Σκληρό πόκερ UEFA-μεγαθηρίων-Παίρνουμε το ρίσκο και προβλέπουμε την κατάληξη!


ΕΡΩΤΗΜΑ 1: ΜΠΟΡΕΙ ΝΟΜΙΚΑ ΝΑ ΣΤΑΘΕΙ ΜΙΑ ΚΛΕΙΣΤΗ ΛΙΓΚΑ;

Απάντηση: ΝΑΙ. Το δίκαιο του ανταγωνισμού και η ελευθερία της αγοράς στην Ευρωπαϊκή Ένωση επιτρέπουν μία τέτοια εξέλιξη. Ο καθένας μπορεί να ιδρύσει μία εταιρεία και να χτίσει ένα γήπεδο δίνοντας αγώνες και μάλιστα με όποιους κανόνες παιχνιδιού επιθυμεί. Αν θέλει μπορεί στους αγώνες του να καταργήσει και το οφσάιντ. Αν ο κόσμος θέλει, παρακολουθεί τους αγώνες και επιβραβεύει το επιχειρηματικό ρίσκο.

Υπάρχει άλλωστε το προηγούμενο του μπάσκετ με την Ευρωλίγκα που είναι μία ιδιωτική λίγκα και διεξάγεται απρόσκοπτα, ενώ η επίσημη διοργάνωση της FIBA είναι το FIBA Basketball Champions League.

Σημείωση: Τα δεδομένα για τον ανταγωνισμό και την ελευθερία της αγοράς ισχύουν στην Ε.Ε. Η Μ. Βρετανία ωστόσο είναι πλέον εκτός της Ε.Ε. συνεπώς δεν δεσμεύεται από αυτά τα δεδομένα. Ήδη ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον εξετάζει το ενδεχόμενο να απαγορεύσει με νόμο τη συμμετοχή των Αγγλικών ομάδων. Μην ξεχνάμε ότι οι 6 από τις 12 ιδρυτικές ομάδες της λίγκας είναι Αγγλικές.


ΕΡΩΤΗΜΑ 2: ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΠΟΒΛΗΘΟΥΝ ΟΙ ΟΜΑΔΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ;

Απάντηση: ΝΑΙ. Όπως οι ομάδες της European Super League μπορούν να ιδρύσουν μία δική τους κλειστή λίγκα και να επιτρέπουν τη συμμετοχή σε όποιον επιθυμούν (αποκλείοντας τους ανίσχυρους), έτσι κατά την άποψή μας και η ΟΥΕΦΑ με τις εθνικές ομοσπονδίες μπορούν να επιτρέπουν τη συμμετοχή στα εθνικά πρωταθλήματα σε όποιον επιθυμούν (αποκλείοντας τους ισχυρούς). Ελευθερία της αγοράς και εδώ. Προφανώς αυτό θα κριθεί από τα Δικαστήρια.


ΕΡΩΤΗΜΑ 3: ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΕΣ ΟΙ ΟΜΑΔΕΣ ΤΗΣ ΚΛΕΙΣΤΗΣ ΛΙΓΚΑΣ;

Απάντηση: Αν αποβληθούν από τα εθνικά τους πρωταθλήματα, τότε ΟΧΙ.

Και εξηγούμε αναλυτικά το γιατί:

Οι 15 ιδρυτικές ομάδες της European Super League θα μοιραστούν αρχικά 3,5 δισ ευρώ από τα οποία η κάθε μία από τις 15 ομάδες θα λάβει από 100 έως 350 εκατομμύρια ευρώ περίπου εφάπαξ ποσό.


Εκτός από το προαναφερθέν ποσό, θα υπάρχουν φυσικά και ετήσια έσοδα από τη συμμετοχή των ομάδων στη νέα λίγκα. Τα έσοδα αυτά υπολογίζονται στα 3 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως και η κάθε ομάδα υπολογίζεται ότι θα λαμβάνει από 146 έως 240 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Αντιθέτως από το Champions League, ανατρέχοντας στην τελευταία δημοσιοποιημένη χρηματική διανομή της ΟΥΕΦΑ (για τη σεζόν 2018-19) , η νικήτρια Λίβερπουλ είχε λάβει 111.099.000 ευρώ, η Μπαρτσελόνα είχε λάβει 117.730.000 ευρώ, ενώ η φιναλίστ Τότεναμ είχε λάβει 101.622.000 ευρώ.

Οι διαφορές λοιπόν είναι πράγματι χαοτικές καθώς στη λίγκα που σχεδιάζεται, τουλάχιστον οι 15 ομάδες με τα εγγυημένα συμβόλαια συμμετοχής θα έχουν ετήσια έσοδα 146-240 εκατομμύρια και εφάπαξ ποσό 100-350 εκατομμύρια.

Ωστόσο, αν αποβληθούν από τα εθνικά τους πρωταθλήματα, χάνουν τα πολύ μεγάλα έσοδα που έχουν από εκεί. Ειδικά η Premier League στην Αγγλία από όπου προέρχονται οι μισές από τις 12 ιδρυτικές ομάδες της European Super Legue είναι ένα χρυσοφόρο πρωτάθλημα με τεράστια έσοδα για τις ομάδες που συμμετέχουν.

Αν λοιπόν η ΟΥΕΦΑ και οι εθνικές ομοσπονδίες απαγορεύσουν τη συμμετοχή των ομάδων της κλειστής λίγκας στα εθνικά τους πρωταθλήματα, τότε αυτές οι ομάδες θα χάσουν μία τεράστια πηγή εσόδων.

