκ. Ένα όνειρο που έγινε πράξη όχι στα απλούστερα χρόνια του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου, αλλά επί Α εθνικής και μάλιστα επί επαγγελματικού ποδοσφαίρου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε αντίθεση με τη σημερινή εποχή, η ομάδα δεν είχε μόνο Ελληνικό κορμό, αλλά κορμό από την ίδια τη Λάρισα! Κάπως έτσι η Ελλάδα απέκτησε την πρώτη και μοναδική μέχρι σήμερα πρωταθλήτρια από την επαρχία.

Ανατρέχουμε στο αρχείο της Αθλητικής Διαπλοκής για να πάρουμε γεύση από 80s με βυσσινί χρώμα σε μία άλλη Ελλάδα:

(Κλικ στις φώτο για καλύτερη ανάλυση)

Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΣΙΓΚΟΦ

Η σεζόν στιγματίστηκε από την υπόθεση Τσίγκοφ. Ο Βούλγαρος ποδοσφαιριστής της ΑΕΛ που πιάστηκε ντοπέ μετά τον αγώνα με τον Παναθηναϊκό στις 27/12/1987 καθώς από έλεγχο στα ούρα του εντοπίστηκε η απαγορευμένη ουσία κωδεΐνη. Η ΑΕΛ είχε νίκησε τον αγώνα με σκορ 2-1 με τον Βούλγαρο να έχει περάσει απλώς αλλαγή στα τελευταία λεπτά.

Ο αθλητικός νόμος στην Ελλάδα ήταν ακόμα απαρχαιώμενος και τιμωρούσε με αφίρεση βαθμών την ομάδα του ντοπαρισμένου παίκτη σε αντίθεση με ό, τι συνέβαινε στον υπόλοιπο κόσμο όπου η τιμωρία αφορούσε μόνο τον ποδοσφαιριστή. Καπως έτσι η πρωτοβάθμια απόφαση του αθλητικού δικαστή μηδένισε την ΑΕΛ για τον αγώνα με τον ΠΑΟ και αφαίρεσε από την ομάδα του Κάμπου 4 βαθμούς. Τότε αντέδρασε μαζικά ο κόσμος της Λάρισας.

ΤΑ ΝΕΑ 17-03-1988

Η Ελλάδα χωρίστηκε κυριολεκτικά στα δύο στην πράξη και όχι στα λόγια:


Εν τέλει ο νόμος άλλαξε. Ο τότε Υφυπουργός Αθλητισμού Σήφης Βαλυράκης που πρόσφατα έχασε τη ζωή του, έφερε τροπολογία που τροποποίησε τον ΚΑΠ κατάργησε την αφαίρεση βαθμών για περιπτώσεις ντόπινγκ.
Θυμίζουμε ότι εκείνα τα χρόνια οι αλλαγές του ΚΑΠ δεν αποφασίζονταν από την ομοσπονδία αλλά από την κυβέρνηση. Το αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου δεν υπήρχε.

ΤΑ ΝΕΑ, 22-03-1988



Η έφεση της ΑΕΛ εκδικάζεται. Ο Τσίγκοφ τιμωρείται με διετή αποκλεισμό από τους αγώνες και η ΠΑΕ ΑΕΛ μένει ατιμώρητη.

ΤΑ ΝΕΑ, 24-03-1988


ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ

Η δικαστική περιπέτεια με τα ούρα του Τσίγκοφ δεν θα επηρεάσει την ΑΕΛ όπως επηρέασε τον ΠΑΟΚ του 2020 η δικαστική περιπέτεια της πολυιδιοκτησίας και έχασε το πρωτάθλημα με ... 18 βαθμούς διαφορά. Η ΑΕΛ θα πάρει το πρωτάθλημα γιατί το άξιζε. Τρεις αγωνιστικές πριν το τέλος η Λάρισα θα νικήσει τον Εθνικό με 3-0

ΤΑ ΝΕΑ, 25-04-1988

Η μαθηματική κατάκτηση του πρωταθλήματος θα έρθει την προτελευταία αγωνιστική στον αγώνα του Αλκαζάρ απέναντι στον Ηρακλή του Βασίλη Χατζηπαναγή. Η ΑΕΛ θα πάρει τη νίκη και τον τίτλο με το χρυσό γκολ του Μητσιμπόνα 3 λεπτά πριν το τέλος του αγώνα! Μάλιστα, θα έχει την πολυτέλεια να πάει αδιάφορη στην Τούμπα για τον αγώνα της τελευταίας αγωνιστικής με τον ΠΑΟΚ στις 15/05/1988 που θα λήξει ισόπαλος 0-0.

