Την ερχόμενη εβδομάδα σφραγίζονται οι αλλαγές στη δομή του Τσάμπιονς Λιγκ


Όπως δήλωσε πριν από λίγη ώρα, ο Σουηδός Λαρς Κρίστεν Όλσον ο οποίος εκπροσωπεί τις μεγάλες εθνικές λίγκες στην επιτροπή της ΟΥΕΦΑ που σχεδιάζει τις αλλαγές του Τσάμπιονς Λιγκ, την επόμενη εβδομάδα (πιθανότατα την Τετάρτη 31 Μαρτίου) θα ληφθεί η οριστική απόφαση για την αναδιοργάνωση του συστήματος της διοργάνωσης από το 2024 και μετά.

ΤΟ ΠΙΘΑΝΟΤΕΡΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

Ο σχεδιασμός του νέου συστήματος προβλέπει αύξηση των ομάδων της διοργάνωσης από 32 σε 36.

Επίσης, η παραδοσιακή φάση των ομίλων όπως την γνωρίζουμε, θα καταργηθεί. Κάθε ομάδα θα δίνει 8 ή 10 αγώνες (δεν έχει αποφασιστεί ακόμα), όλους με διαφορετικούς αντιπάλους με αναλογία από διαφορετικά γκρουπ δυναμικότητας και θα υπάρχει μία ενιαία βαθμολογική κατάταξη των 36 ομάδων.

Οι 8 πρώτοι θα προκρίνονται απευθείας στη φάση των "16" με πλεονέκτημα έδρας (ρεβάνς στην έδρα τους). Προκειμένου το ενδιαφέρον πρόκρισης να μην αφορά μόνο τους 16 πρώτους από τους 36, οι 16 ομάδες που θα καταλαμβάνουν τις θέσεις 9-24, θα δίνουν διπλούς αγώνες play off από τους οποίους οι 8 νικητές θα συμπληρώνουν τη φάση των "16" της διοργάνωσης. Οι 8 ηττημένοι των play off ή οι ομάδες των θέσεων 25-32 θα συνεχίζουν στο Europa League.

Με το προτεινόμενο σύστημα, για πρώτη φορά οι αγώνες της διοργάνωσης θα γίνονται και Πέμπτη εκτός από Τρίτη και Τετάρτη.

Ο Γενικός Γραμματέας της ΟΥΕΦΑ Θεόδωρος Θεοδωρίδης είχε κάνει λόγο για ακόμα μεγαλύτερη αύξηση των εσόδων από το Τσάμπιονς Λιγκ με το νέο σύστημα (σήμερα οι ομάδες μοιράζονται 2,6 δισ. δολάρια ετησίως από τη διοργάνωση).

ΟΙ ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΕΣ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ

Οι μέχρι στιγμής διαφωνίες αφορούν τον αριθμό των αγώνων στην πρώτη φάση, τον τρόπο που θα κερδίζονται οι 4 νέες θέσεις και την κατανομή των χρημάτων.

Η Ένωση Ευρωπαϊκών Συλλόγων (ECA) ζητάει οι 2 θέσεις να δίνονται στις ομάδες με το υψηλότερο ιστορικό ranking ανάμεσα σε αυτές που δεν κατάφεραν να προκριθούν (ως ECA δίνει βαρύτητα στην ενίσχυση της θέσης των ομάδων) και οι άλλες 2 ομάδες να προέρχονται από το Europa League και το Conference League. Επίσης, προτείνει οι ομάδες να δίνουν 10 αγώνες στην πρώτη φάση της διοργάνωσης με την ενιαία βαθμολογική κατάταξη (καθώς περισσότεροι αγώνες σημαίνουν περισσότερα έσοδα).

Από την άλλη πλευρά, η Ένωση των ευρωπαϊκών λιγκών ζητάει οι έξτρα θέσεις να δίνονται στους πρωταθλητές χωρών οι οποίες βρίσκονται στη μέση της κατάταξης του ranking των χωρών της ΟΥΕΦΑ (σήμερα απευθείας συμμετοχή στους ομίλους έχει ο πρωταθλητής μέχρι την 10η χώρα. Από την 11η και μετά δίνονται προκριματικά). Ο λόγος φυσικά είναι ότι η ένωση των λιγκών επιθυμεί να αυξήσει το ενδιαφέρον στα πρωταθλήματα αφού με την πρότασή της τα επιπλέον εισιτήρια θα δίνονται στους πρωταθλητές όποιοι και αν είναι αυτοί και όχι σε ομάδες ανάλογα με το ιστορικό τους ranking. Επίσης, η Ένωση ευρωπαϊκών λιγκών ζητάει να δίνονται 8 αγώνες αντί για 10 στην πρώτη φάση της διοργάνωσης. Ο λόγος είναι ότι οι περισσότεροι αγώνες ενδεχομένως να ρίξουν την ποιότητα στις εθνικές λίγκες και εν τέλει μελλοντικά το Τσάμπιονς Λιγκ να οργανώνει αγώνες ακόμα και στο άβατο του Σαββατοκύριακου παραδοσιακά ανήκει στα εθνικά πρωταθλήματα.

Οι διαφορές αυτές δεν κρίνονται σημαντικές και η ΟΥΕΦΑ αναμένεται να τις συμβιβάσει χωρίς να εμποδίσουν τη σύναψη συμφωνίας.

Σε κάθε περίπτωση, καταληκτική ημερομηνία που θα πρέπει να έχει ληφθεί η οριστική συμφωνία είναι η 20η Απριλίου που θα διεξαχθεί η ετήσια γενική συνέλευση των 55 ομοσπονδιών.

Αναφορικά με τη διαχείριση των χρημάτων, η ΟΥΕΦΑ έκανε κίνηση καλής θέλησης και πρότεινε στην ΕCA να συνδιαχειρίζονται πλέον από κοινού τα έσοδα.

Η ΜΕΓΑΛΗ ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΟΥΕΦΑ

Η ΟΥΕΦΑ διαβλέποντας τη ρεαλιστική απειλή δημιουργίας μίας κλειστής ευρωπαϊκής Σούπερ Λιγκ ετοιμάζεται σύμφωνα με δημοσιεύματα του ευρωπαϊκού Τύπου να προχωρήσει σε σοβαρή χαλάρωση, ακόμα και κατάργηση των κανονισμών του Financial Fair Play που δημιουργούν προσκόμματα στις ισχυρότερες ομάδες περιορίζοντας τη δυνατότητα που έχουν να ξοδεύουν αλόγιστα κεφάλαια για τη γιγάντωσή τους. Αν το Financial Fair Play καταργηθεί, οι ομάδες θα ξοδεύουν ελεύθερα και χωρίς κυρώσεις όσα κεφάλαια επιθυμούν οι ιδιοκτήτες τους, χωρίς να πρέπει τα χρήματα που ξοδεύουν να προκύπτουν υποχρεωτικά από αντίστοιχα έσοδα των ομάδων. Αυτό οπωσδήποτε θα οδηγήσει στη διεύρυνση της ψαλίδας ανάμεσα στους ισχυρούς και τους ανίσχυρους.

Σχόλια