ΟΙ ΠΙΝΑΚΕΣ ΠΟΥ ΔΙΝΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ




Αυτοί οι δύο πίνακες τα λένε όλα. Στον πρώτο πίνακα μπορούμε να δούμε τα έσοδα των ομάδων από το Τσάμπιονς Λιγκ της σεζόν 2018-19 και στον δεύτερο πίνακα τα έσοδα των ομάδων από το Αγγλικό πρωτάθλημα την ίδια σεζόν.

Παίρνουμε το παράδειγμα της Λίβερπουλ:

Η Λίβερπουλ έλαβε από το Τσάμπιονς Λιγκ εκείνης της χρονιάς 111 εκατομμύρια ευρώ και από την Premier League 152,42 εκατομμύρια λίρες, δηλαδή 176,30 εκατομμύρια ευρώ. Σύνολο: 111 + 177,30 = 287,30 εκατομμύρια ευρώ.

Με την European Super League τα 111 εκατομμύρια του Τσάμπιονς Λιγκ θα εκτοξευθούν και θα γίνουν πάνω από 200 εκατομμύρια ευρώ, αλλά τα 177 εκατομμύρια της Premier Legue θα γίνουν μηδέν σε περίπτωση αποβολής από το εθνικό πρωτάθλημα. Και φυσικά πρέπει να υπολογιστούν και τα έσοδα από τα εισιτήρια των αγώνων της Premier Legue της μετά-covid εποχής που επίσης θα χαθούν.

Συνεπώς, τα κέρδη της κλειστής λίγκας αντισταθμίζονται από τις απώλειες του εθνικού πρωταθλήματος. Άρα το ρίσκο του σχίσματος και της κατακραυγής δεν αξίζει.

ΕΡΩΤΗΜΑ 4: ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΠΡΑΞΗ Η EUROPEAN SUPER LEAGUE;

Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, αλλά η εκτίμησή μας είναι ότι εφόσον υπάρχει η δυνατότητα αποβολής των ομάδων από τα εθνικά τους πρωταθλήματα, δεν συμφέρει η λειτουργία ενός τέτοιου πρωταθλήματος και άρα η κλειστή λίγκα δεν θα γίνει πράξη. Επίσης, οι υπερεθνικές ομοσπονδίες έχουν και άλλα όπλα όπως την αποβολή παικτών από τις εθνικές τους ομάδες. Σε όλα αυτά πρέπει να προστεθεί η πίεση από τις κυβερνήσεις και η κατακραυγή των οπαδών ακόμα και των συλλόγων της European Super League.


ΕΡΩΤΗΜΑ 5: ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΥΠΟΧΩΡΗΣΕΙ ΤΕΛΙΚΑ

Στο πόκερ, η semi bluff, ένας όρος που δόθηκε εξ αρχής από τον David Sklansky, είναι ένα πολύ ιδιαίτερο είδος πονταρίσματος, όχι ακριβώς ένα ποντάρισμα αξίας και ούτε ακριβώς και μπλόφα, αλλά λίγο και από τα δύο. Είναι ένα ποντάρισμα που γίνεται από ένα φύλλο που έχει σοβαρές πιθανότητες να φτιαχτεί (draw) εναντίον ενός φύλλου που είναι πιθανόν ήδη φτιαγμένο.

Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει με τα μεγαθήρια που μπορεί να μπλοφάρουν επιθυμώντας ένα Τσάμπιονς Λιγκ στα μέτρα τους αντί για μία κλειστή λίγκα, ωστόσο δεν μπλοφάρουν στον αέρα, γιατί έχουν οργανωθεί πλήρως ώστε να είναι πανέτοιμοι αν χρειαστεί να λειτουργήσουν την κλειστή λίγκα. Αυτή τη στιγμή η ΟΥΕΦΑ κρατάει καλύτερο φύλλο αλλά το φύλλο των μεγαθηρίων μπορεί να γίνει πολύ καλύτερο αν εφαρμοστεί η κλειστή λίγκα.

Η European Super League δεν έχει προσδιορίσει αν θα ξεκινήσει από την επόμενη σεζόν τη διοργάνωση του υπερ-πρωταθλήματος. Συνεπώς, θα μπορούσε να εκδοθεί μία ανακοίνωση αναστολής της λειτουργίας της κλειστής λίγκας για το 2022 ή το 2024 και ταυτόχρονα να διεξάγονται σκληρές διαπραγματεύσεις με την ΟΥΕΦΑ προκειμένου η νέα μορφή του Τσάμπιονς Λιγκ (από το 2024) να προσαρμοστεί στις επιθυμίες των ισχυρών.

Ως τότε η ΟΥΕΦΑ θα μπορούσε να ακολουθήσει σκληρή ή μετριοπαθή στάση. Σε περίπτωση σκληρής στάσης, αν δηλαδή οι ισχυροί αποβληθούν από το φετινό Τσάμπιονς Λιγκ, η ΟΥΕΦΑ θα δει τα τηλεοπτικά δίκτυα να κουρεύουν δραματικά τα φετινά της τηλεοπτικά έσοδα για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά (πέρυσι είχαν κουρευτεί λόγω της διακοπής των ευρωπαϊκών διοργανώσεων την Άνοιξη).

Σχόλια