Το ιδιοκτησιακό καθεστώς των ομάδων στην Ευρώπη, η λαϊκή βάση, οι πολυεθνικές και το Χρηματιστήριο!



Δεν είναι λίγες οι φορές που στο ελληνικό ποδόσφαιρο οι φίλαθλοι προβληματίζονται για το ιδιοκτησιακό καθεστώς των ομάδων τους. Οι συζητήσεις για μοντέλο λαϊκής βάσης πολλές φορές γίνονται της μόδας, αλλά στην πράξη δεν περπατάνε ποτέ στην Ελλάδα. Το μοντέλο του πανίσχυρου ιδιοκτήτη επιχειρηματία είναι αυτό που περπατάει περισσότερο.
Τι ισχύει όμως στις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες; Όσο κι αν φαίνεται παράδοξο παρότι η Ευρώπη αποτελείται από καπιταλιστικές οικονομίες, εν τούτοις, σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες, οι ποδοσφαιρικές ομάδες λειτουργούν ως ερασιτεχνικά σωματεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Υπάρχουν φυσικά και χώρες όπου οι ομάδες είναι υποχρεωτικά ΠΑΕ με μετόχους, όπως η Βρετανία η Ιταλία, η Γαλλία και η Ελλάδα!

Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ 

Το σωματείο (όπως είναι η Ρεάλ, η Μπαρτσελόνα και πολλές ομάδες στη Γερμανία, την Τουρκία κ.α.) είναι ένα νομικό πρόσωπο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Φανταστείτε ένα πολιτιστικό ή οικολογικό σύλλογο. Δεν έχει ιδιόκτητη ούτε μετόχους. Ο πρόεδρος και η διοίκηση εκλέγεται από αρχαιρεσίες των μελών. Ο πρόεδρος της ομάδας την διοικεί αλλά δεν την χρηματοδοτεί ακόμα και αν το θέλει! Η μόνη περίπτωση που ο πρόεδρος μιας ομάδας-σωματείο μπορεί να την χρηματοδοτήσει, είναι μέσω χορηγίας από κάποια εταιρεία του.
Συνεπώς, στις χώρες που οι ομάδες είναι σωματεία, η φράση "Πρόεδρε πούλα!" δεν υπάρχει γιατί πολύ απλά δεν υπάρχουν μετοχές για να πουληθούν. Όποιος δεν θέλει τον πρόεδρο, δεν θα τον ψηφίσει στις επόμενες εκλογές όπως συμβαίνει στην πολιτική.
Αντίθετα η Ανώνυμη Εταιρεία (όπως είναι οι Αγγλικές, Ιταλικές, Γαλλικές και Ελληνικές ομάδες) είναι νομικό πρόσωπο κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Φανταστείτε την Coca Cola, την Microsoft, κτλ. Ο μεγαλομέτοχος ελέγχει τις μετοχές άρα και τις ψήφους και μπορεί να ορίσει πρόεδρο όποιον επιθυμεί (τον εαυτό του, έναν συγγενή του, έναν υπάλληλο του, έναν τεχνοκράτη με ή χωρίς μισθό, κτλ).
Συνοπτικά λοιπόν στα σωματεία έχουμε πολιτική και εκλογές και στις ΠΑΕ έχουμε business και αγοραπωλησίες μετοχών.

ΟΙ ΧΩΡΕΣ ΜΕ ΤΟ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΣΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ:

ΑΓΓΛΙΑ
10/08/2012: Οι μετοχές της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ εισάγονται στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και οι Γκλέιζερς ετοιμάζονται να χτυπήσουν το καμπανάκι για την έναρξη της συνεδρίασης

