Η απόδειξη ότι το αθλητικό παρασκήνιο είναι υπερεκτιμημένο (Ανάλυση Αθλητικής Διαπλοκής)

Είναι κοινό μυστικό ότι οι ισχυρότεροι παράγοντες του ελληνικού ποδοσφαίρου διαχρονικά προσπαθούν να ελέγξουν το παρασκήνιο.

Διαιτητές, επόπτες, παρατηρητές, σύμβουλοι της ΕΠΟ βρισκόταν πάντα στο στόχαστρο των ισχυρών του ελληνικού ποδοσφαίρου προκειμένου να ελέγξουν κάποιες καταστάσεις όπως είχε ομολογήσει την 01/03/2010 ο τότε πρόεδρος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός Νικόλας Πατέρα στο περίφημο ΔΣ της ΠΑΕ.
Επίσης, οι εκλογές της ΕΠΟ πάντα ήταν στόχος των ισχυρών, από τις εκλογές της Αλεξανδρούπολης το 1997, μέχρι τη συμμαχία της εξυγίανσης Σαββίδη-Μελισσανίδη και τον δικό μας Γραμμένο.

Αξίζει άραγε τον κόπο;

Η ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΦΕΤΙΝΟΥ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ

Ο Γιάννης Αλαφούζος είχε ανακοινώσει τον Σεπτέμβριο του 2017 ότι αποχωρεί οριστικά από τον Παναθηναϊκό. Αγοραστής δεν βρέθηκε, αλλά ο Αλαφούζος δεν είχε καμία ενασχόληση με την καθημερινότητά της ΠΑΕ και το μόνο που προωθούσε ήταν η σταδιακή μείωση των χρεών με σφιχτή οικονομική πολιτική, προκειμένου να βρεθεί αγοραστής ενώ σε αγωνιστικό επίπεδο μόνος στόχος ήταν η συνέχιση της παρουσίας της ομάδας στη Σούπερ Λιγκ.

Ξαφνικά φέτος τον Μάρτιο, ο Γιάννης Αλαφούζος επέστρεψε ορεξάτος στην καθημερινότητα του Παναθηναϊκού και του Ελληνικού ποδοσφαίρου. Η όρεξη άνοιξε από τα υπερκέρδη της ναυτιλιακής του αλλά και από τη ραγδαία μείωση των χρεών της ΠΑΕ.
Ένας ακόμα λόγος είναι ότι πλέον θα μπορούσε να απολαμβάνει ανενόχλητος τους αγώνες της ομάδας του μαζί με το αγαπημένο του πούρο χωρίς συνοδεία αποδοκιμασιών αφού η πανδημία φρόντισε να αδειάσει εντελώς τα γήπεδα.


Ξαφνικά λοιπόν ο Γιάννης Αλαφούζος δραστηριοποιήθηκε δυναμικά στα ΔΣ της Σούπερ Λιγκ και στη συνέχεια πέτυχε την εκλογή στην προεδρία του συνεταιρισμού ενός συνεργάτη του, του Αντιπροέδρου της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, Λεωνίδα Μπουτσικάρη.

Τον Ιούλιο, ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, κατέθεσε εναντίον του Βαγγέλη Μαρινάκη στην Επιτροπή Δεοντολογίας της ΕΠΟ παρότι λίγους μήνες πριν, τον Φεβρουάριο είχε καταθέσει διαφορετικά πράγματα για την ίδια υπόθεση στο ποινικό δικαστήριο:

Κατάθεση Αλαφούζου στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων τον Φεβρουάριο (προτού επανέλθει στο ποδόσφαιρο) :

Κατάθεση Αλαφούζου στην Επιτροπή Δεοντολογίας της ΕΠΟ  για την ίδια υπόθεση τον Ιούλιο (ενώ είχε επαναδραστηριοποιηθεί στο ποδόσφαιρο) :

Τον Αύγουστο, σε ΔΣ της Σούπερ Λιγκ, ο Γιάννης Αλαφούζος ζήτησε να μην ξεκινήσει το πρωτάθλημα αν δεν έχουν όλες οι ομάδες τηλεοπτικό συμβόλαιο και πρότεινε να μεσολαβήσει ο ίδιος στην κυβέρνηση με την οποία διατηρεί άριστες σχέσεις προκειμένου να εμπλακεί η ΕΡΤ στα τηλεοπτικά δικαιώματα!

