Η ύβρις προς τους διεθνείς του Euro 2004


Ένα ελληνικό ποδόσφαιρο που τις περισσότερες φορές κερνάει πίκρες τους φιλάθλους και λειτουργεί με πρακτικές που προβληματίζουν, κάποτε δοξάστηκε. Ήταν εκείνο το ανεξήγητα μαγικό καλοκαίρι του 2004 όταν η εθνική μας στέφθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης, κάτι που δεν έχει πετύχει ακόμα μέχρι σήμερα ούτε η Αγγλία όπου γεννήθηκε το ποδόσφαιρο.

Πολλές φορές λέμε ότι αυτά τα παιδιά που μας έβγαλαν στους δρόμους πρέπει να βγουν μπροστά για να σώσουν το ποδόσφαιρο από τις πρακτικές των κάθε λογής παραδοσιακών παραγόντων, είτε ερυθρόλευκων είτε κίτρινων και ασπρόμαυρων, είτε οποιασδήποτε άλλης απόχρωσης.

Βγήκαν μπροστά αλλά την πάτησαν. Δεν ήξεραν καλά από μικροπολιτική, από κυνήγι ψήφων, από επιτροπές, από τηλέφωνα, από επικοινωνία, ΜΜΕ και αντίστοιχες πρακτικές.

Κάπως έτσι, τα παραδοσιακά στελέχη της ΕΠΟ που πρόσκεινται σε ΠΑΟΚ και ΑΕΚ επανεξελέγησαν και οι διεθνείς έμειναν εκτός. Και τα προσκείμενα ΜΜΕ ανέλαβαν τα τελειώσουν το έργο.


Η ιστοσελίδα SDNA γράφει ότι οι πρώην διεθνείς δεν εξελέγησαν γιατί τους στήριξε ο Ολυμπιακός και ο Αυγενάκης. Στην πραγματικότητα είχαν υποστηριχθεί και από τον Παναθηναϊκό του συμμάχου της εξυγίανσης Γιάννη Αλαφούζου:



Το blog Θωμαΐδη δίνει ταπεινωτικές διαστάσεις στην ήττα τον διεθνών: Πάτωσαν οι πρώην διεθνείς.


Ούτε στην ομαδοποίηση δεν τα κατάφεραν οι πρώην διεθνείς. Μα πουθενά να μην τα καταφέρνουν πια αυτοί οι άνθρωποι; Μόνο ένα ψευτο euro πήραν:


Την παραμονή των εκλογών, ο Γιούρκας Σεϊταρίδης βλέπει τι κατάσταση επικρατεί και αποφασίζει να αποσυρθεί. Το blog Θωμαΐδη κάνει λόγο για ηρωική έξοδο:


Το συμπέρασμα είναι ότι ο Θοδωρής Ζαγοράκης είναι πρόεδρος χωρίς καμία δυνατότητα να σπάσει αυγά. Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΟ και όλες οι επιτροπές και τα συμβούλια ελέγχονται από τους ίδιους ανθρώπους. Τα παραδοσιακά στελέχη της ΕΠΟ. Αυτούς που πολλοί αποκαλούν "βλαχοπροέδρους" (εμείς δεν υιοθετούμε τον χαρακτηρισμό). Συνεπώς ο Ζαγοράκης δεν μπορεί να περάσει καμία αλλαγή αν δεν συμφωνήσουν τα παραδοσιακά στελέχη της ΕΠΟ.

Αν ο Ζαγοράκης διοικούσε με τους δικούς του ανθρώπους (τους παλιούς διεθνείς) στα συμβούλια και τις επιτροπές, τότε θα είχαμε μία πραγματική αλλαγή στο Ελληνικό ποδόσφαιρο. 

Κανείς δεν μπορεί πλέον να κατηγορήσει τα αστέρια του παρελθόντος ότι έμειναν άπραγοι. Όμως με το που ενεπλάκησαν, τους εξόντωσαν εκλογικά και επικοινωνιακά. Κανένας δεν μπορεί να απαιτήσει να βάλουν ξανά τα χέρια τους στη φωτιά.

Τίποτα δεν άλλαξε. ΑΕΚ και ΠΑΟΚ θα πανηγυρίζουν που κέρδισαν την ΕΠΟ και ο Ολυμπιακός θα πανηγυρίζει πρωταθλήματα. Μην γελιέστε: Είναι ικανοποιημένοι και οι τρεις.

Η ευκαιρία για την αλλαγή όμως χάθηκε και η ζωή συνεχίζεται...


Σχόλια