Καταρχάς στην Αγγλία υπάρχει μεγάλος δεσμός των φιλάθλων με τις ομάδες. Υπάρχει επίσης αγάπη στις παραδόσεις. Έτσι οι περισσότεροι αγώνες ξεκινούν παραδοσιακά Σάββατο μεσημέρι στις 15:00 και η τηλεόραση δεν μεταδίδει κανέναν από αυτούς προκειμένου ο κόσμος να πηγαίνει στα γήπεδα! (προ Covid). Μάλιστα στις 15:00, η Αγγλική τηλεόραση δεν επιτρέπεται να μεταδώσει ποδοσφαιρικούς αγώνες ούτε από άλλες χώρες! Έτσι όταν κάποιες φορές το Ισπανικό ντέρμπι Ρεάλ-Μπαρτσελόνα γίνεται εκείνη την ώρα (για να είναι βράδυ στην Ασία), οι Άγγλοι φίλαθλοι δεν μπορούν να το παρακολουθήσουν! Το κόλλημα των Άγγλων με τις παραδόσεις φαίνεται και από την περίφημη Boxing day (η αγωνιστική της 26ης Δεκεμβρίου), η οποία δεν μετακινήθηκε ούτε για χάρη του χειμερινού Μουντιάλ του Κατάρ το 2022, ο τελικός του οποίου θα διεξαχθεί νωρίτερα προκειμένου να πραγματοποιηθεί απρόσκοπτα η boxing day.
Παρόλη την αγάπη των Άγγλων για τις παραδόσεις και το συναίσθημα, οι ομάδες ανήκουν σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους οι οποίοι πολλές φορές προέρχονται από ξένες χώρες.
Οι μεγαλύτερες Αγγλικές ομάδες έχουν περάσει σε ξένα χέρια.
  • Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ανήκει σε Αμερικανούς επιχειρηματίες (οικογένεια Γκλέιζερς) ενώ πριν από δύο χρόνια είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον για την αγορά των μετόχων της ομάδας η Βασιλική οικογένεια της Σαουδικής Αραβίας προσφέροντας το ποσό ρεκόρ των 4 δις ευρώ που θα αποτελούσε την ακριβότερη αγοραπωλησία ομάδας στην ιστορία του αθλητισμού! Μάλιστα μετά την άρνηση των Γκλέιζερς οι Σαουδάραβες ενδιαφέρθηκαν για την Νιούκαστλ, αλλά το deal δεν προχώρησε. Η Μάντσεστερ Γ. έχει εισαχθεί από το 2012 στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.
  • Η Λίβερπουλ ανήκει στο Αμερικανικό fund Fenway Sports Group στο οποίο ανήκει και η Αμερικανική ομάδα μπέιζμπολ Boston Red Sox, ενώ μετοχές της Λίβερπουλ έχει και ο μπασκετμπολίστας Lebron James!
  • Η Τσέλσι ανήκει από το 2003 στον Ρώσο μεγιστάνα Ρομάν Αμπράμοβιτς με περιουσία 14,5 δισ. δολάρια. Το 2018 οι κάκιστες διπλωματικές σχέσεις Αγγλίας-Ρωσίας οδήγησαν την Αγγλική κυβέρνηση κηρύξει τον πόλεμο στους Ρώσους ολιγάρχες ξεκινώντας σαρωτικούς ελέγχους και καλώντας μεταξύ άλλων τον Αμπράμοβιτς να αποδείξει τη νομιμότητα της προέλευσης των κεφαλαίων του προκειμένου να του χορηγήσει βίζα. Τότε ο ίδιος έφτασε πολύ κοντά στο σημείο να πουλήσει την Τσέλσι.
  • Η Μάντσεστερ Σίτι ανήκει μέσω του City Football Group στην Βασιλική οικογένεια του Άμπου Ντάμπι με επικεφαλής της ομάδας τον Σεΐχη Μανσούρ, ο οποίος είναι και αναπληρωτής πρωθυπουργός των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Στο ίδιο fund (City Football Group) ανήκουν και οι ομάδες Melbourne City (Αυστραλία), Montevideo City Torque (Ουρουγουάη), Lommel S.K. (Βέλγιο), το 80% της New York City F.C. (MLS ΗΠΑ), το 65% της Mumbai City FC (Ινδία), το 44,3% της Χερόνα (Ισπανία), το 29,7% της Sichuan Jiuniu FC (Κίνα), το 20% της Yokohama F. Marinos (Ιαπωνία), η Τρουά (Γαλλία), καθώς και πλήθος ακαδημιών παγκοσμίως. Με λίγα λόγια η Βασιλική οικογένεια του Άμπου Ντάμπι έχει δημιουργήσει ένα πανίσχυρο ποδοσφαιρικό fund με brand name τη λέξη City και προμετωπίδα την Μάντσεστερ Σίτι που φιλοδοξεί να μετατραπεί ουσιαστικά σε μία πανίσχυρη πολυεθνική εταιρεία του ποδοσφαίρου!
  • Η Άρσεναλ ανήκει στην εταιρεία του Αμερικανού μεγιστάνα Σταν Κρένκε Kroenke sports & entertainment. Ο συγκεκριμένος άνθρωπος με περιουσία 8,2 δις δολάρια ελέγχει μέσω της εταιρείας του μία σειρά από ομάδες στις μεγαλύτερες αθλητικές λίγκες. Έτσι εκτός από την Άρσεναλ, είναι ιδιοκτήτης των Ντένβερ Νάγκετς στο NBA, των Los Angeles Rams στο NFL (American football), των Colorado Anvalanche στο NHL (χόκει), των Colorado Rapids στο MLS (ποδόσφαιρο), ενώ έχει δική του ομάδα ακόμα και στα πρωταθλήματα E-sports! Ο Ρώσος μεγιστάνας Άλισερ Ουσμάνοφ είχε υπό τον έλεγχό του το 30% της Άρσεναλ αλλά το 2018 πούλησε το μερίδιό του στον Κρένκε έναντι 600 εκατομμυρίων λιρών Αγγλίας! Η Άρσεναλ έχει εισαχθεί στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου.
  • Από τις μεγάλες ομάδες της χώρας, σε Αγγλικά κεφάλαια ανήκει μόνο η Τότεναμ η οποία ελέγχεται από την ENIC πρώην ιδιοκτήτρια της ΑΕΚ στα τέλη της δεκαετίας του 1990!

