Όταν η ΑΕΚ έγραψε ιστορία στο Βελιγράδι...


Ήταν 7 Απριλίου 1999, ημέρα Μεγάλη Τετάρτη, στην καρδιά των άγριων ημερών του πολέμου. Τότε που το ΝΑΤΟ βομβάρδιζε απανωτά μία κυρίαρχη χώρα, την Σερβία για να αποσχιστεί μία επαρχία της, το Κόσοβο, υπέρ του αλβανικού εθνικισμού. Χιλιάδες άμαχοι σκοτώθηκαν, οικογένειες διαλύθηκαν, παιδιά διαμελίστηκαν, η οικονομία της χώρας ισοπεδώθηκε και τα Βαλκάνια γέμισαν με καρκινογόνο απεμπλουτισμένο ουράνιο.

Τότε που το ΝΑΤΟ δεν υπολόγιζε αμάχους, πρόσφυγες και κτήρια τηλεοράσεων, βομβαρδίζοντας απανωτά με αόρατα στα ραντάρ Stealth, με έξυπνους πυραύλους Τόμαχοκ, η ΑΕΚ πήρε το ρίσκο να ταξιδέψει στην εμπόλεμη ζώνη και να δώσει ένα φιλικό παιχνίδι με την Παρτιζάν Βελιγραδίου στέλνοντας παγκοσμίως το μήνυμα της Ειρήνης. Οι φανέλες των δύο ομάδων είχαν ζωγραφισμένο συμβολικά το μήνυμα του στόχου των πυραύλων, αντιπολεμικό σύμβολο της εποχής.

Επικεφαλής της αποστολής ήταν ο Δημήτρης Μελισσανίδης που τότε είχε το μάνατζμεντ της ΠΑΕ (η ιδιοκτησία της ΠΑΕ ανήκε τότε στην Αγγλική πολυεθνική εταιρεία ENIC).

Η Αθλητική Διαπλοκή τιμά την επέτειο του ιστορικού φιλικού αγώνα ΑΕΚ - Παρτιζάν Βελιγραδίου. Ενός αγώνα που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, με τους φιλάθλους να εισβάλουν ειρηνικά στον αγωνιστικό χώρο πριν τη λήξη του.

Βίντεο αγώνα:

Σχόλια