ΤΑ ΝΕΑ 03-08-2020
Στη συνέχεια έφτασε η ώρα του γηπέδου. Ο Γιάννης Αλαφούζος δεν δυσκολεύτηκε να έρθει σε συμφωνία με τον Δήμαρχο Αθηναίων και σύζυγο της υπαλλήλου του στον Σκάι, Σίας Κοσιώνη, κ. Κώστα Μπακογιάννη για χρηματοδότηση του νέου γηπέδου.

Ακολούθησε η μπλόφα του πρότζεκτ του Panathinaikos TV που οδήγησε σε συμφωνία με τη Nova με συμβόλαιο πάνω από 7 εκατομμύρια ευρώ:

ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ: ΜΗΔΕΝ ΕΙΣ ΤΟ ΠΗΛΙΚΟ

Συνοπτικά, ο Γιάννης Αλαφούζος έχει έναν στενό του συνεργάτη στην προεδρία της Σούπερ Λιγκ, έχει αναπτύξει άριστες σχέσεις με ΠΑΟΚ και ΑΕΚ, έχει άριστες σχέσεις με την κυβέρνηση, έχει καλή επικοινωνία με τον Δήμαρχο Αθηναίων που καταλήγει σε συμφωνία για γήπεδο, έχει υπογράψει χρυσό deal με τη Nova, έχει δικό του ένα πολύ μεγάλο κανάλι, άρα τα πάει καλά με το παρασκήνιο.

Η ερώτηση είναι μία: ΟΜΑΔΑ ΕΧΕΙ; Παίκτες που να κλωτσάνε καλά το τόπι έχει; Σχεδιασμό αγωνιστικό έχει; Δυνατούς σκάουτερ έχει; Η απάντηση είναι ΟΧΙ!

Το αποτέλεσμα είναι να βουλιάζει ο Παναθηναϊκός στον πάτο της βαθμολογίας του πρωταθλήματος με 9 βαθμούς σε 8 αγώνες και χωρίς να έχει παίξει ακόμα με Ολυμπιακό, ΠΑΟΚ και ΑΕΚ. Κάπως έτσι ο ορεξάτος Αλαφούζος της Άνοιξης ξενέρωσε ξανά...

Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ

Μία ακόμα περίπτωση όπου αποδείχθηκε ότι το παρασκήνιο είναι υπερεκτιμημένο ήταν η περίπτωση του περυσινού Ολυμπιακού.
Η κόντρα των ερυθρολεύκων με την ΕΠΟ δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν. Οι εκατέρωθεν ανακοινώσεις ήταν σκληρές και το κλίμα βαρύ.
Περαιτέρω, ΠΑΟΚ ΑΕΚ και Παναθηναϊκός πέτυχαν την εκλογή της δικής τους επιλογής για πρόεδρο της Σούπερ Λιγκ, ενώ η ΕΠΟ αποφάσισε να τραβήξει τον τελικό του κυπέλλου μέχρι τον Σεπτέμβριο και μάλιστα με τα περυσινά ρόστερ προκαλώντας την οργή του Ολυμπιακού!
Το αποτέλεσμα ποιο ήταν;

Ο Ολυμπιακός κατέκτησε το πιο εύκολο πρωτάθλημα της ιστορίας του με ρεκόρ 91 βαθμών και διαφορά 18 βαθμών από τον δεύτερο και το συμπλήρωσε κατακτώντας και το κύπελλο στον τελικό του Βόλου κόντρα στην ΑΕΚ!



Τι ακριβώς προσέφερε το παρασκήνιο σε αυτούς που το ελέγχουν; Τίποτα. Ο Ολυμπιακός "γλεντήθηκε" παρασκηνιακά αλλά "γλέντησε" αγωνιστικά. Τι είναι άραγε αυτό που έχει αξία;



Το συμπέρασμα είναι ότι αντί να κυνηγάνε οι ισχυροί τον βλαχοπρόεδρο που θα φέρει ψήφους, πρέπει να κυνηγήσουν τον Μοντεστό που θα φέρει Μαζουακού, Καμαρά, Σισέ και θα πείσει τον Βαλμπουενά, πρέπει να κυνηγήσουν τον Μάρτινς που θα φέρει Ποντένσε, Σεμέδο και Σα, πρέπει να κυνηγήσουν τον Καρεμπέ που θα φέρει την διεθνή προβολή και το κύρος, πρέπει να ενισχύσουν τις ακαδημίες τους για να γεννήσουν Τσιμίκες και πρέπει να καλλιεργήσουν σχέσεις με γραφεία μάνατζερ που θα φέρουν πωλήσεις και έσοδα.

Όσο και αν ακούγεται οξύμωρο, το τελικό συμπέρασμα της Αθλητικής Διαπλοκής είναι ότι η αθλητική διαπλοκή είναι υπερεκτιμημένη.

Σχόλια