Η υποδειγματική αντιμετώπιση του Covid από UEFA-NBA και το φιάσκο της Euroleague. (Ανάλυση)

 



Όταν ξέσπασε η διεθνής υγειονομική κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού με το παγκόσμιο lockdown, ολόκληρη η ανθρωπότητα αιφνιδιάστηκε. Κυβερνήσεις, πολίτες, επιχειρήσεις, οργανισμοί βρέθηκαν αντιμέτωποι με μία πρωτόγνωρη κατάσταση. Όπως είναι φυσικό, η αθλητική κοινότητα δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση. Βρέθηκε μπροστά σε μία πολύ δύσκολη κατάσταση με τεράστια διλήμματα και κλήθηκε να λάβει σοβαρές αποφάσεις με μεγάλες συνέπειες. Στόχος ήταν φυσικά να ληφθούν οι καλύτερες δυνατές αποφάσεις δεδομένης της κατάστασης, με στάθμιση των κινδύνων.

Σήμερα θα αναλύσουμε πως η ΟΥΕΦΑ και το NBA έδωσαν ρεσιτάλ εταιρικής διακυβέρνησης και προσαρμόστηκαν άμεσα στη νέα κατάσταση, κρατώντας το προϊόν τους δυνατό, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι απέφυγαν τις ζημιές οι οποίες άλλωστε άγγιξαν όλη την ανθρωπότητα. Θα αναλύσουμε επίσης το τεράστιο φιάσκο της Eurloeague και το Τζόρντι Μπερτομέου, οι χειρισμοί του οποίου έχουν οδηγήσει τη διοργάνωση στα όρια της απόλυτης καταστροφής!

1. ΟΥΕΦΑ: ΑΝΑΒΟΛΗ EURO ΚΑΙ FORMAT FINAL 8


Διακοπή Ευρωπαϊκών διοργανώσεων:

Η ΟΥΕΦΑ αντέδρασε άμεσα στην κρίση. Στις 13 Μαρτίου ανακοίνωσε ότι διακόπτεται το Champions League και το Europa League μεσούσης της φάσης των "16" προτού οι κυβερνήσεις βάλουν λουκέτο στα γήπεδα.


Αναβολή EURO:

Στις 17 Μαρτίου η ΟΥΕΦΑ με τηλεδιάσκεψη λαμβάνει την απόφαση να αναβάλει το EURO 2020 για έναν χρόνο. Η απόφαση ήταν σίγουρα δύσκολη, αλλά το γεγονός ότι ανάμεσα στη χρονιά του Euro και στη χρονιά του μουντιάλ μεσολαβεί ένα καλοκαίρι κενό από διοργανώσεις εθνικών ομάδων, έδωσε στην ΟΥΕΦΑ τη δυνατότητα να μεταφέρει τη διοργάνωση ένα χρόνο μετά σχεδόν αναίμακτα. Άλλωστε το Εuro 2020, λόγω του επετειακού του χαρακτήρα (60 χρόνια από το 1ο Euro) δεν θα διεξαγόταν σε συγκεκριμένη διοργανώτρια χώρα, αλλά οι αγώνες θα γινόταν 12 χώρες, κάτι που καθιστούσε τη διεξαγωγή του φέτος ακόμα πιο ριψοκίνδυνη.

Το format του Final 8:




