Τι πραγματικά συμφέρει τον Ολυμπιακό στη σημερινή κλήρωση

 


Κάθε φορά που μία Ελληνική ομάδα τίθεται αντιμέτωπη με την κληρωτίδα της ΟΥΕΦΑ, ανακύπτει η παραδοσιακή συζήτηση για το ποιοι θα ήταν οι πιο βατοί αντίπαλοι.

Άλλοι προτιμούν κάποια μεγάλα ονόματα πιστεύοντας ότι δεν παίζουν μπάλα οι φανέλες, άλλοι τις λιγότερο γνωστές ομάδες, κάποιοι άλλοι προτιμούν τις ομάδες με το χαμηλότερο μπάτζετ ανεξαρτήτως ονόματος, κάποιοι άλλοι τις ομάδες με την μικρότερη φόρμα στην τρέχουσα συγκυρία ανεξαρτήτως ονόματος ή μπάτζετ, κάποιοι άλλοι προτιμούν ομάδες από κοντινές χώρες με παρόμοια νοοτροπία και κάποιοι εξετάζουν την προϊστορία Ελληνικών ομάδων με συγκεκριμένες ομάδες ή χώρες. Φυσικά υπάρχει και το κλισέ ότι δεν υπάρχουν εύκολοι και δύσκολοι αντίπαλοι...

Θα προσπαθήσουμε να εξετάσουμε τι συμφέρει τον Ολυμπιακό στη σημερινή κλήρωση (14:00, Cosmotesport1HD) με βάση ένα αντικειμενικό δεδομένο: Τις αποδόσεις των στοιχηματικών εταιρειών.

Οι στοιχηματικές εταιρείες δεν είναι φίλαθλοι ούτε κινούνται με γνώμονα το συναίσθημα και φυσικά παραθέτουν τις αποδόσεις τους με όσο το δυνατόν πιο αντικειμενικά κριτήρια. Συνεπώς, θα δούμε τις αποδόσεις κατάκτησης του φετινού Europa League για τις 16 φιναλίστ της διοργάνωσης από το μεγαλύτερο φαβορί μέχρι το μεγαλύτερο αουτσάιντερ προκειμένου να εξετάσουμε από ποιες ομάδες εμφανίζεται στοιχηματικά ισχυρότερος ο Ολυμπιακός και άρα θα ήταν προς το συμφέρον του να κληθεί να αντιμετωπίσει κάποια από αυτές.

ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΚΑΤΑΚΤΗΣΗΣ EUROPA LEAGUE



Με βάση τις αποδόσεις λοιπόν, παρατηρούμε ότι ο Ολυμπιακός εμφανίζεται στη μέση του πίνακα. Είναι μεγαλύτερο φαβορί από 6 ομάδες, ισοπίθανος με μία ομάδα και μεγαλύτερο αουτσάιντερ από 8 ομάδες.

Πιο συγκεκριμένα, οι Ερυθρόλευκοι εμφανίζονται βάσει αποδόσεων ισχυρότεροι από Σαχτάρ Ντόνετσκ (Ουκρανία), Ντιναμό Κιέβου (Ουκρανία), Ντιναμό Ζάγκρεμπ (Κροατία), Γιουνγκ Μποις (Ελβετία), Σλάβια Πράγας (Τσεχία) και Μόλντε (Νορβηγία).
Επίσης με βάση αυτόν τον πίνακα, ο Ολυμπιακός εμφανίζεται στοιχηματικά ισοδύναμος με την Ισπανική Γρανάδα, ενώ εμφανίζεται κατώτερος από Ρείντζερς (Σκωτία), Βιγιαρεάλ (Ισπανία), Άγιαξ (Ολλανδία), Ρόμα (Ιταλία), Μίλαν (Ιταλία), Άρσεναλ (Αγγλία), Τότεναμ (Αγγλία) και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (Αγγλία).

Άρα συνοπτικά, ευπρόσδεκτες για τη σημερινή κλήρωση, οι 6 που βρίσκονται κάτω από τον Ολυμπιακό, η ισοδύναμη Γρανάδα, άντε και οι Ρέιντζερς της Γλασκώβης από τους πιο δυνατούς. Καλύτερα λοιπόν για τον Ολυμπιακό να αποφύγει τους υπόλοιπους 7.
Συνεπώς ο Ολυμπιακός έχει μοιρασμένες πιθανότητες για μία πιο βατή κλήρωση που θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για την 3η παρουσία του στα προημιτελικά ευρωπαϊκής διοργάνωσης (είχαν προηγηθεί τα προημιτελικά του κυπέλλου κυπελλούχων Ευρώπης το 1992-93, και του Champions League το 1998-99).

Θυμίζουμε ότι δεν υπάρχουν γκρουπ δυναμικότητας στην κλήρωση, συνεπώς δεν υπάρχει απολύτως κανένας περιορισμός (ούτε βάσει ranking, ούτε βάσει θέσης που κατέλαβε κάθε ομάδα στον όμιλο της στο Τσάμπιονς Λιγκ ή το Europa League), ενώ δεν υπάρχει περιορισμός να κληρωθούν ομάδες από την ίδια χώρα ή ομάδες που τέθηκαν ξανά αντιμέτωπες την τρέχουσα σεζόν.

ΚΑΤΙ ΠΕΡΙΕΡΓΑ ΟΜΟΡΦΟ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ

Κλείνουμε με μία παρατήρηση: Είναι περίεργη η εξέλιξη της φετινής σεζόν για τον Ολυμπιακό ευρωπαϊκά. Συμβαίνουν καταστάσεις εκτός του DNA του συλλόγου.
Για παράδειγμα, ο Ολυμπιακός προκρίθηκε με μόλις 3 βαθμούς στα νοκ άουτ του Europa League. Ηττήθηκε από την Πόρτο αλλά δεν αποκλείστηκε, ενώ το DNA του Ολυμπιακού, τον άφηνε εκτός των στόχων του με 9 και 10 βαθμούς. Νικούσε και είχε αποκλειστεί.
Χθες πάλι μία ήττα σήμαινε πρόκριση. Είχε να συμβεί αυτό σε ευρωπαϊκό νοκ άουτ των Πειραιωτών από το 1982 και την Έστερς.
Ίσως η παραδοσιακή γκίνια του Ολυμπιακού να παραμερίζεται και ίσως κάτι αυτό να σημαίνει για την εξέλιξη της σεζόν στο Europa League. Δεν λέμε μεγάλες κουβέντες, γιατί γνωρίζουμε ότι μιλάμε για την ομάδα που είχε 10 κρούσματα κορωνοϊού πριν την Πόρτο και τη Μάντσεστερ Σίτι, που είχε σπασμένο το χέρι του Σα πριν την Γουλβς, που είχε δεχτεί αυτό το γκολ από την Τότεναμ, που έχει παραδοσιακά κακές κληρώσεις, που αν χρειαστεί θα μείνει με 10 παίκτες από το 28' και θα έχει κακές διαιτησίες, κτλ. Λέμε απλά ένα ίσως.
Η σημερινή κλήρωση θα αποτελέσει ίσως μία ένδειξη αν όντως κάτι αλλάζει στην ατυχία του ερυθρόλευκου DNA...

Σχόλια