Το νέο καθεστώς των στοιχηματικών εταιρειών, οι φόροι στους παίκτες και το ποσοστό στις ΠΑΕ


Το προκαθορισμένο στοίχημα εμφανίστηκε στην Ελλάδα το 2000 στα πρακτορεία του ΟΠΑΠ με το παιχνίδι "Πάμε Στοίχημα". Λίγο μετά έκανε την εμφάνισή του στη χώρα μας και το ιντερνετικό στοίχημα.
Η πρόσβαση στο διαδίκτυο ήταν ακόμα περιορισμένη και λίγοι ήταν οι ψαγμένοι που έγιναν συνδρομητές των πρώτων εν Ελλάδι στοιχηματικών εταιρειών. Αυτοί μπορούσαν να ποντάρουν ακόμα και τη νύχτα από τον καναπέ του σπιτιού τους μονά αποδεκτά γεγονότα και σε πολύ καλές αποδόσεις την ώρα που η συντριπτική πλειοψηφία των παικτών συνωστίζονταν στο πρακτορείο για να παίξει τα υποχρεωτικά παρολί των μίνιμουμ 4 αγώνων στο κουπόνια του ΟΠΑΠ με χαμηλότερες αποδόσεις.

Το 1ο κουπόνι του παιχνιδιού "Πάμε Στοίχημα" του ΟΠΑΠ στις 28/01/2000 χωρίς Ελληνικές ομάδες. Κάτω αριστερά αναγράφεται: "Από το σύνολο των αγώνων μπορείτε να επιλέξετε από 4 έως 10 αγώνες". Τα μονά αποδεκτά ήταν ακόμα μακρινό όνειρο.

Για την επόμενη δεκαετία δεν υπήρχε κανένα απολύτως νομοθετικό πλαίσιο για τις διαδικτυακές στοιχηματικές εταιρείες οι οποίες ωστόσο κέρδιζαν όλο και περισσότερους συνδρομητές όσο το internet αναπτυσσόταν χωρίς να έχουν καμία απολύτως φορολογική υποχρέωση! Έτσι είχαν τη δυνατότητα να προσφέρουν ελκυστικότερες αποδόσεις, ενώ φόρος δεν υπήρχε ούτε στα κέρδη των παικτών.
Από την άλλη, ούτε λόγος για υπηρεσίες αυτοαποκλεισμού, για cashout, για εξυπηρέτηση πελατών, κτλ. Ας καλούσες στην Αγγλία να συνεννοηθείς με τα κεντρικά της betfair!

ΟΙ ΠΡΟΣΩΡΙΝΕΣ ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΙΚΕΣ ΑΔΕΙΕΣ ΤΟΥ 2011

Φυσικά δεν γινόταν να παραμείνει το συγκεκριμένο καθεστώς χωρίς διευθέτηση και φορολόγηση. Άλλωστε ο τζίρος του ιντερνετικού τζόγου είναι τεράστιος και στις μέρες μας ξεπερνάει τα 8 δις ευρώ ετησίως. Πρόκειται για μία ισχυρή βιομηχανία.
Το 2011 έγινε μία πρώτη προσπάθεια κρατικού ελέγχου και οργάνωσης του χώρου όταν δόθηκαν οι πρώτες προσωρινές διαδικτυακές στοιχηματικές άδειες με το νόμο 4002/2011. Οι προϋποθέσεις του νόμου ήταν φορολογία 30% στα μεικτά κέρδη των εταιρειών και 10% στα καθαρά κέρδη των παικτών. Μάλιστα το 30% στα μεικτά κέρδη τους οι εταιρείες έπρεπε να το πληρώσουν αναδρομικά από το 2010.

Το νέο καθεστώς δεν άρεσε σε όλους και έτσι κάποια μεγάλα ονόματα στοιχηματικών εταιρειών όπως το ανταλλακτήριο της Betfair και η Ladbrokes αποχώρησαν από την Ελληνική αγορά, καθώς με τα νέα δεδομένα δεν θα είχαν τη δυνατότητα να προσφέρουν ελκυστικές υπηρεσίες ή αποδόσεις και θεώρησαν ότι η παρουσία τους στην Ελληνική αγορά δεν ήταν πλέον προς το συμφέρον τους. Συνολικά οι στοιχηματικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελληνική αγορά με το υπάρχον καθεστώς των προσωρινών αδειών είναι 24.

Τα αλησμόνητα μπλε και ροζ τετραγωνίδια της Betfair που έχει εγκαταλείψει την Ελληνική αγορά εδώ και 10 χρόνια


ΟΙ ΟΡΙΣΤΙΚΕΣ ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΙΚΕΣ ΑΔΕΙΕΣ ΤΟΥ 2021

Το καθεστώς των προσωρινών στοιχηματικών αδειών θα λήξει στο 1ο τρίμηνο του 2021. Έτσι μετά από 10 χρόνια μετά έφτασε η ώρα για τη μόνιμη διευθέτηση του διαδικτυακού στοιχηματικού τοπίου με τις οριστικές διαδικτυακές στοιχηματικές άδειες οι οποίες θα χορηγηθούν με βάση τη διαδικασία που προβλέπει ο νόμος 4635/2019.

Όπως έγινε με την τηλεόραση, όπου οι προσωρινές τηλεοπτικές άδειες του 1989 έδωσαν τη θέση τους στις οριστικές τηλεοπτικές άδειες του 2018, έτσι και με το στοίχημα έφτασε η ώρα της οριστικής τακτοποίησης του χώρου. Το αντίστοιχο ΕΣΡ είναι η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων και οι όροι για την απόκτηση μόνιμης άδειας είναι οι εξής:
  • Καταβολή ποσού 3.000.000 € για απόκτηση άδειας αθλητικού στοιχήματος.
  • Καταβολή ποσού 2.000.000 € για απόκτηση άδειας τυχερών παιγνίων (πόκερ, blackjack, ρουλέτα).
  • Δυνατότητα να επιλέξει μία εταιρεία είτε ένα καθεστώς (στοίχημα ή τυχερά παίγνια), είτε να επιλέξει και τα δύο καθεστώτα καταβάλλοντας το αθροιστικό ποσό των 5 εκατ. ευρώ.
  • Καταβολή του ποσού σε 4 δόσεις.
  • Διάρκεια άδειας 7 έτη με δυνατότητα ανανέωσης με νέα καταβολή τιμήματος.
  • Φορολογία 35% στα (καθαρά) κέρδη των στοιχηματικών εταιρειών.
  • Δεν υπάρχει περιορισμός στον αριθμό των αδειών όπως υπήρχε στις τηλεοπτικές άδειες που είναι επτά. Έτσι όσες εταιρείες επιθυμούν μπορούν να καταθέσουν αίτηση για να λάβουν στοιχηματική άδεια και δεν προβλέπεται περίπτωση δημοπρασίας.
Το νέο καθεστώς θα αποφέρει μεγάλα χρηματικά ποσά στα δημόσια ταμεία από την αγορά των αδειών. Υπολογίζεται ότι οι περισσότερες εταιρείες θα καταβάλλουν από 5 εκατ. για τις 2 άδειες πλην της pokerstars που θα καταβάλλει τα 2 εκατ. για την άδεια τυχερών παιγνίων καθώς δεν παρέχει στοιχηματικές υπηρεσίες.
Επίσης το Δημόσιο θα έχει σοβαρά έσοδα και από την φορολογία των κερδών των στοιχηματικών εταιρειών (35%), αλλά και από τη φορολογία των κερδών των παικτών του στοιχήματος.

Τα μέλη των ΔΣ/διαχειριστές των εταιρειών που διεκδικούν άδεια δεν πρέπει να έχουν καταδικαστεί τελεσίδικα για κακούργημα ή για μία σειρά από πλημμελήματα, ενώ ο φάκελος των υποψηφίων για την άδεια πρέπει να περιλαμβάνει:
  • Εγγυητική επιστολή 500.000 €
  • Παράβολο 10.000 €
  • Καταβεβλημένο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας τουλάχιστον 200.000 €
  • Δημοσιευμένους ισολογισμούς της τελευταίας 3ετίας
  • Φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα
  • Πιστοποιητικό μη πτώχευσης/μη θέσης σε εκκαθάριση και μη υποβολής αίτησης για πτώχευση/θέση σε εκκαθάριση.