TA NEA 30-04-1988
Παραμονή του αγώνα


ΤΑ ΝΕΑ, 02-05-1988
Την επομένη του αγώνα

ΤΑ ΝΕΑ, 03-05-1988


Η ΑΠΟΛΥΣΗ ΓΚΜΟΧ ΜΙΑ ΩΡΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ ΤΟΥ ΤΙΤΛΟΥ!

Ο Πολωνός Γιάτσεκ Γκμοχ ήταν ο πρωταθλητής της πρωταθλήτριας Λάρισας. Και όμως τυπικά δεν ήταν αυτός! Μόλις μία ώρα μετά τον θρίαμβο επί του Ηρακλή και τη μαθηματική εξασφάλιση του πρωταθλήματος, ο Γκμοχ απολύθηκε εκδικητικά από τη διοίκηση της ΑΕΛ μόνο και μόνο επειδή συζητούσε με τον Ολυμπιακό για να αναλάβει την τεχνική του ηγεσία την επόμενη σεζόν. Έτσι στον αδιάφορο αγώνα της τελευταίας αγωνιστικής στην Τούμπα ο Γμοχ δεν ήταν στον πάγκο της ΑΕΛ.

ΤΑ ΝΕΑ, 02-05-1988


ΤΑ ΝΕΑ, 03-05-1988


11 μέρες μετά την απόλυσή του από την ΑΕΛ, ο Γκμοχ δεν είχε ακόμα συμφωνήσει με τον Ολυμπιακό. Τελικά ανέλαβε τους Ερυθρόλευκους:

ΤΑ ΝΕΑ, 13-05-1988

Η ιστορία έγραψε ότι την Πρωτομαγιά του 88, η πρώτη και μοναδική επαρχιακή ομάδα της χώρας μας κατέκτησε το πρωτάθλημα! Η ΑΕΛ αγωνίστηκε στο κύπελλο Πρωταθλητριών της επόμενης σεζόν όπου αντιμετώπισε την πρωταθλήτρια Ελβετίας Ξαμάξ, την οποία νίκησε με 2-1 στο Αλκαζάρ, ηττήθηκε το ίδιο σκορ στην Ελβετία και εν τέλει αποκλείστηκε στη διαδικασία των πέναλτι!

Η ΧΡΥΣΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑ

Η μεγάλη ΑΕΛ των 80s έγραψε ιστορία καθόλη τη διάρκεια της δεκαετίας:
  • Το 1982 προκρίθηκε στον τελικό κυπέλλου όπου ηττήθηκε από τον Παναθηναϊκό.
  • Το 1983 τερμάτισε στη 2η θέση του πρωταθλήματος
  • Το 1984 έπαιξε ξανά στον τελικό κυπέλλου όπου έχασε από τον Ολυμπιακό.
  • Το 1985 κατέκτησε το κύπελλο με τη νίκη επί του ΠΑΟΚ στον τελικό με 4-1 και την ίδια σεζόν έφτασε στα προημιτελικά του κυπελλου κυπελλούχων Ευρώπης!
  • Το 1988 ήρθε φυσικά επιστέγασμα της χρυσής δεκαετίας με το πρωτάθλημα του και τη συμμετοχή στο κύπελλο πρωταθλητριών της επόμενης σεζόν.

Η Λάρισα επέστρεψε στους τίτλους το 2007 με την κατάκτηση του κυπέλλου Ελλάδας με πρόεδρο τον Κώστα Πηλαδάκη και προπονητή τον Γιώργο Δώνη νικώντας στον τελικό του Πανθεσσαλικού σταδίου τον Παναθηναϊκό με 2-1.

Επί των ημερών του Αλέξη Κούγια, η ομάδα επέστρεψε το 2016 στα σαλόνια της Super League μετά από αρκετά χρόνια ταλαιπωρίας και έφτασε μία ανάσα από τον τελικό του κυπέλλου το 2018 αλλά το γκολ του Χριστοδουλόπουλου στο 96' στη ρεβανς του ημιτελού του ΟΑΚΑ κόντρα στην ΑΕΚ, στέρησε το όνειρο στους Βυσσινί. Φέτος όμως όλα δείχνουν ότι η ΑΕΛ δύσκολα θα αποφύγει τον υποβιβασμό στη Β εθνική μετά από 5 χρόνια στα μεγάλα σαλόνια...

Η τελική βαθμολογία της σεζόν 1987-88 στον πίνακα του transfermarkt. (Η νίκη τότε έδινε 2 βαθμούς και όχι 3) :


ΑΕΛ-Ηρακλής 1-0 (Στιγμιότυπα και δηλώσεις)

Σχόλια