Τι χειρότερο έκανε ο Κούγιας από τον Θωμαΐδη;


Αναφέρει σήμερα ο δημοσιογράφος Κυριάκος Θωμαΐδης στο blog του ότι ο δικηγόρος Αλέξης Κούγιας διώκεται πειθαρχικά από τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών γιατί είπε στην ανακρίτρια της υπόθεσης Λιγνάδη κ. Παρασκευή Μπότση ότι θα πάει φυλακή, αναρωτιέται μάλιστα ο γνωστός δημοσιογράφος αν θα παρέμβει και ο Άρειος Πάγος.



Όμως, έχουν περάσει πέντε μέρες από τότε που ο κ. Θωμαΐδης απευθυνόταν ο ίδιος από το blog του σε μία άλλη ανακρίτρια, την ανακρίτρια κατά της διαφθοράς και πρόεδρο της επιτροπής Δεοντολογίας της ΕΠΟ, κ. Γλυκερία-Λουίζα Ιωαννίδου (που παρέπεμψε την ΑΕΚ να δικαστεί για την υπόθεση της ΕΠΣ Καρδίτσας) ζητώντας να ανακριθεί η ανακρίτρια λέγοντας μάλιστα ότι η επιτροπή δεοντολογίας είναι καλός αγωγός της διαφθοράς, έχοντας ως πρόεδρο μία ανακρίτρια κατά της διαφθοράς.



Τι διαφορές έχουν οι δύο περιπτώσεις;

  • Κούγιας και Θωμαΐδης στρέφονται κατά δικαστικών.

  • Μάλιστα αμφότεροι στρέφονται εναντίον ανακρίτριας.

  • Ο Κούγιας (αν ευσταθεί αυτό που ακούστηκε) πιστεύει ότι η ανακρίτρια Μπότση έκανε κάτι παράνομο και θα μπει στη φυλακή.

  • Ο Θωμαΐδης πιστεύει ότι η Ανακρίτρια Ιωαννίδου προεδρεύει επιτροπής που αποτελεί καλό αγωγό της διαφθοράς και ζητάει να ανακριθεί και να δικαστεί.

  • Ο Κούγιας δεν είπε δημόσια στην ανακρίτρια Μπότση ότι θα μπει φυλακή (αν το έιπε) , αλλά το είπε στο γραφείο της.

  • Ο Θωμαΐδης έγραψε δημόσια ότι η ανακρίτρια Ιωαννίδου προεδρεύει επιτροπής που είναι καλός αγωγός της διαφθοράς με τίτλο Ποιος θα ανακρίνει την ανακρίτρια , απευθυνόμενος σε αόριστο αριθμό ανθρώπων, οπότε θεωρητικά θα μπορούσε να θίξει την τιμή και την υπόληψή της (κοινώς να την συκοφαντήσει).

Μάλιστα η συμπαρουσιάστρια του κ. Θωμαΐδη στο Open κ. Μαίρη Μπενέα από το blog της "Δικογραφίες" έκανε λόγο για καταγγελία απειλών του κ. Κούγια προς την ανακρίτρια:


Ωστόσο, σύμφωνα με το άρθρο 333 του Ποινικού Κώδικα: Όποιος προκαλεί σε άλλον τρόμο ή ανησυχία απειλώντας αυτόν με βία ή άλλη παράνομη πράξη ή παράλειψη, τιμωρείται με φυλάκιση έως ένα έτος ή χρηματική ποινή.

Όπως βλέπουμε λοιπόν, για να στοιχειοθετηθεί απειλή πρέπει να υπάρξει πρόκληση τρόμου/ανησυχίας με βία ή παράνομη πράξη.

Συνεπώς, απειλή υπάρχει όταν κάποιος απειλήσει κάποιον ότι θα τον σκοτώσει, ότι θα τον δείρει, ότι θα του κλέψει τα λεφτά του, κτλ.

Η φράση "θα σε βάλω φυλακή" δεν περιγράφει μία παράνομη ενέργεια, άρα δεν συνιστά απειλή. Ούτε η φράση "θα σου κάνω μήνυση". Στη φυλακή μπαίνει κάποιος όταν παραβιάσει τον νόμο.

Άρα όταν ο Α απευθύνεται στον Β και του λέει "θα σε βάλω φυλακή" του παραθέτει την εκτίμησή του ότι παραβίασε το Νόμο και τον ενημερώνει ότι θα κινήσει τις διαδικασίες για να τιμωρηθεί. Συνεπώς ο κ. Κούγιας δεν απείλησε.

Αντίστοιχα ούτε ο κ. Θωμαΐδης απειλεί όταν ζητάει να ανακριθεί η ανακρίτρια που αποφάσισε να ερευνήσει την καταγγελία για εμπλοκή της ΠΑΕ ΑΕΚ στις εκλογές της ΕΠΣ Καρδίτσας.

Ωστόσο, κάνει το ίδιο πράγμα. Καταφέρεται εναντίον δικαστικού λειτουργού την ώρα της άσκησης των καθηκόντων του, αφήνοντας υπονοούμενα ότι παραβιάζει το Νόμο και προάγει τη διαφθορά.

Απλά στη μία περίπτωση το πειθαρχικό των δικηγόρων λειτούργησε. Το πειθαρχικό των δημοσιογράφων;

Σχόλια