Στις 17 Ιουνίου, η ΟΥΕΦΑ παίρνει ιστορικές αποφάσεις που όσο περνάνε τα χρόνια, τόσο θα αποδεικνύεται πόσο σημαντικές ήταν για την ομοσπονδία αλλά και για τη βιομηχανία του ποδοσφαίρου.
Θεσπίζει (μόνο για τη σεζόν 2019-20) το format του Final 8 σαν λύση ολοκλήρωσης της σεζόν που είχε διακοπεί απότομα λόγω της πανδημίας με διοργανώτρια χώρα την Πορτογαλία στο Τσάμπιονς Λιγκ και την Γερμανία στο Europa League. Το format αν και λύση ανάγκης αποδείχθηκε ιδιοφυής ιδέα, με την προσομοίωση ενός εξαιρετικά ελκυστικού τουρνουά Euro συλλόγων μέσα στο καλοκαίρι με τις καλύτερες ομάδες της Ευρώπης σε συγκεκριμένες διοργανώτριες χώρες (χωρίς επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο). Παράλληλα τα ηχητικά εφέ απέτρεψαν την αποκρουστική αίσθηση του ήχου από τα άδεια γήπεδα!
Οι δε μονοί αγώνες βοήθησαν ώστε το format να ολοκληρωθεί όσο το δυνατόν συντομότερα, για να ξεκινήσει σταδιακά η επόμενη σεζόν με τα προκριματικά. Παράλληλα αποφεύχθηκε ο εφιάλτης της 1ης παύλας από την καθιέρωση του κυπέλλου πρωταθλητριών και μάλιστα σε μία σεζόν που είχε πραγματοποιηθεί ήδη κατά τα 2/3!
Το format του Final 8 ήταν κατά γενική ομολογία απόλυτα επιτυχημένο και συζητήθηκε το ενδεχόμενο μελλοντικής του καθιέρωσης.

Οι συνέπειες δεν θα λείψουν φυσικά. Πριν λίγες εβδομάδες, ο πρόεδρος της Γιουβέντους και της ένωσης ευρωπαϊκών συλλόγων (ECA), Αντρέα Ανιέλι ανακοίνωσε ότι η ΟΥΕΦΑ θα επιστρέψει στα κανάλια 575 εκ. ευρώ από τα 3,25 δις των ετήσιων τηλεοπτικών εσόδων της σεζόν 2019-20, λόγω της απότομης πολύμηνης αναβολής του Τσάμπιονς Λιγκ και του Europa League εξ αιτίας της πανδημίας, αλλά και επειδή οι διοργανώσεις ολοκληρώθηκαν με format λιγότερων αγώνων, καθώς όσο πετυχημένο και αν ήταν το format, οι αγώνες ήταν λιγότεροι και ο τηλεοπτικός/διαφημιστικός χρόνος επίσης λιγότερος.

Το καλεντάρι της σεζόν 2020-21:

Αναφορικά με τη νέα (και ήδη τρέχουσα) σεζόν, η ΟΥΕΦΑ σκέφτηκε και πάλι έξυπνα με το καλεντάρι. Αποφάσισε να γίνουν μονοί οι αγώνες των προκριματικών του Τσάμπιονς Λιγκ μέχρι πριν τα play off, καθώς δεν υπάγονται στην κεντρική διαχείριση από την οποία προκύπτουν τα έσοδα του Τσάμπιονς Λιγκ και του Europa League. Συνεπώς, η περικοπή των διπλών προκριματικών αγώνων δεν είχε οικονομικές συνέπειες, ενώ τα play off του Τσάμπιονς Λιγκ που υπάγονται στην κεντρική διαχείριση έγιναν κανονικά σε διπλούς αγώνες.
Έτσι τα προκριματικά ολοκληρώθηκαν πολύ πιο γρήγορα και χωρίς συνέπειες και καλύφθηκε ένα σημαντικό κενό της πολύμηνης διακοπής.
Παράλληλα αποφασίστηκε οι 3 πρώτες αγωνιστικές της φάσης των ομίλων των Τσάμπιονς Λιγκ/Europa Legue να γίνονται κάθε εβδομάδα χωρίς διακοπή. Ακολούθως θα γίνει διακοπή μίας εβδομάδας και στη συνέχεια οι υπόλοιπες 3 αγωνιστικές θα γίνονται πάλι αδιάκοπα κάθε βδομάδα. Θυμίζουμε ότι υπό φυσιολογικές συνθήκες, οι αγώνες των ομίλων γίνονται κάθε 15 μέρες.
Συνοπτικά, το κούρεμα των προκριματικών και οι απανωτές αγωνιστικές στους ομίλους, θα πετύχουν την ολοκλήρωση της φάσης των ομίλων στις αρχές Δεκεμβρίου όπως κάθε χρόνο και έτσι οι διοργανώσεις θα επανέλθουν στους φυσιολογικούς τους ρυθμούς με τα νοκ άουτ από Φεβρουάριο όπως κάθε χρόνο. Παράλληλα, με τα νέα κύματα πανδημίας να κρατούν τον κόσμο περισσότερο στο σπίτι (ειδικά τον χειμώνα), το τηλεοπτικό προϊόν της ΟΥΕΦΑ αναμένεται να έχει ακόμα μεγαλύτερη τηλεθέαση και απήχηση!

