Νομική ανάλυση της δίκης στην επιτροπή δεοντολογίας



Το blog παραθέτει την νομική/δικηγορική ανάλυσή του για την ακροαματική διαδικασία της επιτροπής δεοντολογίας στην οποία μεταξύ άλλων είναι κατηγορούμενοι ο Ολυμπιακός και ο Βαγγέλης Μαρινάκης:

ΜΑΡΤΥΡΕΣ:

1) Ο ιδιοκτήτης του Παναιτωλικού, Φ. Κωστούλας δεν κατέθεσε το παραμικρό εναντίον του Ολυμπιακού (κατέθεσε όμως εναντίον του κ. Κομπότη).

2) Ο κ. Φύσσας που ήταν μάρτυρας-κλειδί, κατέθεσε ότι δεν μίλησε ποτέ ο ίδιος για χειραγώγηση, ενώ έκανε και ένα βήμα παραπάνω καταθέτοντας ότι ο Σα Πίντο υπερέβαλε με όσα του είχε πει, καταλήγοντας ότι δεν έχει καμία σχέση ο κ. Μαρινάκης με τις καταγγελίες.

3) Ο Χρ. Σάββας κατέθεσε ότι ο Μαρινάκης δεν είχε παρέμβει ποτέ στην κατάρτιση των πινάκων διαιτησίας, ενώ αναφορικά με την περιβόητη συνάντηση στο Χίλτον, τόνισε ότι δεν υπήρχε κάτι επιλήψιμο για τον κ. Μαρινάκη, ο οποίος απλώς έκανε κάποια παράπονα για τη διοίκηση της ΕΠΟ.

4) Ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ ΑΕΚ Δημήτρης Μελισσανίδης κατέθεσε αναφορικά με τον Μαρινάκη ότι έστηνε τα πάντα, ότι του κήρυξε πόλεμο ο Μαρινάκης όταν μπήκε στην ΑΕΚ, ότι... δεν πήγε στρατό και ότι είναι κατίνα. Για το Ολυμπιακός-Βέροια ο κ. Μελισσανίδης κατέθεσε ότι ήταν στημένο γιατί το κατέθεσε ο κ. Παναγόπουλος που το ερεύνησε.

5) Ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ ΠΑΟ Γιάννης Αλαφούζος κατέθεσε επίσης εναντίον του κ. Μαρινάκη λέγοντας ότι ο κ. Μαρινάκης είχε επιρροή στον πρόεδρο της ΕΠΟ και ο Ολυμπιακός είχε ακραία εύνοια από την ΚΕΔ. Τόνισε ότι τα έμαθε από φίλους του δημοσιογράφους αλλά δεν είπε το όνομά τους για να μην τους εκθέσει! Τέλος για το Ολυμπιακός-Βέροια είπε ότι θυμάται ότι οι παίκτες της Βέροιας είχαν καταγγείλει ότι ένα παιχνίδι είχε στηθεί αλλά δεν θυμάται καν αν ήταν με τον Ολυμπιακό!

6) Ο Ζήσης Βρύζας κατέθεσε ότι υπήρχε ένας έλεγχος του Ολυμπιακού στο σύστημα διαιτησίας, τονίζοντας όμως ότι αυτή είναι δική του εκτίμηση και δεν μπορεί να πει με ποιον τρόπο γινόταν αυτό, ενώ κατέθεσε ότι δεν έχει να πει κάτι για έλεγχο του Ολυμπιακού σε ομάδες.

7) Ο πρώην διευθυντής ανάπτυξης διαιτησίας της ΕΠΟ Κύρος Βασσάρας κατέθεσε ότι δεν υπήρχαν υπόγειες διεργασίες για την επιλογή των διαιτητών της επίμαχης περιόδου.

8) Το πρώην μέλος της ΚΕΔ, Σπύρος Παπαδάκος κατέθεσε ότι διαιτητικά λάθη γίνονται σε όλο τον κόσμο, αλλά στην Ελλάδα πλέον διώκεσαι ποινικά λέγοντας χαρακτηριστικά ότι αν το χέρι του Μαραντόνα είχε συμβεί στην Ελλάδα θα είχε πέσει η κυβέρνηση.


