Από το 2010, όταν ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε την ΠΑΕ Ολυμπιακός, έγινε σαφές ότι σκοπεύει να αντιμετωπίσει πολύ σοβαρά το ποδόσφαιρο.
Μέχρι τότε, η εντύπωση που υπήρχε για τους περισσότερους ιδιοκτήτες των ομάδων στην Ελλάδα, είναι ότι αντιμετωπίζουν το ποδόσφαιρο και γενικότερα τον αθλητισμό χωρίς κάποιο όραμα, αλλά περισσότερο επιπόλαια ή ως ένα ακριβό χόμπι.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η περίφημη δήλωση που αποδίδεται στον Παύλο Γιαννακοπούλο («άλλοι τα παίζουν στο καζίνο, άλλοι τα τρώνε στα μπουζούκια, εγώ στον Παναθηναϊκό»).
Επίσης, άλλοι ανέλαβαν ομάδες για να εξασφαλίσουν έμμεσα οφέλη ή προσβάσεις, άλλοι για να κάνουν κάποιες αρπαχτές και άλλοι για να το παίξουν παράγοντες, να κάνουν το κομμάτι τους και να ικανοποιήσουν τη ματαιοδοξία τους, όπως βλέπουμε και σήμερα, με φαινόμενα γραφικότητας.
Εξ ου και κάποιες ηχηρές αποχωρήσεις από τα διοικητικά μεγάλων ομάδων. Όταν υπάρχει όραμα, συνεχίζεις να το υπηρετείς, δεν φεύγεις ηττημένος.
Λίγοι όμως αντιμετώπισαν το ποδόσφαιρο σοβαρά, όπως αντιμετώπιζαν και τις βασικές τους επιχειρήσεις.
Ο Βαγγέλης Μαρινάκης έφερε αυτή την αλλαγή, αντιμετωπίζοντας εξ αρχής το ποδόσφαιρο, όπως ακριβώς αντιμετώπιζε την Capital, δηλαδή τη ναυαρχίδα των επιχειρήσεών του.
ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΧΡΟΝΙΑ
Μία μικρή αναφορά στα πρώτα χρόνια, προτού αναλύσουε τη δυναμική του διεθνούς ποδοσφαιρικού δικτύου που χτίζεται.
Από τις αρχές λοιπόν, ο Μαρινάκης έδωσε έναν άλλο αέρα και αυτό έγινε ξεκάθαρο και από τα αστέρια διεθνούς λάμψης που ήρθαν (Ριέρα, Ιμπαγάσα, Φουστέρ, Μιραλάς, Τσόρι Ντομίνγκεζ, Σαβιόλα, Ολαιτάν, Κάμπελ, Ρομπέρτο, Ιντέγε, Καμπιάσο, Αμπιντάλ, Γκιγιέρμε, Βαλμπουενά, Ποντένσε, Μαρσέλο, Χάμες Ροντρίγκεζ), καθώς και από τους κορυφαίους προπονητές (Βαλβέρδε, Ζαρντίμ, Μίτσελ, Σίλβα, Μεντιλίμπαρ).
Ταυτόχρονα, εντυπωσίασαν τα τρομερά deals πωλήσεων παικτών του Ολυμπιακού σε ομάδες του εξωτερικού έναντι τεράστιων ποσών, κάτι που γιγαντώθηκε την περίοδο 2012-2020, μετατρέποντας τον σύλλογο σε top selling club , που δεν είχε τίποτα να ζηλέψει από την Μπενφίκα, την Πόρτο ή τον Άγιαξ.
Μιραλάς, Μήτρογλου, Μανωλάς, Σάμαρης, Μαζουακού, Ιντέγε, Μιλιβόγεβιτς, Ρέτσος, Ποντένσε, Τσιμίκας, είναι οι χαρακτηριστικότερες περιπτώσεις που μετέτρεψαν τον Ολυμπιακό σε top selling club και ενίσχυσαν την αυτάρκεια της ομάδας που έγινε πολύ δυνατή ως προς το financial fair play.
Το πέρασμα από τον Ολυμπιακό αποτελούσε εχέγγυο επιτυχίας, όπως είδαμε σε παίκτες και προπονητές.
