Οι ριζικές αλλαγές της ΟΥΕΦΑ στις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις τα επόμενα χρόνια (Ανάλυση)

Η ΟΥΕΦΑ κάθε τριετία προχωράει σε δομικές αλλαγές επί των διοργανώσεων της. Στόχος της να τις καταστήσει πιο ελκυστικές για τα τηλεοπτικά δίκτυα ώστε να προσελκύσει περισσότερα χρήματα.
Ο κύκλος της τρέχουσας τριετίας ολοκληρώνεται με το τέλος της σεζόν που διανύουμε. Ακολουθεί ο κύκλος 2021-2024 και στη συνέχεια ο κύκλος 2024-2027.

ΚΥΚΛΟΣ 2021-2024

Η βασικότερη αλλαγή που αφορά την επόμενη τριετία είναι η δημιουργία τρίτης διασυλλογικής διοργάνωσης. 21 χρόνια μετά την κατάργηση του κυπέλλου κυπελλούχων Ευρώπης, η ΟΥΕΦΑ προχωρά στην ίδρυση μιας νέας διοργάνωσης που θα ονομάζεται UEFA Europa Conference League.



Με το σημερινό σύστημα, έχουμε 2 Ευρωπαϊκές διοργανώσεις που είναι το Τσάμπιονς Λιγκ με 32 ομάδες και το Europa League με 48 ομάδες. Συνολικά δηλαδή 80 Ευρωπαϊκές ομάδες αγωνίζονται σε ομίλους ευρωπαϊκής διοργάνωσης.
Από την τριετία 2021-24 θα υπάρχουν τρεις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις οι οποίες θα έχουν από 32 ομάδες η κάθε μία (σε 8 ομίλους των 4 όπως το Τσάμπιονς Λιγκ σήμερα). Συνολικά δηλαδή 96 Ευρωπαϊκές ομάδες θα αγωνίζονται σε ομίλους ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Θα υπάρχει δηλαδή μία αύξηση 16 ομάδων. Στη συνέχεια νοκ άουτ από φάση των "16" μέχρι τελικό.

-Ο πρώτος στόχος αυτών των αλλαγών είναι να ικανοποιηθούν οι μικρότερες ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες της Ευρώπης και οι μικρότερες ομάδες που διαπιστώνουν ότι η πρόκριση τους στο αναβαθμισμένο Champions League αλλά και στο Europa League καθίσταται όλο και πιο δύσκολη με την πάροδο των χρόνων και πλέον με τη νέα διοργάνωση θα μπορούν περισσότερες ομάδες να αγωνιστούν σε ομίλους και να διεκδικήσουν κάποια έσοδα.

-Δεύτερος στόχος είναι η αναβάθμιση του Europa League στο οποίο με το σημερινό σύστημα συμμετέχουν 48 ομάδες χωρισμένες σε 12 ομίλους των 4 και ακολουθεί η φάση των "32". Πλέον το Europa League θα αποτελείται και αυτό, όπως και το Champions League, από 32 ομάδες, χωρισμένες σε 8 ομίλους των 4 για να ακολουθήσει η φάση των "16".

Η εποχή που Ελληνικές ομάδες όπως Πανιώνιος, Λάρισα και Ξάνθη έπαιζαν στους ομίλους του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ/Europa League έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί. Αν εξαιρέσουμε τους 3 ισχυρούς (Ολυμπιακό, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ), το όνειρο να δούμε μία άλλη Ελληνική ομάδα σε όμιλο είναι πλέον πολύ απομακρυσμένο. Το διαπιστώνουμε τα τελευταία χρόνια με την παρουσία Ατρομήτου, Άρη, ΟΦΗ, κτλ. στα προκριματικά. Συνεπώς, το Europa Conference League είναι μία εναλλακτική για να δούμε πιο εύκολα κάποιες Ελληνικές ομάδες Β ταχύτητας σε ευρωπαϊκούς ομίλους.