9) Ο δικηγόρος Αλέξης Κούγιας που είχε καταθέσει εναντίον του κ. Μαρινάκη στον ανακριτή, κατέθεσε ενώπιον της επιτροπής δεοντολογίας λέγοντας ότι όταν είχε καταφερθεί εναντίον του κ. Μαρινάκη στον ανακριτή, τον μισούσε,γιατί  του είχαν μεταφέρει ότι ήταν ο δημιουργός προβλημάτων εναντίον του, κάτι που αργότερα συνειδητοποίησε ότι δεν ισχύει γιατί όσοι του τα μετέφεραν είχαν στοχοποιήσει τον Μαρινάκη. 
Επιπλέον, κατέθεσε ότι ο κ. Μαρινάκης δεν ήταν μέλος της εγκληματικής οργάνωσης, ότι η εκστρατεία εναντίον του ενορχηστρώθηκε από τον κ. Αλαφούζο όταν ο Μαρινάκης απέσυρε 20 εκατ. ευρώ από το μετοχικό κεφάλαιο του ΣΚΑΙ ενώ κατήγγειλε τον Δ. Μελισσανίδη.


ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ:

Ουσιαστικά, οι μόνες καταθέσεις εναντίον του κ. Μαρινάκη ήταν αυτές των Μελισσανίδη-Αλαφούζου, οι οποίοι ωστόσο δεν κατέθεσαν συγκεκριμένα περιστατικά για τους ύποπτους αγώνες, αλλά γενικές εκτιμήσεις για ένα "σύστημα".  Άλλωστε οι συγκεκριμένοι μάρτυρες έχουν τεράστια επιχειρηματικά συμφέροντα από πιθανό υποβιβασμό του Ολυμπιακού (πρωτάθλημα, έσοδα champions league), συνεπώς έχουν κάθε συμφέρον να καταθέσουν εναντίον του και η μαρτυρία τους κρίνεται οπωσδήποτε μειωμένης αξιοπιστίας.


Απαλλακτικές ήταν για τον Ολυμπιακό οι υπόλοιπες καταθέσεις και ιδιαίτερα πολύτιμη για τον κ. Μαρινάκη η κατάθεση του Τάκη Φύσσα που ήταν μάρτυρας-κλειδί, αλλά και η κατάθεση του Αλέξη Κούγια που αναφέρθηκε αναλυτικά σε πολλά πράγματα έχοντας τεράστια εμπειρία από το χώρο του Ελληνικού ποδοσφαίρου.


ΑΓΟΡΕΥΣΗ ΕΡΕΥΝΗΤΡΙΑΣ

Η ερευνήτρια κ. Σπανού που είχε εισηγηθεί τον υποβιβασμό Ολυμπιακού και Ατρομήτου σε εμφανή αμηχανία μετά την ολοκλήρωση της ακροαματικής διαδικασίας, έκανε μία αγόρευση λίγων δευτερολέπτων λέγοντας ότι πράγματι κάποιοι μάρτυρες άλλαξαν τις καταθέσεις της, ότι εκείνη επιμένει στην έρευνα της και ότι η τελική κρίση ανήκει στα μέλη του δικαστικού τμήματος της επιτροπής.


ΠΟΙΝΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ:

Παράλληλα με την πειθαρχική έρευνα της επιτροπής δεοντολογίας, εξελίσσεται και το ποινικό κομμάτι της υπόθεσης με τη δίκη στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών. Θυμίζουμε ότι στο ξεκίνημα της ποινικής πορείας της υπόθεσης (πόρισμα εισαγγελέα Κορέα), ο κ. Μαρινάκης αντιμετώπιζε 5 κακουργήματα (δ/νση εγκληματικής οργάνωσης, απόπειρα εκβίασης, έκρηξη, αλλοίωση αποτελέσματος αγώνα για στοιχηματικούς σκοπούς).

Με την ολοκλήρωση της προδικασίας, απέμεινε ένα κακούργημα (η αλλοίωση αποτελέσματος αγώνα για στοιχηματικούς σκοπούς) το οποίο δικάζεται ποινικά αυτή την περίοδο.


ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ

Θυμίζουμε ότι τα ευρωπαϊκά πειθαρχικά όργανα της UEFA απάλλαξαν τον Ολυμπιακό και τον Βαγγέλη Μαρινάκη όταν ακόμα ο ποινικός φάκελος περιλάμβανε 5 κακουργήματα εις βάρος του και στη συνέχεια η προσφυγή του Παναθηναϊκού στο CAS κατά της απαλλαγής είχε απορριφθεί.
Πλέον από τότε υπάρχουν 2 εξελίξεις: Τα 4 από τα 5 κακουργήματα έφυγαν (και έμεινε το 1) αυτό όμως είναι πιο ώριμο δικονομικά από τότε καθώς από επίπεδο εισαγγελικής έρευνας αναβαθμίστηκε σε βούλευμα που οδήγησε τον κ. Μαρινάκη υπόδικο στο τριμελές εφετείο κακουργημάτων.

Σχόλια