Ο Κώστας Μανωλάς έγραψε ιστορία στην Ρόμα, με αποκορύφωμα τον αποκλεισμο της Μπαρτσελόνα του Μέσι από τα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ με δικό του γκολ, ενώ ο Κώστας Τσιμίκας είναι μόνιμος στην Λίβερπουλ, έπαιξε σε τελικό Τσάμπιονς λιγκ και φέτος διεκδικεί πρωτάθλημα στην Αγγλία.
Ο Ερνέστο Βαλβέρδε κατέκτησε πρωτάθλημα με την Μπαρτσελόνα, ο Λεονάρντο Ζαρντίμ έφτασε στα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ με την Μονακό και ο Μάρκο Σίλβα κάνει καριέρα στην Πρέμιερ Λιγκ.
Επί των ημερών του Μαρινάκη, ο Ολυμπιακός κατέκτησε 10 πρωταθλήματα σε 14 χρόνια και 4 κύπελλα Ελλάδας. Τα περισσότερα χρόνια μάλιστα είχε να αντιμετωπίσει το καθεστώς της «εξυγίανσης» στην ΕΠΟ (2016-2024), εχθρικές κυβερνήσεις και απανωτές διώξεις από τις οποίες απαλλάχθηκε παντού πανηγυρικά. Κατέκτησε επίσης τον πρώτο ευρωπαϊκό τίτλο ελληνικής ομάδας.
Ταυτόχρονα, υπήρξε σοβαρή επένδυση στις ακαδημίες του Ολυμπιακού. Δεν είναι τυχαίο ότι η ομάδα νέων του συλλόγου κατέκτησε το Champions League της UEFA, ούτε ότι η ανδρική ομάδα τροφοδοτείται διαρκώς από ταλέντα των ακαδημιών (πιο πρόσφατα παραδείγματα οι Τζολάκης, Ρέτσος, Μουζακίτης, Κωστούλας, Αποστολόπουλος, Παπακανέλλος).
Η παρουσία του Μαρινάκη σε διοικητικές θέσεις του ελληνικού ποδοσφαίρου, κυρίως ως πρόεδρος της Super League, απέδειξε επίσης το όραμα και τις δυνατότητές του.
Πιο πρόσφατο παράδειγμα, το χρυσό χορηγικό deal για ονοματοδοσία στην Super League, έναντι 12 εκατομμυρίων ευρώ, που ενίσχυσε σημαντικά τα ταμεία των ΠΑΕ της λίγκας.
Τεράστια και η επιτυχία του στον ερασιτεχνικό αθλητισμό, όπου μαζί με τον Μιχάλη Κουντούρη μετέτρεψαν τον Ολυμπιακό στον κορυφαίο πολυαθλητικό συλλογο της Ευρώπης.
ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΤΟΥ ΒΑΓΓΕΛΗ ΜΑΡΙΝΑΚΗ
Το ποδοσφαιρικό όραμα του προέδρου του Ολυμπιακού είχε όμως διεθνή διάσταση και αυτό φάνηκε εξ αρχής.
Από το 2013 υπήρχαν φήμες ότι ο Βαγγέλης Μαρινάκης ενδιαφέρεται να εμπλακεί στο αγγλικό ποδόσφαιρο και είχαν ακουστεί φήμες για την αγορά της Κρίσταλ Πάλας.
Το 2016 εκδηλώθηκε ενδιαφέρον για την ιστορική Νότιγχαμ Φόρεστ, κάτοχο δύο κυπέλλων πρωταθλητριών Ευρώπης, ενός ευρωπαϊκού σούπερ καπ και ενός πρωταθλήματος Αγγλιας.
Ο Μαρινάκης αγόρασε τη Νότιγχαμ το 2017, όταν η ομάδα είχε αποφύγει στην ισοβαθμία τον υποβιβασμό της στην τρίτη κατηγορία της Αγγλίας.
Με οργανωμένο πλάνο, επανέφερε μέσα σε 5 χρόνια την ιστορική ομάδα στα σαλόνια της Premier League, έπειτα από απουσία 1/4 του αιώνα!
Η Premier League είναι το κορυφαίο πρωτάθλημα του πλανήτη στο δημοφιλέστερο άθλημα του πλανήτη. Εύκολα μπορεί να αντιληφθεί κανείς πόσο σημαντικό είναι να υπάρχει εκεί Έλληνας ιδιοκτήτης και μάλιστα μιας ιστορικής ομάδας...
