Θεοδωρίδης-Μεγάλη αύξηση στα έσοδα των ομάδων με το νέο σύστημα Τσάμπιονς Λιγκ


Ο Γενικός Γραμματέας της ΟΥΕΦΑ Θεόδωρος Θεοδωρίδης μιλώντας σε τηλεδιάσκεψη εκπροσώπων 30 ευρωπαϊκών λιγκών, έκανε λόγο για σημαντική αύξηση των εσόδων από το Τσάμπιονς Λιγκ με το νέο σύστημα της διοργάνωσης που θα υιοθετηθεί από το 2024 και μετά. Με το παρόν σύστημα, τα έσοδα που μοιράζονται στις ομάδες της διοργάνωσης είναι δυσθεώρητα στα 2,6 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως και η αύξηση αναμένεται να είναι επίσης εντυπωσιακή σύμφωνα με τα λεγόμενα του ισχυρού άνδρα της ΟΥΕΦΑ.

Ο σχεδιασμός του νέου συστήματος προβλέπει αύξηση των ομάδων της διοργάνωσης από 32 σε 36. Κάθε ομάδα θα δίνει 10 αγώνες, (όλους με διαφορετικούς αντιπάλους) και θα υπάρχει μία ενιαία βαθμολογική κατάταξη των 36 ομάδων χωρίς ομίλους. Οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών λιγκών αντιτείνουν να δίνονται 8 αγώνες από κάθε ομάδα αντί για 10.

Οι 8 πρώτοι θα προκρίνονται απευθείας στη φάση των "16" με πλεονέκτημα έδρας (ρεβάνς στην έδρα τους). Προκειμένου το ενδιαφέρον πρόκρισης να μην αφορά μόνο του 16 πρώτους από τους 36, οι 16 ομάδες που θα καταλαμβάνουν τις θέσεις 9-24, θα δίνουν διπλούς αγώνες play off από τους οποίους οι 8 νικητές θα συμπληρώνουν τη φάση των "16" της διοργάνωσης. Οι 8 ηττημένοι των play off ή οι ομάδες των θέσεων 25-32 θα συνεχίζουν στο Europa League.

Αναφορικά με τις 4 έξτρα θέσεις της διοργάνωσης (οι ομάδες από 32 θα γίνουν 36), η ECA (ένωση ευρωπαϊκών συλλόγων) προτείνει οι 2 θέσεις να δίνονται με βάσει το ιστορικό ranking των ομάδων και οι άλλες 2 ομάδες να προέρχονται από το Europa League και το Conference League. Αντιθέτως, οι εκπρόσωποι των λιγκών θέλουν οι 4 θέσεις να δίνονται στους πρωταθλητές χωρών οι οποίες βρίσκονται στη μέση της κατάταξης του ranking των χωρών της ΟΥΕΦΑ.

Με το προτεινόμενο σύστημα, για πρώτη φορά οι αγώνες της διοργάνωσης θα γίνονται και Πέμπτη εκτός από Τρίτη και Τετάρτη.

Ο Πρόεδρος της ECA και ιδιοκτήτης της Γιουβέντους, Αντρέα Ανιέλι εξήρε το νέο σύστημα που προτείνει η ΟΥΕΦΑ ως αρκετά κοντά στο ιδανικό, συνεπώς τα σενάρια για μία κλειστή ευρωπαϊκή Σούπερ Λιγκ από το 2024 και μετά βαίνουν για μία ακόμη φορά προς αναβολή, τουλάχιστον για μία δεκαετία.

Σχόλια