Τα ευρωπαϊκά θαύματα της μπλε φανέλας! (Αφιέρωμα)


Όλοι έχουμε συνυφασμένο τον Ολυμπιακό με τα ερυθρόλευκα χρώματα. Οτιδήποτε άλλο συνήθως ξενίζει τους φίλους των Ερυθρολεύκων. Ειδικά το μπλε χρώμα για πολλούς φαντάζει ξένο για το σύλλογο. Είναι όμως;

Η μπλε φανέλα υποδηλώνει τη σύνδεση του Ολυμπιακού με τη θάλασσα του μεγάλου λιμανιού του Πειραιά και είναι πλέον η επίσημη φανέλα της ομάδας στα εκτός έδρας ευρωπαϊκά παιχνίδια!

Πέραν τούτου όμως, τα τελευταία 29 χρόνια ο Ολυμπιακός έχει συνδέσει τους περισσότερους και τους μεγαλύτερους εκτός έδρας θριάμβους του στην Ευρώπη με την μπλε φανέλα. Ας κάνουμε μία αναδρομή στους μπλε και όχι ερυθρόλευκους θριάμβους!

 1992: ΜΟΝΑΚΟ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 0-1

Το πρώτο θαύμα της μπλε φανέλας ήρθε στις 21/10/1992 σε μία αξέχαστη βραδιά, όταν ο Ολυμπιακός πέτυχε μία από τις μεγαλύτερες εκτός έδρας νίκες ελληνικών ομάδων στην Ευρώπη επί της Μονακό με 0-1 για το Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης. Το χρυσό γκολ του Βαΐτση στο 88' από σέντρα του Ντανιέλ Μπατίστα έστειλε τους φιλάθλους του Ολυμπιακού στον 7ο ουρανό. Το 0-0 της ρεβάνς στο γήπεδο Καραϊσκάκη έστειλε τον Ολυμπιακό στα προημιτελικά της διοργάνωσης αφήνοντας εκτός την πανίσχυρη ομάδα του Κλίνσμαν, του Τζοργκαέφ και του Τιράμ με προπονητή τον Αρσέν Βενγκέρ!

Στιγμιότυπα αγώνα



2015: ΑΡΣΕΝΑΛ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 2-3


Η μπλε φανέλα εξαφανίστηκε από την εκτός έδρας "γκαρνταρόμπα" του Ολυμπιακού και επέστρεψε 23 χρόνια αργότερα! Η μοίρα το έφερε έτσι ώστε το δεύτερο θαύμα της μπλε φανέλας να έχει θύμα και πάλι τον Αρσέν Βενγκέρ αυτή τη φορά στον πάγκο της Άρσεναλ! Ήταν 29/09/2015 όταν ο Ολυμπιακός άλωνε για πρώτη φορά το Emirates στη 2η αγωνιστική των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ πετυχαίνοντας μάλιστα 3 γκολ!
Οι Ερυθρόλευκοι προηγήθηκαν με τον Πάρντο στο 33' και παρότι ισοφαρίστηκαν 1 λεπτό μετά με τον Γουόλκοτ, πήραν ξανά προβάδισμα με απευθείας κόρνερ του Φορτούνη στο 40' ! Η Άρσεναλ θα ισοφαρίσει ξανά με τον Σάντσες στο 65' αλλά ο Ολυμπιακός θα πετύχει και 3ο γκολ 1 λεπτό μετά με τον Φινμπόγκασον έπειτα από εξαιρετική ενέργεια του Καμπιάσο και ασίστ του Πάρντο.




2020: ΑΡΣΕΝΑΛ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 1-2


Το τρίτο θαύμα της μπλε φανέλας ήρθε στις 27/02/2020 και πάλι στο Emirates σε μία από τις συγκλονιστικότερες προκρίσεις Ελληνικής ομάδας στην Ευρώπη. 4 μέρες νωρίτερα ο Ολυμπιακός είχε αλώσει την κατάμεστη Τούμπα σε μία νίκη τίτλου. Είχε φτάσει όμως η ώρα της Άρσεναλ στον επαναληπτικό της φάσης των "32" του Europa League. Τι κι αν οι Λονδρέζοι είχαν νικήσει 0-1 στο Καραϊσκάκη; Ο Ολυμπιακός πήγε στο Λονδίνο αποφασισμένος.

Η καταπληκτική κεφαλιά του Σισέ στο 53' έδωσε το προβάδισμα στον Ολυμπιακό. Η νίκη με 0-1 ήρθε αλλά δεν αρκούσε. Ακολούθησε παράταση. Ο Ομπαμεγιάνγκ ισοφάρισε στο 113'. Και όμως... Το ταξίδι Τούμπα-Λονδίνο, η κούραση από τα 120 λεπτά αγώνα και η ψυχολογική πτώση από την ισοφάριση της Άρσεναλ δεν αρκούσαν για να λυγίσουν τους Ερυθρόλευκους. Στο 119' η συγκλονιστική σέντρα του Μασούρα και η απίστευτη προβολή του Ελ Αραμπί έδωσαν στον Ολυμπιακό τη νίκη με 1-2 και το εισιτήριο για η φάση των "16" ξεραίνοντας την Άρσεναλ.

Ήταν μία ευρωπαϊκή χρονιά που τα είχε όλα. Το καλοκαίρι είχε 3 προκρίσεις (Πλζεν, Μπασακσεχίρ, Κρασοντάρ). Τον χειμώνα είχε έναν όμιλο Τσάμπιονς Λιγκ με την ομάδα που έκανε το 6/6 στους τίτλους και πήρε το Τσάμπιονς Λιγκ έχοντας μόνο νίκες και βάζοντας 8 γκολ στην Μπαρτσελόνα (Μπάγερν), τη φιναλίστ του προηγούμενου Τσάμπιονς Λιγκ Τότεναμ και τον πρωταθλητή Σερβίας Ερυθρό Αστέρα. Και είχε μία άνοιξη με τη συγκλονιστική πρόκριση επί της Άρσεναλ. Ο κορωνοϊός άδειασε το Καραϊσκάκη στο 1ο ματς με Γουλβς και μισό χρόνο αργότερα το σπασμένο χέρι του Σα, ο οφσάιντ αγκώνας του Ελ Αραμπί και η διαιτησία στέρησαν στις λεπτομέρειες από τον Ολυμπιακό το όνειρο του Final 8 της Γερμανίας.



2020: Η ΠΡΟΚΡΙΣΗ ΣΤΑ ΑΣΤΕΡΙΑ ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ


Η πρόκριση του Ολυμπιακού στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ σφραγίστηκε με τη χρυσή ισοπαλία στο ΓΣΠ της Λευκωσίας με την Ομόνοια στις 29/09/2020. Είχε προηγηθεί η νίκη στον πρώτο αγώνα με 2-0. Για μία ακόμη βραδιά οι μπλε εμφανίσεις βρήκαν τους παίκτες των Πειραιωτών να πανηγυρίζουν.




2021: PSV ΑΙΝΤΧΟΒΕΝ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ


Το τέταρτο θαύμα της μπλε φανέλας δεν ήταν νίκη, αλλά πρόκριση. Η νίκη με 4-2 στον πρώτο αγώνα της φάσης των "32" του Europa League με την PSV Αϊντχόβεν στο γήπεδο Καραϊσκάκη κατέστησε τον Ολυμπιακό φαβορί για την πρόκριση στους "16". Η ρεβάνς στην Ολλανδία στις 25/02/2021 εξελίχθηκε περίεργα. Η Αϊντχόβεν βρέθηκε μπροστά με σκορ πρόκρισης χάρη στα δύο γκολ του Ζαχαβί στο 23' και στο 44', αλλά ο άνθρωπος της τελευταίας στιγμής, ο Χασάν έδωσε στον Ολυμπιακό σκορ πρόκρισης στο 88'. Ο Ολυμπιακός ήταν στην κληρωτίδα των "16" και η PSV στο καναβάτσο!




2021: ΑΡΣΕΝΑΛ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 0-1


Ο Ολυμπιακός που "δεν μπορεί να κάνει διπλό στην Ευρώπη" έχει μετατρέψει το Emirates σε 2ο σπίτι του. Με σκόρερ τον Ελ Αραμπί πέτυχε 3η σερί νίκη στην έδρα της Άρσεναλ στις 18/02/2021 αλλά το γκολ αυτό δεν αρκούσε για την πρόκριση στα προημιτελικά του Europa League. Το 3ο διπλό στο Emirates όμως ήταν άλλη μία χρυσή σελίδα της Ευρωπαϊκής ιστορίας του Ολυμπιακού που έδωσε πολύτιμους βαθμούς στον σύλλογο αλλά και στο Ελληνικό ποδόσφαιρο.



ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΜΦΑΝΙΣΕΙΣ ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΗΤΤΑ

Ας θυμηθούμε και 2 ευρωπαϊκές βραδιές που η μπλε φανέλα σόκαρε τον αντίπαλο αλλά ο θρίαμβος χάθηκε από το πουθενά.

2019: ΤΟΤΕΝΑΜ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ


Ήταν 26/11/2019 όταν ο Ολυμπιακός ταξίδευε στο Λονδίνο για να αντιμετωπίσει τη φιναλιστ του Τσάμπιονς Λιγκ Τότεναμ για τη φάση των ομίλων της διοργάνωσης με την μπλε φανέλα στις αποσκευές του. Μόλις στο 19' ο Ολυμπιακός έκανε περίπατο με 0-2 μέσα στο Λονδίνο επί της ομάδας του Ζοζέ Μουρίνιο με τέρματα του Ελ Αραμπί και του Σεμέδο. Το ανεκδιήγητο λάθος του Μεριά στις καθυστερήσεις του 1ου ημιχρόνου έστειλε τους Άγγλους στα αποδυτήρια πανηγυρίζοντας και τον Ολυμπιακό σε κατάσταση σοκ παρότι ήταν μπροστά στο σκορ. Η αλλαγή της ψυχολογίας οδήγησε στη νίκη των Άγγλων με 4-2.



2020: ΜΑΡΣΕΙΓ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Η μπλε φανέλα προκάλεσε εφιάλτες και στην Μαρσέιγ. Την 01/12/2020 ο Ολυμπιακός στερήθηκε ένα άξιο διπλό στη Μασσαλία για την 5η αγωνιστική των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ (είχε νικήσει τους Γάλλους και στην πρεμιέρα). Προηγήθηκε με τον Καμαρά στο 33', αλλά μία ανεκδιήγητη διαιτησία έδωσε ένα ανύπαρκτο και ένα αυστηρό πέναλτι στους γηπεδούχους στο 55' και το 75' αντίστοιχα. Κάπως έτσι η πολύ κατώτερη Μαρσέιγ πήρε 3 βαθμούς από το πουθενά νικώντας με 2-1.


Σχόλια