Ο δρόμος της Εθνικής για το Μουντιάλ-Τα γκρουπ δυναμικότητας και η κλήρωση στις 7/12




Οι μέρες δόξας έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Ήταν εκείνο το μαγικό καλοκαίρι του 2004 αλλά και οι μήνες που ακολούθησαν, τότε που η εθνική Ελλάδος ήταν πρωταθλήτρια Ευρώπης και χρειαζόταν υπουργικό βύσμα για να βρει κανείς εισιτήριο σε αγώνα της στο νεόδμητο Καραϊσκάκη.
Δυστυχώς το 2004 είναι μακριά. Ζούμε πλέον στο 2020, στη μεταμνημονιακή Ελλάδα και σε έναν κόσμο που χορεύει στους ρυθμούς της πανδημίας και η σημερινή εικόνα της Εθνικής μας είναι ένας ακόμη από τους λόγους που μας κάνουν να νοσταλγούμε τα παλιά.
Η Εθνική της εξυγιαντικής ΕΠΟ δεν τα κατάφερε στο Nations League και τερμάτισε 2η σε έναν εξαιρετικά βάτο όμιλο.
Η Αθλητική Διαπλοκή θεωρεί ότι χωρίς αλλαγή προπονητή το μέλλον είναι δυσοίωνο. Σε κάθε περίπτωση όμως Μανωλάς και Παπασταθόπουλος πρέπει να επιστρέψουν άμεσα στο αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα για να υπάρχουν ελπίδες πρόκρισης στο Παγκόσμιο Κπελλο.

ΚΛΗΡΩΣΗ ΣΤΙΣ 7 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

Στις 7 Δεκεμβρίου και ώρα Ελλάδος 19:00, θα πραγματοποιηθεί στη Ζυρίχη της Ελβετίας η κλήρωση των ευρωπαϊκών προκριματικών ομίλων για το Μουντιάλ το οποίο θα διεξαχθεί σε δύο χρόνια τέτοιες μέρες στα γήπεδα του Κατάρ και θα είναι το 1ο χειμερινό Μουντιάλ της ιστορίας. (21 Νοεμβρίου - 18 Δεκεμβρίου 2022).

Το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ θα είναι το τελευταίο με τη μορφή που γνωρίζουμε (32 ομάδες σε 8 ομίλους των 4 με πρόκριση για τις 2 πρώτες και μετά νοκ άουτ από φάση των "16" μέχρι τον τελικό), καθώς από το 2026 στο Μουντιάλ που θα γίνει σε ΗΠΑ-Καναδά-Μεξικό, θα συμμετέχουν 48 ομάδες (σε 16 ομίλους των 3 με πρόκριση για τις 2 πρώτες και μετά νοκ άουτ από φάση των "32" μέχρι τελικό).

ΤΑ 13 ΕΥΡΩΠΑΙΚΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ 

Από τις 32 ομάδες του Μουντιάλ του Κατάρ οι 13 θα είναι Ευρωπαϊκές.  Στα ευρωπαϊκά προκριματικά θα κληρωθούν 10 προκριματικοί όμιλοι των πέντε ή έξι ομάδων. Οι νικητές των 10 ομίλων θα πάρουν από 1 εισιτήριο για το Μουντιάλ. Τα υπόλοιπα 3 ευρωπαϊκά εισιτήρια θα διεκδικήσουν οι δέκα ομάδες που θα τερματίσουν στη δεύτερη θέση των ομίλων τους μαζί με δύο ομάδες που θα προκύψουν από την επίδοση που είχαν στο Nations League που ολοκληρώθηκε πρόσφατα. 12 ομάδες χωρισμένες σε 3 γκρουπ των 4 θα διεκδικήσουν 3 εισιτήρια μέσα από μία διαδικασία που θα εξηγήσουμε παρακάτω.

Τα 32 εισιτήρια του Μουντιάλ κατανέμονται ως εξής: 1 εισιτήριο για τη διοργανώτρια (Εθνική Κατάρ) , 13 εισιτήρια στην Ευρώπη , 4 εισιτήρια στην Αφρική, 4,5 εισιτήρια στην Ασία, 0,5 στην Ωκεανία, 3,5 σε Βόρεια-Κεντρική Αμερική και 4,5 στη Νότια Αμερική (ο 5ος της Ασίας, ο 1ος της Ωκεανίας, o 4ος της Βόρειας-Κεντρικής Αμερικής και 5ος της Νότιας Αμερικής θα συμμετέχουν μεταξύ τους στα διασυνομοσπονδιακά play off από τα οποία οι 2 από τους 4 θα πάρουν εισιτήριο πρόκρισης στο Μουντιάλ).

ΤΑ ΓΚΡΟΥΠ ΔΥΝΑΜΙΚΟΤΗΤΑΣ

Η εθνική μας ομάδα ευτυχώς απέφυγε τελικά να βρεθεί στο 4ο γκρουπ δυναμικότητας και βρίσκεται στο βυθό του 3ο γκρουπ δυναμικότητας από τα 6. Συνεπώς, θα αποφύγει τις ομάδες του τρίτου γκρουπ και θα κληρωθεί με μία από τις ομάδες των υπολοίπων.

Ακολουθούν αναλυτικά τα γκρουπ δυναμικότητας από τα οποία θα σχηματιστούν οι δέκα ευρωπαϊκοί προκριματικοί όμιλοι:

1ο γκρουπ δυναμικότητας:
Βέλγιο, Γαλλία, Αγγλία, Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία, Κροατία, Δανία, Γερμανία, Ολλανδία.

2ο γκρουπ δυναμικότητας:
Ελβετία, Ουαλία, Πολωνία, Σουηδία, Αυστρία, Ουκρανία, Σερβία, Τουρκία, Σλοβακία, Ρουμανία

3ο γκρουπ δυναμικότητας:
Ρωσία, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Τσεχία, Νορβηγία, Βόρεια Ιρλανδία, Ισλανδία, Σκωτία, Ελλάδα, Φινλανδία.

4ο γκρουπ δυναμικότητας:
Βοσνία, Σλοβενία, Μαυροβούνιο, Σκόπια, Αλβανία, Βουλγαρία, Ισραήλ, Λευκορωσία, Γεωργία, Λουξεμβούργο.

5ο γκρουπ δυναμικότητας:
Αρμενία, Κύπρος, νησιά Φερόε, Αζερμπαϊτζάν, Εσθονία, Καζακστάν, Κόσοβο, Λιθουανία, Λετονία, Ανδόρα.

6ο γκρουπ δυναμικότητας:
Μάλτα, Μολδαβία, Λιχτενστάιν, Γιβραλτάρ, Σαν Μαρίνο.

Όπως βλέπουμε, στο 6ο γκρουπ δυναμικότητας υπάρχουν 5 ομάδες, συνεπώς οι 5 από τους 10 ομίλους θα έχουν και 6η ομάδα. Από το 1ο γκρουπ θα προκύψει το φαβορί του ομίλου της εθνικής μας και η μόνη ομάδα που δεν τρομάζει είναι η Δανία. Ίσως και η φιναλίστ του προηγούμενου μουντιάλ Κροατία που δεν βρίσκεται πια στο ίδιο επίπεδο. Οι μάχες θα δοθούν με την ομάδα που θα προέρχεται από το 2ο γκρουπ και την ομάδα που θα προέρχεται από το σκληροτράχηλο 4ο γκρουπ που αποτελεί κυριολεκτικά μία μεικτή Βαλκανίων.

ΟΙ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ:

1η αγωνιστική: 25-27 Μαρτίου 2021
2η αγωνιστική: 28-30 Μαρτίου 2021
3η αγωνιστική: 4-5 Ιουνίου 2021
4η αγωνιστική: 7 8 Ιουνίου 2021
5η αγωνιστική: 2-4 Σεπτεμβρίου 2021
6η αγωνιστική: 5-7 Σεπτεμβρίου 2021
7η αγωνιστική: 7-9 Οκτωβρίου 2021
8η αγωνιστική: 10-12 Οκτωβρίου 2021
9η αγωνιστική: 11-13 Νοεμβρίου 2021
10η αγωνιστική: 14-16 Νοεμβρίου 2021

ΤΑ PLAY OFF

Πλέον αντί για μπαράζ στα οποία συμμετείχαν οι καλύτεροι 2οι, θα υπάρχει η διαδικασία των play-off στα οποία θα συμμετέχουν οι ομάδες που θα τερματίσουν στη 2η θέση των 10 προκριματικών ομίλων, καθώς και 2 ομάδες από το Nations League. Συνολικά δηλαδή θα συμμετέχουν στα play off 12 ομάδες που θα διεκδικήσουν τα 3 εναπομείναντα εισιτήρια.

Αυτές οι ομάδες θα χωριστούν σε 3 φάιναλ φορ (2 ημιτελικοί και 1 τελικός στο καθένα) και οι 3 νικητές των φάιναλ φορ θα πάρουν τα 3 εναπομείναντα ευρωπαϊκά εισιτήρια του Μουντιάλ.
Οι 3 ημιτελικοί των 3 φαιναλ των play off θα διεξαχθούν 24-25 Μαρτίου 2022 και οι 3 τελικοί θα διεξαχθούν 28-29 Μαρτίου 2022.

Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι οι δύο ομάδες που θα πάρουν το εισιτήριο των play-off μέσω του Nations League, θα είναι οι δύο νικήτριες με την καλύτερη βαθμολογία του Nations League που ολοκληρώθηκε πρόσφατα, που δεν θα καταφέρουν να προκριθούν στο Μουντιάλ από τα προκριματικά που θα ξεκινήσουν το προσεχή Μάρτιο.

Σχόλια