ΙΤΑΛΙΑ

Ο Ιταλός μεγιστάνας, πρώην πρωθυπουργός και πρώην ιδιοκτήτης της Μίλαν Σίλβιο Μπερλουσκόνι με τα τρόπαια που κατέκτησε η ομάδα του επί των ημερών του

Όπως η Αγγλία, έτσι και η Ιταλία έχει υιοθετήσει το μοντέλο των ανωνύμων εταιρειών με μετόχους-ιδιοκτήτες. Για δεκαετίες οι ιδιοκτήτες των τριών μεγαλύτερων ιταλικών ομάδων ήταν Ιταλοί. Ο μεγιστάνας των media και πρώην πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι στη Μίλαν, η πανίσχυρη οικογένεια Ανιέλι της FIAT με τις πολυσχιδείς επιχειρηματικές δραστηριότητες στη Γιουβέντους και ο μεγαλοεργολάβος Μάσιμο Μοράτι στην Ίντερ.
Πλέον ο έλεγχος της Μίλαν έχει περάσει στο Αμερικανικό fund Elliott Management Corporation και της Ίντερ στο κινέζικο fund Sunning Holdings group, ενώ η οικογένεια Ανιέλι εξακολουθεί να ελέγχει πλήρως την Γιουβέντους.
Στο Χρηματιστήριο έχουν εισαχθεί οι μετοχές της Γιουβέντους, της Ρόμα και της Λάτσιο.

ΓΑΛΛΙΑ
Ο επικεφαλής των κεφαλαίων του Κατάρ που ελέγχουν την Παρί Σεν Ζερμέν, Νασέρ Αλ Κελαιφί.

Και στη Γαλλία ισχύει το επιχειρηματικό μοντέλο ιδιοκτησίας των ποδοσφαιρικών ομάδων. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα έχουν εισβάλει στο Γαλλικό ποδόσφαιρο ξένα κεφάλαια. Η Παρί Σεν Ζερμέν ανήκει σε κεφάλαια του Κατάρ (Qatar Sports Investments) με επικεφαλής τον Νασέρ Αλ Κελαϊφί, ενώ η Μονακό ανήκει στον Ρώσο μεγιστάνα και ιδιοκτήτη του νησιού Σκορπιός, Ντμίτρι Ριμπολόβέφ.
Η πλειοψηφία των μετοχών της Λυόν ανήκει στον Γάλλο επιχειρηματία Ζαν-Μισέλ Ολά ενώ το 2016 ένα κινέζικο fund αγόρασε το 20% των μετοχών της ομάδας. Η Λυόν είναι η μοναδική Γαλλική ομάδα που έχει εισαχθεί σε χρηματιστηριακή αγορά και πιο συγκεκριμένα στη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αγορά της Ευρώπης, το Euronext που ελέγχει τα Χρηματιστήρια Μιλάνου, Παρισίου, Βρυξελλών, Λισαβώνας, Άμστερνταμ, Όσλο και Δουβλίνου.

ΕΛΛΑΔΑ: ΠΑΕ ΑΠΟ ΤΟ 1979
1979: Οι ομάδες γίνονται ΠΑΕ. Η οικογένεια Βαρδινογιάννη αγοράζει τις μετοχές του ΠΑΟ παίρνοντας την ομάδα από τα χέρια του Παύλου Γιαννακόπουλου. Την ίδια περίοδο ομάδα εφοπλιστών αγόρασε τον Ολυμπιακό και ο Λουκάς Μπάρλος την ΑΕΚ.


