Παρουσιάζουμε όλη την αλήθεια για το «Μέχρι Τέλους»...

Η φετινή πορεία του μπασκετικού Ολυμπιακού έχει προκαλέσει αίσθηση σε Ελλάδα και Ευρώπη, αλλά και πρωτοφανή αμηχανία σε συγκεκριμένα μέσα ενημέρωσης που προσπαθούν να διαχειριστούν το θέμα αλλά είναι σαφές ότι δυσκολεύονται. Ο λόγος της δυσκολίας έχει να κάνει φυσικά με την εντυπωσιακή δικαίωση της ιστορικής απόφασης για το «Μέχρι Τέλους» που αποφασίστηκε στο συνέδριο της Θύρας 7 την άνοιξη του 2019 από κοινού από τους ιδιοκτήτες Αγγελόπουλους και τη Θύρα 7.

Το αφήγημα που έγραψαν ήταν ότι το «Μέχρι Τέλους» δεν ήταν κάποια εξωαγωνιστική επανάσταση του Ολυμπιακού που έφερε τομές, αλλά αγωνιστική! Η αλήθεια δεν είναι αυτή. Το Μέχρι Τέλους ήταν εξωαγωνιστικό και μόνο! Και το αναλύουμε...

ΤΟ ΑΦΗΓΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ «ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΥΣ»

Διαβάσαμε λοιπόν ότι ο λόγος της κυριαρχίας του Ολυμπιακού στο μπάσκετ σήμερα δεν ήταν το εξωαγωνιστικό «Μέχρι Τέλους», αλλά το αγωνιστικό «Μέχρι Τέλους» που έφερε ο Μπαρτζώκας. Το ερώτημα είναι ένα: Ποιο ακριβώς ήταν το αγωνιστικό Μέχρι Τέλους; Ποια ήταν η επανάσταση στον αγωνιστικό τομέα;

Καταρχάς, ο Ολυμπιακός δεν έπασχε αγωνιστικά! Όταν αποφασίστηκε το Μέχρι Τέλους (το 2019), οι Ερυθρόλευκοι ήταν η κορυφαία ομάδα της δεκαετίας στην Ευρωλίγκα μετρώντας 6 final four σε δέκα χρόνια, 3 τελικούς, 2 back to back κούπες και ένα διηπειρωτικό κύπελλο.

Θυμίζουμε ότι ο Ολυμπιακός αποχώρησε από την Α1 το 2019. Ακολούθησε η σεζόν 2019/20 που ακυρώθηκε στην Ευρωλίγκα προτού καν ολοκληρωθεί η κανονική περίοδος και στη συνέχεια η σεζόν 2020/21 που ο Ολυμπιακός τερμάτισε 3 θέσεις πάνω από τον Παναθηναϊκό.

Θα μπορούσε ίσως κανείς να μιλήσει για αγωνιστικό Μέχρι Τέλους και αγωνιστική επανάσταση αν υπήρχε φέτος μία έκρηξη στο μπάτζετ της ΚΑΕ Ολυμπιακός. Θα είχαν κάθε δικαίωμα να πούνε: «Ποια ΕΟΚ και ποια διαιτησία; Βάλατε περισσότερα λεφτά και φτιάξατε ομάδα».

Ωστόσο η αλήθεια είναι ότι το μπάτζετ του Ολυμπιακού παρέμεινε σταθερό και πριν το Μέχρι Τέλους και μετά το Μέχρι Τέλους. Δεν άλλαξε καθόλου. Το ερυθρόλευκο μπάτζετ του 2022 είναι στα ίδια επίπεδα με αυτό του 2019. Και φυσικά είναι χαμηλό σε σχέση με τα μεγαθήρια της Ευρώπης...
Αφού το μπάτζετ του Ολυμπιακού ουσιαστικά δεν μεταβλήθηκε και αφού ο Ολυμπιακός δεν έχει παικταράδες, ποιο ήταν το περίφημο αγωνιστικό Μέχρι Τέλους;
Μας λένε ότι η αγωνιστική επανάσταση ήταν η πρόσληψη Μπαρτζώκα:

Ο Μπαρτζώκας όμως ήταν προπονητής του Ολυμπιακού και την περίοδο 2012-2014! Τι είχε γίνει τότε λοιπόν;
  • Πρωτάθλημα δεν πήρε...
  • Κύπελλο δεν πήρε...