Το πρωτόκολλο Covid της νέας σεζόν:

Στις 4 Αυγούστου, η ΟΥΕΦΑ ανακοίνωσε τους υγειονομικούς και πειθαρχικούς κανόνες της σεζόν 2020-21 για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορωνοϊού. Στόχος της Ευρωπαϊκής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας ήταν να εξαντληθούν όλες οι πιθανότητες και επιλογές προκειμένου οι αγώνες να ολοκληρώνονται κανονικά και να μην κρίνονται στα χαρτιά ακόμα και αν εμφανιστούν κρούσματα στις ομάδες των διοργανώσεών της.
Στο καθαρά υγειονομικό κομμάτι, μία ομάδα που μαστίζεται από κρούσματα, μπορεί να συμπληρώσει αποστολή ακόμα και με 13 παίκτες και μάλιστα αν τα κρούσματα έχουν επηρεάσει την ευρωπαϊκή της λίστα, μπορεί να χρησιμοποιήσει ακόμα και μη δηλωμένους παίκτες (αρκεί να δηλώθηκαν στην εγχώρια ομοσπονδία). Αν ούτε αυτό καταστεί δυνατό, επέρχεται η κατακύρωση αγώνα στην αντίπαλη ομάδα.
Ακόμα και στον τομέα της διαιτησίας, η ΟΥΕΦΑ προβλέπει πλέον τη δυνατότητα οι διαιτητές να προέρχεται από τη χώρα του γηπεδούχου αν ένας διαιτητής που έχει οριστεί είναι θετικός στον ιό.

Στο κομμάτι των περιορισμών των μετακινήσεων που ενδέχεται να έχουν επιβληθεί από ευρωπαϊκά κράτη σε τοπικό ή εθνικό επίπεδο, η ΟΥΕΦΑ καθιερώνει την ευθύνη του γηπεδούχου να ενημερώσει την ομοσπονδία για τους περιορισμούς που τυχόν επέβαλε η χώρα του και να βρει εναλλακτική έδρα του αγώνα (εντός ή εκτός της χώρας του) αναλαμβάνοντας και το σχετικό οργανωτικό κόστος και αν δεν τα καταφέρει, ο αγώνας κατακυρώνεται στον αντίπαλο.

Με τα μέτρα αυτά, η ΟΥΕΦΑ εξαντλεί όλες τις δυνατότητες να διεξαχθούν κανονικά οι αγώνες μειώνοντας σημαντικά τις πιθανότητες κατακύρωσης αγώνων στα χαρτιά που θα αλλοιώσει τη διοργάνωση και θα επιφέρει οικονομικές συνέπειες στα έσοδα των διοργανώσεών της.

Τέλος, την 1η Οκτωβρίου η ΟΥΕΦΑ άναψε το πράσινο φως για κόσμο στα γήπεδα με πληρότητα έως 30% στα γήπεδα, αν οι κυβερνήσεις δεν έχουν απαγορεύσει την παρουσία κόσμου στις αθλητικές εκδηλώσεις.