Η Φόρεστ έχει παραμείνει στην Πρέμιερ λιγκ για τρεις συνεχόμενες χρονιές, ενώ φέτος τρελαίνει τον πλανήτη, καθώς με την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου, βρίσκεται σταθερά στην πρώτη τετράδα του πρωταθλήματος.
Αυτή τη στιγμή μάλιστα προέρχεται από 5 σερί νίκες και είναι μόνη δεύτερη, πάνω από Άρσεναλ, Τσέλσι, Μάντσεστερ Σίτι, Άστον Βίλα, Τότεναμ, με την Άρσεναλ να έχει ματς λιγότερο.
Τα ετήσια έσοδα της Φόρεστ μόνο από τα τηλεοπτικά της Premier League, υπερβαίνουν τα 200 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ΠΑΟΚ, ΑΕΚ, ΠΑΟ οραματίζονται μία συμμετοχή στο Τσαμπιονς Λιγκ για να αποκομίσουν 30 εκατομμύρια και δεν το πετυχαίνουν κιόλας...
Πριν από έναν χρόνο, ο Μαρινάκης έγινε ιδιοκτήτης και της Ρίο Άβε στην Πορτογαλία, μια κίνηση κομβική, δεδομένου ότι το πορτογαλικό ποδόσφαιρο συνιστά πύλη εισόδου ταλέντων της Βραζιλίας στην Ευρώπη. Η ομάδα κινδύνευε άμεσα με υποβιβασμό, αλλά σώθηκε. Φέτος έχει μία αξιοπρεπέστατη παρουσία στο πρωτάθλημα της χώρας.
Επόμενη στόχευση του Μαρινάκη είναι η Βραζιλία και ήδη διαβάζουμε σενάρια για εμπλοκή είτε στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της Βάσκο Ντα Γκάμα, είτε στις ακαδημίες της Σάο Πάολο, αμφότερες ιστορικές ομάδες της Βραζιλίας, μιας χώρας όπου το ποδόσφαιρο είναι θρησκεία.
Τα σενάρια για την Σάο Πάολο είναι μια δεκαετής συμφωνία για ανάπτυξη της ακαδημίας, με τον Μαρινάκη να επενδύει 100 εκατομμύρια ανά τριετία ή πενταετία, ενώ για κάθε ποδοσφαιριστή που θα αναδεικνύεται και θα πωλείται, ένα ποσοστό των χρημάτων θα καρπώνεται το ποδοσφαιρικό δίκτυο του Μαρινάκη.
Παράλληλα θα υπάρχει συνεργασία προώθησης Βραζιλιάνων παικτών σε Ολυμπιακό, Νότιγχαμ και Ρίο Άβε, βάσει των όσων αναφέρουν τα ΜΜΕ της Βραζιλίας.
ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ
Τα οφέλη Ολυμπιακού από το διεθνές δίκτυο ομάδων του Βαγγέλη Μαρινάκη, είναι πολύ μεγάλα.
Σε μεταγραφικό επίπεδο το διαπιστώσαμε ήδη με την απόκτηση του Κάρμο, μέσω της Νότιγχαμ, μια μεταγραφή που δεν θα μπορούσε να έχει γίνει μέσω Ολυμπιακού, καθώς πρόκειται για έναν πανάκριβο ποδοσφαιριστή, ο οποίος είχε τεράστια ρήτρα στην Πόρτο. Επίσης, η μεταγραφή του Κοστίνια έγινε από την Ρίο Άβε.
Η πηγή του σκάουτινγκ είναι τεράστια, ειδικά αν λάβουμε υπόψη μας τις προοπτικές από την πιθανή επένδυση στη Βραζιλία, καθώς και τις διασυνδέσεις με μανατζερικά γραφεία και δίκτυα σκάουτινγκ.
Αυτό το είδαμε και πέρυσι, όταν με στοχευμένες κινήσεις ήρθαν στον Ολυμπιακό τον Ιανουάριο οι Τσικίνιο, Κάρμο, Όρτα και ο Ολυμπιακός στέφθηκε κυπελλούχος Ευρώπης.
Αλλωστε, το όνομα Μαρινάκης είναι από τα πλέον διάσημα στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, κάτι που οφείλεται στις δύο ευρωπαϊκές κατακτήσεις του Ολυμπιακού, στην πρόοδο της Νότιγχαμ και στην διαρκή εξάπλωση του ποδοσφαιρικού του δικτύου.
