Φάκελος «αήττητο πρωτάθλημα»: Έρευνα με ντοκουμέντα


Η Αθλητική διαπλοκή ανοίγει το φάκελο «Αήττητο πρωτάθλημα». Έχει γίνει μεγάλη κουβέντα για το θέμα και κυρίως προς την κατεύθυνση της αμφισβήτησης των έξι αήττητων πρωταθλημάτων του Ολυμπιακού. Θα αναλύσουμε όπως πάντα με στοιχεία και ντοκουμέντα ποια είναι η αλήθεια.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ 1:
«ΤΑ 6 ΑΗΤΤΗΤΑ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ/ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΑ!»

Αυτό είναι το πρώτο επιχείρημα. Τα αήττητα πρωταθλήματα του Ολυμπιακού αμφισβητούνται ως προς την ύπαρξη ή την αναγνώρισή τους. Εξ ου και συχνά διαβάζουμε τους αντιπάλους του Ολυμπιακού να λένε συχνά: «Αήττητο ποτέ!» ενώ θα μπορούσαν πολύ απλά να πούνε: «Αήττητο ποτέ ξανά».

Η ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΟ

Ας δούμε καταρχάς ποια είναι τα επίσημα θεσμοθετημένα πρωταθλήματα από την ΕΠΟ:

Η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (Ε.Π.Ο.) στην επίσημη ιστοσελίδα της αναγνωρίζει τα θεσμοθετημένα επίσημα πρωταθλήματα που διεξήχθησαν υπό την αιγίδα της από το 1927 μέχρι σήμερα.

Τα πρωταθλήματα Ελλάδας χωρίζονται σε τρεις χρονικές κατηγορίες:

1927-1959: Πανελλήνιο πρωτάθλημα
1959-2006: Α εθνική
2006-σήμερα: Super League.

Από το 1927 μέχρι το 1959 (Πανελλήνιο πρωτάθλημα) υπήρχαν πρώτα φάση ομίλων (Αθηνών, Πειραιώς, Μακεδονίας, 2 όμιλοι περιφέρειας) και ακολούθως οι πρώτοι των ομίλων σχημάτιζαν μία ενιαία κατηγορία με την τελική φάση που έπαιζαν μεταξύ τους.

Από το 1959 υπάρχει ο ενιαίος πίνακας της Α εθνικής κατηγορίας με σύστημα προβιβασμού/υποβιβασμού (και από το 1979 οι ομάδες από σωματεία έγιναν ΠΑΕ με μετοχές). Το 1959 λοιπόν δεν ξεκίνησε το πρωτάθλημα, απλώς άλλαξε το σύστημα διεξαγωγής του.

Από το 2006 θεσπίστηκε η Σούπερ Λιγκ ως συνεταιρισμός αυτόνομος από την ΕΠΟ χωρίς να αλλάξει το σύστημα διεξαγωγής (αυτό άλλαξε από τη σεζόν 2018/19 που καθιερώθηκαν τα play off για τον τίτλο). 

Τα έξι αήττητα πρωταθλήματα του Ολυμπιακού κατακτήθηκαν στις ακόλουθες χρονιές: 1936/37, 1937/38, 1947/48, 1950/51, 1953/54, 1954/55. Όπως βλέπουμε μάλιστα, δύο φορές ήταν 2 συνεχόμενα αήττητα (1936/37- 1937/38 και 1953/54 - 1954/55).

Το πρωτάθλημα ήταν κανονικά επισήμως αναγνωρισμένο από την επίσημη αρχή του ποδοσφαίρου στην Ελλάδα (την ΕΠΟ) και το 1959 απλώς μετονομάστηκε, κάτι που αναφέρεται στην επίσημη ιστοσελίδα της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας:
Το Πανελλήνιο πρωτάθλημα λοιπόν δεν ήταν ένας άλλος θεσμός όπως το κύπελλο Ελλάδας, το Λιγκ Καπ ή το κύπελλο Χριστουγέννων. Ήταν το επίσημο, αναγνωρισμένο πρωτάθλημα της χώρας που απλούστατα είχε άλλο σύστημα διεξαγωγής.

