Οι ιδιοκτήτες των 14 ομάδων της Super League 1 και οι επιχειρηματικές τους δραστηριότητες (ανάλυση)


Η Αθλητική Διαπλοκή σας παρουσιάζει ένα μεγάλο αφιέρωμα με τους 14 ανθρώπους που είναι τα αφεντικά των ομάδων της Super League 1. Το προφίλ τους, οι επιχειρηματικές τους δραστηριότητες και τα επιτεύγματά τους στο χώρο του ποδοσφαίρου.


1. ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ

17/04/2011-19/07/2020: Το 1ο και το πιο πρόσφατο πρωτάθλημα του Βαγγέλη Μαρινάκη στον Ολυμπιακό

Ήταν καλοκαίρι του 2010 όταν ο εφοπλιστής Βαγγέλης Μαρινάκης αγόρασε τις μετοχές της ΠΑΕ Ολυμπιακός από τον Σωκράτη Κόκκαλη. Ο Β. Μαρινάκης κατέβαλε 50 εκατομμύρια ευρώ για να γίνει μεγαλομέτοχος μέσω Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου.
Μετά από 10 χρόνια στον Ολυμπιακό, ο Β. Μαρινάκης έχει κατακτήσει 8 πρωταθλήματα (έχοντας βάλει πλώρη για το 9ο) και 4 κύπελλα Ελλάδος.
Σε διεθνές επίπεδο, έχει δει την ομάδα του να ανεβαίνει εντυπωσιακά στο ranking της ΟΥΕΦΑ, να πετυχαίνει ιστορικές νίκες στην Ευρώπη απέναντι σε ομάδες όπως η Γιουβέντους, η Ατλέτικο Μαδρίτης, η Άρσεναλ και η Μίλαν, έχει συμμετάσχει 8 φορές στους ομίλους τους Τσάμπιονς Λιγκ, μία φορά στη φάση των 16 του Τσάμπιονς Λιγκ και 3 φορές στη φάση των 16 του Europa League, ενώ έχει πραγματοποιήσει εντυπωσιακά deals με μεγάλες ομάδες του εξωτερικού μετατρέποντας τον Ολυμπιακό σε ένα σύγχρονο selling club διεθνούς εμβέλειας.
Μαζί με τις ΑΜΚ και τα χρήματα στον Ερασιτέχνη Ολυμπιακό, ο Β. Μαρινάκης έχει καταβάλει πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ στον Ολυμπιακό. Δεν έχει βάλει ούτε ευρώ στην προσωπική του τσέπη (τα έσοδα από το Τσάμπιονς Λιγκ, τις πωλήσεις παικτών, κτλ καταλήγουν στα ταμεία της ΠΑΕ όχι στους λογαριασμούς του μεγαλομετόχου της), αν όμως στο (μακρινό) μέλλον αποφασίσει να πουλήσει μία τόσο υγιή οικονομικά ΠΑΕ θα μπορέσει σίγουρα να κερδίσει πολλά εκατομμύρια ευρώ.

ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΜΑΡΙΝΑΚΗ


Ναυτιλία: Ο Β. Μαρινάκης προέρχεται από εύπορη εφοπλιστική οικογένεια. Οι ναυτιλιακές δραστηριότητες της οικογένειας ξεκίνησαν από τον πατέρα του Μιλτιάδη Μαρινάκη ο οποίος είχε ασχοληθεί και με την πολιτική έχοντας διατελέσει βουλευτής Πειραιά της ΝΔ και δημοτικός σύμβουλος Πειραιά. Επί των ημερών του Βαγγέλη Μαρινάκη η εταιρεία Capital εισήλθε στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης ενώ ο ίδιος περιλαμβάνεται στους 60 ισχυρότερους εφοπλιστές του κόσμου. Ο στόλος Μαρινάκη περιλαμβάνει 78 πλοία που θα ξεπεράσουν τα 100 όταν παραλάβει τα νεότευκτα.

ΜΜΕ: Ο γνωστός εφοπλιστής ενεπλάκη με τα ΜΜΕ. Σήμερα στον Μαρινάκη ανήκει ο ΔΟΛ με τις εφημερίδες ΤΑ ΝΕΑ και ΤΟ ΒΗΜΑ, το πρακτορείο διανομής Τύπου ΑΡΓΟΣ και αρκετές ειδησεογραφικές ιστοσελίδες (κατέβαλε 22,9 εκατ. ευρώ στον διαγωνισμό και απέκτησε το ιστορικό συγκρότημα). Του ανήκει επίσης ο τηλεοπτικός σταθμός MEGA (απέκτησε το σήμα, την ταινιοθήκη και το αρχείο του νικώντας σε διαγωνισμό αφού κατέβαλε 33,99 εκατ. ευρώ) και το κανάλι εκπέμπει πανελλαδικά, καθώς ο Μαρινάκης έχει αγοράσει τη μία από τις 6 τηλεοπτικές άδειες δεκαετούς διάρκειας (έχοντας συμμετάσχει στον διαγωνισμό του ΕΣΡ και καταβάλλοντας 35 εκατ. ευρώ), ενώ είχε εκφράσει ενδιαφέρον να αγοράσει την Forthnet-NOVA προσφέροντας 41 εκατ. ευρώ που τελικά δεν ολοκληρώθηκε.

