Τα 9 χρόνια ενός συγκλονιστικού δικαστικού θρίλερ και η αθώωση Μαρινάκη (Αφιέρωμα)

Μετά από 9 χρόνια δικαστικού θρίλερ (προκαταρκτικής εξέτασης, ανακρίσεων, δικαστικών συμβουλίων και ακροαματικής διαδικασίας), το Τριμελές Εφετείο κακουργημάτων Αθηνών, αθώωσε ομόφωνα πριν από λίγη ώρα τον Βαγγέλη Μαρινάκη και τους υπόλοιπους 27 κατηγορουμένους από τις κατηγορίες για σύσταση συμμορίας και στημένους αγώνες στο Ελληνικό ποδόσφαιρο. Η Αθλητική Διαπλοκή κάνει αναδρομή σε αυτή την υπόθεση από το ξεκίνημά της στις 18/08/2012 μέχρι σήμερα 28/01/2021 που έληξε οριστικά.

(Κλικ στις φωτογραφίες για καλύτερη ανάγνωση)

ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ

Η πρώτη εμπλοκή του Βαγγέλη Μαρινάκη με δικαστικές διώξεις σχετικές με το ποδόσφαιρο είχε έρθει το 2011 με την υπόθεση  Koriopolis. Χρειάστηκε να περάσουν 4 χρόνια για να απαλλαγεί με πρόταση του Εισαγγελέα Παναγιώτη Πούλιου και σύμφωνο βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών.

Όμως από το 2012 είχε αρχίσει μια νέα, ακόμα μεγαλύτερη ομηρία. Αυτή που ολοκληρώθηκε σήμερα. Η υπόθεση αυτή από το 2012 έως το 2014 βαφτίστηκε ως η έρευνα για τους "στημένους πίνακες διαιτησίας", από το 2015 ως το 2017 βαφτίστηκε ως η "υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης" του ελληνικού ποδοσφαίρου, από το 2017 ως το 2021 βαφτίστηκε ως "η υπόθεση της Συμμορίας" του ελληνικού ποδοσφαίρου και από το 2021 πήρε τη μόνιμη ονομασία της ως η υπόθεση φιάσκο.

Στο άρθρο αυτό, θα δούμε πως ο Βαγγέλης Μαρινάκης ξεπέρασε αυτό το πρωτοφανές δικαστικό θρίλερ με την εκκωφαντική του αθώωση και το κυριότερο πως κατάφερε να διατηρήσει την πορεία του Ολυμπιακού ανεπηρέαστη από τις πειθαρχικές και διοικητικές διαστάσεις αυτής της ιστορίας.

ΟΙ ΑΡΧΙΚΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΚΑΙ Ο ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΔΙΚΟΓΡΑΦΙΑΣ

Οι έρευνες ξεκίνησαν το 2012 και διεξήχθησαν από τον τότε Αθλητικό Εισαγγελέα Αριστείδη Κορέα με αφορμή αυτό το άρθρο του δημοσιογράφου Θ. Μπλούνα στην εφημερίδα Καθημερινή στις 18-08-2012 στο οποίο γινόταν αναφορά σε μια ραδιοφωνική συνέντευξη του πρώην αναπληρωτή προέδρου της Κ.Ε.Δ. (κεντρική επιτροπή διαιτησίας) της ΕΠΟ Χρήστου Σάββα στην οποία έκανε λόγο για "στημένους" πίνακες διαιτησίας.

Η δικογραφία συσχετίστηκε με τη δικογραφία για την βομβιστική επίθεση λίγους μήνες νωρίτερα στο φούρνο του πρώην διαιτητή και μετέπειτα βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Πέτρου Κωνσταντινέα. Το μοναδικό στοιχείο ήταν μία ανώνυμη επιστολή στην Εισαγγελία που χαρακτήριζε ως ηθικό αυτουργό της επίθεσης τον Βαγγέλη Μαρινάκη.

Ο φάκελος θα εμπλουτιστεί με ηχογραφημένες τηλεφωνικές συνομιλίες από την ΕΥΠ και με ένορκες καταθέσεις βασικών ανταγωνιστών του Βαγγέλη Μαρινάκη, όπως ο Δημήτρης Μελισσανίδης και ο Αριστείδης Αλαφούζος, οι οποίοι εποφθαλμιούσαν μερίδιο στην πίτα τον μίνιμουμ 25-30 εκατομμυρίων ευρώ που εξασφάλιζε εγγυημένα κάθε χρόνο ο πρωταθλητής Ελλάδας από την ΟΥΕΦΑ για τη συμμετοχή του στο Champions League.