Η ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΑΠΟ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟ ΚΑΙ ΑΕΚ
Αν τα αήττητα πρωταθλήματα του Ολυμπιακού δεν υπολογίζονται επειδή ήταν προ του συστήματος της Α΄ εθνικής (που θεσπίστηκε το 1959), τότε δεν θα έπρεπε να υπολογίζονται ως τίτλοι τα πρωταθλήματα του Παναθηναϊκού το 1930, το 1949 και το 1953 ούτε τα πρωταθλήματα της ΑΕΚ το 1939 και το 1940.
Έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον όμως να δούμε τι υπολογίζουν και οι άλλες ομάδες αναφορικά με τα πανελλήνια πρωταθλήματα.

Η επίσημη σελίδα της ΠΑΕ Παναθηναϊκός μιλάει για 20 πρωταθλήματα (όχι για 17 της Α Εθνικής) και έχει αφιέρωμα στα 3 πρωταθλήματα προ της Α εθνικής

Η επίσημη σελίδα της ΠΑΕ ΑΕΚ μιλάει για 12 πρωταθλήματα (όχι για τα 10 της Α εθνικής) και έχει αφιέρωμα στα 2 πρωταθλήματα προ της Α εθνικής:
(Δείτε εδώ)


Από τη στιγμή λοιπόν που οι αντίπαλοι του Ολυμπιακού (Παναθηναϊκός και ΑΕΚ)
Α. αναγνωρίζουν, Β. απαριθμούν, Γ. μνημονεύουν και Δ. τιμούν επίσημα τα δικά τους πρωταθλήματα προ του 1959, τότε υποχρεωτικά αναγνωρίζουν και τα πρωταθλήματα του Ολυμπιακού της ίδιας εποχής, από τα οποία τα έξι ήταν αήττητα!

Το αποκορύφωμα των αντιφάσεων προκύπτει από την ιστοσελίδα SDNA που, ενώ κάνει λόγο για 45 πρωταθλήματα του Ολυμπιακού (προσμετρώντας έτσι κανονικά τα Πανελλήνια πρωταθλήματα προ του συστήματος της Α εθνικής στα οποία συμπεριλαμβάνονται και 6 αήττητα), εν τούτοις ισχυρίζεται ότι ποτέ δεν έχει πάει αήττητο πρωτάθλημα στον Πειραιά:


ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ 2:
«ΤΑ ΑΗΤΤΗΤΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΗΤΑΝ ΠΑΛΙΑ»

Υπάρχει και αυτό το επιχείρημα. Παλιά πρωταθλήματα, άλλες εποχές, ασπρόμαυρες φωτογραφίες...
Πρωτοσέλιδο της εφημερίδας ΦΩΣ από το «παλιό» αήττητο πρωτάθλημα του Ολυμπιακού το 1955.

Πρωτοσέλιδο της εφημερίδας ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΦΩΝΗ από το «σύγχρονο» αήττητο πρωτάθλημα του Παναθηναϊκού το 1964.

Αξίζει να σημειωθεί ότι  το πρώτο αήττητο πρωτάθλημα στην Αγγλία ήρθε από την Πρέστον τον 19ο αιώνα (1888), μόλις 11 χρόνια μετά το θάνατο του πυρπολητή της επανάστασης του 1821 Κωνσταντίνου Κανάρη. Ποιος ξέρει, ίσως η μπάλα τότε να ήταν ένα κουβάρι κλωστής, αλλά το αήττητο πρωτάθλημα μετράει κανονικά.

Φυσικά τότε δεν υπήρχε Premier League (όπως στο αήττητο πρωτάθλημα της Άρσεναλ το 2004) και ήταν ουσιαστικά τοπικό, γιατί συμμετείχαν μόνο ομάδες από την Βόρεια Αγγλία:

Η αναφορά της Wikipedia στο Αγγλικό πρωτάθλημα του 1888-89 στο οποίο συμμετείχαν μόνο 12 ομάδες από την Βόρεια Αγγλία.

