Οι 7 αποκλεισμοί του ΠΑΟΚ από το Τσάμπιονς Λιγκ σε 7 προσπάθειες! Το αδιανόητο 0%!

Η Αθλητική Διαπλοκή πιστή στο ραντεβού της με τις ρετρό αναδρομές, θα προσπαθήσει απόψε να εμβαθύνει στο φαινόμενο της κατάρας του Δικεφάλου του Βορρά να βρεθεί έστω και μία χρονιά στα σαλόνια του κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης του κόσμου με μια πρωτοφανή ηττοπάθεια που έχει στοιχειώσει το απωθημένο των φιλάθλων της ομάδας.


ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ ΠΟΥ ΚΑΤΕΡΡΕΥΣΕ

Ένα από τα κλασικά επιχειρήματα των φιλάθλων του ΠΑΟΚ είναι ότι ο Ολυμπιακός γιγαντώθηκε ποδοσφαιρικά γιατί έπαιρνε τα πρωταθλήματα και έπαιζε στο Τσάμπιονς Λιγκ εισπράττοντας εκατομμύρια. Μάλιστα το υιοθέτησαν και εισαγγελείς προτού καταρρεύσει με βουλεύματα δικαστικών συμβουλίων.

Η αλήθεια είναι διαφορετική, καθώς ακόμα και όταν ο ΠΑΟΚ πήρε το πρωτάθλημα έμεινε εκτός Ευρώπης με τον δευτεραθλητή Ολυμπιακό να προκρίνεται και πάλι στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ!

Το ποσοστό προκρισεων του Ολυμπιακού στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ τις χρονιές που έδωσε προκριματικούς αγώνες είναι 6/8 δηλαδή 75% και το ποσοστό του ΠΑΟΚ 0/7 δηλαδή ένα ολοστρόγγυλο μηδενικό. 0%.

Ας θυμηθούμε τις 7 φορές που ο ΠΑΟΚ έχασε την ευκαιρία να βρεθεί στα αστέρια, να εισπράξει 25αρια εκατομμύρια και να μην επιτρέψει στον Ολυμπιακό να γιγαντωθεί:

2004-05: ΔΥΟ ΗΤΤΕΣ ΑΠΟ ΜΑΚΑΜΠΙ ΚΑΙ ΤΟ ΦΙΑΣΚΟ ΜΕ ΤΟΝ ΛΙΑΣΟ ΛΟΥΚΑ (0/1)

Βρισκόμαστε στο 2004.
Την παραμονή της έναρξης των Ολυμπιακών αγώνων της Αθήνας, ο ΠΑΟΚ ρίχνεται στη μάχη των προκριματικών του Τσάμπιονς Λιγκ για 1η φορά στην ιστορία του και βρίσκεται αντιμέτωπος με την Μακάμπι Τελ Αβίβ.
Και στους δύο αγώνες θα ηττηθεί. Με σκορ 1-2 στην Τουμπα και με σκορ 1-0 στο Ισραήλ.
Σαν να μην έφταναν οι ήττες όμως, ο ΠΑΟΚ εξέθεσε διεθνώς το ελληνικό ποδόσφαιρο με την αντικανονική συμμετοχή του τιμωρημένου Κύπριου ποδοσφαιριστή Λιάτσου Λουκά!
Μια ερασιτεχνική συμπεριφορά που παραμένει στο DNA του κλάμπ ακόμα και στις μέρες μας, όπως φάνηκε με τα αθεώρητα δελτία των παικτών του ΠΑΟΚ στον αγώνα με την ΑΕΚ για τα play off της Σούπερ Λιγκ!



Εν τέλει ο ΠΑΟΚ αποκλείστηκε, ενώ στους ομίλους βρέθηκε ο Ολυμπιακός του Ριβάλντο που πήρε 10 βαθμούς στον όμιλό του, νικώντας μάλιστα τη Λίβερπουλ του Τζέραρντ που κατέκτησε το Τσάμπιονς Λιγκ.



2010-11: Η ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΑΓΙΑΞ ΣΤΗΝ ΤΟΥΜΠΑ (0/2)

Από το 2004 και του Ολυμπιακούς αγώνες, φτάνουμε στο 2010 και το μνημόνιο. Ο ΠΑΟΚ έχει την 2η ευκαιρία του να βρεθεί στους χρυσοφόρους ομίλους. Αντίπαλός του ο Άγιαξ. Το ζευγάρι αυτό θα εμφανιστεί πολλές φορές και μελλοντικά σκορπίζοντας μονίμως χαμόγελα στις τάξεις των Ολλανδών.
Στον πρώτο αγώνα στο Άμστερνταμ ο ΠΑΟΚ θα πάρει ισοπαλία 1-1. Στη ρεβάνς της Τούμπας όμως, αποδεικνύεται ιδανικός αυτόχειρας και αποκλείεται με ισοπαλία 3-3.
Τρία γκολ του Άγιαξ σε μόλις 8 λεπτά στο ξεκίνημα του 2ου ημιχρόνου και ένα χαμένο πέναλτι του Ίβιτς, βάζουν τη σφραγίδα τους στην κατάρα που αρχίζει να δημιουργείται.