Από τις λίγες Ευρωπαϊκές χώρες που το επιχειρηματικό μοντέλο είναι υποχρεωτικό είναι η Ελλάδα. Μέχρι το 1979 οι ομάδες στη χώρα μας ήταν ερασιτεχνικά σωματεία με εκλογές όπως ακριβώς συμβαίνει στην Ρεάλ και την Μπαρτσελόνα.
Το 1979 η κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή έφερε το νόμο για το επαγγελματικό ποδόσφαιρο με βάση τον οποίο οι ομάδες της Α εθνικής έγιναν υποχρεωτικά ποδοσφαιρικές ανώνυμες εταιρείες (ΠΑΕ). Έτσι οι ομάδες απέκτησαν μετοχές για την αγορά των οποίων ενδιαφέρθηκαν οι μεγαλύτεροι επιχειρηματικοί κολοσσοί της χώρας. Η οικογένεια Βαρδινογιάννη αγόρασε τον Παναθηναϊκό, ενώ ομάδα εφοπλιστών με επικεφαλής τον Σταύρο Νταϊφά αγόρασε τον Ολυμπιακό και ο Λουκάς Μπάρλος αγόρασε την ΑΕΚ.

ΤΟ ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΚΟΥ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ ΤΩΝ 3 ΜΕΓΑΛΩΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ
  • Ολυμπιακός: Ομάδα εφοπλιστών υπό τον Νταϊφά (1979-1987) - Κοσκωτάς (1987-1988) - Σαλιαρέλλης (1988-1991) - Μπανασάκης (1991-1992) - Νταιφάς (1992-1993) - Κόκκαλης (1993-2010) - Μαρινάκης (2010-σήμερα).

  • Παναθηναϊκός: Οικογένεια Βαρδινογιάννη (1979-2008) - πολυμετοχικότητα (2008-2011) -  Αλαφούζος (2012-σήμερα).

  • ΑΕΚ: Λουκάς Μπάρλος (1979-1981) - Ζαφειρόπουλος (1981-1992) - Μελισσανίδης/Καρράς (1992-1995) - Τροχανάς (1995-1997) - ENIC/NETMED (1997-2001) - Ψωμιάδης (2001-2004) - πολυμετοχικότητα υπό τον Ντέμη Νικολαΐδη (2004-2008) πολυμετοχικότητα χωρίς τον Ντέμη Νικολαΐδη (2008-2013) - Μελισσανίδης (2013-σήμερα).

Το σύστημα δεν άλλαξε. Σήμερα, οι ομάδες τόσο της Superleague 1 όσο και της Superleague 2 είναι υποχρεωτικά ΠΑΕ με μετοχικό κεφάλαιο το οποίο τελεί υπό την έγκριση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού. Υποχρεωτικά όμως το 10% των μετοχών της ΠΑΕ ανήκει στον ερασιτέχνη (το μητρικό σωματείο).
Στην Ελλάδα υπήρξαν και μοντέλα πολυμετοχικότητας, με πιο γνωστά αυτά της ΑΕΚ (2004-2012) και του Παναθηναϊκού (2008-2011) τα οποία όμως δεν κρίθηκαν επιτυχημένα, καθώς η παραδοσιακή συνταγή της ενός ανδρός αρχής εξακολουθεί να κυριαρχεί.

Πάντως μέχρι στιγμής οι Ελληνικές ομάδες παραμένουν κατά κύριο λόγο σε ελληνικά χέρια. Η μοναδική σοβαρή εμπλοκή ξένων επενδυτών με Ελληνική ομάδα έγινε το 1997 με την αγορά των μετόχων της ΑΕΚ από την αγγλική πολυεθνική εταιρεία ENIC. Οι υπόλοιπες απόπειρες που έχουν ακουστεί κατά καιρούς για Κινέζους, Άραβες, πρίγκηπες, Ταϊλάνδούς, Μεξικανούς, κτλ παρέμειναν στη σφαίρα των διαπραγματεύσεων ή και της φαντασίας. Παρόλα αυτά πολύ καλές σχέσεις με τον ρωσικό παράγοντα διαθέτει ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ ΠΑΟΚ Ιβάν Σαββίδης. Τέλος, υπήρξαν φήμες κατά το παρελθόν ότι η ΠΑΕ Ξάνθη βρέθηκε στο στόχαστρο Τούρκων επενδυτών κάτι που αν συνδυαστεί με το ότι η ομάδα εδρεύει στην εθνικά ευαίσθητη περιοχή της Θράκης, σίγουρα θα μπορούσε να δημιουργήσει επικίνδυνους συνειρμούς. 

