Η διαχρονική αμηχανία των οπαδών όταν τα λεγόμενα παραρτήματα κόβουν βαθμούς από τους ισχυρούς-Η διαφορά συμμαχίας-παραρτήματος


Στην κοσμοθεωρία των Ελλήνων οπαδών, υπήρχαν πάντα τα παραρτήματα των μεγάλων ομάδων. Από τη δεκαετία του 1980 μέχρι σήμερα τα παραρτήματα υπάρχουν είτε ως πραγματικά γεγονότα, είτε ως θεωρίες συνωμοσίας, είτε κάπου ενδιάμεσα ως αστικοί θρύλοι.

Η πιο φημισμένη περίπτωση ήταν σίγουρα αυτή του ΟΦΗ από τη δεκαετία του 1990 και οι σχέσεις της ομάδας με την οικογένεια Βαρδινογιάννη στην οποία ανήκε ο Παναθηναϊκός.

Τα τελευταία χρόνια απασχόλησαν τη σφαίρα των αθλητικών συζητήσεων οι σχέσεις του Ολυμπιακού με Άρη και Πανιώνιο και του ΠΑΟΚ με Ξάνθη και Βόλο.

Στις συζητήσεις των Ελλήνων οπαδών οι ομάδες που θεωρούνται παραρτήματα, είθισται να σύμφωνα με την οπαδική αργκό να... ανοίγουν πόδια στον ισχυρό. Είναι όμως πάντα έτσι?

1997-Ο ΟΦΗ ΚΟΒΕΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΣΤΟΝ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟ


Τη σεζόν 1996-97, ο Ολυμπιακός επιστρέφει μετά από 10 χρόνια στην κορυφή του Ελληνικού πρωταθλήματος. Στις 18/05/1997 στην 33η και προτελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος, ο Παναθηναϊκός υποδέχεται τον ΟΦΗ στο ΟΑΚΑ και θέλει μόνο τη νίκη και τους 3 βαθμούς. Η κρητική ομάδα αποσπά ισοπαλία 1-1. Η τελική βαθμολογία φέρνει τον ΟΦΗ 3ο με 66 βαθμούς ισόβαθμο με τον ΠΑΟΚ, ενώ ο ΠΑΟ έμεινε στην 5η θέση με 64 βαθμούς εκτός της 4άδας των ευρωπαϊκών εισιτηρίων και είκοσι βαθμούς πίσω από τον πρωταθλητή Ολυμπιακό. Το βασικό συμπέρασμα (πέραν του ότι το πέναλτι του Παπουτσέλη στο ΟΣΦΠ-ΠΑΟ δεν επηρέασε και τόσο υπέρ της ερυθρόλευκης υπεροχής) είναι ότι μία ομάδα που κατά γενική ομολογία ανήκε στο άρμα του Παναθηναϊκού (όπως μπορείτε να δείτε στο ρεπορτάζ της εποχής γινόταν λόγος για "ομογάλακτη ομάδα") , στέρησε το ευρωπαϊκό εισιτήριο από το Τριφύλλι.

2017-ΤΟ ΔΙΠΛΟ ΤΟΥ ΠΑΝΙΩΝΙΟΥ ΣΤΟ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗ


Οι σχέσεις Ολυμπιακού-Πανιωνίου ήταν πάντα καλές. Οι συχνές μεταγραφές του Ολυμπιακού από τον Πανιώνιο (Μανιάτης, Σιόβας, Σάμαρης, Κολοβός, Ανσαριφάρντ, Ρισβάνης) και το παρελθόν του πρώην προέδρου του Πανιωνίου Χρήστου Δάρρα στο ιατρικό τιμ του Ολυμπιακού ήταν από τους λόγους που έκαναν πολλούς να μιλούν για παράρτημα. Στις 26/02/2017 ο Πανιώνιος πήρε διπλό 0-1 στο γήπεδο Καραϊσκάκη.

2019-ΤΟ ΚΡΙΣΙΜΟ ΣΤΡΑΒΟΠΑΤΗΜΑ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΣΤΗ Ν. ΣΜΥΡΝΗ

Στις 23/11/2019 ο Ολυμπιακός, χάνει βαθμούς στη Νέα Σμύρνη από το "παράρτημα" του Πανιωνίου. Σε μία κρίσιμη καμπή του πρωταθλήματος που τίποτα φυσικά δεν είχε κριθεί και με τον Ολυμπιακό να προέρχεται από 2 χαμένα πρωταθλήματα, ο Πανιώνιος (που εν τέλει υποβιβάστηκε), κόβει βαθμούς από τους Ερυθρόλευκους με το τελικό 1-1.