2013-14: ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ-ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΣΤΑ ΧΑΡΤΙΑ-ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΣΕΖΟΝ! (0/3)

Την 3η φορά που ο ΠΑΟΚ έπαιξε στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ είχε την τύχη με το μέρος του γιατί μετα τον αποκλεισμό του είχε και μια δεύτερη ευκαιρία και αποκλείστηκε ξανά!
Αρχικά ο ΠΑΟΚ αντιμετώπισε την Μέταλιστ από την Ουκρανία, χάνοντας 0-2 στην Τούμπα και φέρνοντας ισοπαλία 1-1 στην Ουκρανία και αποκλείστηκε εύκολα.

Ωστόσο οι Ουκρανοί τιμωρήθηκαν από την ΟΥΕΦΑ για ένα στημένο αγώνα που είχε γίνει πριν από 5 χρόνια (2008) στην Ουκρανία και ο ΠΑΟΚ μετά από νομική μάχη που έδωσε κέρδισε στα χαρτιά το εισιτήριο για την επόμενη φάση των προκριματικών. Τότε τα δικαστήρια ήταν καλά, το 2018 δεν ήταν:

Ο ΠΑΟΚ πήρε το εισιτήριο για τα play off στα χαρτιά, η μοίρα του όμως δεν άλλαξε και η Σάλκε απέκλεισε τον Δικέφαλο του Βορρά στερώντας του το όνειρο των ομίλων, καθώς οι ελπίδες του ισόπαλου 1-1 στην Γερμανία έδωσαν τη θέση τους στο πικρό διπλό 2-3 στην Τούμπα:
Ο Κυριάκος Θωμαιδης παρατηρούσε στο blog του ήδη μετά την ήττα από τη Μέταλιστ ότι ο ΠΑΟΚ με τον αποκλεισμό του, χαρίζει 11 εκατομμύρια ευρώ στον Ολυμπιακό από το market pool. Κάπως έτσι ο Ολυμπιακός μάζευε τα εκατομμύρια. Και όχι με το οφσάιντ του Κατσουράνη:

2016-17: ΑΓΙΑΞ ΞΑΝΑ ΚΑΙ ΧΑΜΟΓΕΛΑ ΣΤΟ ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ (0/4)

Στο άκουσμα της λέξης ΠΑΟΚ τα χαμόγελα σκορπίζουν ξανά στο Άμστερνταμ. Ο Άγιαξ βρέθηκε και πάλι στο δρόμο του Δικεφάλου του Βορρά για τους χρυσοφόρους ομίλους. Το αποτέλεσμα ήταν προδιαγεγραμμένο. Ελπίδες και χαρά με την ισοπαλία 1-1 στο Άμστερνταμ και στη συνέχεια η σκληρή προσγείωση στην πραγματικότητα μετά την ήττα με σκορ 1-2 στην Τούμπα.


2018-19: ΔΥΟ ΠΡΟΚΡΙΣΕΙΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΑΛΗΞΗ ΙΔΙΑ: ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ! (0/5)

Η τιτάνια προσπάθεια του ΠΑΟΚ το καλοκαίρι του 2018 δεν απέδωσε ξανά καρπούς λες και υπάρχει κάποιος νόμος που δεν θέλει την ομάδα του ΠΑΟΚ να μπαίνει στους πολυπόθητους ομίλους. Οι προκρίσεις επί της Βασιλείας και της Σπαρτάκ Μόσχας, η ισοπαλία στο Ντα Λουζ με την Μπενφίκα για τα play off και το προβάδισμα στη ρεβάνς της Τούμπας με τους Πορτογάλους, έδωσαν τη θέση τους στον γνώριμο αποκλεισμό και την ακόμα πιο γνώριμη απογοήτευση με μία βαριά εντός έδρας τεσσάρα, λίγους μήνες μετά την εγχώρια απογοήτευση με το πρωτάθλημα της ΑΕΚ:


2019-20: ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ ΠΑΟΚ ΕΚΤΟΣ ΕΥΡΩΠΗΣ-ΔΕΥΤΕΡΑΘΛΗΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΣΤΟΥΣ ΟΜΙΛΟΥΣ ΜΕ 40.000.000! (0/6)

