1998-2021: Το διαρκές θρίλερ για την κλειστή Ευρωπαϊκή Super League (Αφιέρωμα)


Για αύριο Δευτέρα 19 Απριλίου είναι προγραμματισμένη η συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής της ΟΥΕΦΑ με σκοπό την επικύρωση των αλλαγών στο format του Τσάμπιονς Λιγκ με αύξηση των ομάδων από 32 σε 36 και αλλαγή του συστήματος.

Παρόλα αυτά, πριν από λίγη ώρα οι Times δημοσίευσαν ότι 5 Αγγλικές ομάδες, 3 Ισπανικές και 3 Ιταλικές έχουν συμφωνήσει στην ίδρυση κλειστής Σούπερ Λιγκ και αν τα ρεπορτάζ επιβεβαιωθούν θα προκαλέσουν σεισμό και ιστορικές ανατροπές στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.

Οι 5 Αγγλικές ομάδες που φέρονται να πρωτοστατούν είναι η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η Λίβερπουλ, η Τσέλσι, η Άρσεναλ και η Τότεναμ (προς το παρόν δεν εμπλέκεται το όνομα της Μάντσεστερ Σίτι), οι τρεις Ισπανικές είναι η Ρεάλ Μαδρίτης, η Μπαρτσελόνα και η Ατλέτικο Μαδρίτης και οι τρεις Ιταλικές είναι η Γιουβέντους, η Μίλαν και η Ίντερ.

Στο αφιέρωμα που ακολουθεί θα δούμε όλους του σχεδιασμούς και τα σενάρια που ακούγονται από το 1998 για την πιθανότητα δημιουργίας μίας κλειστής ευρωπαϊκής λίγκας των μεγαθηρίων μέσα από το αρχείο της Αθλητικής Διαπλοκής...

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΣΧΕΔΙΑΣΜΩΝ

Οι πρώτες σκέψεις για τη δημιουργία μίας κλειστής ευρωπαϊκής Σούπερ Λίγκας είχαν ξεκινήσει ήδη από το 1998 πολύ πριν το Ελληνικό πρωτάθλημα ονομαστεί Σούπερ Λιγκ και χρωματίσει αρνητικά αυτές τις λέξεις. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα, οι ισχυροί του Ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου επαναφέρουν τη ριζοσπαστική πρόταση της Σούπερ Λίγκα χρησιμοποιώντας την ως διαπραγματευτικό ατού με στόχο να λάβουν μεγαλύτερα ανταλλάγματα από την ΟΥΕΦΑ κάθε φορά που η ΟΥΕΦΑ κάνει λίφτινγκ στο Τσάμπιονς Λιγκ. Ωστόσο το τελευταίο χρονικό διάστημα, η υλοποίηση της ιδέας από το 2024, φαντάζει ως το πιθανότερο σενάριο, ενδεχομένως και με την έγκριση της ΟΥΕΦΑ.

Ας δούμε την ιστορία αυτής της υπόθεσης που ξεκινάει από το 1998, από το αρχείο της Αθλητικής Διαπλοκής και στο τέλος αυτού του άρθρου τις πληροφορίες για συζητήσεις του Ολυμπιακού για συμμετοχή του σε περίπτωση υλοποίησης από το 2024:

(Κλικ σε κάθε φωτογραφία για καλύτερη ανάγνωση)

1998: Η ΠΡΩΤΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ

Το 1998 το Champions League μετρούσε ήδη 6 χρόνια ζωής ως το νέο brand της ΟΥΕΦΑ που αντικατέστησε το ξεπερασμένο Κύπελλο πρωταθλητριών Ευρώπης. Τότε όμως παρουσιάστηκε το σχέδιο της κλειστής Σούπερ Λίγκας.

Υπεύθυνη για το πρότζεκτ ήταν η εταιρεία μάρκετινγκ Media Partners. Εμπνευστές ο Ιταλός μεγαλοκαναλάρχης (και τότε ιδιοκτήτης της Μίλαν) Σίλβιο Μπερλουσκόνι και ο Αυστραλός μεγαλοκαναλάρχης Ρούμπερτ Μέρντοκ που μάλιστα αποπειράθηκε την ίδια περίοδο να αγοράσει την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Στόχος τους ο απόλυτος έλεγχος του ποδοσφαιρικού τηλεοπτικού προϊόντος από τις ψηφιακές τους πλατφόρμες και έμμεσα ο έλεγχος του ίδιου του ποδοσφαίρου. Μαζί τους ο Γερμανός μεγαλοκαναλάρχης Λέο Κιρχ και ο Σαουδάραβας πρίγκηπας Μπεν Ταλάλ. Τα μεγάλα ευρωπαϊκά κλαμπ ενθουσιάστηκαν με την προοπτική παράκαμψης της ΟΥΕΦΑ η οποία ανέθετε τα τηλεοπτικά δικαιώματα του Τσάμπιονς Λιγκ στην εταιρεία TEAM. Οι προμήθειες της TEAM και η διαχείριση των χρημάτων από την ΟΥΕΦΑ προκαλούσαν την ενόχληση των μεγάλων συλλόγων που έβλεπαν άμεσο τριπλασιασμό των κερδών τους από την προοπτική της Σούπερ Λιγκ.

Οι ιδρυτικές ομάδες της Σούπερ Λιγκ ήταν οι ακόλουθες 16 ομάδες: 3 Αγγλικές (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Άρσεναλ, Λίβερπουλ), 3 Ιταλικές (Ίντερ, Μίλαν, Γιουβέντους), 2 Ισπανικές (Ρεάλ, Μπαρτσελόνα), 2 Γερμανικές (Μπάγερν Μονάχου, Ντόρτμουντ), 2 Γαλλικές (Παρί, Μαρσέιγ), ο Άγιαξ από την Ολλανδία, η Μπενφίκα από την Πορτογαλία, η Άντερλεχτ από το Βέλγιο και ο Παναθηναϊκός από την Ελλάδα.

Τα Νέα 07-08-1998

Τα Νέα 08-08-1998

Το Βήμα 09-08-1998:



Η ΟΥΕΦΑ θα προχωρήσει σε αλλαγές που θα ικανοποιήσουν τους συλλόγους. Διευρύνει το Champions League από 24 ομάδες σε 32 στους ομίλους, ενοποιεί το κύπελλο κυπελλούχων και το κύπελλο ΟΥΕΦΑ δημιουργώντας το ενιαίο κύπελλο ΟΥΕΦΑ (μετέπειτα Europa League). Μάλιστα, προκειμένου να αυξήσει τα έσοδα των ομάδων, η ΟΥΕΦΑ θα αυξήσει τους αγώνες από το 1999 καθιερώνοντας 2 φάσεις ομίλων (8 όμιλοι των 4 στη φάση των "32" και 4 όμιλοι των 4 στη φάση των "16"). Κάπως έτσι τα σχέδια της Σούπερ Λιγκ φρενάρουν.

Τα Νέα 28-08-1998




2000: Η ΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ G14


Τα σχέδια κλειστής λίγκας δεν εγκαταλείφθηκαν ποτέ. Τον Σεπτέμβριο του 2000, 14 ευρωπαϊκοί σύλλογοι ιδρύουν την G14. Ήταν 3 Ιταλικές ομάδες (Γιουβεντους, Ίντερ, Μίλαν), 2 Ισπανικές (Μπαρτσελόνα, Ρεάλ Μαδρίτης), 2 Αγγλικές (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Λίβερπουλ), 2 Γερμανικές (Μπάγερν Μονάχου, Ντόρτμουντ), 2 Γαλλικές (Παρί, Μαρσέιγ), 2 Ολλανδικές (Άγιαξ, Αιντχόβεν) και η Πόρτο από την Πορτογαλία, ενώ το 2002 προστέθηκαν η Άρσεναλ, η Μπενφίκα, η Μπάγερ Λεβερκούζεν και η Βαλένθια.
Πρώτος στόχος τους να αποτελέσουν μία ενιαία διαπραγματευτική γραμμή απέναντι στην ΟΥΕΦΑ στο ζήτημα των αποφάσεων για την κατανομή των εσόδων από τα τηλεοπτικά. Δεύτερος στόχος να επαναφέρουν στο προσκήνιο το ζήτημα της κλειστής Σούπερ Λίγκας με στόχο όχι τόσο να την υλοποιήσουν, όσο να χρησιμοποιήσουν το ενδεχόμενο αυτό σαν μοχλό πίεσης και διαπραγματευτικό ατού προς την ΟΥΕΦΑ για να τους δίνει όσο το δυνατόν περισσότερα.