Μάλιστα με προσωπική πίεση Αλαφούζου θα καταθέσει ο Τ. Φύσσας στοιχεία για πιθανή χειραγώγηση του αγώνα Ολυμπιακός-Ατρόμητος ενώ με παρέμβαση Μελισσανίδη θα καταθέσει ο Γεωργέας στοιχεία για πιθανή χειραγώγηση του αγώνα Ολυμπιακός-Βέροια.

ΤΟ ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ

2014: Μετά από 2 χρόνια ερευνών ασκούνται διώξεις για εγκληματική οργάνωση εις βάρος παραγόντων του ποδοσφαίρου τον Δεκέμβριο του 2014. Ανάμεσά τους ο Ε. Μαρινάκης, ο οποίος διώκεται για 5 κακουργήματα και πιο συγκεκριμένα: 1) διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, 2) απάτη, 3) εκβίαση, 4) αλλοίωση αποτελέσματος αγώνων και 5) ηθική αυτουργία στην έκρηξη στο φούρνο του πρώην διαιτητή Π. Κωνσταντινέα.



2015: Μετά την άσκηση των ποινικών διώξεων ανοίγει η όρεξη στα ΜΜΕ που αντιπολιτεύονται τον Ολυμπιακό:

07/04/2015: Ο διευθυντής του SDNA Β. Παπαθεοδώρου αναρωτιέται πώς θα γλιτώσουν οι κατηγορούμενοι. 6 χρόνια μετά οι απορίες του λύθηκαν:



12/05/2015: Ο Σταύρος Κόλκας φαντασιώνεται τον υποβιβασμό του Ολυμπιακού και εξυμνεί τον ανακριτή Ανδρεάδη παρακαλώντας τον Θεό, τον Αλλάχ και τον Βούδα να τον έχουν καλά:


Από τον Μάιο του 2015 και μετά ξεκινούν οι απολογίες. Ο Μαρινάκης απολογείται στις 18/06/2015 στον Ανακριτή κατά της διαφθοράς Γεώργιο Ανδρεάδη. Ο ανακριτής αφήνει ελεύθερο τον μεγαλομέτοχο της ΠΑΕ Ολυμπιακός αλλά του επιβάλλει τους εξής περιοριστικούς όρους: 1) απαγόρευση ενασχόλησης με τα διοικητικά του ποδοσφαίρου, 2) εγγυοδοσία 200.000 € και 3) υποχρέωση τακτικής παρουσίας στο Αστυνομικό Τμήμα του τόπου διαμονής του. Ο συγκεκριμένος ανακριτής δεν προφυλάκισε κανέναν κατηγορούμενο σε αντίθεση με τους ανακριτές του Koriopolis οι οποίοι προφυλάκισαν ανθρώπους που στο Δικαστήριο αθωώθηκαν.

Επίσης ο Β. Μαρινάκης απέφυγε και τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα που θα του δημιουργούσε προβλήματα στην επιχειρηματική του δραστηριότητα.

2016: Οι ανακρίσεις ολοκληρώνονται. Ο Εισαγγελέας Εφετών Σταμάτης Δασκαλόπουλος μελετά τον φάκελο και προτείνει στο Συμβούλιο Εφετών την παραπομπή Μαρινάκη και άλλων 27 κατηγορουμένων για να δικαστούν για βαριά κακουργήματα. Αναφορικά με τον Μαρινάκη, ο Εισαγγελέας ζήτησε την παραπομπή του σε δίκη για τα 4 από τα 5 κακουργήματα (δ/νση εγκληματικής οργάνωσης, απάτη, εκβίαση, αλλοίωση 2 ποδοσφαιρικών αγώνων για στοιχηματικούς σκοπούς) και την απαλλαγή του μόνο για το 1 κακούργημα (της ηθικής αυτουργίας στην έκρηξη στον φούρνο Κωνσταντινέα) ενώ ζήτησε και την προφυλάκιση Μαρινάκη!