Ο Ολυμπιακός έστηνε τα πρωταθλήματα για να παίρνει το πρωτάθλημα και να εισπράττει τα λεφτά της ΟΥΕΦΑ έλεγε το παλιό καλό ρητό.
Το 2018 το πρωτάθλημα πήγε στον ΠΑΟΚ μετά από 35 χρόνια και ο Ολυμπιακός τερμάτισε 2ος. Τίποτα δεν άλλαξε όμως. Ο ΠΑΟΚ αποκλείστηκε από το Τσάμπιονς Λιγκ αναπτύσσοντας για 3η φορά πελατειακές σχέσεις με τον Άγιαξ.
Αντίθετα ο δευτεραθλητής Ολυμπιακός έκανε το καθήκον του, πέρασε 3 νοκ άουτ γύρους και βρέθηκε στους χρυσοφόρους ομίλους για μια ακόμα φορά, διανύοντας μια εκπληκτική ευρωπαϊκή σεζόν με αποκορύφωμα τον αποκλεισμό της Άρσεναλ στο Λονδίνο 4 μέρες μετά το διπλό της 23/02 στην Τούμπα σε μια χρονιά που ολοκληρώθηκε με το νταμπλ. Η τελευταία ομάδα που απέκλεισε στα προκριματικά ο Ολυμπιακός ήταν η Κρασνοντάρ και οι φίλοι του ΠΑΟΚ την αποκαλούσαν χωριό. Ένα χρόνο μετά τα γεγονότα θα τους εξέθεταν για μία ακόμα φορά.

Ο Σταύρος Κόλκας έχει νεύρα:

Η μαφία της ΟΥΕΦΑ δεν χρειάστηκε να δουλέψει όμως για να έρθει λίγες μέρες αργότερα ο αποκλεισμός του ΠΑΟΚ και στα προκριματικά του Europa League από την Σλόβαν Μπρατισλάβας! Προφανώς οι διαιτητικές αδικίες στα παιχνίδια με τον Άγιαξ επηρέασαν ψυχολογικά τον ΠΑΟΚ, όπως λίγους μήνες αργότερα η υπόθεση της πολυιδιοκτησίας επηρέασε ψυχολογικά τον Δικέφαλο και στο πρωτάθλημα το οποίο χάθηκε με μόλις 18 βαθμούς διαφορά από τον Ολυμπιακό.


2020-21: ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ ΣΤΑ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΑ (0/7)


2020 και η πανδημία του Covid19 επιτάσσει μονούς αγώνες στις αρχικές προκριματικές φάσεις. Η κληρωτίδα του κακου Θ. Θεοδωρίδη και της #uefamafia που "έστηνε" τις κληρώσεις με τον Άγιαξ, θα φέρει τον ΠΑΟΚ γηπεδούχο και τις 2 φορές κόντρα σε Μπεσίκτας και Μπενφίκα. Το γκολ της Μπενφίκα στις καθυστερήσεις στην Τούμπα θα της έδινε λογικά μια εύκολη πρόκριση αν γινόταν ρεβάνς στη Λισαβόνα. Η ρεβάνς δεν έγινε ποτέ και έτσι ο ΠΑΟΚ απέκτησε ξανά ελπίδες πρόκρισης στους ομίλους. Ελπίδες που όπως πάντα προσγειώθηκαν άτσαλα.

Ο αποκλεισμός του ΠΑΟΚ από την Κρασνοντάρ την οποία είχε φιλοδωρησει ένα χρόνο πριν με 6 γκολ ο Ολυμπιακός, έβαλε για μία ακόμα φορά ταφόπλακα στα όνειρα των ανθρώπων του ΠΑΟΚ να κουνήσουν σεντόνι.

Για μια ακόμη φορά, η ελπίδα έδωσε τη θέση της στην πίκρα.

Αφήνουμε τον Σταυρό Κόλκα να περιγράψει μοναδικά τη διακύμανση των δύο συναισθημάτων:

Σταύρος Κόλκας, 30/09/2020, 13:30:

Πλησιάζει η μεγάλη ώρα για ΠΑΟΚ, Σαββίδη και τον Βορρά που θα μπει στη μεγαλύτερη διασυλλογική διοργάνωση.

Σταύρος Κόλκας, 11 ώρες και 42 λεπτά αργότερα:

"... αισθανόμενος πως πλησιάζει το εγκεφαλικό κάθισα να γράψω το συγκεκριμένο κείμενο."


Πλέον το όνειρο έχει σβήσει. Η Ελλάδα θα έχει πλέον μόνο τον πρωταθλητή στα προκριματικά της διοργάνωσης και αυτός ακόμα θα ξεκινάει από τον 1ο προκριματικό γύρο δίνοντας 4 διπλούς νοκ άουτ αγώνες για να βρεθεί στους ομίλους.
Το πιθανότερο είναι ότι θα περάσουν αρκετά χρόνια για να μπορέσει ο ΠΑΟΚ να διεκδικήσει ξανά με αξιώσεις την πρόκρισή του στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ με την ελπίδα όταν βρεθεί ξανά σε αυτή τη θέση, η κατάρα να έχει τελειώσει.

Σχόλια