Τα Νέα 29-08-2000:


Τα Νέα 27-01-2001:


Τα Νέα, 11-05-2001:

Τα Νέα 02-11-2002:


2003: ΤΟ EUROPEAN GOLDEN CUP ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ

Το 2003 η Guardian αποκάλυψε ότι οι ισχυροί Ευρωπαϊκού σύλλογοι ήρθαν σε συμφωνία με Ισπανούς επιχειρηματίες που ενδιαφέρθηκαν να χρηματοδοτήσουν τη νέα κλειστή λίγκα με ονομασία European Golden Cup, με εγγυημένη συμμετοχή 24 ομάδων και έπαθλο νικητή 110 εκατομμύρια ευρώ.


Guardian 06-02-2003:

2011: Η ΦΗΜΟΛΟΓΙΑ ΕΠΑΝΕΡΧΕΤΑΙ

Τα Νέα 29-07-2011:


2016: Η ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΣΟΥΠΕΡ ΛΙΓΚ ΞΑΝΑ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ

Το 2016 στελέχη των 5 κορυφαίων Αγγλικών ομάδων (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Λίβερπουλ, Άρσεναλ, Μάντσεστερ Σίτι και Τσέλσι) πραγματοποιούν συνάντηση σε ξενοδοχείο του Λονδίνου με Αμερικανό επιχειρηματία που ενδιαφέρεται να επενδύσει στη δημιουργία της κλειστής λίγκας, ενώ θετική στο σχεδιασμό δηλώνει και η Μπαρτσελόνα.

Sun 02-03-2016:



2018: ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ FOOTBALL LEAKS ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΚΛΕΙΣΤΗ ΛΙΓΚΑ

Τα Football Leaks αποκαλύπτουν τον σχεδιασμό των ισχυρών ευρωπαϊκών κλαμπ για τη νέα ευρωπαϊκή κλειστή λίγκα. Οι ομάδες που φέρονταν να έχουν συμφωνήσει στο σχέδιο ήταν συνολικά 11 και πιο συγκεκριμένα: 5 Αγγλικές (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Λίβερπουλ, Τσέλσι, Μάντσετερ Σίτι, Άρσεναλ), 2 Ισπανικές (Ρεάλ Μαδρίτης, Μπαρτσελόνα), 2 Ιταλικές (Γιουβέντους, Μίλαν), 1 Γερμανική (Μπάγερν) και 1 Γαλλική (Παρί) ενώ προβλεπόταν άμεση ένταξη 5 ακόμα ομάδων: Ατλέτικο, Ντόρτμουντ, Μαρσέιγ, Ίντερ, και Ρόμα. Υπήρχε δηλαδή σχεδιασμός για κλειστή λίγκα 16 ομάδων. Τα εγγυημένα συμβόλαια θα ήταν 20ετή για τις 16 ομάδες και το πρότζεκτ ανατέθηκε στην εταιρεία "Key Capital Partners" που ήταν ουσιαστικά η αντίστοιχη Media Partners του 2016. H FIFA αντιδρά και ο πρόεδρός της Τζιάνι Ινφαντίνο απειλεί με αποκλεισμό από τις εθνικές ομάδες όσους ποδοσφαιριστές αγωνιστούν σε αγώνες μίας τέτοιας διοργάνωσης αν ποτέ ιδρυθεί. Εν τέλει η κρίση θα ξεπεραστεί με τη συμφωνία μεγαθηρίων-ΟΥΕΦΑ και ο πρόεδρος της Γιουβέντους και της ένωσης ευρωπαϊκών συλλόγων (ECA) Αντρέα Ανιέλι δηλώνει ότι οι ευρωπαϊκές ομάδες ήρθαν σε συμφωνία με την ΟΥΕΦΑ τουλάχιστον μέχρι το 2024.
Στην πραγματικότητα οι μεγάλες ομάδες και η ΟΥΕΦΑ συμφώνησαν να προχωρήσουν στο κλειστό Τσάμπιονς Λιγκ από το 2024 και για να απαλλαγούν από τους μικρούς προχώρησαν στη δημιουργία τρίτης ευρωπαϊκής διοργάνωσης, το European Conference League!

Το έγγραφο της συμφωνίας σύμφωνα με τα Football Leaks:


2019: TO SUPER CHAMPIONS LEAGUE

Καθώς το καθοριστικό 2024 πλησιάζει, οι μεγάλοι Ευρωπαϊκοί σύλλογοι πρότειναν μέσω Ανιέλι το format του Super Champions League. Πρόκειται για ένα νέο σχεδιασμό της κλειστής λίγκας σε συνεργασία αυτή τη φορά των μεγάλων ομάδων με την ΟΥΕΦΑ. Η Ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική ομοσπονδία βλέποντας την εξέλιξη της κλειστής λίγκας να έρχεται αποφάσισε να μην την πολεμήσει προκειμένου να συμμετέχει στον σχεδιασμό και να διεξαχθεί υπό την ομπρέλα της. Οι φήμες μιλούν για 2 κατηγορίες με 16 ομάδες στην κάθε μία, προβιβασμό/υποβιβασμό και αγώνες ακόμα και τα Σ/Κ αγγίζοντας το άβατο των εθνικών πρωταθλημάτων και για μυθικά ετήσια έσοδα 900.000.000 ευρώ!

2020: H EUROPEAN PREMIER LEAGUE

Τον Οκτώβριο του 2020 δόθηκε στη δημοσιότητα το κολοσσιαίο project της European Premier League με τη στήριξη της FIFA αλλά όχι της ΟΥΕΦΑ και την εμπλοκή επενδυτικών κολοσσών όπως η JP Morgan που εμφανίζονται διατεθειμένοι να επενδύσουν 6 δις ευρώ! Πρόκειται για ένα κανονικό πρωτάθλημα με 18 μεγαθηρίων με εγγυημένη συμμετοχή για 20 χρόνια, με εντός και εκτός έδρας αγώνες (34 αγωνιστικές) και στη συνέχεια νοκ άουτ αγώνες μέχρι τον τελικό. Τα 12 από τα 18 ονόματα που ακούστηκαν είναι 6 Αγγλικές ομάδες (Λίβερπουλ, Μάντσεστερ Γιουνάιτεμτ, Τσέλσι, Μάντσεστερ Σίτι, Άρσεναλ, Τότεναμ), 3 Ισπανικές ομάδες (Μπαρτσελόνα, Ρεάλ Μαδρίτης, Ατλέτικο Μαδρίτης), καθώς επίσης και η Μπάγερν Μονάχου, η Γιουβέντους και η Παρί. Μάλιστα το πρωτάθλημα αυτό θα διεξάγεται παράλληλα με τα εθνικά πρωταθλήματα.
Με βάση το σχεδιασμό, ο νικητής αυτής της διοργάνωσης θα μπορούσε να υπολογίζει σε ετήσια έσοδα έως και 1 δις ευρώ τη στιγμή που τα έσοδα της περσινής πρωταθλήτριας Ευρώπης στο Τσάμπιονς Λιγκ Μπάγερν κινούνται στα 120-130 εκατ. ευρώ...

2021: EUROPEAN SUPER LEAGUE

Όπως αναφέραμε και στην αρχή του άρθρου, πριν από λίγη ώρα οι Times δημοσίευσαν ότι 5 Αγγλικές ομάδες, 3 Ισπανικές και 3 Ιταλικές έχουν συμφωνήσει στην ίδρυση κλειστής Σούπερ Λιγκ και αν τα ρεπορτάζ επιβεβαιωθούν θα προκαλέσουν σεισμό και ιστορικές ανατροπές στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.

Οι 5 Αγγλικές ομάδες που φέρονται να πρωτοστατούν είναι η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η Λίβερπουλ, η Τσέλσι, η Άρσεναλ και η Τότεναμ (προς το παρόν δεν εμπλέκεται το όνομα της Μάντσεστερ Σίτι), οι τρεις Ισπανικές είναι η Ρεάλ Μαδρίτης, η Μπαρτσελόνα και η Ατλέτικο Μαδρίτης και οι τρεις Ιταλικές είναι η Γιουβέντους, η Μίλαν και η Ίντερ.

Η αυριανή συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής της ΟΥΕΦΑ που είχε ως σκοπό την επικύρωση των αλλαγών στο σύστημα διεξαγωγής του Τσάμπιονς Λιγκ από το 2024 και μετά, αναμένεται πλέον με τεράστιο ενδιαφέρον...

Σχόλια