  • Ευρωλίγκα πήρε!
  • Διηπειρωτικό κύπελλο πήρε!
Με λίγα λόγια ο Μπαρτζώκας εντυπωσίαζε την Ευρώπη, αλλά για κάποιο λόγο εντός των συνόρων, ο Παναθηναϊκός κατάπινε το ένα νταμπλ μετά το άλλο...

Τι άλλαξε τώρα στη δεύτερη θητεία Μπαρτζώκα; Άλλαξαν τα δεδομένα εξωαγωνιστικά και γύρισε σελίδα το Ελληνικό μπάσκετ!

Τώρα λοιπόν χωρίς υπόγειο παρασκηνιακό πόλεμο, η ομάδα του Ολυμπιακού αποπνέει υγεία σε κάθε επίπεδο και ο Ολυμπιακός κατέκτησε το κύπελλο Ελλάδας και τερμάτισε πρώτος στην κανονική περίοδο!

Άρα λοιπόν ούτε το μπάτζετ του Ολυμπιακού αυξήθηκε, ούτε ο Μπαρτζώκας ήταν μία καινούρια επαναστατική επιλογή!

Η ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΟΤΙ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΗΤΑΝ ΕΞΩΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ
Το ζήτημα δεν ήταν αγωνιστικό και γι αυτό δεν υπήρξε κανένα «αγωνιστικό Μέχρι Τέλους». Το ζήτημα ήταν βαθιά εξωαγωνιστικό!

Διαφορετικά πρέπει να μας εξηγήσουν πως γίνεται από το 1997 μέχρι το 2019 που ο Ολυμπιακός αποχώρησε από την Α1,να είχε τον ίδιο αριθμό πρωταθλημάτων σε Ελλάδα και διεθνώς!

Πιο συγκεκριμένα, οι Ερυθρόλευκοι κατέκτησαν την περίοδο 1997-2019 τρία πρωταθλήματα Ελλάδας εντός των συνόρων (2012, 2015, 2016) και εκτός των συνόρων κατέκτησαν 2 ευρωλίγκες (2012, 2013) και ένα διηπειρωτικό (2013), ενώ είχαν και άλλους 3 τελικούς ευρωλίγκας (2010, 2015, 2017)!

Για δεκαετίες μας έλεγαν ότι στο ποδόσφαιρο η παράγκα στην Ελλάδα δεν άφησε τον Παναθηναϊκό του 2001/02 που έφτασε στα προημιτελικά του Champions League να πάρει πρωτάθλημα στην Ελλάδα (και ας τερμάτισε... τρίτος), αλλά δεν προβληματίστηκαν στιγμή για το ότι στο μπάσκετ μία ομάδα κατακτούσε πιο εύκολα την ευρωλίγκα ή έφτανε στον τελικό της από ό,τι έπαιρνε το πρωτάθλημα της Α1!

ΤΙ ΕΛΕΓΑΝ ΓΙΑ ΤΟ «ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΥΣ»
Γυρίζοντας το χρόνο πίσω στο 2019, το Μέχρι Τέλους ήταν μια συνειδητή, στρατηγική απόφαση της ΚΑΕ Ολυμπιακός που υποστηρίχθηκε πλήρως από τον Ερασιτέχνη Ολυμπιακό και τη Θύρα 7.

Πίστεψαν ότι ο Ολυμπιακός θα πληγεί σε τρεις κατευθύνσεις:

Α. ΘΑ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕ ΝΑ ΑΠΟΒΛΗΘΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ
Η πρώτη φήμη που κυκλοφόρησε ήταν ότι η Ευρωλίγκα θα προχωρούσε σε αποβολή του Ολυμπιακού αν η ομάδα αποχωρούσε από την Α1. Οι εξελίξεις τους διέψευσαν...