Τα δύο μοναδικά αήττητα πρωταθλήματα του Αγγλικού ποδοσφαίρου. Η Πρέστον του 1888-89 και η Άρσεναλ του 2003-04 επί εποχής Πρέμιερ Λιγκ.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ 3:
«ΤΑ ΑΗΤΤΗΤΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΗΤΑΝ ΕΥΚΟΛΑ»
Όταν η ιστορική αλήθεια αποκαλύπτει ότι ο Ολυμπιακός έχει στεφθεί πρωταθλητής χωρίς ήττα 6 φορές, τότε το νέο επιχείρημα είναι ότι το σύστημα της εποχής ήταν εύκολο. Δηλαδή οι αγώνες ήταν λίγοι και άρα το αήττητο δεν ήταν δύσκολο επίτευγμα.

Μάλιστα ο ιστορικός του Παναθηναϊκού Αριστοτέλης Μπενόγλου στη στήλη του «Οδός Καλαφάτη» στο SDNA, έχει αναγνωρίσει ότι τα αήττητα πρωταθλήματα του Ολυμπιακού υπήρχαν και μετράνε κανονικά, αλλά «δεν μπορούν να μπούνε στην ίδια ζυγαριά με το αήττητο του ΠΑΟ το 1964» (ή του ΠΑΟΚ το 2019) «γιατί ήταν πιο εύκολα».

Παρότι η ευκολία επίτευξης ενός επιτεύγματος δεν το ακυρώνει, πάμε να αναλύσουμε και αυτό το επιχείρημα:


«Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΕΔΙΝΕ 4-10 ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΙ ΕΠΑΙΡΝΕ ΑΗΤΤΗΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ»
Μπορεί τη δεκαετία του 1930 ο Ολυμπιακός να πήρε αήττητο πρωτάθλημα με μόλις 4 αγώνες (και όχι 3-), όμως το 1954 και το 1955 οι αγώνες ήταν 10 κάθε χρονιά. Μάλιστα, το θέμα είναι ότι ο Ολυμπιακός κατέκτησε δύο συνεχόμενα αήττητα πρωταθλήματα με 10 αγώνες το καθένα: 1953-54 και 1954-55. Δηλαδή συνολικά 20 αγώνες! Γιατί αυτό να μην τύχει αναγνώρισης;

Όπως βλέπουμε στα δύο σερί αήττητα πρωταθλήματα του Ολυμπιακού, το συνολικό ρεκόρ ήταν 17 - 3 - 0.
Ο Ολυμπιακός λοιπόν κατηγορείται ότι δεν έχει αήττητο πρωτάθλημα, τη στιγμή που είναι η μοναδική ομάδα με δύο σερί αήττητα πρωταθλήματα και αυτό το έχει πετύχει δύο φορές!

Η ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ
Η Ρεάλ Μαδρίτης είναι πολυνίκης πρωταθλήτρια Ευρώπης με 13 κατακτήσεις. Οι 6 ήταν επί εποχής του κυπέλλου πρωταθλητριών και οι 7 επί εποχής Τσάμπιονς Λιγκ.

Οι κατακτήσεις της εποχής του κυπέλλου πρωταθλητριών ήταν σε πολύ πιο βατό σύστημα. Πχ το 1955/56 η Ρεάλ στέφθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης περνώντας 4 ομάδες σε συνολικά 7 αγώνες (Σερβέτ, Παρτιζάν, Μίλαν, τελικός με Ρεμς), ενώ το 2018 έπαιξε με Τότεναμ, Ντόρτμουντ, ΑΠΟΕΛ, Παρί Σεν Ζερμέν, Γιουβέντους, Μπάγερν και τελικό με Λίβερπουλ, δηλαδή 7 ομάδες σε 13 αγώνες. Και οι δύο τίτλοι έχουν όμως ακριβώς την ίδια αξία!

Κανείς δεν λέει «μετράμε μόνο τα Τσάμπιονς Λιγκ και όχι τα πρωταθλητριών» (και μάλιστα υπολογίζουν κανονικά την πορεία του ΠΑΟ στο Γουέμπλει επί κυπέλλου Πρωταθλητριών), ενώ κάποιοι άλλοι λένε «μετράμε μόνο την Α εθνική και όχι το πανελλήνιο πρωτάθλημα».
Όπως ακριβώς η ΕΠΟ αναγνωρίζει όλα τα πρωταθλήματα Ελλάδας (ανεξάρτητα αν λέγονται Πανελλήνιο πρωτάθλημα, Α εθνική, Super League ή Interwetten Super League) και ανεξάρτητα από το σύστημα διεξαγωγής, έτσι ακριβώς και η ΟΥΕΦΑ αναγνωρίζει όλα τα πρωταθλήματα Ευρώπης ανεξάρτητα αν λέγονται κύπελλο πρωταθλητριών (1956-1992) ή Τσάμπιονς Λιγκ (1992-σήμερα) και ανεξάρτητα από το σύστημα διεξαγωγής.

