Η χαρτογράφηση των θέσεων στις διοργανώσεις της ΟΥΕΦΑ βάσει ranking (Οδηγός-ανάλυση)


Στον Αμερικανικό επαγγελματικό αθλητισμό τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Για παράδειγμα: ΝΒΑ, δύο περιφέρειες (Ανατολή, Δύση), 30 ομάδες με εγγυημένα συμβόλαια, ένας τίτλος: Ούτε υποβιβασμοί, ούτε προβιβασμοί ούτε τίποτα.

Στο Ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο τα πράγματα είναι πολύ περίπλοκα: Εθνικά πρωταθλήματα, ευρωπαϊκές διοργανώσεις, προκριματικά, play off, rankings χωρών βάσει των οποίων προκύπτουν τα ευρωπαϊκά εισιτήρια, εθνικές ομάδες, Nations League, κτλ.

Μπορεί να φαίνεται ότι απαιτείται διδακτορικό για να τα αντιληφθεί κανείς όλα αυτά, αλλά έχουν τη δική τους μαγεία σε σχέση με το flat σύστημα των Η.Π.Α.

Σήμερα η Αθλητική Διαπλοκή θα επιχειρήσει να χαρτογραφήσει τοπίο παραθέτοντάς σας έναν πλήρη οδηγό με την κατανομή των εισιτηρίων στους ομίλους και τα προκριματικά των ευρωπαϊκών διοργανώσεων, όπως ακριβώς θα λειτουργήσει την προσεχή τριετία από τη σεζόν 2021-22 μέχρι και τη σεζόν 2023-24.

ASSOCIATION CLUB RANKING

Association club ranking είναι η κατάταξη των ευρωπαϊκών χωρών βάσει των επιδόσεων των συλλόγων τους στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, ενώ country coefficients είναι η η κατάταξη των ευρωπαϊκών χωρών βάσει των επιδόσεων των εθνικών ομάδων.

Η κατάταξη στο Association club ranking είναι αυτή που μας απασχολεί κάθε φορά που ασχολούμαστε με τους βαθμούς που έδωσε κάθε ομάδα στη χώρα μας. Η κατάταξη αυτή ολοκληρώνεται με το τέλος κάθε σεζόν και επηρεάζει τα ευρωπαϊκά εισιτήρια της μεθεπόμενης σεζόν. Για παράδειγμα όταν τελειώσει η τρέχουσα σεζόν (2020-21), η κατάταξη θα δώσει τα εισιτήρια στις χώρες για τη σεζόν 2022-23.

Στον πίνακα που ακολουθεί σας παραθέτουμε τις ακριβείς θέσεις για τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις που αντιστοιχούν στην κάθε θέση του Ranking. Οι χώρες που κατέχουν τις θέσεις του Ranking στον πίνακα είναι αυτές που τις κατείχαν με την ολοκλήρωση της προηγούμενης σεζόν (2019-20) και βάσει αυτής της κατάταξης κατανέμονται τα ευρωπαϊκά εισιτήρια για την επόμενη σεζόν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις (2021-22):

(Κλικ πάνω στις 4 φωτογραφίες του πίνακα για μεγαλύτερη ανάλυση)




UEFA CHAMPIONS LEAGUE 2021-22


Μπορεί στους ομίλους του Champions League να συμμετέχουν ακόμα και τετραθλήτριες χωρών, ωστόσο έστω στα προκριματικά, η διοργάνωση δικαιολογεί τον όρο "Champions" καθώς δικαίωμα συμμετοχής στα προκριματικά έστω και από πολύ νωρίς έχουν οι πρωταθλητές όλων των ευρωπαϊκών χωρών ακόμα και του Σαν Μαρίνο που είναι τελευταίο στην κατάταξη. Εξαιρείται μόνο το Λιχτενστάιν που δεν έχει εθνικό πρωτάθλημα.

ΕΓΓΥΗΜΕΝΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ΣΤΟΥΣ ΟΜΙΛΟΥΣ

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και τη νέα σεζόν, στους ομίλους θα συμμετέχουν 32 ομάδες σε 8 ομίλους των 4. Από τα 32 εισιτήρια, τα 26 είναι εγγυημένα και τα 6 μόνο κρίνονται βάσει προκριματικών.