Β. ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΠΡΟΣΕΛΚΥΣΕΙ ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ ΤΥΠΟΥ ΣΛΟΥΚΑ
Το δεύτερο που διαβάζαμε ήταν ότι ο Ολυμπιακός «ως ομάδα Α2» δεν μπορούσε να προσελκύσει μεταγραφές τύπου Σλούκα... Οι εξελίξεις τους διέψευσαν ξανά:

Γ. ΘΑ ΚΗΛΙΔΩΝΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ
Αυτό που λαχτάρησαν όμως ήταν να δούνε τους κορυφαίους παίκτες του Ολυμπιακού να αγωνίζονται στα παρκέ της Α2 και κυρίως τον Βασίλη Σπανούλη. Δεν τους έγινε ούτε αυτή η χάρη.
Οι πρόεδροι του Ολυμπιακού πέτυχαν τον ιδανικό συνδυασμό, να γυρίσουν την πλάτη στην Α1 του σάπιου συστήματος και ταυτόχρονα να στείλουν στα παρκέ της Α2 νεαρούς παίκτες με την αναπτυξιακή ομάδα του Ολυμπιακού και ας χρειάστηκε ένα ξεχωριστό μπάτζετ μέσα στην ΚΑΕ...

Το αντίο του Σπανούλη γράφτηκε στην Ευρωλίγκα σπάζοντας το ένα ρεκόρ μετά το άλλο και με την Euroleague να τον αποθεώνει:
ΠΟΙΟ ΗΤΑΝ ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΠΛΗΓΜΑ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ
Το μοναδικό πλήγμα του Ολυμπιακού από την υπόθεση «Μέχρι Τέλους» ήταν ένα και δείχνει ακόμα περισσότερο τη μαγκιά του όλο εγχειρήματος. Ήταν οικονομικό. Οι αδερφοί Αγγελόπουλοι στερήθηκαν το συμβόλαιο της Cosmote TV για τους αγώνες του Ολυμπιακού στην Α1 και ταυτόχρονα έστησαν μία δεύτερη μικρότερη ομάδα, την αναπτυξιακή ομάδα του Ολυμπιακού που αγωνίστηκε στην Α2 με το δικό της μπάτζετ που επιβάρυνε την ΚΑΕ. Έτσι ο Ολυμπιακός γύρισε για τα καλά την πλάτη του στο Ελληνικό μπάσκετ και αγωνιζόταν στο κορυφαίο επίπεδο της Ευρωλίγκα...

Η ΒΑΘΙΑ ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Η σύνδεση του Μέχρι Τέλους με το ποδόσφαιρο είναι βαθιά. Βαθύτερη από ό, τι πιστεύει κανείς... Είναι 100% σίγουρο ότι το Μέχρι Τέλους το έχουν ζηλέψει περισσότερο από πολλούς τίτλους του Ολυμπιακού. Καλά τα πρωταθλήματα και τα κύπελλα (δεν χωράνε στα γραφεία των τμημάτων του ΟΣΦΠ), αλλά το Μέχρι Τέλους είναι ένα ξεχωριστό αστέρι...
Για δεκαετίες ακούγαμε ότι το Ελληνικό ποδόσφαιρο είναι διεφθαρμένο, ότι είναι η Κολομβία των Βαλκανίων, ότι χάθηκαν οι Κυριακές μας, κτλ.