Η ΣΥΝΔΕΣΗ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ

Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι και οι τρεις διοργανώσεις της UEFA θα συνδέονται μεταξύ τους προκειμένου να σχηματιστούν τα νοκ άουτ ζευγάρια. Ας δούμε πώς θα προκύπτει η φάση των 16:

  • Φάση των 16 του Champions League:
    Θα συμμετέχουν οι δύο πρώτοι των 8 ομίλων του Champions League και θα σχηματίζουν 8 ζευγάρια κατόπιν κλήρωσης ακριβώς όπως συμβαίνει και σήμερα.

  • Φάση των 16 του Europa League:
    Θα συμμετέχουν οι νικητές των 8 ομίλων του Europa League.
    Οι άλλες 8 ομάδες της φάσης των "16" του Europa League, θα προκύπτουν από 8 μπαράζ στα οποία θα αναμετρώνται οι δεύτεροι των 8 ομίλων του Europa League με τους τρίτους των 8 ομίλων του Champions League.

  • Φάση των 16 του Europa Conference League:
    Θα συμμετέχουν οι νικητές των 8 ομίλων του Conference League.
    Οι άλλες 8 ομάδες της φάσης των "16" του Conference League, θα προκύπτουν από 8 μπαράζ στα οποία θα αναμετρώνται οι δεύτεροι των 8 ομίλων του Conference League με τους τρίτους των 8 ομίλων του Europa League.

ΚΥΚΛΟΣ 2024-2027

Η ΟΥΕΦΑ βρίσκεται εδώ και καιρό σε συνομιλίες με την ένωση Ευρωπαϊκών συλλόγων (ECA) και σχεδιάζουν το νέο format του Champions League που θα ισχύσει από τη σεζόν 2024-25.
Η απειλή της δημιουργίας μιας κλειστής ευρωπαϊκής Σούπερ Λίγκας στα πρότυπα του NBA από τα ευρωπαϊκά μεγαθήρια που γεννήθηκε το 1998, παραμένει υπαρκτή ακόμα και σήμερα. Προκειμένου λοιπόν η ΟΥΕΦΑ να αποφύγει αυτόν τον κίνδυνο, αναμένεται να προχωρήσει σε ριζικές αλλαγές. Στόχος να αποκτήσει μεγαλύτερο ενδιαφέρον η φάση των ομίλων, να γίνονται περισσότεροι αγώνες μεταξύ των μεγάλων ομάδων και να αυξηθούν ακόμη περισσότερο τα έσοδα της διοργάνωσης.
Προς την κατεύθυνση αυτή, η ελκυστικότερη επιλογή είναι το περίφημο ελβετικό μοντέλο διοργάνωσης που εφαρμόζεται σε τουρνουά σκάκι.

ΕΛΒΕΤΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ

Οι 32 ομάδες που θα συμμετέχουν στο Champions League θα χωρίζονται όπως και σήμερα σε 4 γκρουπ δυναμικότητας των 8 ομάδων, σύμφωνα με την κατάταξη τους στο ranking της ΟΥΕΦΑ.
Σήμερα γίνεται κλήρωση που χωρίζει τις ομάδες αυτές τις 8 ομίλους των 4 με μία ομάδα από κάθε γκρουπ δυναμικότητας σε κάθε όμιλο.
Με το ελβετικό μοντέλο δεν θα υπάρχουν όμιλοι αλλά ένας ενιαίος βαθμολογικός πίνακας για τις 32 ομάδες.
Θα γίνεται κλήρωση και κάθε ομάδα θα αντιμετωπίζει 10 διαφορετικούς αντιπάλους  (τους πέντε εντός και τους πέντε εκτός έδρας) προερχόμενους από διαφορετικά γκρουπ δυναμικότητας και όχι από την ίδια χώρα.
Κάθε ομάδα λοιπόν θα δίνει 10 αγώνες αντί για 6 που δίνει σήμερα, συνεπώς θα υπάρξει αύξηση των αγώνων άρα και του τηλεοπτικού χρόνου και κατ' επέκταση και των εσόδων. Ο βαθμολογικός πίνακας θα είναι ένας.
Οι πρώτες 16 από τις 32 ομάδες της βαθμολογίας, θα προκρίνονται στη φάση των "16" (νοκ άουτ) , όπου χωρίς κλήρωση ο 1ος θα αντιμετωπίζει τον 16ο, ο 2ος θα αντιμετωπίζει τον 15ο, ο 3ος τον 14ο, κτλ και θα ακολουθούν προημιτελικά, ημιτελικά και τελικός, ενώ υπάρχουν προτάσεις για Final-4 στα ημιτελικά και εγγυημένο εισιτήριο για το Τσάμπιονς Λιγκ της επόμενης περιόδου στις 4 ομάδες των ημιτελικών.
Οι 8 ομάδες των θέσεων 17-25 θα προκρίνονται στα νοκ άουτ του Europa League όπως συμβαίνει σήμερα με τις ομάδες που τερματίζουν στην 3η θέση των 8 ομίλων.