Νότιγχαμ Φόρεστ: Το 2017 ο Β. Μαρινάκης πραγματοποίησε μία εντυπωσιακή επένδυση στο Αγγλικό ποδόσφαιρο καταβάλλοντας 50 εκατομμύρια ευρώ για την αγορά της ιστορικής Αγγλικής ποδοσφαιρικής ομάδας Νότιγχαμ Φόρεστ, η οποία έχει υπάρξει 2 φορές πρωταθλήτρια Ευρώπης στην ιστορία της.

2. ΠΑΟΚ - ΙΒΑΝ ΣΑΒΒΙΔΗΣ



2 ιστορικές φωτογραφίες. Στην 1η ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ στις 12/05/15 στην ΔΟΥ ΦΑΕ Θεσσαλονίκης με το παραστατικό της Eurobank έχοντας καταβάλει 10.886.811,40 € για την κάλυψη των χρεών της ΠΑΕ. Στη 2η στις 23/04/19 στο Μακεδονία Παλάς μαζί με την κούπα της Σούπερ Λιγκ.

Το καλοκαίρι του 2012 ο Πόντιος Ιβάν Σαββίδης με μεγάλη επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ρωσία και άριστες σχέσεις με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, απέκτησε τις μετοχές της ΠΑΕ ΠΑΟΚ και ταυτόχρονα άρχισε να επενδύει εκατομμύρια ευρώ σε διάφορες επιχειρηματικές δραστηριότητες στην Βόρεια Ελλάδα. 6 χρόνια νωρίτερα είχε αποπειραθεί να αγοράσει τον ΠΑΟΚ όμως η προσπάθεια είχε ναυαγήσει:

Τα Νέα 14/04/2006:

Το 2012 ο Ι. Σαββίδης απέκτησε λοιπόν τις μετοχές του ΠΑΟΚ. Στα 8μιση χρόνια παρουσίας του, ο Ιβάν Σαββίδης επένδυσε 150 εκατομμύρια ευρώ στην ΠΑΕ, κάλυψε τα χρέη του ΠΑΟΚ καταβάλλοντας 10,8 εκατ. ευρώ στο Ελληνικό Δημόσιο (αξιοποιώντας ευνοϊκή κυβερνητική ρύθμιση) και κατέκτησε 1 πρωτάθλημα και 3 κύπελλα Ελλάδας. Δεν κατάφερε ακόμα όμως να δει την ομάδα του στο Τσάμπιονς Λιγκ.


ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΣΑΒΒΙΔΗ


Καπνοβιομηχανία: Ο Ι. Σαββίδης ήταν μεγαλομέτοχος της ρωσικής καπνοβιομηχανίας Donskoy Tabak στην ομπρέλα της οποίας ενέταξε και την Ελληνική ΣΕΚΑΠ. Το 2018 πούλησε την Donskoy Tabak στην Ιαπωνική καπνοβιομηχανία Jaban Tobacco έναντι του αστρονομικού ποσού των 1,6 δισ. δολαρίων. Έκτοτε βρίσκεται σταθερά στη λίστα Forbes με τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου.

Ξενοδοχειακά: Το 2013 ο Ι. Σαββίδης απέκτησε το εμβληματικό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης Μακεδονία Παλάς έναντι ετήσιου μισθώματος 1,78 εκατ. ευρώ και δαπάνησε 12,45 εκατ. ευρώ για την ριζική ανακαίνισή του. Αυτή είναι η έδρα του κάθε φορά που έρχεται στη Θεσσαλονίκη από το Ροστόφ. Επίσης, το 2020 συμφώνησε για την αγορά του επίσης εμβληματικού και ιστορικού ξενοδοχειακού συγκροτήματος της Χαλκιδικής Πόρτο Καρράς έναντι 205 εκατομμυρίων ευρώ. 

Λιμάνι Θεσσαλονίκης: Από τις πιο εντυπωσιακές επιχειρηματικές κινήσεις του Ι. Σαββίδη ήταν η απόκτηση του 67% του ΟΛΘ από το σχήμα DIEP-CMA στο οποίο συμμετέχει ο Ι. Σαββίδης το 2017. Η  παρουσία ενός ανθρώπου με εξαιρετικές σχέσεις με Ρωσία και Πουτίν στον έλεγχο του μεγαλύτερου λιμανιού των Βαλκανίων με μεγάλη γεωπολιτική σημασία προκάλεσε την αντίδραση των Αμερικανών.

ΜΜΕ: Ο Ι. Σαββίδης είναι ιδιοκτήτης του OPEN tv έχοντας αποκτήσει μία από τις 6 τηλεοπτικές άδειες πανελλήνιας εμβέλειας έναντι 35 εκατ. ευρώ από την οποία εκπέμπει ο σταθμός του. Επίσης το 2017 απέκτησε έναντι 3.580.000 ευρώ τους τίτλους του εκδοτικού συγκροτήματος Μπόμπολα "Έθνος" και "Ημερησία", ωστόσο παρότι ξεκίνησε την έκδοση και κυκλοφορία του Έθνους, εν τέλει το καθημερινό φύλλο έκλεισε το 2019 και το κυριακάτικο φύλλο έκλεισε το 2020 για να παραμείνει απλώς μια διαδικτυακή ιστοσελίδα.

Λοιπές δραστηριότητες: Ο Ι. Σαββίδης έχει επενδύσει σε πολλές άλλες δραστηριότητες αυτά τα χρόνια στη Β. Ελλάδα, από την εταιρεία "Σουρωτή" και την "Atlantis Pak" μέχρι εταιρεία security και αεροπορική εταιρεία.

3. ΑΕΚ - ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΝΙΔΗΣ


2 ιστορικές φωτογραφίες της δεύτερης εποχής Μελισσανίδη στην ΑΕΚ: Ο ισχυρός άνδρας της ΠΑΕ με την κούπα της Σούπερ Λιγκ στις 05/05/18 και μία φωτογραφία από το υπό κατασκευή νέο γήπεδο της ΑΕΚ την Άνοιξη του 2020.

Ο Δ. Μελισσανίδης έγινε ιδιοκτήτης της ΠΑΕ ΑΕΚ μαζί με τον Ι. Καρρά τον Ιούνιο 1992. Μαζί κατέκτησαν 2 πρωταθλήματα Ελλάδας με την χρυσή ομάδα του Μπάγεβιτς και είδαν την Ένωση να γίνεται η πρώτη Ελληνική ομάδα που αγωνίστηκε στο νεοσύστατο Τσάμπιονς Λιγκ.
Το 1995 Μελισσανίδης-Καρράς πούλησαν την ΠΑΕ στον Μιχάλη Τροχανά. Η εποχή Τροχανά (1995-1997) ολοκληρώθηκε με την πώληση την ΠΑΕ στην Αγγλική πολυεθνική εταιρεία ENIC τον Σεπτέμβριο του 1997 έναντι 2,4 δισ. δρχ.
Το 1998 επί ιδιοκτησίας ENIC, η Αγγλική πολυεθνική εταιρεία, είχε αναθέσει στον Δ. Μελισσανίδη το management της ομάδας για ορισμένους μήνες.
Την εποχή ENIC και NETMED (1997-2001) ακολούθησε η εποχή Ψωμιάδη (2001-2004) και η εποχή Ντέμη-πολυμετοχικότητας (2004-2013). Η ΑΕΚ πνίγηκε από τα χρέη και υποβιβάστηκε αγωνιστικά στην Β εθνική.
Ο Δ. Μελισσανίδης επέστρεψε το 2013 ακόμα πιο γιγαντωμένος οικονομικά και με το μεγάλο όραμα του γηπέδου. Δεδομένου του αγωνιστικού υποβιβασμού της ΑΕΚ στη Β εθνική, συμφώνησε στον απευθείας υποβιβασμό της ΑΕΚ στην ημιεπαγγελματική Γ εθνική προκειμένου να διαγραφεί το 90% των χρεών της ομάδας. Επί των ημερών του, η ΑΕΚ επέστρεψε στη Σούπερ Λιγκ μέσα σε 2 χρόνια, η ΑΕΚ κατέκτησε ένα κύπελλο και ένα πρωτάθλημα και αγωνίστηκε στο Τσάμπιονς Λιγκ, ενώ το όραμα του σύγχρονου γηπέδου της ΑΕΚ στη Ν. Φιλαδέλφεια πήρε σάρκα και οστά και η κατασκευή του έχει μπει πια στην τελική ευθεία.

ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΜΕΛΙΣΣΑΝΙΔΗ


Aegean Oil: Η εταιρεία μέσω της οποίας γιγαντώθηκε επιχειρηματικά ο Δ. Μελισσανίδης ήταν η Aegean Oil, η οποία εξελίχθηκε τη δεκαετία 2000-2010 σε έναν από τους μεγαλύτερους προμηθευτές καυσίμων στον κόσμο (με δεκάδες πλοία ανεφοδιασμού καυσίμων και σταθμούς εφοδιασμού καυσίμων), ενώ διαθέτει εκατοντάδες πρατήρια βενζίνης στην Ελλάδα.
Το 2016 πούλησε το 22,6% των μετοχών της εταιρείας έναντι 100 εκατ. δολαρίων (τις αγόρασε η ίδια η εταιρεία ακυρώνοντάς τις).
2 χρόνια αργότερα, το 2018 προσπάθησε να πάρει πίσω τις μετοχές του με μια αμφιλεγόμενη μέθοδο. Πιο συγκεκριμένα, αντί να αγοράσει τις μετοχές, τις... αντάλλαξε με μετοχές μίας εταιρείας που του ανήκε (της εταιρείας διαχείρισης πετρελαϊκών αποβλήτων HEC) αλλά πολύ χαμηλότερης αξίας. Με λίγα λόγια ο Μελισσανίδης πούλησε τις μετοχές του το 2016 για 100 εκατομμύρια και μετά τις ξαναπήρε χωρίς να δώσει 100 εκατομμύρια αλλά μία εταιρεία του.
Η επαναγορά των μετοχών ακυρώθηκε και το σκάνδαλο προκάλεσε αντίδραση των μετόχων της Aegean στις ΗΠΑ καθώς έχουν ασκηθεί αγωγές, ενώ ξεκίνησε και έρευνα της Αμερικανικής ποινικής δικαιοσύνης στις ΗΠΑ για απάτες που βούλιαξαν την εταιρεία. Επιχειρηματικοί αντίπαλοι του Δ. Μελισσανίδη αναφέρουν σκωπτικά ότι ο ίδιος δεν θα τολμούσε πλέον να πάει στην Αμερική υπό τη φόβο σύλληψης.