Δεν είναι τυχαία ούτε η βράβευση Μαρινάκη από την ιταλική εφημερίδα Tuttosport, ούτε η βράβευση του Ολυμπιακού στα Globe Soccer Awards, ούτε η απήχηση της μεγάλης συνέντευξης που παραχώρησε στο βρετανικό δίκτυο Sky sports.
Δεν είναι τυχαία επίσης η συνεργασία με τον κορυφαίο τεχνικό διευθυντή παγκοσμίως, τον Βραζιλιάνο Έντου, με τη Λίνα Σουλούκου η οποία εργαζόταν στη Ρόμα ή με τον Φρανσουά Μοντεστό.
Το όραμα του γκρουπ είναι εξαιρετικά φιλόδοξο και η στόχευση του φαντάζει εντυπωσιακή: Εντοπισμός ταλέντων στα φυτώρια της Βραζιλίας και μετακίνησή τους στα ευρωπαϊκά κλαμπ του δικτύου. Διασυνδέσεις με μανατζερικά γραφεία, μεταγραφές και ισχυρή παρουσία σε χώρες-κλειδιά, όπως η Πορτογαλία η Αγγλία και πιθανώς η Ιταλία.
Αυτό συνιστά επένδυση και μεγαλεπήβολο όραμα. Το να είσαι παγκόσμιος παράγοντας στον βασιλιά των σπορ, όχι να κάνεις το κομμάτι σου στο 8ο άθλημα του κόσμου στην Ελλάδα χάρη σε κρατικές αβάντες και να νιώθεις ότι τυφλώνει η λάμψη σου!
Το ποδοσφαιρικό δίκτυο που χτίζεται δεν έχει λοιπόν να ζηλέψει τίποτα από το αντίστοιχο δίκτυο της Μάντσεστερ Σίτι («City group») που έχει δημιουργηθεί από ένα αραβικό κράτος (Άμπου Ντάμπι), ούτε από το αντίστοιχο δίκτυο της πολυεθνικής Red Bull.
Όταν εξελίσσεται ένα τόσο μεγαλεπήβολο διεθνές project, μπορεί ο καθένας να κάνει τις συγκρίσεις του με την κατάντια του ελληνικού ποδοσφαίρου. Με παράγοντες που επιχορηγούν ενώσεις και βλαχοπροέδρους. Με κοντόφθαλμη μιζέρια, χωρίς όραμα και προοπτικές.
Θυμίζουμε όσα γράφονταν όταν ο Μαρινάκης αγόρασε την Νότιγχαμ Φόρεστ.
Αρχικά διαβάζαμε ότι εγκαταλείπει τον Ολυμπιακό και την Ελλάδα. Ακολούθως ότι δεν θα εγκριθεί η αγορά της Φόρεστ λόγω των δικαστικών εμπλοκών που είχε ο Μαρινάκης στη χώρα μας και τέλος ότι η Αγγλία δεν είναι Ελλάδα για να έχει παράγκες και να πετύχει και εκεί.
Και τα τρία επιχειρήματα γελοιοποιήθηκαν από την ίδια τη ζωή...
Ο ίδιος όμως είχε δηλώσει από την πρώτη μέρα: «Και 10 Νότιγχαμ να αγοράσω, ο Ολυμπιακός είναι πάνω από όλα».
Αποδείχθηκε περίτρανα τη βραδιά της 29ης Μαΐου 2024...
Ο Ολυμπιακός είναι η ηγετική δύναμη του διεθνούς ποδοσφαιρικού δικτύου που χτίζεται. Και το όραμα αυτό, οδηγεί νομοτελειακά σε νέες μελλοντικές κορυφές.
ΥΓ: Αναφορικά με την πιθανότητα να βρεθούν Ολυμπιακός και Νότιγχαμ στη ίδια ευρωπαϊκή διοργάνωση, το σενάριο αυτό είναι πολύ συγκεκριμένο, αλλά και πάλι υπάρχει τρόπος αντιμετώπισης, όπως συνέβη στην περίπτωση Μάντσεστερ Σίτι-Τζιρόνα, οι οποίες ανήκουν στο ίδιο ποδοσφαιρικό δίκτυο και όχι απλώς βρέθηκαν στην ίδια διοργάνωση αλλά τέθηκαν και αντιμέτωπες μεταξύ τους.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου