Τα τηλεοπτικά έσοδα των κορυφαίων αθλητικών λιγκών του κόσμου


Στο παρακάτω διάγραμμα μπορούμε να δούμε τα τηλεοπτικά έσοδα στις κορυφαίες αθλητικές λίγκες του κόσμου για τη σεζόν 2019-2020 σε επίπεδο δισεκατομμυρίων δολαρίων:



Όπως βλέπουμε στον πίνακα της Αθλητικής Διαπλοκής, μπορεί η κορυφή να ανήκει στο NFL του American Football με 4,52 δισ. δολάρια, ωστόσο πρόκειται για τη μοναδική λίγκα του αθλήματος αυτού. 

Αντίθετα, η κυριαρχία του ποδοσφαίρου είναι ξεκάθαρη, καθώς στο top-10, από τις 10 λίγκες, οι 6 (με γαλάζιο χρώμα) είναι ποδοσφαιρικές (Premier League-Αγγλία, La Liga-Ισπανία, Bundesliga-Γερμανία, Serie A-Ιταλία, Ligue 1-Γαλλία, MLS-ΗΠΑ) και τα ετήσια έσοδά τους φτάνουν αθροιστικά τα 10,66 δισ. δολάρια! Μάλιστα δεν έχουν υπολογιστεί τα έσοδα του Champions League/Europa League που δεν είναι εθνικές λίγκες και φτάνουν τα 3,25 δισ. δολάρια ετησίως. Τα ποδοσφαιρικά έσοδα εκτοξεύονται ακόμη περισσότερο σε χρονιές διοργανώσεων εθνικών ομάδων (Euro, Μουντιάλ).

Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι τουλάχιστον σε επίπεδο τηλεοπτικών εσόδων, το μπάσκετ στις ΗΠΑ (NBA) έχει ξεπεράσει το μπέιζμπολ (MLB) και είναι πάνω από το χόκει επί πάγου (NHL) και φυσικά το ποδόσφαιρο (MLS) και έτσι έρχεται στη 2η θέση της χώρας πίσω μόνο από το εθνικό άθλημα των ΗΠΑ που είναι το American Football (NFL).

Στην κόντρα Αμερικής-Ευρώπης, οι 10 θέσεις είναι μοιρασμένες, ωστόσο η Ευρώπη βγαίνει νικήτρια, καθώς το άθροισμα των εσόδων των 5 ευρωπαϊκών λιγκών στο ποδόσφαιρο φτάνει τα 10,55 δισ. δολάρια, ενώ το άθροισμα των εσόδων των λιγκών των ΗΠΑ σε American Football, μπάσκετ, μπέιζομπολ, χόκει επί πάγου και ποδόσφαιρο φτάνει τα 9,62 δισ. δολάρια.

Υπενθυμίζουμε ότι τα ποσά είναι σε δολάρια και ότι αυτά τα έσοδα αυτά αφορούν μόνο τα τηλεοπτικά δικαιώματα και όχι τα έσοδα από χορηγίες της κάθε λίγκας, χορηγίες της κάθε ομάδας, έσοδα από εισιτήρια, κτλ καθώς τα ποσά εκτοξεύονται ακόμη περισσότερο.


Πηγή: Statista.com

Σχόλια