Μόνο από την κατηγορία της απάτης αντιλαμβάνεται κανείς το λανθασμένο σκεπτικό του Εισαγγελέα Δασκαλόπουλου, ο οποίος θεώρησε ότι ο Μαρινάκης πρέπει να δικαστεί για απάτη σε βαθμό κακουργήματος (386 ΠΚ), επειδή δήθεν εξαπατούσε τους φιλάθλους του Ολυμπιακού πλουτίζοντας με τις εισπράξεις των εισιτηρίων, γιατί, αν γνώριζαν οι οπαδοί ότι οι διαιτητές προερχόταν από στημένους πίνακες (βάσει των καταγγελιών Χρ. Σάββα), δεν θα πήγαιναν στο γήπεδο να δουν την ομάδα τους και δεν θα είχε ο Ολυμπιακός εισπράξεις!!!

Επίσης ο Εισαγγελέας θεωρούσε ότι υπήρχε απάτη, γιατί, αν οι πρόεδροι των άλλων ΠΑΕ γνώριζαν ότι οι πίνακες διαιτησίας ήταν στημένοι (όπως ισχυριζόταν ο Χρ. Σάββας), δεν θα δεχόταν να επικυρώσουν την βαθμολογία της Σούπερ Λιγκ και άρα ο Ολυμπιακός χωρίς την επικύρωση δεν θα συμμετείχε στο Τσάμπιονς Λιγκ για να εισπράττει 25-30 εκατ. ευρώ ετησίως.

Φυσικά ο Εισαγγελέας μάλλον αγνοούσε ότι οι πρόεδροι των άλλων ΠΑΕ (ΠΑΟ, ΠΑΟΚ, κτλ) επικύρωναν της βαθμολογίες, επειδή η ΟΥΕΦΑ τους ανάγκαζε, γιατί η ΟΥΕΦΑ απαιτούσε επικυρωμένες βαθμολογίες για να γνωρίζει ποιες ομάδες από κάθε χώρα θα συμμετείχαν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Δεν ήταν στο χέρι των αντιπάλων του Ολυμπιακού να μην επικυρωθούν οι βαθμολογίες. Αν ήταν στο χέρι τους, δεν θα τις επικύρωναν και κανένα πρωτάθλημα στην Ελλάδα δεν θα είχε απονεμηθεί επισήμως στον πρωταθλητή. Ούτε ο ΠΑΟΚ θα επικύρωνε τη βαθμολογία στο πρωτάθλημα της ΑΕΚ το 2017-18 το οποίο θεωρούσε χάρτινο, ούτε ο Ολυμπιακός θα επικύρωνε τη βαθμολογία στο πρωτάθλημα του ΠΑΟΚ το 2018-19 το οποίο χαρακτήριζε πρωτάθλημα των Πρεσπών και της πολυιδιοκτησίας.
Άρα, ο λόγος που οι αντίπαλοι του Ολυμπιακού δεν επικύρωναν τις βαθμολογίες δεν ήταν επειδή κάποιος δήθεν τους εξαπάτησε (παρουσιάζοντάς τους ψευδή γεγονότα ως αληθινά όπως απαιτεί ο Ποινικός Κώδικας για να στοιχειοθετηθεί το αδίκημα της απάτης). Τις επικύρωναν γιατί αλλιώς η ΟΥΕΦΑ θα επέβαλε grexit!

06/09/2016: Το κεντρικό θέμα της ιστοσελίδας SDNA μετά την πρόταση του Εισαγγελέα Δασκαλοπούλου. Μονταρισμένη φωτό του Β. Μαρινάκη με φόντο τις φυλακές Κορυδαλλού. Το όνειρο της ιστοσελίδας δεν έμελλε να πραγματοποιηθεί:


Live Sport, 07/09/2016:


Η δικαστική ρεπόρτερ Μαίρη Μπενέα τολμάει μια πρόβλεψη:

2017: Το Συμβούλιο Εφετών Αθηνών υπό την προεδρία του Κωνσταντίνου Σταμαδιάνου, μετά από ένα έτος μελέτης των ανακρίσεων και της εισαγγελικής πρότασης, εκδίδει το βούλευμα που είναι παραπεμπτικό σε δίκη για 28 κατηγορουμένους και απαλλακτικό για 7.