Η κατανομή των αγώνων θα γίνει ως εξής:

  • Ομάδες Α γκρουπ δυναμικότητας:
    Η κάθε μία θα δίνει 2 αγώνες με ομάδες του ίδιου γκρουπ (Α) , 3 αγώνες με ομάδες του Β γκρουπ, 3 αγώνες με ομάδες του Γ γκρουπ και 2 αγώνες με ομάδες του Δ γκρουπ. (Σύνολο 10 αγώνες).

  • Ομάδες Β γκρουπ δυναμικότητας:
    Η κάθε μία θα δίνει 2 αγώνες με ομάδες του ίδιου γκρουπ (Β) , 3 αγώνες με ομάδες του Α γκρουπ, 2 αγώνες με ομάδες του Γ γκρουπ και 3 αγώνες με ομάδες του Δ γκρουπ. (Σύνολο 10 αγώνες).

  • Ομάδες Γ γκρουπ δυναμικότητας:
    Η κάθε μία θα δίνει 2 αγώνες με ομάδες του ίδιου γκρουπ (Γ) , 3 αγώνες με ομάδες του Α γκρουπ, 2 αγώνες με ομάδες του Β γκρουπ και 3 αγώνες με ομάδες του Δ γκρουπ. (Σύνολο 10 αγώνες).

  • Ομάδες Δ γκρουπ δυναμικότητας:
    Η κάθε μία θα δίνει 2 αγώνες με ομάδες του ίδιου γκρουπ (Δ) , 2 αγώνες με ομάδες του Α γκρουπ, 3 αγώνες με ομάδες του Β γκρουπ και 3 αγώνες με ομάδες του Γ γκρουπ. (Σύνολο 10 αγώνες).

    Σημειωτέον ότι με το σημερινό σύστημα, οι ομάδες του ίδιου γκρουπ δυναμικότητας δεν μπορούν να αναμετρηθούν μεταξύ τους στη φάση των ομίλων ενώ με το προτεινόμενο σύστημα κάθε ομάδα θα δίνει όπως είδαμε 2 αγώνες με αντιπάλους από το ίδιο γκρουπ δυναμικότητας.

Η ΤΕΤΡΑΠΛΗ ΕΓΓΥΗΣΗ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΔΙΑΦΟΡΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Οι πρώτες 16 από τις 32 ομάδες θα προκρίνονται στα νοκ άουτ (φάση των 16), συνεπώς θα μπορούσε κάποιος να υποθέσει ότι οι ομάδες που θα προηγούνται στον βαθμολογικό πίνακα μπορεί στις τελευταίες αγωνιστικές να είναι αδιάφορες. Αυτό δεν θα συμβαίνει για τους εξής λόγους:

1) Όπως είπαμε, δεν θα γίνεται κλήρωση για τη φάση των "16" όπως σήμερα, αλλά αντιθέτως (όπως και στα play-off του NBA), ο 1ος θα αντιμετωπίζει τον 16ο, ο 2ος θα αντιμετωπίζει τον 15ο κτλ.
Με τον τρόπο αυτό οι ομάδες που θα προηγούνται στη βαθμολογία δεν θα είναι αδιάφορες αφού μία ακόμα καλύτερη επίδοση θα τους εξασφαλίσει έναν λιγότερο δύσκολο αντίπαλο στα νοκ άουτ. Και σίγουρα μία τέτοια διασταύρωση είναι πιο δίκαιη από την τύχη ή την ατυχία των κληρώσεων.