Θα μπορούσαν λοιπόν ΠΑΟ, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ να κάνουν ό, τι έκανε ο Ολυμπιακός στο μπάσκετ, αλλά ΔΕΙΛΙΑΣΑΝ.
Τρεις μεγάλες δυνάμεις του Ελληνικού ποδοσφαίρου θα μπορούσαν να γυρίσουν την πλάτη στη «μισητή» ΕΠΟ του Σαρρή και του Γκιρτζίκη και να αποχωρήσουν από την Α εθνική!
  • Ο δρόμος ήταν ορθάνοιχτος και μάλιστα η ΑΕΚ ήδη αγωνιζόταν στην Β εθνική.
  • Θα στερούνταν για 2-3 χρόνια την Ευρώπη δηλαδή τα μικρά ποσά του Europa League.
  • Ταπείνωση δεν θα υπήρχε γιατί αν 3 δυνάμεις του Ελληνικού ποδοσφαίρου αγωνίζονταν μαζί στη Β εθνική και άφηναν τον Ολυμπιακό να παίζει με την Καλλονή και τον Πανθρακικό, το θέμα θα συγκλόνιζε όλη την Ελληνική κοινωνία και θα έπαιρνε διεθνή έκταση.
  • Φανταστείτε στην Ιταλία την Μίλαν, την Ίντερ και τη Ρόμα και φεύγουν οικειοθελώς αφήνοντας την Γιουβέντους...
  • Μάλιστα εκείνα τα χρόνια υπήρχε απευθείας προβιβασμός τριών ομάδων στην Super League, συνεπώς η επάνοδος θα ήταν εύκολη υπόθεση όταν θα ικανοποιούνταν τα αιτήματά τους...
Και όμως αυτό που δεν έκαναν τρεις ομάδες μαζί στο ποδόσφαιρο, το έκανε ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ ο Ολυμπιακός στο μπάσκετ! Δεν έφυγε από την Α1 μαζί με τον Προμηθέα, την ΑΕΚ και τον Άρη, έκανε την επανάσταση μόνος του.
Μάλιστα επιχείρησαν να δυσκολέψουν την επάνοδο με αποκορύφωμα τη σεζόν του covid όπου η ανολοκλήρωτη βαθμολογία της Α1 παρείχε έννομα αποτελέσματα για την πρώτη θέση (έδωσαν πρωτάθλημα στον ΠΑΟ) αλλά όχι για τον υποβιβασμό κάτι που προστάτευσε τον Άρη και τον ΠΑΟΚ από τον υποβιβασμό και έφραξε το δρόμο της ανόδου στην αναπτυξιακή ομάδα του Ολυμπιακού αν το επιθυμούσε.
Και όμως παρά το δύσκολο και μοναχικό δρόμο, ο Ολυμπιακός δικαιώθηκε! Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος αποχώρησε διοικητικά από τον Παναθηναϊκό και ο Γιώργος Βασιλακόπουλος αποτελεί παρελθόν από το Ελληνικό μπάσκετ γεγονός που οδήγησε σε αλλαγή σελίδας και εντελώς νέα διοίκηση στην Ε.Ο.Κ...

Όσο για το αν ζήλεψαν το εξωαγωνιστικό Μέχρι Τέλους, scripta manent... Όταν ο ΠΑΟΚ δεν κατέβηκε στη ρεβάνς του κυπέλλου με τον Ολυμπιακό το 2016 διαμαρτυρόμενος για τη διαιτησία, παρότι το πλήρωσε με αποκλεισμό από το κύπελλο και αφαίρεση βαθμών διαβάσαμε ότι απαιτούνται θυσίες. Όταν ο Ολυμπιακός έδειξε το δρόμο της πραγματικής θυσίας διαβάσαμε ότι ήταν θανάσιμο αμάρτημα..

Πως τα φέρνει όμως η ζωή... Χωρίς καμία θυσία και κανένα Μέχρι Τέλους, το ποδόσφαιρο άλλαξε γιατί οι ΕΠΣ ψήφισαν μαζικά «εξυγίανση». Η ΕΠΟ πέρασε στη φάση της εξυγίανσης, οι ξένοι διαιτητές ήρθαν, το var επίσης! Τι άλλαξε; Στα 4 χρόνια των ξένων διαιτητών, ο Ολυμπιακός έχει 3/4 πρωταθλήματα και στα 3 χρόνια του VAR 3/3 πρωταθλήματα...

Στο ποδόσφαιρο, επί νέας ΕΠΟ, οι αντίπαλοι του Ολυμπιακού βρίσκονται στη σκληρή θέση να βλέπουν τον Ολυμπιακό να κυριαρχεί ξανά.

Αντίθετα στο μπάσκετ, επί νέας ΕΟΚ, οι φίλοι του Ολυμπιακού βρίσκονται στην ευχάριστη θέση να βλέπουν τον κυρίαρχο επί παλιάς κατάστασης ΠΑΟ να παραπαίει αγωνιστικά...