Το κόστος αγοράς της άδειας θεωρείται από τα υψηλότερα πανευρωπαϊκά (με θετικό στοιχείο ότι θα καταβληθεί στο Δημόσιο σε 4 δόσεις), ενώ υψηλή θεωρείται και η φορολογία του 35% στα κέρδη των στοιχηματικών εταιρειών. Ωστόσο, η διάρκεια ισχύος των στοιχηματικών αδειών (που από 5 έτη επεκτάθηκε τελικά στα 7) θεωρείται ικανοποιητική, δεδομένου ότι επιτρέπει στις εταιρείες που θα επενδύσουν να έχουν ένα μακροπρόθεσμο πλάνο ανάπτυξης στην Ελληνική αγορά η οποία θεωρείται ιδιαίτερα ελκυστική, καθώς το στοίχημα αποτελεί πλέον μέρος της κουλτούρας μεγάλου μέρους της Ελληνικής κοινωνίας ιδίως του φίλαθλου κόσμου. Άλλωστε όπως προαναφέραμε ο τζίρος των στοιχηματικών εταιρειών στο διαδίκτυο ξεπερνάει πλέον στη χώρα μας τα 8 δις ευρώ ετησίως!

ΟΙ ΕΩΣ ΣΗΜΕΡΑ ΑΙΤΗΣΕΙΣ

Οι εταιρείες που έχουν υποβάλλει μέχρι στιγμής αίτηση για οριστική άδεια είναι 19, ενώ σύμφωνα με την ιστοσελίδα Mononews οι 19 αιτήσεις έχουν υποβληθεί από τις εξής εταιρείες:

Αίτηση από υπάρχοντες παρόχους:

1) Netbet (lOve2celebrate)
2) ΟΠΑΠ
3) Stoiximan
4) Stoiximan θυγατρική
5) Betshop (b2b) 
6) Winmasters
7) Interwetten
8) Goalbet   (GLB)
9) Sportingbet (Sporting Odds)
10) bet365 (Lucky stream)
11) Novibet (logflex)
12) Gamart (close to logflex)
13) Pokerstars (diamnond link) - μονή άδεια για τυχερά παίγνια.
14) Rebels
15) Championsbet (online amusement)
16) Bwin

Αίτηση από νέους παρόχους:

1) Fonbet (Ρωσική εταιρεία που ήδη δραστηριοποιείται στην Κύπρο)
2) Bettson (Σουηδική εταιρεία)
3) N1

Το Δημόσιο προσδοκούσε έσοδα 75 εκατομμύρια ευρώ εφόσον υποβάλλονταν αιτήσεις 15 εταιρειών για διπλή άδεια (15 Χ  5 εκ.€). Με τις 19 αιτήσεις (και εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις και εγκριθούν), ο στόχος των 75 εκατομμυρίων θα ξεπεραστεί. Φήμες αναφέρουν ότι αίτηση για άδεια θα καταθέσει και ο ΟΤΕ σε συνεργασία με την εταιρεία Intralot του Σωκράτη Κόκκαλη.

Η ΝΕΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΚΤΩΝ

Δεν είναι καλά τα νέα για τους παίκτες του στοιχήματος σε φορολογικό επίπεδο. Οι φορολογικοί συντελεστές για τα κέρδη των παικτών τροποποιήθηκαν και ναι μεν είναι σημαντικά μειωμένοι, ωστόσο η φορολόγηση θα γίνεται ανά κερδισμένο δελτίο και όχι ανά κερδισμένη στήλη κάτι που σημαίνει ότι οι φόροι θα είναι μεν μικρότεροι, αλλά θα επιβάλλονται συχνότερα. Άρα τα φορολογικά έσοδα θα είναι μεγαλύτερα.

1. Φορολόγηση όπως ίσχυε με προηγούμενο καθεστώς (φορολογία ανά κερδισμένη στήλη)

Κέρδη έως 100 € : Αφορολόγητα.
Κέρδη από 100,01€ - 500€ : Φόρος 15% (επί του ποσού που υπερβαίνει τα 100€).
Κέρδη από 500,01€ και άνω: Φόρος 20% (επί του ποσού που υπερβαίνει τα 200€).

2. Φορολόγηση με βάση το νέο νόμο (φορολογία ανά κερδισμένο δελτίο):

Κέρδη έως 100 € : Αφορολόγητα.
Κέρδη από 100,01€ - 200€ : Φόρος 2,5% (επί του ποσού που υπερβαίνει τα 100€).
Κέρδη από 200,01€ - 500€ : Φόρος 5% (επί του ποσού που υπερβαίνει τα 200€).
Κέρδη από 500,01€ και άνω: Φόρος 7,5% (επί του ποσού που υπερβαίνει τα 500€).

Παράδειγμα:

Η κάθε στήλη έχει αξία 0,10 €. Ποντάρισμα 10 € (δηλ. 100 στήλες) και κέρδος 500 € από ένα δελτίο.

Προηγούμενο φορολογικό καθεστώς: Το κέρδος της κάθε στήλης είναι 5 ευρώ, γιατί 500 € (κέρδος) διά 100 στήλες = 5 € κέρδος για κάθε στήλη και το αφορολόγητο ήταν μέχρι 100 € ανά στήλη, άρα δεν καταβάλλονταν φόρος. (0 €).

Νέο φορολογικό καθεστώς: Το κέρδος του δελτίου είναι 500 €. Για τα πρώτα 100 € δεν καταβάλλεται φόρος, για το ποσό 100€-200€ ο φόρος είναι 2,5% (άρα 2,5 €) και για το ποσό 200€-500€ ο φόρος είναι 5% (άρα 15 €). Συνολικά δηλαδή για ένα κέρδος 500 € σε ένα δελτίο, με το νέο καθεστώς θα παρακρατείται φόρος 17,5 € και από τα 500 € του κέρδους ο παίκτης θα εισπράξει 482,50 €.

ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΣΤΙΣ ΠΑΕ

Από τα αυξημένα φορολογικά έσοδα θα προκύψει το νέο κονδύλι που ψηφίστηκε και θα διατεθεί στις ΠΑΕ.
Το ποσοστό των ΠΑΕ από το στοίχημα αποτελεί πάγιο, διαχρονικό αίτημα των ελληνικών ποδοσφαιρικών ομάδων που είχε διατυπωθεί ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του 2000 επί κυβέρνησης Σημίτη, όμως ο τότε Υπουργός Πολιτισμού Ευ. Βενιζέλου ήταν κάθετα αρνητικός:



Πρόκειται ουσιαστικά για ένα ανταποδοτικό έσοδο, δεδομένου ότι οι στοιχηματικές εταιρείες χρησιμοποιούν το σήμα και το όνομα των ομάδων στα κουπόνια τους από τα οποία βγάζουν κέρδη. Ωστόσο το ποσοστό δεν θα δίνεται από τα κέρδη των στοιχηματικών εταιρειών αλλά από τα κέρδη των παικτών του στοιχήματος! Αποτελεί ελληνική πρωτοτυπία δεδομένου ότι δεν ισχύει στο εξωτερικό, αλλά αναμένεται να τονώσει σημαντικά τα έσοδα των ομάδων και να συμβάλλει στην εξυγίανσή τους.

Ο Νόμος ψηφίστηκε και εκκρεμεί η Υπουργική Απόφαση που θα διευκρινίζει τους όρους και τα ποσοστά στις ομάδες. Με βάση τις εκτιμήσεις, κάθε ΠΑΕ της Super League 1 μπορεί να προσδοκά από το ποσοστό των στοιχηματικών εταιρειών ετήσια έσοδα 1,5 εκατομμυρίου € , κάθε ΠΑΕ της Super League 2 μπορεί να προσδοκά ετήσια έσοδα 300.000 € και κάθε ομάδα της Football League μπορεί να προσδοκά έσοδα 225.000 €. Παραμένει άγνωστο αν θα ενισχυθούν με αυτό τον τρόπο και οι ομάδες του μπάσκετ, καθώς και οι ερασιτεχνικές ομάδες οι οποίες όμως δεν περιλαμβάνονται στα στοιχηματικά κουπόνια.

Σε κάθε περίπτωση, η ενίσχυση αυτη, σε συνδυασμό με την κεντρική χορηγία της στοιχηματικής εταιρείας Interwetten στην Super League 1 (συνολικού ύψους 6 εκατομμυριών ευρώ για 3 χρόνια) και την ουσιαστική επιστροφή της κεντρικής διαχείρισης της Nova, έχει δώσει σοβαρή ανάσα στις ΠΑΕ της Super League 1 ειδικά σε μία δύσκολη περίοδο όπως αυτή της πανδημίας που δεν υπάρχουν έσοδα από εισιτήρια.

Σχόλια