2) Το γεγονός ότι θα μιλάμε μόνο για 10 αγωνιστικές (και όχι όλοι εναντίον όλων), σημαίνει ότι οι βαθμολογικές διαφορές μεταξύ των ομάδων δεν θα είναι μεγάλες. Θα μπορεί κάλλιστα πχ ο 9ος να βρεθεί στην 3η θέση με συνδυασμό αποτελεσμάτων την τελευταία αγωνιστική. Άρα η κατάσταση θα είναι ρευστή, η αγωνία μεγάλη και οι αγώνες δεν θα είναι αδιάφοροι.

3) Οι 8 ομάδες που θα τερματίσουν από τη θέση 17 έως την θέση 24 θα προκρίνονται στα νοκ-άουτ του Europa League, όπως συμβαίνει σήμερα με τις τρίτες των 8 ομίλων.

4) Ανάλογα με την κατάταξη μιας ομάδας θα προκύπτει η διαμόρφωση των εσόδων της από τα χρυσοφόρα ταμεία του Champions League.

Άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι και με το σημερινό σύστημα υπάρχουν αδιάφορες ομάδες. Χαρακτηριστική είναι η εικόνα του βαθμολογικού πίνακα στον 5ο και τον 8ο όμιλο της φετινής διοργάνωσης του Champions League με Τσέλσι-Σεβίλλη και Μπαρτσελόνα-Γιουβέντους και ενώ εκκρεμούσαν 2 αγωνιστικές:



ΕΙΚΟΝΙΚΗ ΚΛΗΡΩΣΗ

Στον παρακάτω πίνακα βλέπουμε μία εικονική κλήρωση που πραγματοποίησε η Daily Mail με βάση τα δεδομένα των φετινών γκρουπ δυναμικότητας και παρουσιάζονται οι 10 αγώνες που θα έδινε η κάθε μία από τις 4 Αγγλικές ομάδες στο προτεινόμενο σύστημα του Τσάμπιονς Λιγκ:



Ας συγκρίνουμε για παράδειγμα τους αγώνες της Τσέλσι φέτος στον 5ο όμιλο του Τσάμπιονς Λιγκ με τους αγώνες που θα έδινε στην υποθετική κλήρωση με το προτεινόμενο ελβετικό σύστημα:


Όπως βλέπουμε, με το προτεινόμενο σύστημα θα υπάρχουν 4 περισσότεροι αγώνες και θα είναι περισσότερα τα ντέρμπι (με Πόρτο, Ρεάλ, Μπάγερν, Άγιαξ, Ντόρτμουντ, Ίντερ) αντί πχ για τους λιγότερο ενδιαφέροντες διπλούς αγώνες με Κρασοντάρ.

Άλλωστε μην ξεχνάμε, ότι οι Έλληνες οπαδοί μπορεί να βιώνουμε την απόλυτη συγκίνηση σε έναν αγώνα ομίλων Τσάμπιονς Λιγκ κυνηγώντας έστω και την 3η θέση μέχρι τέλους, αλλά για την Μπάγερν πχ που ξεκινάει με 4/4 νίκες και 12 βαθμούς, η διαδικασία είναι αρκετά ανιαρή και οι περισσότεροι Ευρωπαίοι οπαδοί ανυπομονούν για τα νοκ άουτ από Φεβρουάριο και όχι τόσο για τη φάση των ομίλων όπως εμείς. Αρκεί να θυμηθούμε για παράδειγμα πόσο λιγότερο ενδιαφέρον είχε το παλιό σύστημα της Ευρωλίγκας στο μπάσκετ για τις τότε πολύ ισχυρές Ελληνικές ομάδες, ειδικά στην 1η φάση ομίλων πριν το top-16.

Το σχέδιο βρίσκεται ακόμα σε στάδιο επεξεργασίας και θα παρουσιαστεί από την ΟΥΕΦΑ τις επόμενες εβδομάδες.

Σχόλια