Πιο συγκεκριμένα, αναφορικά με τον μεγαλομέτοχο του Ολυμπιακού το συμβούλιο τον απαλλάσσει για τα 4 από τα 5 κακουργήματα (δ/νση εγκληματικής οργάνωσης, απάτη, εκβίαση, έκρηξη φούρνου Κωνσταντινέα) και τον παραπέμπει μόνο για  1 κακούργημα (χειραγώγηση των αγώνων Ολυμπιακός-Βέροια και Ολυμπιακός-Ατρόμητος) και για το πλημμέλημα της σύστασης συμμορίας, ενώ απορρίπτει την Εισαγγελική πρόταση προφυλάκισης.

Η ανωτέρω πρόβλεψη της Μαίρης Μπενέα αποδείχθηκε τελικά ατυχής:

Η απαλλαγή για τα τέσσερα κακουργήματα ήρθε ομόφωνα και επικυρώθηκε από τον Άρειο Πάγο, ενώ η παραπομπή για το ένα κακούργημα ήρθε κατά πλειοψηφία και αρχικά αναιρέθηκε από τον Άρειο Πάγο. Δεν υπήρχε δηλαδή καμία δικαστική αμφιβολία αναφορικά με το θετικό για τους κατηγορούμενους απαλλακτικό σκέλος.

2018: Μετά από ένα σήριαλ αναιρέσεων στον Άρειο Πάγο, η νέα σύνθεση του Συμβουλίου Εφετών υπό την προεδρία της Άννας Φωτοπούλου παραπέμπει τελικά τους 28 να δικαστούν για ένα κακούργημα και ένα πλημμέλημα όπως είχε αποφασιστεί και από την προηγούμενη σύνθεση του συμβουλίου υπό τον Κ. Σταμαδιάνο. Το παραπεμπτικό βούλευμα κάνει κάποιους να παραβιάζουν το τεκμήριο της αθωότητας.



2020: Ξεκινάει στις 28/01/2020 η δίκη στο Β' Τριμελές Εφετείο κακουργημάτων Αθηνών υπό την προεδρία της Αριστέας Τσαμαδιά. Μετά την ολοκλήρωση της αποδεικτικής διαδικασίας, ο Εισαγγελέας της έδρας Χαρ. Λακαφώσης προτείνει στις 17/12/2020 την αθώωση Μαρινάκη και άλλων 22 και την ενοχή μόνο των 6 κατηγορουμένων.

2021: Το δικαστήριο αθωώνει ομόφωνα τον Βαγγέλη Μαρινάκη στις 28/01/2021. Η απόφαση είναι οριστική και τελεσίδικη καθώς δεν επιτρέπεται να ασκηθεί έφεση υπέρ του νόμου λόγω του ότι η αθωωτική απόφαση είναι ομόφωνη και από τους 3 δικαστές της έδρας.


ΟΙ 7 ΣΟΒΑΡΕΣ ΠΑΡΑΠΛΕΥΡΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ

Μέχρι να φτάσει η στιγμή της δικαίωσης, η συγκεκριμένη ομηρία είχε μία σειρά από παράπλευρες συνέπειες για τον εφοπλιστή σε πειθαρχικό, διοικητικό, πολιτικό και επιχειρηματικό επίπεδο:

ΣΚΟΠΕΛΟΣ ΝΟΥΜΕΡΟ 1: ΟΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΙΚΟΙ ΟΡΟΙ

Όπως προαναφέραμε, μετά την απολογία Μαρινάκη τον Ιούνιο του 2015, ο ανακριτής είχε επιβάλει τους ακόλουθους περιοριστικούς όρους στον ισχυρό άνδρα του Ολυμπιακού μέχρι την τελική έκβαση της υπόθεσης: Απαγόρευση ενασχόλησης με τα διοικητικά του ποδοσφαίρου, εγγυοδοσία 200.000 € και υποχρέωση τακτικής παρουσίας στο Αστυνομικό Τμήμα του τόπου διαμονής του.


Ο περιοριστικός όρος της απαγόρευσης ενασχόλησης με τα διοικητικά του ποδοσφαίρου ήταν λοιπόν συνέπεια της απόφασης του ανακριτή (ποινική διαδικασία) και δεν ήταν ακόμα κώλυμα του Αθλητικού Νόμου (διοικητική διαδικασία), αλλά δημιούργησε πολλαπλά προβλήματα στον Βαγγέλη Μαρινάκη, καθώς δεν είχε δικαίωμα συμμετοχής στα ΔΣ της Σούπερ Λιγκ.
Το αποκορύφωμα ήταν όταν το 2016, με παρέμβαση του Εισαγγελέα Ισίδωρου Ντογιάκου, απαγορεύθηκε η συμμετοχή Μαρινάκη στη συνάντηση των big 4 με Σαββίδη, Μελισσανίδη, Αλαφούζο που είχε οργανωθεί από τον τότε υφυπουργό αθλητισμού Σταύρο Κοντονή με σκοπό να υπάρξει λύση στην αντιμετώπιση των παθογενειών του ελληνικού ποδοσφαίρου.


ΠΩΣ ΞΕΠΕΡΑΣΕ ΤΟΝ ΣΚΟΠΕΛΟ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΙΚΩΝ ΟΡΩΝ

Ο Ανακριτής ξεκαθάρισε ότι ο περιοριστικός όρος αφορούσε το διοικητικό και όχι το οικονομικό κομμάτι, συνεπώς ο Βαγγέλης Μαρινάκης μπορούσε να παραμείνει μεγαλομέτοχος (άρα ιδιοκτήτης) και φυσικά χρηματοδότης της ΠΑΕ. Αναφορικά με το διοικητικό κομμάτι, ο Ανακριτής ξεκαθάρισε επίσης ότι δεν έχει σημασία αν ο Μαρινάκης θα παρέμενε πρόεδρος αλλά αν θα ασκούσε τις προεδρικές/διοικητικές αρμοδιότητες. Έτσι ο Βαγγέλης Μαρινάκης παρέμεινε πρόεδρος της ΠΑΕ και μετέθεσε τις τυπικές διοικητικές αρμοδιότητες στους αντιπροέδρους του ΔΣ, ενώ ως μεγαλομέτοχος εξακολουθούσε να έχει τον πλήρη έλεγχο της ομάδας.

Σήμερα, μετά την αθώωσή του, ο Βαγγέλης Μαρινάκης δεν έχει κανέναν απολύτως περιοριστικό όρο απαγόρευσης ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο.


ΣΚΟΠΕΛΟΣ ΝΟΥΜΕΡΟ 2: ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

Η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού εμφανίστηκε βασιλικότερη του βασιλέως και θεώρησε ότι ο Β. Μαρινάκης παραβιάζει τον περιοριστικό όρο του ανακριτή για απαγόρευση ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο, τη στιγμή που δεν το θεωρούσε ο ίδιος ο ανακριτής! Έτσι με απόφασή της τον Νοέμβριο του 2015 επέβαλε στον Μαρινάκη πρόστιμο 300.000 ευρώ καλώντας τον σε παραίτηση από την προεδρία και στην ΠΑΕ Ολυμπιακός επέβαλε πρόστιμο 150.000 ευρώ.


ΠΩΣ ΞΕΠΕΡΑΣΕ ΤΟΝ ΣΚΟΠΕΛΟ ΤΗΣ Ε.Ε.Α.

Ο μεγαλομέτοχος του Ολυμπιακού προσέφυγε στα διοικητικά δικαστήρια. Το Διοικητικό Εφετείο ανέστειλε την εκτέλεση της απόφασης της Ε.Ε.Α. το 2016 και την ακύρωσε το 2017.


ΣΚΟΠΕΛΟΣ ΝΟΥΜΕΡΟ 3: ΕΥΡΩΠΑΙΚΕΣ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΕΣ ΠΡΟΕΚΤΑΣΕΙΣ

Αμέσως μετά την απολογία Μαρινάκη στον ανακριτή, ο Παναθηναϊκός με προσωπική απόφαση Αλαφούζου, προσέφυγε στην ΟΥΕΦΑ ζητώντας τον αποκλεισμό του Ολυμπιακού στο Τσάμπιονς Λιγκ της επόμενης αγωνιστικής περιόδου αλλά η επιτροπή εφέσεων της ΟΥΕΦΑ απέρριψε το αίτημα. Ακολούθως, οι πράσινοι κατέφυγαν στο CAS. Ο Παναθηναϊκός σε περίπτωση δικαίωσης από το CAS, θα εξασφάλιζε εκείνος ως φιναλίστ τη συμμετοχή του στους ομίλους της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης. Ο Αλαφούζος "έπαιξε" 200.000 ευρώ που ήταν το κόστος των παραβόλων στο CAS διεκδικώντας τα 25 εκατομμύρια που ήταν τα μίνιμουμ έσοδα του Τσάμπιονς Λιγκ.