Στο μπάσκετ λοιπόν, η αλλαγή (η οποία ήρθε κατόπιν θυσιών και όχι εξυγιαντικών εκλογών σε ενώσεις), έφερε αλλαγή δεδομένων με την καθολική κυριαρχία του Ολυμπιακού σε πρωτάθλημα, κύπελλο και Ευρωλίγκα και τον ΠΑΟ να παραπαίει... Τι είδαμε φέτος:
  • Κατάκτηση κυπέλλου Ελλάδας από τον Ολυμπιακό.
  • Πρωτιά με πλεονέκτημα έδρας στην κανονική περίοδο της Α1.
  • 2/2 επί του Παναθηναϊκού στην Ευρώπη φέτος (+19 στο ΟΑΚΑ, κατοστάρα στο ΣΕΦ).
  • Συνολικά 4/5 του Ολυμπιακού επί του ΠΑΟ σε όλους τους αγώνες φέτος.
  • Συνολικά αποτελέσματα Ολυμπιακού-ΠΑΟ στην Ευρώπη με ξένους διαιτητές 14-7...
Χαλαρώστε και δεχτείτε το λοιπόν: Το Μέχρι Τέλους ήταν 100% εξωαγωνιστικό και καθόλου αγωνιστικό! Αγωνιστικά δεν άλλαξε τίποτα, ο Ολυμπιακός παραμένει μία πολύ καλή, υγιέστατη ομάδα, με λελογισμένο μπάτζετ που παίζει πολύ καλό μπάσκετ. Οι αλλαγές και οι τομές ήρθαν εξωαγωνιστικά.
Η φωτογραφία από το ιστορικό συνέδριο της Θύρας 7 στις 18/05/2019 όπου αποφασίστηκε το Μέχρι Τέλους. Οι ιδιοκτήτες της ΚΑΕ και ο πρόεδρος του ερασιτέχνη με μέλη της Θύρας 7.

Όπως αναμενόταν, οι αδελφοί Αγγελόπουλοι ανέφεραν ότι το Μέχρι Τέλους ήταν η κορυφαία απόφαση που έχουν πάρει.. Και οι εξελίξεις τους δικαίωσαν...

ΥΓ1: Ο κ. Β. Παπαθεοδώρου εξέφρασε δημόσια τις απόψεις του όπως έχει κάθε δικαίωμα και εμείς ασκήσαμε την κριτική μας. Το σάιτ του είχε γράψει ότι δεν θα πνίξει ποτέ τη φωνή των οργανωμένων οπαδών του Ολυμπιακού (όταν θεώρησε ότι η Θύρα 7 είχε διαφωνήσει με την ΠΑΕ για το φιλικό με τη Σαχτάρ). Προς τιμήν του. Παραμένει όμως μυστήριο γιατί δεν δημοσιοποίησε ποτέ τις ανακοινώσεις της Θύρας 7 που αναφέρονται ονομαστικά σε εκείνον και τον χαρακτηρίζουν καταδικασμένο συκοφάντη. Εκείνες τις «έπνιξε»; Ίσα-ίσα θα έπρεπε να τις φιλοξενήσει και να απαντήσει για να μην δημιουργούνται και εντυπώσεις για το άτομό του που ενδεχομένως να είναι λανθασμένες.

ΥΓ2: Κλείνουμε μπασκετικά με δύο ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία. Για τους λάτρεις της στατιστικής λοιπόν, ο Γιώργος Βασιλακόπουλος υπήρξε πρόεδρος της FIBA Europe από το 2002 έως το 2010.
Το πρώτο στατιστικό λοιπόν είναι ότι επί των ημερών του, στις ευρωπαϊκές μονομαχίες Ολυμπιακού-Παναθηναϊκού το αποτέλεσμα ήταν 0-1 υπέρ του ΠΑΟ, ενώ όταν δεν ήταν πρόεδρος της FIBA Europe το αποτέλεσμα ήταν είναι 14-6 υπέρ του Ολυμπιακού (συνολικά 14-7).
Επίσης ένα άλλο ενδιαφέρον στατιστικό είναι ότι επί των ημερών του, ο Παναθηναϊκός κατέκτησε 3 από τις 6 ευρωλίγκες του (2002, 2007 στην Αθήνα και 2009) και ο Ολυμπιακός 0 από τις 3 δικές του!

Σχόλια