Οι Ελληνικές ομάδες δεν έχουν καταφέρει να μπουν στο Χρηματιστήριο γιατί δεν πληρούν τις προδιαγραφές (δεν έχουν πάγια περιουσιακά στοιχεία καθώς τα γήπεδα ανήκουν στον ερασιτέχνη, ούτε φυσικά η αποτίμηση της αξίας του Ελ Αραμπί μπορεί να αποτελέσει...πάγιο, ενώ οι Ελληνικές ΠΑΕ σπάνια παρουσιάζουν κερδοφόρους ισολογισμούς).

ΟΙ ΧΩΡΕΣ ΠΟΥ ΚΥΡΙΑΡΧΕΙ Η ΛΑΙΚΗ ΒΑΣΗ

ΙΣΠΑΝΙΑ: ΜΕΙΚΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΛΑΙΚΗ ΒΑΣΗ

O Ισπανικός Νόμος (10/1999) δεν δεσμεύει τις ομάδες αναφορικά με το ιδιοκτησιακό τους μοντέλο. Έτσι μία ομάδα ακόμα και αν αγωνίζεται στη La Liga μπορεί να είναι είτε ερασιτεχνικό σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με μέλη, είτε ποδοσφαιρική ανώνυμη εταιρεία κερδοσκοπικού χαρακτήρα με ιδιοκτήτες/μετόχους.
Η Ρεάλ Μαδρίτης και Μπαρτσελόνα έχουν επιλέξει το μοντέλο του ερασιτεχνικού σωματείου. Έτσι οι δύο μεγαλύτερες ομάδες της Ισπανίας και από τις μεγαλύτερες ομάδες της Ευρώπης και του κόσμου δεν είναι εταιρείες αλλά σωματεία! Δεν υπάρχουν μέτοχοι αλλά εγγεγραμμένα μέλη με συνδρομές. Δεν υπάρχει ιδιοκτήτης αλλά πρόεδρος που εκλέγεται από αρχαιρεσίες! Συνεπώς, ο πρόεδρος της ομάδας δεν είναι μέτοχος και δεν μπορεί να την χρηματοδοτήσει. Δεν υπάρχουν δηλαδή αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου γιατί δεν υπάρχει μετοχικό κεφάλαιο. Το ίδιο μοντέλο έχουν ακολουθήσει επίσης Αθλέτικ Μπιλμπάο και Οσασούνα.
Ωστόσο υπάρχουν Ισπανικές ομάδες που έχουν επιλέξει το μοντέλο της ανώνυμης εταιρείας όπως για παράδειγμα η Ατλέτικο Μαδρίτης. Ο Ισπανός Μιγκέλ Άνχελ Μαρίν ελέγχει το 51% της ομάδας, ενώ το 32% ελέγχει ο Ισραηλινός επιχειρηματίας Ιντάν Όφερ.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Ο ΚΑΝΟΝΑΣ ΤΟΥ 50+1

Η Γερμανία έχει ακολουθήσει το εξής σύστημα: Οι ομάδες πρέπει να ελέγχονται από το ερασιτεχνικό σωματείο, δηλαδή ουσιαστικά από τους οπαδούς τους που είναι μέλη του. Ωστόσο, εφόσον το επιθυμούν, μπορούν να επιτρέψουν σε εταιρείες και ιδιώτες να αποκτήσουν μετοχές τους με τον όρο να μην ξεπεράσουν ποτέ το 50%. Με λίγα λόγια ο αντίστοιχος "ερασιτέχνης" της κάθε γερμανικής ομάδας ελέγχει τουλάχιστον το 50% συν μία μετοχή. Έτσι ο απόλυτος έλεγχος ανήκει πάντα στους οπαδούς παρότι μιλάμε για μία κατεξοχήν καπιταλιστική χώρα.
Μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες μπήκαν λοιπόν στο μετοχικό κεφάλαιο των μεγαλύτερων γερμανικών ομάδων χωρίς όμως να μπορούν να τις ελέγξουν απόλυτα.


Η μετοχική σύνθεση των Γερμανικών ομάδων σε γράφημα της KPMG



Η μετοχική σύνθεση της Μπάγερν: Ο ερασιτέχνης ελέγχει το 75% και τρεις πολυεθνικές ελέγχουν το 25% (Adidas, Audi, Allianz).