2020 - Ο ΠΑΟΚ ΧΑΝΕΙ ΒΑΘΜΟΥΣ ΣΤΑ ΠΗΓΑΔΙΑ


Για τις σχέσεις ΠΑΟΚ-Ξάνθης δεν χρειάζεται να πούμε πολλά. Ένας σερβιτόρος με ανύπαρκτη περιουσία, ανηψιός του Ιβάν Σαββίδη ονόματι Καλπαζίδης με μηδενικό πόθεν έσχες, εμφανίστηκε να διαθέτει εντυπωσιακά κεφάλαια με τα οποία αγόρασε τα περιουσιακά στοιχεία της ΠΑΕ Ξάνθης. Σύμφωνα με την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού υπήρξε παράβαση των κανόνων του Αθλητικού Νόμου περί πολυιδιοκτησίας, ωστόσο η επιτροπή εφέσεων της ΕΠΟ απάλλαξε πριν από λίγες μέρες την ΠΑΕ ΠΑΟΚ, ενώ η υπόθεση εκκρεμεί στα διοικητικά Δικαστήρια της χώρας.
Παρόλα αυτά την 01/03/2020, στην τελευταία αγωνιστική της κανονικής διάρκειας του περσινού πρωταθλήματος, η Ξάνθη έκοψε βαθμούς από τον ΠΑΟΚ. Ο ΠΑΟΚ από το -5 βρέθηκε στο -7 από την κορυφή και ουσιαστικά αποχαιρέτησε το όνειρο του τίτλου. Αν ο ΠΑΟΚ είχε νικήσει, οι αντίπαλοί του θα μιλούσαν για αναμενόμενη νίκη επί του παραρτήματος, ενώ όταν η Ξάνθη έκοψε βαθμούς, οι αντίπαλοι του ΠΑΟΚ ισχυρίστηκαν ότι το έκανε για "ξεκάρφωμα" λόγω της δικαστικής περιπέτειας της πολυιδιοκτησίας.

2020-ΛΕΥΚΗ ΙΣΟΠΑΛΙΑ ΓΙΑ ΠΑΟΚ ΣΤΟΝ ΒΟΛΟ


Οι σχέσεις του προέδρου της ΠΑΕ ΝΠΣ Βόλος και Δημάρχου Βόλου Αχιλλέα Μπέου με τον ΠΑΟΚ και την οικογένεια Σαββίδη είναι άριστες, ο Βόλος είχε πέρυσι 6 δανεικούς από τον ΠΑΟΚ, οι οποίοι μάλιστα δεν αγωνίστηκαν κόντρα στον Δικέφαλο του Βορρά, ενώ τις τελευταίες μέρες συζητιέται έντονα το ενδεχόμενο ο Μπέος να αναλάβει επίσημο πόστο στον ΠΑΟΚ.
Παρόλα αυτά, στο ξεκίνημα της σεζόν 2020-21, στις 26/09/2020 ο ΠΑΟΚ άφησε 2 πολύτιμους βαθμούς στον Βόλο με ισοπαλία 0-0.

Η ΙΣΟΠΑΛΙΑ ΤΟΥ ΑΡΗ ΣΤΟ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗ


Χθες, 21/02/2021 το αντίπαλο επικοινωνιακό στρατόπεδο του Ολυμπιακού ανέμενε ότι ο νταμπλούχος θα έχει μία ξεκούραστη και βαρετή προπόνηση στην έδρα του απέναντι στον Άρη.
Τελικά ο Άρης απέσπασε ισοπαλία 1-1 με σκόρερ μάλιστα τον πρώην παίκτη του Ολυμπιακού Κώστα Μήτρογλου. Στο ίδιο, όχι και τόσο βαρετό απόγευμα, ο Ολυμπιακός έχασε λόγω τραυματισμού τον Μάριο Βρουσάι που κινδυνεύει ακόμα και με ρήξη χιαστού αλλά και τον νεοαποκτηθέντα Σωκράτη Παπασταθόπουλο, ενώ από ανθρώπους του Άρη διέρρευσε ότι παράγοντας της ομάδας τους ξυλοκοπήθηκε άγρια από ανθρώπους του Ολυμπιακού.