2. NBA: Η ΦΟΥΣΚΑ ΤΟΥ ΟΡΛΑΝΤΟ


Στις 12 Μαρτίου, ο κομισάριος του NBA Άνταν Σίλβερ αποφάσισε να διακόψει άμεσα τη σεζόν της κορυφαίας μπασκετικής λίγκας του κόσμου. Ο λόγος ήταν ότι βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό ο Γάλλος σέντερ των Γιούτα Τζαζ Ρούντι Γκομπέρ λίγο πριν την έναρξη του παιχνιδιού με την Οκλαχόμα. Ο αγώνας αναβλήθηκε και η σεζόν διακόπηκε μέχρι νεοτέρας. Οι σκέψεις για παύλα δεν ευοδώθηκαν. Και έπρεπε να βρεθεί μία λύση. Η λύση βρέθηκε και ήταν μία φούσκα!

Στις 4 Ιουνίου, το Συμβούλιο ιδιοκτητών αποφάσισε την επανέναρξη της σεζόν στη φούσκα του Ορλάντο. Πιο συγκεκριμένα, αποφασίστηκε η ολοκλήρωση της κανονικής περιόδου και τα play off να διεξαχθούν στην Disney World του Ορλάντο, όπου υπάρχουν σύγχρονα γήπεδα μπάσκετ και ξενοδοχεία. Με αυτό τον τρόπο στήθηκε ένα NBA χωριό. Παίκτες και τεχνικά επιτελεία μπήκαν σε καραντίνα αλλά η καραντίνα ήταν μπασκετική!
Στις 30 Ιουλίου το NBA restart ήταν γεγονός! Το θέαμα ήταν εξαιρετικό, ενώ ακόμα και οι virtual fans έδωσαν το δικό τους χρώμα και η σεζόν ολοκληρώθηκε κανονικά και μάλιστα χωρίς κρούσματα.



Άλλωστε, αν κινδύνευσε από κάτι η ομαλή ολοκλήρωση της σεζόν, ήταν από τη ρατσιστική αστυνομική βία στις ΗΠΑ και τις αντιδράσεις που προκάλεσε στην κοινότητα της λίγκας και όχι από τον ιό.
Το οργανωτικό κόστος της φούσκας με τα δρακόντεια υγειονομικά μέτρα, τα απανωτά τεστ και την οργάνωση των αγώνων ξεπέρασε τα 150 εκατομμύρια δολάρια. Ήταν όμως μία επένδυση που άξιζε καθώς σε περίπτωση ακύρωσης της σεζόν οι ζημιές θα ξεπερνούσαν τα 900 εκατομμύρια δολάρια μόνο από τα τηλεοπτικά!

3. EUROLEAGUE: ΠΑΥΛΑ ΚΑΙ ΦΙΑΣΚΟ


Αν ο Τζόρντι Μπερτομέου ήταν φοιτητής της ΑΣΟΕΕ, σίγουρα θα κοβόταν στο μάθημα της εταιρικής διακυβέρνησης. Όλες οι κινήσεις του αποδείχθηκαν εγκληματικές για το προϊόν της Ευρωλίγκας το οποίο υποβαθμίστηκε τόσο πολύ που πλέον βρίσκεται στα όρια της διάλυσης.
Όταν όλες οι λίγκες διέκοπταν τους αγώνες τους, η Ευρωλίγκα επέμενε να σφυρίζει αδιάφορα και όταν όλες οι λίγκες άρχισαν να σχεδιάζουν την επανέναρξή τους, η Ευρωλίγκα αποφάσισε να βάλει παύλα στη σεζόν 2019-2020!
Κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει ότι η Ευρωλίγκα απαιτούσε από τον Ολυμπιακό να μεταβεί στο Μιλάνο για να παίξει με την Αρμάνι την ώρα που η Ιταλική πόλη μετρούσε εκατόμβες θυμάτων καθημερινά! Ακολούθως, αποφάσισε ο αγώνας να γίνει σε ουδέτερη έδρα στη Γερμανία την ώρα που η Ευρώπη κατέβαζε ρολά!