Τα εγγυημένα εισιτήρια στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ αφορούν μόνο τις χώρες 1-10 και καμία άλλη χώρα και κατανέμονται ως εξής:

  • Χώρες 1-4:  4 εγγυημένα εισιτήρια η κάθε μία από τις 4 χώρες (συνολικά 16 ομάδες).
    (Πρόκειται για Ισπανία, Αγγλία, Γερμανία, Ιταλία που στέλνουν στους ομίλους από πρωταθλητή μέχρι τετραθλητή)

  • Χώρες 5-6:  2 εγγυημένα εισιτήρια η κάθε μία από τις 2 χώρες (συνολικά 4 ομάδες).
    (Πρόκειται για Γαλλία και Πορτογαλία που στέλνουν στους ομίλους πρωταθλητή και δευτεραθλητή)

  • Χώρες 7-10: 1 εγγυημένο εισιτήριο η κάθε μία από τις 4 χώρες (συνολικά 4 ομάδες).
    (Πρόκειται για Ρωσία, Βέλγιο, Ουκρανία και Ολλανδία που στέλνουν στους ομίλους τον πρωταθλητή).

    Επίσης εγγυημένα εισιτήρια έχουν:

  • Ο νικητής του UEFA Champions League της προηγούμενης σεζόν. (1 ομάδα).

  • Ο νικητής του UEFA Europa League της προηγούμενης σεζόν. (1 ομάδα).

    6 εναπομείναντα εισιτήρια προκύπτουν από τη διαδικασία των συνολικά πέντε προκριματικών γύρων που ξεκινάει τον Ιούνιο και ολοκληρώνεται τέλη Αυγούστου.

ΟΙ ΣΥΝΟΛΙΚΟΙ ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΟΙ ΓΥΡΟΙ

Οι συνολικοί προκριματικοί γύροι του Τσάμπιονς Λίγκ όπως είπαμε, είναι 5 και διακυβεύονται σε αυτούς μόνο 6 εισιτήρια για τους ομίλους του UCL:

  1. Προκαταρκτικός προκριματικός γύρος (4 ομάδες των χωρών με κατάταξη: 52-55)

  2. Πρώτος προκριματικός γύρος (34 ομάδες σε 17 ζευγάρια). Οι 34 ομάδες είναι ο νικητής του προκαταρκτικού γύρου και οι 33 πρωταθλήτριες των χωρών με κατάταξη: 18-51 πλην Λιχτενστάιν.

  3. Δεύτερος προκριματικός γύρος (26 ομάδες σε 13 ζευγάρια). Οι 26 ομάδες είναι οι 17 νικητές του προηγούμενου προκριματικού γύρου, οι πρωταθλητές των χωρών με κατάταξη: 15-17 και οι δευτεραθλητές των χωρών με κατάταξη: 10-15.

  4. Τρίτος προκριματικός γύρος (20 ομάδες σε 10 ζευγάρια). Οι 20 ομάδες είναι οι 13 νικητές του προηγούμενου προκριματικού γύρου, οι πρωταθλητές των χωρών με κατάταξη: 13-14, οι δευτεραθλητές των χωρών με κατάταξη: 7-9 και οι τριταθλητές των χωρών με κατάταξη: 5-6.

  5. Play off (12 ομάδες σε 6 ζευγάρια). Οι 12 ομάδες είναι οι 10 νικητές του προηγούμενου προκριματικού γύρου και οι πρωταθλητές των χωρών με κατάταξη: 11-12.


Εγγυημένα εισιτήρια έχουν επίσης ο νικητής του Champions League και του Europa League της προηγούμενης σεζόν. Τι γίνεται όμως αν έχουν ούτως ή άλλως προκριθεί μέσω του πρωταθλήματός τους απευθείας στους ομίλους;

  • Αν ο νικητής του Champions League έχει ούτως ή άλλως εξασφαλισμένο εισιτήριο για τους ομίλους μέσω του εθνικού πρωταθλήματος της χώρας του, κάτι που συμβαίνει σχεδόν πάντα, τότε περισσεύει μία ακόμα θέση στους ομίλους, η οποία πηγαίνει στην πρωταθλήτρια της χώρας με κατάταξη: 11 (Τουρκία) που κανονικά θα συμμετείχε στα play off. Αντίστοιχα δημιουργείται ένα κενό στα play off το οποίο καλύπτει η πρωταθλήτρια της χώρας με κατάταξη 14 (Σκωτία) που θα συμμετείχε στον 3ο προκριματικό. Και εκεί δημιουργείται ένα κενό που καλύπτει η πρωταθλήτρια της χώρας με κατάταξη 15 (Τσεχία) που θα συμμετείχε στον 2ο προκριματικό. Και εκεί δημιουργείται ένα κενό που καλύπτει η η πρωταθλήτρια της χώρας με κατάταξη 18 που θα συμμετείχε στον 1ο προκριματικό, δηλαδή της Ελλάδας.
    Με λίγα λόγια, αν η ομάδα που θα κατακτήσει φέτος το Τσάμπιονς Λιγκ έχει εξασφαλίσει εισιτήριο για τους ομίλους και μέσω του πρωταθλήματός της που είναι και το πιθανότερο, τότε ο φετινός πρωταθλητής της χώρας μας κερδίζει έναν προκριματικό γύρο και θα ξεκινήσει από τον 2ο αντί για τον 1ο, έχοντας να περάσει 3 αντιπάλους αντί για 4, όπως συνέβαινε με τους δευτεραθλητές μας (πχ ο ΠΑΟΚ το καλοκαίρι του 2018 με Βασιλεία, Σπαρτάκ Μόσχας, Μπενφίκα, ο Ολυμπιακός το καλοκαίρι του 2019 με Πλζεν, Μπασακσεχίρ, Κρασνοντάρ ή ο ΠΑΟΚ φέτος με Μπεσίκτας, Μπενφίκα και Κρασνοντάρ).

  • Αν ο νικητής του Europa League έχει ούτως ή άλλως εξασφαλισμένο εισιτήριο για τους ομίλους μέσω του εθνικού πρωταθλήματος της χώρας του, κάτι που συμβαίνει πολύ συχνά, τότε περισσεύει μία ακόμα θέση στους ομίλους, η οποία πηγαίνει στην τριταθλήτρια της χώρας με κατάταξη: 5, δηλαδή της Γαλλίας που κανονικά θα συμμετείχε στον 3ο προκριματικό γύρο.

UEFA EUROPA LEAGUE 2021-22


Ας δούμε τι ακριβώς θα ισχύσει τη σεζόν 2021-22 στο UEFA Europa League με βάση το ranking της σεζόν 2019-20. Η κατάταξη είχε ως εξής:



ΕΓΓΥΗΜΕΝΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ΣΤΟΥΣ ΟΜΙΛΟΥΣ

Στο Europa League από τη νέα σεζόν θα συμμετέχουν 32 ομάδες σε 8 ομίλους των 4 (ενώ μέχρι φέτος ήταν 48 ομάδες σε 12 ομίλους των 4).

Τα εγγυημένα εισιτήρια στους ομίλους του Europa League είναι 12 και κατανέμονται ως εξής:

  • Χώρες 1-7: 1 εγγυημένο εισιτήριο για κάθε χώρα στον κυπελλούχο. Συνολικά 7 ομάδες.
    Πρόκειται για Ισπανία, Αγγλία, Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία, Πορτογαλία, Ρωσία. Προφανώς όταν ο κυπελλούχος έχει εξασφαλίσει την πρόκριση του στο Τσάμπιονς Λιγκ, το εισιτήριό του πηγαίνει στην επόμενη ομάδα της βαθμολογίας του πρωταθλήματος που δεν έχει ευρωπαϊκό εισιτήριο.

  • Χώρες 1-4: 1 εγγυημένο εισιτήριο για κάθε χώρα στον 5ο του πρωταθλήματος. Συνολικά 4 ομάδες.
  • Πρόκειται για Ισπανία, Αγγλία, Γερμανία, Ιταλία.

  • Χώρα 5: 1 εγγυημένο εισιτήριο για τον 4ο στο πρωτάθλημα της χώρας αυτής (Γαλλία). 1 ομάδα.

    Τα υπόλοιπα 20 κατανέμονται ως εξής:

  • Οι 6 ηττημένοι των 6 ζευγαριών των play off του Champions League. (6 ομάδες).

  • Οι 4 μη πρωταθλητές (League path) που θα συμμετέχουν στον 3ο προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ και θα αποκλειστούν (πχ μέχρι και φέτος οι δευτεραθλητές Ελλάδας με την πρόκριση τους στον 3ο προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ ήξεραν ότι στη χειρότερη θα παίξουν ομίλους europa league-πρόκριση ΠΑΟΚ επί Βασιλείας το 2018, πρόκριση Ολυμπιακού επί Πλζεν το 2019, πρόκριση ΠΑΟΚ επί Μπεσίκτας το 2020).

  • Οι νικητές των 10 ζευγαριών των play off του Europa League.

Οι συνολικοί προκριματικοί γύροι του Europa League στους οποίους διακυβεύονται 10 εισιτήρια για τους ομίλους, είναι 2: ο Γ προκριματικός γύρος και τα play off



Η ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ EUROPA LEAGUE ΚΑΙ Ο ΜΟΝΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ

Το Europa League αναβαθμίζεται σοβαρά. Από 12 ομίλους των 4 που είναι σήμερα, περνάμε σε 8 ομίλους των 4 όπως στο Τσάμπιονς Λιγκ, ενώ μετά τους ομίλους τα νοκ άουτ δεν ξεκινάνε με φάση των 32 αλλά με φάση των 16 όπως το Τσάμπιονς Λιγκ.
Στους ομίλους εγγυημένα εισιτήρια έχουν μόνο ομάδες από τις 7 πρώτες χώρες στο ranking (Ισπανία, Αγγλία, Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία, Πορτογαλία, Ρωσία), ενώ στα προκριματικά συμμετέχουν ομάδες μέχρι το νούμερο 15 του ranking, εξ ου και η Ελληνική απουσία καθώς η χώρα μας είναι στο νούμερο 18.
Αυτό σημαίνει ότι γίνεται ένα καλό ξεσκαρτάρισμα στη διοργάνωση και μοιραία οι λιγότερο δυνατές ομάδες θα διεκδικήσουν τη συμμετοχή τους στην 3η τη τάξει διοργάνωση που είναι το Conference League.
Ο μοναδικός τρόπος ελληνικής συμμετοχής στο Europa League, είναι η 2η ευκαιρία που θα δοθεί στον πρωταθλητή της χώρας μας σε περίπτωση αποκλεισμού του από κάποια φάση των προκριματικών του Champions League.


UEFA EUROPA CONFERENCE LEAGUE 2021-22:


Ας δούμε τι ακριβώς θα ισχύσει την παρθενική σεζόν 2021-22 στη νεοσύστατη τρίτη τη τάξει διοργάνωση της UEFA, το UEFA Europa Conference League με βάση το ranking της σεζόν 2019-20. Η κατάταξη είχε ως εξής:



ΟΙ ΣΥΝΟΛΙΚΟΙ ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΟΙ ΓΥΡΟΙ ΚΑΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ

Στο Europa Conference League θα συμμετέχουν επίσης 32 ομάδες χωρισμένες σε 8 ομίλους των 4. Εγγυημένα εισιτήρια στους ομίλους δεν υπάρχουν. Και οι 32 ομάδες θα προκύψουν μέσω των προκριματικών φάσεων. Θα υπάρξουν συνολικά 4 προκριματικοί γύροι που είναι ο Α, ο Β, ο Γ και τα play off.

Στο Europa Conference League θα συμμετέχουν 3 Ελληνικές ομάδες, οι οποίες θα είναι οι εξής: ο 2ος της Σούπερ Λιγκ, ο 3ος της Σούπερ Λιγκ και ο κυπελλούχος Ελλάδος. (Εννοείται ότι αν ο κυπελλούχος Ελλάδος ταυτίζεται με τον 2ο ή τον 3ο της Σούπερ Λιγκ ή τον πρωταθλητή, τότε το εισιτήριο το κυπελλούχου πηγαίνει στον 4ο του πρωταθλήματος). Και οι 3 Ελληνικές ομάδες θα ξεκινούν τις υποχρεώσεις τους από τον Β προκριματικό γύρο, δηλαδή θα πρέπει να περάσουν 3 προκριματικούς γύρους για να βρεθούν στους ομίλους της 3ης τη τάξει διοργάνωσης. Ωστόσο οι αντίπαλοι θα είναι σχετικά υποδεέστεροι και η πρόκριση ενδεχομένως εφικτή.


Η ΣΥΝΔΕΣΗ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ

Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι και οι τρεις διοργανώσεις της UEFA θα συνδέονται μεταξύ τους αμέσως μετά τη φάση των ομίλων, προκειμένου να σχηματιστούν τα νοκ άουτ ζευγάρια. Ας δούμε πώς θα προκύπτει η φάση των 16:

  • Φάση των 16 του Champions League:
    Θα συμμετέχουν οι δύο πρώτοι των 8 ομίλων του Champions League και θα σχηματίζουν 8 ζευγάρια κατόπιν κλήρωσης ακριβώς όπως συμβαίνει και σήμερα.

  • Φάση των 16 του Europa League:
    Θα συμμετέχουν εγγυημένα οι νικητές των 8 ομίλων του Europa League.
    Οι άλλες 8 ομάδες της φάσης των "16" του Europa League, θα προκύπτουν από 8 μπαράζ στα οποία θα αναμετρώνται οι δεύτεροι των 8 ομίλων του Europa League με τους τρίτους των 8 ομίλων του Champions League.

  • Φάση των 16 του Europa Conference League:
    Θα συμμετέχουν εγγυημένα οι νικητές των 8 ομίλων του Conference League.
    Οι άλλες 8 ομάδες της φάσης των "16" του Conference League, θα προκύπτουν από 8 μπαράζ στα οποία θα αναμετρώνται οι δεύτεροι των 8 ομίλων του Conference League με τους τρίτους των 8 ομίλων του Europa League.
Οι παρακάτω πίνακες θα σας βοηθήσουν να καταλάβετε την ακριβή σύνδεση των 3 διοργανώσεων:

ΠΙΝΑΚΑΣ 1: ΟΜΙΛΟΣ CHAMPIONS LEAGUE



ΠΙΝΑΚΑΣ 2: ΟΜΙΛΟΣ EUROPA LEAGUE




ΠΙΝΑΚΑΣ 3: ΟΜΙΛΟΣ CONFERENCE LEAGUE



    Πηγή: UEFA.

    Σχόλια