MLS - Η κλειστή λίγκα του ποδοσφαίρου!

 

Την ώρα που το πείραμα της ίδρυσης της κλειστής Ευρωπαϊκής Σούπερ Λίγκας καταρρέει, άπαντες πανηγυρίζουν χρησιμοποιώντας ως επωδό ότι το ποδόσφαιρο δεν θα γίνει ποτέ μπάσκετ και American Football για να αποκτήσει κλειστή λίγκα. Και όμως, ακόμα και στο ποδόσφαιρο υπάρχει κλειστή λίγκα. Πρόκειται για την Major League Soccer (M.L.S.) των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής επίσημα αναγνωρισμένη από την FIFA και τις ποδοσφαιρικές αρχές! Και φυσικά μιλάμε για το ποδόσφαιρο που γνωρίζουμε και όχι για το American Football (N.F.L.).

Όταν το 1988 η FIFA ανέθεσε στις ΗΠΑ τη διοργάνωση του Μουντιάλ 1994, έθεσε ως όρο τη δημιουργία πρωταθλήματος ποδοσφαίρου στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς η χώρα ήταν από τις ελάχιστες παγκοσμίως όπου το ποδόσφαιρο δεν ήταν διαδεδομένο και δημοφιλές με αποτέλεσμα να μην υπάρχει καν πρωτάθλημα! Έτσι το MLS ιδρύθηκε στις 17/12/1993 και το πρώτο πρωτάθλημα διοργανώθηκε τo 1996.

Το MLS αποτελείται από 27 ομάδες (24 από τις ΗΠΑ και 3 από τον Καναδά) έχουν όλες εγγυημένα συμβόλαια συμμετοχής όπως ακριβώς συμβαίνει στο μπάσκετ με το NBA, στο American Football με το NFL, στο μπέιζμπολ με το MLB και στο χόκει επί πάγου με το NHL.

Δεν υπάρχει σύστημα προβιβασμού/υποβιβασμού. Κανείς δεν κινδυνεύει να υποβιβαστεί, ενώ καμία ποδοσφαιρική ομάδα στις ΗΠΑ δεν έχει το δικαίωμα να διεκδικήσει αγωνιστικά τη συμμετοχή της στο πρωτάθλημα αυτό.

Η μόνη δυνατότητα ένταξης είναι μέσω επέκτασης (expansion) όπως συμβαίνει στο NBA. Στα πλαίσια αυτής της διαδικασίας, οι ιδιοκτήτες μίας ομάδας καταθέτουν υποψηφιότητα ένταξης στη λίγκα και οι άνθρωποι της λίγκας λαμβάνοντας υπόψη τα οικονομικά δεδομένα, το όραμα των ιδιοκτητών και τις τρέχουσες συγκυρίες μπορούν εάν θέλουν να εγκρίνουν την ένταξη μίας ομάδας στην κλειστή "παρέα" τους.

Οι όροι της επέκτασης του MLS στις ΗΠΑ με νέες ομάδες από την Wikipedia: 1. Οικονομικά δεδομένα των ιδιοκτητών της ομάδας, 2. σύγχρονες γηπεδικές εγκαταστάσεις, 3. μέγεθος της αγοράς της πόλης όπου εδρεύει η ομάδα και 4. αξιόλογη οπαδική βάση. Όλα αυτά φυσικά τελούν υπό την έγκριση της ίδιας της λίγκας που θα κρίνει αν ισχύουν ή όχι:


Πράγματι το 2022 αναμένεται η επέκταση της λίγκας με ομάδα από το Σάρλοτ, το 2023 με ομάδα από το Σεντ Λούις και σε μεταγενέστερο χρόνο με ομάδα από το Σακραμέντο.

Παρόλα αυτά η FIFA και οι ποδοσφαιρικές αρχές έχουν αναγνωρίσει επισήμως ένα τέτοιο πρωτάθλημα το οποίο ακολουθεί την πεπατημένη όλων των επαγγελματικών αθλητικών λιγκών στις ΗΠΑ. Και φυσικά δεν έχει απαγορευθεί η συμμετοχή των ποδοσφαιριστών του MLS στις εθνικές τους ομάδες. Μάλιστα οι ομάδες του MLS συμμετέχουν κανονικά στο CONCACAF Champions League (Concacaf είναι η αντίστοιχη UEFA της Βόρειας Αμερικής).

Στον πίνακα που ακολουθεί (Wikipedia) μπορείτε να δείτε τις 27 τρέχουσες ομάδες του MLS (14 από την Ανατολική περιφέρεια και 13 από την Δυτική).


Σχόλια