Η ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΑΗΤΤΗΤΟΥ ΠΑΟΚ ΤΟΥ 2019 ΜΕ ΤΟΝ ΑΗΤΤΗΤΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΤΟΥ 2020:

- Ο,ΤΙ ΠΕΤΥΧΕ Ο ΠΑΟΚ ΠΕΤΥΧΕ ΚΑΙ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
- ΕΔΩ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΔΕΝ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ;

Τη σεζόν 2018/19 ο ΠΑΟΚ τερμάτισε αήττητος την κανονική περίοδο με ρεκόρ 26-4-0. Την επόμενη χρονιά (2019/20), ο Ολυμπιακός πέτυχε ακριβώς το ίδιο: Τερμάτισε αήττητος. Το ρεκόρ του ήταν 20-6-0. Τη χρονιά του Ολυμπιακού όμως ακολούθησαν play off, ενώ τη χρονιά του ΠΑΟΚ όχι. Έτσι ο Ολυμπιακός γνώρισε μία ήττα.

Πιστεύει κανείς σοβαρά ότι αν υπήρχαν play off το 2018/19 δεν θα γνώριζε έστω μία ήττα ο ΠΑΟΚ παίζοντας ξανά εκτός έδρας με Ολυμπιακό, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, Άρη ή ακόμα και στην Τούμπα; Όχι απλώς θα έχανε, αλλά θα κινδύνευε και ο ίδιος ο τίτλος (η διαφορά με τον Ολυμπιακό ήταν μόλις 5 βαθμοί).

Στους πίνακες του tranfermarkt βλέπουμε την κατάταξη στις σεζόν 1963/64, 2018/19 και 2019/20 όπου φαίνονται οι αήττητες επιδόσεις ΠΑΟ, Ολυμπιακού και του ΠΑΟΚ:

1963/64: ΑΗΤΤΗΤΟΣ Ο ΠΑΟ


2018/19: ΑΗΤΤΗΤΟΣ Ο ΠΑΟΚ

2019/20: ΑΗΤΤΗΤΟΣ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Όπως ακριβώς ο Παναθηναϊκός του 1963/64 και ο ΠΑΟΚ του 2018/19, έτσι ακριβώς και ο Ολυμπιακός του 2018/19 ήταν αήττητος. Παίζοντας όλοι με όλους 2 φορές. Παναθηναϊκός και ΠΑΟΚ δεν είχαν play off στα δικά τους αήττητα πρωταθλήματα!
  • Στο «όλοι εναντίον όλων Χ 2 φορές» ήταν και ο Ολυμπιακός αήττητος.
  • Στο «όλοι εναντίον όλων Χ 4 φορές» (λόγω play off) δεν ήταν αήττητος.
Ο Ολυμπιακός πέτυχε δηλαδή αυτό ακριβώς που πέτυχε ο ΠΑΟΚ το 2018-2019, δηλαδή κατάκτηση πρωταθλήματος αήττητος στην κανονική περίοδο και κατάκτηση κυπέλλου.

Η μοναδική ήττα του Ολυμπιακού ήρθε στα play off σε αδιάφορο βαθμολογικά παιχνίδι από μία ομάδα που αγωνίστηκε με άκυρα δελτία ποδοσφαιριστών. Ωστόσο ο ΠΑΟΚ το 2018-19 θεωρείται αήττητος γιατί δεν υπήρχαν play off δηλαδή άλλα 8 ντέρμπι!

Με λίγα λόγια, άλλαξε η μορφή του πρωταθλήματος ακριβώς όπως είχε γίνει με τη μετατροπή του πανελληνίου πρωταθλήματος σε Α Εθνική!