Aegean shipping: Ο Μελισσανίδης είναι παρών στην παγκόσμια ναυτιλία με εφοπλιστική δραστηριότητα μέσω της Aegean Shipping management με 12 σύγχρονα δεξαμενόπλοια.

ΟΠΑΠ: Το 2013 το επιχειρηματικό σχήμα Emma Delta (στο οποίο συμμετέχει ο Μελισσανίδης με ποσοστό 33%) απέκτησε το 1/3 του ΟΠΑΠ κερδίζοντας τον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ σε μία από τις πιο πολυσυζητημένες ιδιωτικοποιήσεις, καθώς ο ΟΠΑΠ ήταν και παραμένει μία από τις πιο κερδοφόρες εταιρείες της Ελλάδας.

4. ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ - ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΛΑΦΟΥΖΟΣ

Ο Γ. Αλαφούζος με τον μοναδικό τίτλο που κατέκτησε 9 χρόνια στον ΠΑΟ, το Κύπελλο Ελλάδας του 2014.

Ο εφοπλιστής Γιάννης Αλαφούζος απέκτησε τις μετοχές της ΠΑΕ Παναθηναϊκός το 2012. Είχε προηγηθεί η ταραγμένη εποχή της πολυμετοχικότητας και το "παρκάρισμα" των μετοχών από την οικογένεια Βαρδινογιάννη. Ο ίδιος μίλησε για ένα πλάνο λαϊκής βάσης το οποίο ωστόσο δεν προχώρησε. Δύναμη πυρός του τα πρώτα χρόνια το επικοινωνιακό πεδίο μέσω του ΣΚΑΙ (με προμετωπίδα τον Κυριάκο Θωμαΐδη), της Καθημερινής και του ΣΠΟΡ FM, αξιοποιώντας τις δικαστικές περιπέτειες του Β. Μαρινάκη. Συμμάχησε με Σαββίδη και Μελισσανίδη για να αλλάξει σελίδα η ΕΠΟ αλλά συγκρούστηκε έντονα με τον Ιβάν Σαββίδη όταν διαπίστωσε ότι και με τη νέα εποχή της ΕΠΟ ο Παναθηναϊκός δεν μπορούσε να περιμένει πολλά. Έχει πανηγυρίσει μόνο το κύπελλο του 2014 και δεν έχει παίξει ποτέ στο Τσάμπιονς Λιγκ.
Το 2017 δήλωσε ότι αποχωρεί από τον Παναθηναϊκό, ωστόσο η απόπειρα πώλησης της ΠΑΕ στον Ταϊλανδό Π. Πιενγκμπονσάντ ναυάγησε. Τα τελευταία 2 χρόνια έχει βάλει προσωπικά του κεφάλαια ύψους 43,7 εκατ. ευρώ στον Παναθηναϊκό μέσω ΑΜΚ μειώνοντας ριζικά τα χρέη της ΠΑΕ και πλέον ασχολείται ενεργότερα και έχει δρομολογήσει την κατασκευή του νέου γηπέδου στον Βοτανικό σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων.

ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΑΛΑΦΟΥΖΟΥ

Ναυτιλία: Η οικογένεια Αλαφούζου είναι από τις πιο ισχυρές ναυτιλιακές οικογένειες της Ελλάδας οι δραστηριότητες της οποίας ξεκίνησαν από τον πατέρα του Γ. Αλαφούζου, Αριστείδη. Η εταιρεία της οικογένειας ονομάζεται Kyklades Maritime Corportation και ο στόλος της περιλαμβάνει 24 δεξαμενόπλοια στα οποία έχουν δοθεί ονόματα νησιών των Κυκλάδων.

ΜΜΕ: Από τις πιο ισχυρές οικογένειες των ΜΜΕ στην Ελλάδα είναι η οικογένεια Αλαφούζου, καθώς της ανήκει ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΙ, ο ραδιοφωνικός σταθμός ΣΚΑΙ, η εφημερίδα Καθημερινή και ο αθλητικός ραδιοφωνικός σταθμός ΣΠΟΡ FM.

5. ΑΡΗΣ - ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ


Ο επιχειρηματίας Θ. Καρυπίδης ενεπλάκη στον Άρη τον Σεπτέμβριο του 2016. Τότε ήταν μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ Βέροια που αγωνιζόταν στην Super League, ωστόσο ο Άρης αγωνιζόταν στην Γ εθνική συνεπώς δεν είχε συσταθεί ΠΑΕ Άρης και δεν ετίθετο θέμα πολυιδιοκτησίας. Τον Ιούνιο του 2016 ο Άρης προβιβάστηκε στην Β Εθνική και συστάθηκε η νέα ΠΑΕ. Ο Καρυπίδης αποχώρησε από την Βέροια, κατέβαλε στα ταμεία του Άρη 1,2 εκατ. ευρώ μέσω ΑΜΚ όπως είχε δεσμευτεί και έγινε μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ. Μέσα σε ένα χρόνο ο Άρης είχε προβιβαστεί στην Σούπερ Λιγκ. Έκτοτε έχει σταθεροποιηθεί, πέρυσι εξασφάλισε ευρωπαϊκό εισιτήριο, ενώ φέτος πραγματοποιεί εντυπωσιακή πορεία και πριν από λίγες μέρες τάραξε τα νερά με την μεταγραφή Μήτρογλου.

ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΡΥΠΙΔΗ


Ο Θεόδωρος Καρυπίδης είναι γνωστός από την κυριαρχία του στο χώρο των ξύλινων παλετών στην Ελλάδα μέσω της Karypidis pallets. Εξαγόρασε τα σούπερ μάρκετ Αρβανιτίδη, συνεργάστηκε με την Carrefour Μαρινόπουλος με την οποία βρέθηκε στα δικαστήρια μετά την πτώχευσή της και πλέον έχει ανοίξει τα φτερά του στην αγορά της Κίνας και της Σαγκάης.


6. ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ - ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΠΑΝΟΣ


Ο Γιώργος Σπανός προέρχεται από οικογένεια με παραγοντική παράδοση. Ο πατέρας του υπήρξε διοικητικό δίδυμο με τον Δ. Μελισσανίδη στον Ιωνικό τη δεκαετία του 1980.
Ο Γ. Σπανός ενεπλάκη με τα διοικητικά της Χαλκηδόνας το 1995 και μέσα σε 8 χρόνια η ομάδα βρέθηκε από τα τοπικά του Πειραιά στην Α Εθνική. Την πρώτη χρονιά διεκδίκησε ευρωπαϊκό εισιτήριο και το 2005 ένωσε την Χαλκηδόνα με τον ξεχασμένο Ατρόμητο που είχε υποβιβαστεί στη Γ εθνική, δημιουργώντας τον σύγχρονο Ατρόμητο και φιλοδοξώντας να αποκτήσει το Περιστέρι και η Δυτική Αττική μία μεγάλη ομάδα στο Ελληνικό ποδόσφαιρο.
Ο Ατρόμητος αποτέλεσε πάντα σκληροτράχηλο αντίπαλο των μεγάλων του Ελληνικού ποδοσφαίρου, τερμάτισε 3ος τη σεζόν 2013-14 ενώ τερμάτισε 4ος 5 φορές, αγωνίστηκε στην Ευρώπη συνολικά 7 φορές και έπαιξε 2 συνεχόμενες χρονιές στον τελικό του κυπέλλου (2014, 2015). Έκανε πολλούς να μιλούν για τη Λέστερ της Ελλάδας. Χθες 25/01/2021 εξέφρασε την επιθυμία του να αποχωρήσει από το Ελληνικό ποδόσφαιρο μετά το τέλος της φετινής σεζόν.
Το 2001 το όνομά του είχε ακουστεί για την αγορά της ΠΑΕ ΑΕΚ από την ENIC. Παραθέτουμε ένα από τα δημοσιεύματα της εποχής στην εφημερίδα Sportime:


ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΣΠΑΝΟΥ


Ο Γ. Σπανός είναι μεγαλομέτοχος και πρόεδρος της εταιρείας πετρελαιοειδών ΕΤΕΚΑ η οποία είχε ιδρυθεί από τον πατέρα του Μιχάλη το 1983 και η οποία εδρεύει στο Πέραμα. Εφοδιάζει πλοία με καύσιμα και έχει δεκάδες πρατήρια βενζίνης σε όλη την Ελλάδα. 


7. ΑΕΛ - ΑΛΕΞΗΣ ΚΟΥΓΙΑΣ


Ήταν καλοκαίρι του 2015 όταν ο Αλέξης Κούγιας αγόρασε τις μετοχές της ΠΑΕ ΑΕΛ από τον τότε ιδιοκτήτη της Βαγγέλη Πλεξίδα έναντι 600.000 ευρώ. Τότε η ΑΕΛ αγωνιζόταν στη Β εθνική. Μετά από μία εντυπωσιακή και δύσκολη σεζόν, η Λάρισα τερμάτισε πρώτη και έτσι βρέθηκε ξανά μετά από πολλά χρόνια στα σαλόνια της Σούπερ Λιγκ. Ήταν η πρώτη φορά που ο Αλέξης Κούγιας βρέθηκε στη Σούπερ Λιγκ μετά από χρόνια προσπαθειών με τον ΠΑΣ Γιάννινα και την Παναχαϊκή. Εδώ και 6 σεζόν η ΑΕΛ παραμένει στην κατηγορία χωρίς να έχει καταφέρει το βήμα παραπάνω με ευρωπαϊκή πρόκριση. Τη σεζόν 2017-18 έφτασε στα ημιτελικά του κυπέλλου, όμως αποκλείστηκε στο τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων της ρεβάνς με την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ. Φέτος φαίνεται ότι θα δώσει μάχη για να αποφύγει τον υποβιβασμό.

ΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΚΟΥΓΙΑ


Δεν χρειάζονται πολλές συστάσεις, καθώς πρόκειται για έναν από τους κορυφαίους Έλληνες Δικηγόρους-ποινικολόγους με χιλιάδες δίκες στο ενεργητικό του, ανάμεσά στις οποίες κορυφαίες υποθέσεις που συγκλόνισαν την επικαιρότητα στην Ελλάδα τις τελευταίες δεκαετίες. Έχει διατελέσει κατά το παρελθόν πρόεδρος του Ηρακλή και της ΑΕΚ και ιδιοκτήτης του ΠΑΣ Γιάννινα και της Παναχαϊκής.


8. ΝΠΣ ΒΟΛΟΣ - ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΜΠΕΟΣ

Σε αντίθεση με τις 2 ιστορικές ομάδες του Βόλου (Νίκη και Ολυμπιακός Β.), ο Νέος Ποδοσφαιρικός Σύλλογος (Ν.Π.Σ.) Βόλος εμφανίστηκε το 2017 αποκτώντας το ΑΦΜ της Πύδνας Κίτρους από την Πιερία. Υπό την ουσιαστική καθοδήγηση του Δημάρχου Βόλου Αχιλλέα Μπέου, ο ΝΠΣ Βόλος μέσα σε 2 χρόνια (2017-18 και 2018-19) ανέβηκε από την Γ εθνική στην Σούπερ Λιγκ όπου φέτος αγωνίζεται για 2η χρονιά. Ο Α. Μπέος είναι ένας από τους μετόχους της ΠΑΕ ενώ το καλοκαίρι του 2020 ανέλαβε και επίσημα πρόεδρος. Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι βρίσκεται σε συζητήσεις με Ισπανούς επενδυτές για την πώληση της ομάδας.

ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΕΣ-ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΜΠΕΟΥ


Από τους πιο έμπειρους ποδοσφαιρανθρώπους της Ελλάδας ο Αχιλλέας Μπέος, έζησε και εργάστηκε για πολλά χρόνια στις ΗΠΑ. Επέστρεψε στην Ελλάδα το 1996 ασχολούμενος με νυχτερινά κέντρα διασκέδασης και οργάνωση συναυλιών. Ενεπλάκη ποδοσφαιρικά με τον Πανιώνιο καθώς είχε μεγαλώσει στη Ν. Σμύρνη και αργότερα με τον Ολυμπιακό Βόλου καθώς είχε γεννηθεί στον Βόλο.

Τη σεζόν 2010-11 ο Ολυμπιακός Β. τερμάτισε 5ος και προκρίθηκε στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Τη σεζόν εκείνη το όνομα του Μπέου αναμείχθηκε στην υπόθεση των στημένων αγώνων (σκάνδαλο Koriopolis) με αποτέλεσμα να προφυλακιστεί το 2011 για 1 χρόνο από την ποινική δικαιοσύνη, να του επιβληθεί ισόβια απαγόρευση ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο από την αθλητική δικαιοσύνη και να υποβιβαστεί ο Ολυμπιακός Βόλου στην Δ Εθνική αφού αποβλήθηκε από το κύπελλο ΟΥΕΦΑ.

Αποφυλακίστηκε με όρους το 2012 και ενώ η υπόθεση εκκρεμούσε κατάφερε να εκλεγεί Δήμαρχος Βόλου το 2014. Όταν παραπέμφθηκε αμετάκλητα να δικαστεί για την υπόθεση το 2017, τέθηκε προσωρινά σε αργία από το δημαρχιακό αξίωμα.

Τον Φεβρουάριο του 2018 καταδικάστηκε για την υπόθεση σε βαθμό πλημμελήματος από το Τριμελές Εφετείο κακουργημάτων Αθηνών και μετά από έφεση αθωώθηκε τον Ιανουάριο του 2019 από το Πενταμελές Εφετείο κακουργημάτων Αθηνών με αποτέλεσμα να μην έχει πλέον κανένα κώλυμα από τον Καλλικράτη για ενασχόληση στον Δήμο Βόλου και κανένα κώλυμα από τον Αθλητικό Νόμο για ενασχόληση με το ποδόσφαιρο, ενώ και η Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ κατόπιν αίτησης αναψηλάφησης ακύρωσε την απόφαση ισόβιας απαγόρευσης ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο στον Α. Μπέο.

Τον Μάιο του 2019 ο Αχιλλέας Μπέος επανεξελέγη Δήμαρχος Βόλου και μάλιστα με αυτοδυναμία παρά το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής και το καλοκαίρι του 2020 ανέλαβε πρόεδρος της ΠΑΕ ΝΠΣ Βόλος.


9. ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ - ΜΠΑΚΟΣ/ΚΑΥΜΕΝΑΚΗΣ


Από τα τοπικά της ΕΠΣ Αρκαδίας το 2003 στην Σούπερ Λιγκ το 2007, ο Αστέρας Τρίπολης πραγματοποίησε μία ξέφρενη ανοδική πορεία που είχε τη σφραγίδα των επιχειρηματιών Μπάκου και Καυμενάκη που έχουν καταγωγή από την Αρκαδία. Επί των ημερών τους, ο Αστέρας Τρίπολης είναι η μόνη ομάδα που εκπροσωπεί την Πελοπόννησο στη Σούπερ Λιγκ. Το 2013 έπαιξε στον τελικό Κυπέλλου Ελλάδας κόντρα στον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ (και άλλες 4 φορές στα ημιτελικά του θεσμού), ενώ αγωνίστηκε στους ομίλους του Europa League τη σεζόν 2013-14 κόντρα σε Τότεναμ Μπεσίκτας, Παρτιζάν και τη σεζόν 2015-16 κόντρα σε Σάλκε, Σπάρτα Πράγας, ΑΠΟΕΛ και ανακαινίστηκε ριζικά το γήπεδο της ομάδας στην Τρίπολη.

ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΜΠΑΚΟΥ-ΚΑΥΜΕΝΑΚΗ

Ναυτιλία: Οι δύο φίλοι και συνεταίροι δραστηριοποιούνται στη μεταφορά καυσίμων με έδρα της εταιρείας τους Akron Trade&Transport την Φουτζέιρα του Ντουμπάι, και ο στόλος τους αριθμεί πάνω από 20 εφοδιαστικά δεξαμενόπλοια.

Ενέργεια: Οι 2 συνεταίροι έχουν εμπλακεί και στην αγορά ενέργειας με την εταιρεία Volton.

Κατασκευές: Πριν από λίγες εβδομάδες, οι Μπάκος-Καυμενάκης συμμετείχαν στην Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου της κατασκευαστικής εταιρείας ΕΛΛΑΚΤΩΡ και θα καταβάλλουν 62 εκατομμύρια ευρώ σε 7 δόσεις προκειμένου να λάβουν το 20,58% της θρυλικής εταιρείας που δημιούργησε και γιγάντωσε ο Γ. Μπόμπολας.

Στοίχημα: Μπάκος-Καυμενάκης έχουν ιδρύσει και στοιχηματική εταιρεία στη Νιγηρία όπου επίσης έχουν επεκτείνει τις ναυτιλιακές τους δραστηριότητες.


10. ΑΠΟΛΛΩΝ ΣΜΥΡΝΗΣ - Π. ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΩΤΗΣ


Το 2014 ανέλαβε τις τύχες του Απόλλωνα ο Παναγιώτης Μονεμβασιώτης από τον προηγούμενο ιδιοκτήτη Σταμάτη Βελλή. Αγωνίστηκε στη Σούπερ Λιγκ τις σεζόν 2017-18 και 2018-19 όταν και υποβιβάστηκε στη Β εθνική. Επανήλθε την τρέχουσα σεζόν 2019-20 αφού επικράτησε στα μπαράζ ανόδου της Ξάνθης.

ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΩΤΗ


Ο Παναγιώτης Μονεμβασιώτης είναι από το 2002 μεγαλομέτοχος των Φούρνων Βενέτη. Τότε αγόρασε το 52% των μετοχών της εταιρείας από τον Μπάμπη Βενέτη που κράτησε το 48%. Οι πωλήσεις της εταιρείας Για το 2019 τα κέρδη προ φόρων της εταιρείας ξεπέρασαν τα 6 εκατομμύρια ευρώ.


11. ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ - ΦΩΤΗΣ ΚΩΣΤΟΥΛΑΣ


Ο Φώτης Κωστούλας ανέλαβε τις τύχες του Παναιτωλικού το 2005. Η ομάδα προβιβάστηκε στην Σούπερ Λίγκ τη σεζόν 2011-12 για πρώτη φορά μετά από 34 χρόνια. Υποβιβάστηκε την πρώτη σεζόν αλλά επανήλθε αμέσως τη σεζόν 2013-14 και έκτοτε αγωνίζεται απρόσκοπτα στα μεγάλα σαλόνια. Το 2013 ο Φ. Κωστούλας είχε δηλώσει ότι είχε δαπανήσει για την ΠΑΕ Παναιτωλικός πάνω από 15 εκ. ευρώ από το 2005 που είχε αποκτήσει τις μετοχές της ομάδας!

ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΚΩΣΤΟΥΛΑ

Ο Φώτης Κωστούλας δραστηριοποιήθηκε επιχειρηματικά στη Σουηδία όπου είχε δημιουργήσει την εταιρεία Apollo με τον συνεταίρο του Γιώργο Χατζή, ο οποίος έχασε τη ζωή του στο ναυάγιο του Εξπρές Σαμίνα τον Σεπτέμβριο του 2000 όπου είχε εγκλωβιστεί μέσα στο αυτοκίνητό του στο γκαράζ του πλοίου. Η εταιρεία τους ασχολούνταν με πώληση πακέτων εισιτηρίων και διοργάνωση πτήσεων τσάρτερ. Το 2001 πούλησε την εταιρεία στον κολοσσό Kouni και επέστρεψε στην Ελλάδα και αγόρασε την ΠΑΕ Παναιτωλικός το 2005. Το Σουηδικό οικονομικό έντυπο Dagens τον κατέταξε το 2006 στην 2η θέση στη λίστα με τους 52 πιο επιφανείς αλλοδαπούς οικονομικούς παράγοντες της Σουηδίας.


12. ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ - ΜΠΑΜΠΗΣ ΧΡΙΣΤΟΒΑΣΙΛΗΣ


Το καλοκαίρι του 2008, ο επιχειρηματίας Μπάμπης Χριστοβασίλης πρώην ιδιοκτήτης του Ηλυσιακού και της Αναγέννησης Άρτας, αγόρασε το 87,12% μετοχών της ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα από τον έως τότε ιδιοκτήτη της ομάδας Αλέξη Κούγια. Έκτοτε παραμένει ιδιοκτήτης της ομάδας. Προβιβάστηκε στη Σούπερ Λιγκ τη σεζόν 2009-10 και υποβιβάστηκε την ίδια σεζόν. Επέστρεψε το 2011 και παρέμεινε στην Σούπερ Λιγκ για 8 χρόνια έως το 2019 ενώ το 2016-17 αγωνίστηκε στα προκριματικά του Europa League όπου απέκλεισε τη Νορβηγική Οντ αλλά αποκλείστηκε στη συνέχεια από την Άλκμααρ. Το 2018-19 υποβιβάστηκε αλλά επέστρεψε το 2020 και φέτος αγωνίζεται στη Σούπερ Λιγκ.

ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΧΡΙΣΤΟΒΑΣΙΛΗ

Από τους λίγους ιδιοκτήτες ομάδων της SL1 με πτυχίο, ο κ. Χριστοβασίλης σπούδασε στο Πολυτεχνικό Ινστιτούτο της Νέας Υόρκης λαμβάνοντας master και έζησε πολλά χρόνια στην πόλη, ενώ εργάστηκε ως πολιτικός μηχανικός υπεύθυνος για κατασκευή σχολικών κτηρίων του Δήμου της Ν. Υόρκης ενώ είχε και την δική του κατασκευαστική εταιρεία. Επέστρεψε στην Ελλάδα το 1993 και ίδρυσε εταιρεία B.M. Mediterranean που δραστηριοποιείται στην παραγωγή-διανομή των αμερικανικών οικοδομικών χρωμάτων Benjamin Moore και έχει δικό του εργοστάσιο στην Κομοτηνή. Πριν αγοράσει τις μετοχές του ΠΑΣ Γιάννινα, ήταν ιδιοκτήτης του Ηλυσιακού και της Αναγέννησης Άρτας.


13. ΛΑΜΙΑ - ΠΑΝΟΥΡΓΙΑΣ ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ

Η Λαμία με ιδιοκτήτη τον Πανουργιά Παπαϊωάννου προβιβάστηκε στη Σούπερ Λιγκ το 2017 και έκτοτε αγωνίζεται συνεχώς στα μεγάλα σαλόνια. Μάλιστα τη σεζόν 2018-19 έφτασε στα ημιτελικά του κυπέλλου αποκλείοντας τον Ολυμπιακό και τερμάτισε στην 7η θέση του πρωταθλήματος, 2 θέσεις πίσω από τη ζώνη με τα ευρωπαϊκά εισιτήρια. Φέτος αναμένεται να δώσει μεγάλη μάχη για την παραμονή.

ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ

Ο Πανουργιάς Παπαϊωάννου και ο αδερφός του Μιχάλης έχουν ιδρύσει από το 2003 μία σειρά από εταιρείες  (ΙΝΤΕΡΚΑΤ, ΕΡΓΟΚΑΤ, ΠΑΠΑΤΡΑΚΣ, ΟΔΟΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ) που δραστηριοποιούνται στους τομείς τεχνικών-μεταλλευτικών-λατομικών έργων και έργων οδοποιίας, οικοδομικών επιχειρήσεων και στην εμπορία αυτοκινήτων, οχημάτων και μηχανημάτων.

14. ΟΦΗ - ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΠΟΥΣΗΣ


Ο ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας Μιχάλης Μπούσης ενεπλάκη στην ΠΑΕ ΟΦΗ το 2018. Τον Ιανουάριο και τον Μάρτιο του 2020 ο κ. Μπούσης προχώρησε σε δύο ΑΜΚ συνολικού ύψους 800.000 ευρώ. Ακολούθησε νέα ΑΜΚ ύψους 1.050.000 ευρώ τον Αύγουστο και έτσι το ποσοστό του αυξήθηκε σε 82,44%. Στηρίζει το πρότζεκτ των παλαιμάχων του ΟΦΗ Γιάννη Σαμαρά, Γιώργο Σαμαρά και Ηλία Πουρσανίδη που έχουν αναλάβει το μάνατζμεντ της ομάδας.

ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΜΠΟΥΣΗ

Ο Μιχάλης Μπούσης είναι ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στο Σικάγο των Ηνωμένων Πολιτειών και είναι ιδιοκτήτης της αλυσίδας Σούπερ Μάρκετ Cermark Fresh Market η οποία εμπορεύεται τρόφιμα σε Ελλάδα, Ρωσία, Ιταλία, Πολωνία, Μεξικό, Πουέρτο Ρίκο.

Σχόλια