Κατ' εξαίρεση, από το 2011 εφόσον κάποιες εταιρείες επενδύουν σε ομάδες για 20 συνεχόμενα έτη, μπορούν να τις ελέγξουν πλήρως. Έτσι η φαρμακοβιομηχανία Bayer ελέγχει πλήρως την ομάδα της Λεβερκούζεν και η αυτοκινητοβιομηχανία VW ελέγχει πλήρως την ομάδα της Βόλφσμπουργκ.

Σε ότι αφορά την Λειψία, η πολυεθνική Red Bull (στην οποία ανήκει η Red Bull Σάλτσμπουργκ στην Αυστρία και οι New York RedBulls στο MLS των ΗΠΑ) αποφάσισε να μπει και στο Γερμανικό ποδόσφαιρο και έχει καταφέρει να ελέγξει έμμεσα την ομάδα της Λειψίας με αμφιλεγόμενες μεθόδους. Χρησιμοποίησε τα χρώματα και τους ταύρους από το σήμα της εταιρείας στο σήμα της ομάδας, χρησιμοποίησε το RB της Red Bull στο όνομα της ομάδας (RB Λειψία) αναφέροντας στις γερμανικές αρχές ότι δήθεν πρόκειται για τα αρχικά RasenBallsport (γρασίδι-μπάλα-άθλημα) και επέβαλε υψηλές συνδρομές μελών στο ερασιτεχνικό σωματείο εγγράφοντας δικούς της ανθρώπους με αποτέλεσμα να την ελέγξει απόλυτα.

Η μοναδική Γερμανική ομάδα που έχει μπει στο Χρηματιστήριο είναι η Μπορούσια Ντόρτμουντ. Μάλιστα το 2017 ένας 28χρονος προκάλεσε τρεις εκρήξεις δίπλα στο πούλμαν της ομάδας λίγο πριν τη μετάβαση της ομάδας στο γήπεδό της για να αγωνιστεί κόντρα στην Μονακό για τα προημιτελικά του Champions League και όπως είχε αποδειχθεί ο λόγος της επίθεσης ήταν ότι είχε στοιχηματίσει στην πτώση των μετοχών της ομάδας στο Χρηματιστήριο (ετοιμαζόταν να κάνει short selling 15.000 μετοχές)!

ΤΟΥΡΚΙΑ: ΛΑΙΚΗ ΒΑΣΗ ΧΟΡΗΓΟΙ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Στην Τουρκία οι ομάδες είναι ερασιτεχνικές και δεν έχουν ιδιοκτήτη άλλα μέλη που εκλεγούν πρόεδρο και διοίκηση. Ωστόσο το τουρκικό μοντέλο στηρίζεται σε επιχειρηματίες χρηματοδότες μέσω χορηγιών με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τις εταιρείες Dogus και Ulker που υπήρξαν χρηματοδότες της Φενερμπαχτσέ.
Παρόλα αυτά, επιτρέπεται στις αθλητικές ομάδες να εισέλθουν στο χρηματιστήριο. Έτσι στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης τελούν υπό διαπραγμάτευση σήμερα οι μετοχές της Γαλατασαράι, της Μπεσίκτας, της Φενέρμπαχτσε και της Τραμπζονσπόρ.

ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΧΩΡΕΣ

Στη Σουηδία όλες οι ομάδες ανήκουν στα μέλη τους. Σε μία παραλλαγή του Γερμανικού συστήματος, η Σουηδική αθλητική συνομοσπονδία επιτρέπει την λειτουργία των ομάδων ως ανωνύμων εταιρειών και την είσοδο επενδυτών με τον όρο η πλειοψηφία των μετοχών να ανήκει στο ερασιτεχνικό σωματείο.

Στην Αυστρία, τέσσερις ομάδες ανήκουν στα μέλη τους (Στουρμ Γκρατς, Ραπίντ Βιέννης, Wiener sport-club, First Vienna FC), ενώ υπάρχει και το μοντέλο της Red Bull Σάλτσμπουργκ που ανήκει στην ομώνυμη πολυεθνική εταιρεία.

Στην Πορτογαλία τρείς ομάδες έχουν εισαχθεί στο Χρηματιστήριο (Πόρτο, Μπενφίκα, Σπόρτινγκ Λισαβώνας), ενώ στην Ολλανδία, ο Άγιαξ έχει εισαχθεί στο Χρηματιστήριο.

Σχόλια