Μήπως λοιπόν με την ίδια λογική θα έπρεπε να μην υπολογίζονται τα αήττητα πρωταθλήματα χωρίς τη διαδικασία play off όπως κάποιοι δεν θέλουν να υπολογίζουν τα αήττητα πριν την Α Εθνική επί συστήματος Πανελλήνιου πρωταθλήματος;

Θυμίζουμε ότι την αήττητη σεζόν, ο... invincible ΠΑΟΚ ηττήθηκε ακόμα και από ομάδα Β εθνικής στο κύπελλο (Παναχαϊκή), αλλά και από τον Πανιώνιο.

Συνοπτικά, η αήττητη σεζόν του ΠΑΟΚ λοιπόν Α) δεν είχε play off, Β) δεν είχε πίεση από ευρωπαϊκά νοκ άουτ, Γ) είχε 2 ήττες (η μία από ομάδα Β εθνικής).

1972-74: ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΑΗΤΤΗΤΟ ΣΕΡΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ 9ο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
Ο Ολυμπιακός κατέχει επίσης το μεγαλύτερο αήττητο σερί στην ιστορία του Ελληνικού ποδοσφαίρου με 58 συνεχόμενους αγώνες αήττητος! Το συγκεκριμένο είναι το 9ο μεγαλύτερο αήττητο σερί σε πρωτάθλημα πανευρωπαϊκά! Ο Ολυμπιακός το πραγματοποίησε την περίοδο 1972-74 επί εποχής Γουλανδρή. Τότε μάλιστα δεν ήταν Πανελλήνιο πρωτάθλημα, αλλά Α εθνική. Ο ΠΑΟΚ απείλησε το σερί αυτό, φτάνοντας στους 51 σερί αγώνες αήττητος αλλά σταμάτησε σε μία επιβλητική 4άρα του Άρη.


ΕΠΙΜΥΘΙΟ
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το αήττητο πρωτάθλημα είναι απλά ένα στατιστικό. Δεν είναι τίτλος, ούτε φυσικά συνιστά λόγο εσωστρέφειας η μη επίτευξη του στατιστικού. Παρόλα αυτά ελλείψει ανταγωνισμού, οι αντίπαλοι του Ολυμπιακού αντί να αγωνίζονται για να μην πάρει ο Ολυμπιακός πρωτάθλημα, πανηγυρίζουν αν δεν το πάρει αήττητος. Είναι πλέον ο νέος τους στόχος...

Συνοπτικά, τόσο η επίσημη ομοσπονδία (ΕΠΟ) όσο και οι ίδιες οι Ελληνικές ομάδες, αναγνωρίζουν όλα τα πρωταθλήματα, τόσο με τη μορφή του Πανελλήνιου πρωταθλήματος (1927-1959), όσο και με τη μορφή της Α εθνικής (1959-2006) και της Σούπερ Λιγκ (2006-σήμερα). Αυτό προκύπτει και από τη διεθνή πρακτική. Άρα επισήμως ο Ολυμπιακός έχει κατακτήσει 6 αναγνωρισμένα αήττητα πρωταθλήματα.

Στο αφιέρωμα αυτό δεν εξετάσαμε πόσο δύσκολο ήταν τότε ένα αήττητο πρωτάθλημα. Το να κάνεις ταξίδι στη Θεσσαλονίκη για να παίξεις με τον ΠΑΟΚ το 1954 ήταν σαφώς πιο δύσκολο από ό,τι σήμερα (που ταξιδεύεις 50 λεπτά ακούγοντας μουσική στα air pods σου συνοδεία φυσικοθεραπευτών, γυμναστών, κτλ).

Εξετάσαμε με ντοκουμέντα το αν υπήρξαν και αν μετράνε. Υπήρξαν, μετράνε και αναγνωρίζονται από την ΕΠΟ, αλλά και από τους αντιπάλους των Ερυθρολεύκων, από τη στιγμή που οι ίδιοι προσμετρούν τις αντίστοιχες επιτυχίες τους εκείνων των περιόδων αλλά ακόμα και πολύ παλαιότερα.

Πηγές: UEFA, ΕΠΟ, επίσημες ιστοσελίδες ΠΑΕ Παναθηναϊκός και ΠΑΕ ΑΕΚ, Wikipedia

Σχόλια