Όχι και τόσο βαρετό και αδιάφορο απόγευμα, συμφωνείτε;

ΠΟΤΕ ΜΙΑ ΟΜΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ;

Για να λειτουργεί μία ομάδα ως παράρτημα, είναι προφανές ότι πρέπει να είναι ομάδα-σφραγίδα. Δηλαδή μία ομάδα χωρίς πλατιά βάση φιλάθλων, χωρίς ιστορία και χωρίς υψηλούς στόχους στο πρωτάθλημα.

Για παράδειγμα, όσοι αποκαλούσαν παράρτημα του ΠΑΟΚ τον ΝΠΣ Βόλος επικαλούνταν ότι οι πραγματικά ιστορικές ομάδες του Βόλου είναι η Νίκη Βόλου και ο Ολυμπιακός Βόλου. Ο ΝΠΣ είναι ένα προσωπικό εγχείρημα του Μπέου χωρίς βάση οπαδών που μέχρι το 2017 ονομαζόταν Πύδνα Κίτρους και είχε έδρα την Πιερία.

Από την άλλη πλευρά, οι τωρινές καλές σχέσεις ΠΑΟΚ-Παναθηναϊκού, η παραχώρηση του Κάτσε το 2018 ή η μεταγραφή του Πούγγουρα ή του Μαουρίσιο φέτος δεν είναι δυνατόν να σημαίνουν ότι μία μεγάλη και ιστορική ομάδα όπως ο Παναθηναϊκός είναι παράρτημα του ΠΑΟΚ.

Επίσης, η συμμαχία ΠΑΟΚ-ΑΕΚ-ΠΑΟ για την ανατροπή στην ΕΠΟ, η αλληλοστήριξη των τριών στα ΔΣ της Super League, η κοινή επικοινωνιακή τους γραμμή (SDNA), η μη καταγγελία της ΑΕΚ για τα αθεώρητα δελτία του ΠΑΟΚ, κτλ, δεν σημαίνει ότι η μία ομάδα είναι παράρτημα της άλλης. Άλλο η συμμαχία άλλο τα παραρτήματα.

Αντίστοιχα, οι μεταγραφικές σχέσεις του Άρη με τον Βαγγέλη Μαρινάκη (Ολυμπιακός και Νότιγχαμ Φόρεστ) και η σύμπνοια απόψεων στα ΔΣ της Super League δεν σημαίνει ότι υπάρχει εξάρτηση, υποτέλεια και κατ' επέκταση σχέση παραρτήματος. Μία ομάδα με ιστορία και κόσμο που για μήνες βρίσκεται στη 2η θέση του πρωταθλήματος και διεκδικεί ευρωπαϊκό εισιτήριο, δεν είναι παράρτημα. Η συμμαχία Ολυμπιακού-Άρη είναι η απάντηση στη συμμαχία ΠΑΟΚ-ΠΑΟ-ΑΕΚ και όχι σχέση αφεντικού-παραρτήματος!

ΧΑΝΟΥΝ ΕΣΚΕΜΜΕΝΑ ΤΑ ΛΕΓΟΜΕΝΑ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ;

Όπως προαναφέραμε, οι Έλληνες φίλαθλοι, στη δική τους αργκό, συνηθίζουν να μιλάνε για... άνοιγμα ποδιών. Ισχύει άραγε αυτό;

Η πραγματικότητα είναι ότι στο ποδόσφαιρο υπάρχουν συμμαχίες. Οι συμμαχίες και οι καλές σχέσεις μεταξύ των ομάδων μπορεί να είναι θεμιτές. Μία συμμαχία δεν έχει απαραίτητα τους ρόλους του ισχυρού και του παραρτήματος, γιατί μπορεί να είναι και ισότιμη. Κατά την άποψη της Αθλητικής Διαπλοκής οι συμμαχίες αποτυπώνονται στα εξής πεδία:

1. Ψηφοφορίες στα Δ.Σ. της Super League.

2. Μεταγραφικές διευκολύνσεις (δανεικοί ποδοσφαιριστές).

Καμία συμμαχία δεν είναι τόσο ισχυρή ώστε κάποια ομάδα να επιδιώξει να ηττηθεί εσκεμμένα ειδικά όταν έχει στόχους. Αυτό θα μπορούσε να αλλάξει αν τυχόν δύο ομάδες με στενή σχέση τίθενται αντιμέτωπες προς το τέλος του πρωταθλήματος στην περίπτωση που η μία από τις δύο είναι βαθμολογικά αδιάφορη.

Σχόλια