Μετά το σάλο που προκλήθηκε, αποφασίστηκε τελικά η αναβολή της σεζόν μόλις ο Ολυμπιακός έφτασε στο Βερολίνο και μετά την προσγείωση του, επέστρεψε στην Ελλάδα με το ίδιο αεροπλάνο!

Μετά τη διακοπή, σε αντίθεση με την UEFA και το NBA, η Ευρωλίγκα δεν ασχολήθηκε ποτέ ουσιαστικά και σοβαρά με κάποιο format επανέναρξης της σεζόν και κατέληξε εν τέλει στην ακύρωσή της με τη σύμφωνη γνώμη της Ένωσης παικτών και του Μπερτομέου που εγκρίθηκε τελικά από τις ομάδες.

Στο ποδόσφαιρο, η UEFA κατάφερε να ολοκληρώσει μία σεζόν, ενώ πίεζε η έναρξη της επόμενης με τα δεκάδες προκριματικά της και η Ευρωλίγκα που δεν έχει προκριματικά και ξεκινάει ούτως ή άλλως Οκτώβριο δεν μπόρεσε να βρει ένα 10ήμερο για ένα Final 8 σε μια ευρωπαϊκή χώρα όπως έκανε και η FIBA!
Γιατί η παύλα ήταν καταστροφή:

Καταρχάς δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στο Ευρωπαϊκό μπάσκετ, τα πράγματα δεν είναι ξεκάθαρα. Εκτός από την Ευρωλίγκα, υπάρχει η επίσημα αναγνωρισμένη από τη FIBA διοργάνωση του Basketball Champions League ο νικητής της οποίας μάλιστα συμμετέχει στο διηπειρωτικό κύπελλο. Το BCL λοιπόν διοργάνωσε το Final 8 στην Αθήνα με απόλυτη επιτυχία και χωρίς ούτε ένα κρούσμα!
Όποιος ανατρέχει μελλοντικά στη σεζόν 2019-2020, θα βλέπει νικήτρια του BCL την Ισπανική Μπούργος και νικήτρια της Ευρωλίγκας την παύλα! Μαντέψτε υπέρ ποιας διοργάνωσης γέρνει πλέον η πλάστιγγα!



Από κει και πέρα είναι διαφορετικό να μιλάμε για την ακύρωση μιας χρονιάς που δεν διεξήχθη καν (πχ τα Μουντιάλ 1942 και 1946 δεν διεξήχθησαν λόγω του Β Παγκοσμίου πολέμου) και διαφορετικό να μιλάμε για την ακύρωση μίας σεζόν που έχει ολοκληρωθεί κατά τα 2/3! Με την απόφαση της να βάλει παύλα, η Ευρωλίγκα θεώρησε ως μη γενόμενους εκατοντάδες αγώνες για τους οποίους αθλητές ίδρωσαν, θεατές πλήρωσαν εισιτήρια, τηλεθεατές πλήρωσαν συνδρομές και εταιρείες πλήρωσαν χορηγίες! Όλα αυτά ακυρώθηκαν με μία απλή απόφαση!

Το πρωτόκολλο Covid της νέας σεζόν:

Οι αρχικές αποφάσεις της Ευρωλίγκα για το υγειονομικό πρωτόκολλο και το πειθαρχικό κομμάτι του κορωνοϊού, προκάλεσαν αντιδράσεις από τις ομάδες. Πιο συγκεκριμένα, προέβλεπαν ότι σε περίπτωση που η κυβέρνηση της χώρας της γηπεδούχου ομάδας απαγορεύει την είσοδο στη χώρα της αποστολής αντίπαλης ομάδας για υγειονομικούς λόγους (πχ απαγόρευση πτήσεων από συγκεκριμένη χώρα), οφείλουν να βρουν εναλλακτική έδρα σε ουδέτερη χώρα προβλέποντας σε αντίθετη περίπτωση όχι μόνο απώλεια του αγώνα, αλλά και βαρύ πρόστιμο 150.000 ευρώ σε μία διοργάνωση που τα έσοδα είναι ακόμα πενιχρά όσο και αν έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια! Το πρόστιμο θα μπορούσε να φτάσει τις 400.000 ευρώ και οριστική αποβολή από την διοργάνωση! Μπροστά στις αντιδράσεις των ομάδων, ο Μπερτομέου υποχώρησε παίρνοντας πίσω τα πρόστιμα.
Στις 18 Σεπτεμβρίου ανακοινώθηκε επίσημα το υγειονομικό πρωτόκολλο. Το πιο προβληματικό σημείο είναι ότι ο αγώνας κατακυρώνεται στον αντίπαλο με 20-0 αν μία ομάδα έχει αποστολή με λιγότερα από 8 άτομα, την ώρα που στο ποδόσφαιρο η ΟΥΕΦΑ επιτρέπει ακόμα και τη χρησιμοποίηση ποδοσφαιριστών εκτός της δηλωμένης λίστας!
Τα αποτελέσματα τα βλέπουμε ήδη. Την ώρα που η σεζόν του NBA ολοκληρώθηκε κανονικά στη φούσκα του Ορλάντο, την ώρα που η FIBA διοργάνωσε το Final 8 του BCL στην Αθήνα χωρίς κανένα κρούσμα, την ώρα που η ΟΥΕΦΑ ολοκλήρωσε έναν μαραθώνιο προκριματικών/play off και ετοιμάζεται για τους ομίλους των διοργανώσεών της (ενώ διεξάγονται χωρίς πρόβλημα και αγώνες εθνικών ομάδων για το Nations League), η Ευρωλίγκα ήδη από την 3η αγωνιστική άρχισε να μοιράζει ήττες στα χαρτιά με 20-0.
Πριν από λίγη ώρα, ο αθλητικός δικαστής της Ευρωλίγκας ανακοίνωσε επίσημα ότι η Ζενίτ έχασε με 20-0 στα χαρτιά τους αγώνες με Μπασκόνια και Βαλένθια γιατί δεν μπόρεσε να κατεβάσει 8άδα. Μία ομάδα με 25 εκατομμύρια ευρώ μπάτζετ που ξεκίνησε με 2/2 χάνει 2 αγώνες στα χαρτιά και πολύτιμο έδαφος! Η ίδια εξέλιξη αναμένεται να συμβεί και στην Βιλερμπάν που δεν συμπλήρωσε 8άδα για τον χτεσινό προγραμματισμένο αγώνα με τον Παναθηναϊκό αλλά και για τον αγώνα με τον Ερυθρό Αστέρα!

Άρα λοιπόν μετά τη σεζόν της παύλας, έρχεται η χάρτινη σεζόν. Το οργανωτικό κομμάτι είναι ήδη υποβαθμισμένο. Τα ηχητικά εφέ και οι virtual fans της φούσκας του NBA έχουν δώσει τη θέση τους στον αντίλαλο από τις φωνές των παικτών και τις σόλες των παπουτσιών στην Ευρωλίγκα. Και το βασικότερο; Ο πιο τυχερός υγειονομικά θα μπορέσει να σηκώσει κούπα (αν η σεζόν ολοκληρωθεί) και συνεπώς το προϊόν καταρρέει και απαξιώνεται ακόμα περισσότερο στη συνείδηση του κόσμου.

Η Αθλητική Διαπλοκή δεν φημίζεται για τη συμπάθειά της προς τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο, αλλά στο ζήτημα της Ευρωλίγκα ενδεχομένως να έχει κάνει κάποιες σωστές εκτιμήσεις.

Πηγές: UEFA , NBA , Euroleague

Σχόλια