ΠΩΣ ΞΕΠΕΡΑΣΕ ΤΟΝ ΣΚΟΠΕΛΟ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΩΝ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΩΝ ΠΡΟΕΚΤΑΣΕΩΝ

Η ΟΥΕΦΑ "του Θ. Θεοδωρίδη" απέρριψε το αίτημα του ΠΑΟ, αλλά και το CAS χωρίς κανέναν Θ. Θεοδωρίδη απέρριψε την προσφυγή Παναθηναϊκού, δικαιώνοντας τον Ολυμπιακό που συνέχισε να αγωνίζεται στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.


ΣΚΟΠΕΛΟΣ ΝΟΥΜΕΡΟ 4: ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ

Όταν το παραπεμπτικό βούλευμα των 28 κατέστη αμετάκλητο, η Επιτροπή Δεοντολογίας της ΕΠΟ ξεκίνησε πειθαρχική έρευνα. Συγκεκριμένα μέσα αντιλαμβανόμενα ότι επίκεται αθώωση του Ολυμπιακού στα ποινικά δικαστήρια, πίεζαν να ολοκληρωθεί γρήγορα το πειθαρχικό μέρος για να προλάβει να υποβιβαστεί ο Ολυμπιακός πριν την αθώωση Μαρινάκη. Ιδιαίτερα το blog του κ. Θωμαΐδη επανέφερε διαρκώς το θέμα πιέζοντας για άμεση εκδίκαση:



Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΠΑΝΟΥ

Η ερευνήτρια της Επιτροπής Δεοντολογίας της ΕΠΟ, Πρωτοδίκης Παναγιώτα Σπανού ερεύνησε το παραπεμπτικό βούλευμα και θεωρώντας ότι υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ενοχής στησίματος αγώνων (ανάμεσά τους ο αγώνας Ολυμπιακός-Ατρομητος), εισηγήθηκε τον υποβιβασμό του Ολυμπιακού στη Β εθνική, την ισόβια απαγόρευση ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο στον Β. Μαρινάκη και πρόστιμο-μαμούθ 3 εκατομμύρια ευρώ στον Ολυμπιακό.

Οι τίτλοι είναι εντυπωσιακοί:



Η Εφημερίδα Πράσινη μιλούσε για υποβιβασμό του Ολυμπιακού και το 2016 και το 2020. Εν τέλει ο Ολυμπιακός δεν υποβιβάστηκε, αλλά η εφημερίδα έκλεισε:



ΠΩΣ ΞΕΠΕΡΑΣΕ ΤΟΝ ΣΚΟΠΕΛΟ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΩΝ ΣΥΝΕΠΕΙΩΝ

Μετά από μία πολυήμερη δικαστική διαδικασία, οι κατηγορίες καταρρέουν. Η Επιτροπή Δεοντολογίας της ΕΠΟ μπορεί να καταδικάσει ακόμα και με απλή πιθανολόγηση χωρίς να απαιτείται πλήρης απόδειξη όπως στα ποινικά δικαστήρια, παρόλα αυτά δεν βρήκε στοιχεία για κανέναν από τους 28 και οι 3 τακτικοί δικαστές απάλλαξαν ομόφωνα τον Β. Μαρινάκη, την ΠΑΕ Ολυμπιακός και όλους τους εγκαλούμενους από τις πειθαρχικές κατηγορίες με απόφαση της τον Σεπτέμβριο του 2020.

Το SDNA που μετά την πρόταση Σπανού μιλούσε για "σεισμό" , "μαντρί στην πλάτη" "διασυρμούς" και "ξεφτίλα", περιορίζεται σε μια απλή αναφορά χωρίς καμία επανόρθωση όταν η πρόταση Σπανού απορρίφθηκε από την Επιτροπή Δεοντολογίας:



ΣΚΟΠΕΛΟΣ ΝΟΥΜΕΡΟ 5: ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ

Η παραπομπή του Βαγγέλη Μαρινάκη σε δίκη προκειμένου να δικαστεί για κακουργηματικές κατηγορίες, προκάλεσε κώλυμα βάσει του Αθλητικού νόμου, γεγονός που τον οδήγησε στην παραίτηση από την προεδρία της ΠΑΕ Ολυμπιακός πέραν του περιοριστικού όρου της απαγόρευσης ενασχόλησης με τα διοικητικά του ποδόσφαιρου. Εξακολούθησε ωστόσο να είναι μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ.

ΠΩΣ ΞΕΠΕΡΑΣΕ ΤΟΝ ΣΚΟΠΕΛΟ ΤΩΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΠΕΙΩΝ

Αναθέτοντας την προεδρία στον στενό του συνεργάτη και δήμαρχο Πειραιά Πέτρο Μώραλη, ο Β. Μαρινάκης εξακολούθησε ως μεγαλομέτοχος να έχει τον απόλυτο έλεγχο της ΠΑΕ.

Πλέον με την σημερινή αθώωση Μαρινάκη, δεν υφίσταται κανένα κώλυμα συμμετοχής του στα διοικητικά του ποδοσφαίρου βάσει του Αθλητικού Νόμου (όπως δεν ισχύει και ο περιοριστικός όρος του Ανακριτή για απαγόρευση ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο).


ΣΚΟΠΕΛΟΣ ΝΟΥΜΕΡΟ 6: ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ

Η παραπομπή του Βαγγέλη Μαρινάκη σε δίκη προκειμένου να δικαστεί για κακουργηματικές κατηγορίες, προκάλεσε κώλυμα βάσει του Καλλικράτη, γεγονός που τον οδήγησε στην παραίτηση από τη θέση του Δημοτικού συμβούλου Πειραιά πριν τις εκλογές του 2019.

ΠΩΣ ΞΕΠΕΡΑΣΕ ΤΟΝ ΣΚΟΠΕΛΟ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΠΕΙΩΝ

Με βάση τις διατάξεις του Καλλικράτη πριν την τροποποίηση το 2018, ένας δημοτικός άρχοντας ετίθετο σε προσωρινή αργία με την παραπομπή του να δικαστεί για κακούργημα και αν καταδικαζόταν με τελεσίδικη απόφαση, ακολουθούσε η έκπτωσή του από το αξίωμα. Ο Μαρινάκης παραιτήθηκε από δημοτικός σύμβουλος. Ωστόσο, μόνη η παραπομπή σε δίκη δεν αρκεί για εκλογικό κώλυμα βάσει του Καλλικράτη. Έτσι ο Βαγγέλης Μαρινάκης έθεσε κανονικά υποψηφιότητα στις δημοτικές εκλογές του 2019 και εξελέγη πρώτος σε ψήφους δημοτικός σύμβουλος Πειραιά. Έκτοτε δεν έχει ενεργοποιηθεί η διαδικασία να τεθεί σε αργία μέχρι την έκδοση της δικαστικής απόφασης. Μετά την αθώωσή του, η συμμετοχή του στα δημοτικά πράγματα του Πειραιά συνεχίζεται απρόσκοπτα.


ΣΚΟΠΕΛΟΣ ΝΟΥΜΕΡΟ 7: ΕΜΠΛΟΚΗ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ΝΟΤΙΓΧΑΜ ΦΟΡΕΣΤ

Η συγκεκριμένη δικαστική περιπέτεια επέφερε σοβαρά εμπόδια στην προσπάθεια του Βαγγέλη Μαρινάκη να επενδύσει στην ιστορική Αγγλική ποδοσφαιρική ομάδα Νότιγχαμ Φόρεστ, καθώς οι δικαστικές διώξεις στην Ελλάδα προκαλούν διεθνή αντίκτυπο. Τα μέσα ενημέρωσης στην Αγγλία μιλούν για εφιάλτη και ζητάνε προσοχή στον Έλληνα με τα δώρα:



ΠΩΣ ΞΕΠΕΡΑΣΕ ΤΗΝ ΕΜΠΛΟΚΗ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ΝΟΤΙΓΧΑΜ ΦΟΡΕΣΤ 

Ο Μαρινάκης πέρασε όλους τους ελέγχους της Αγγλικής Football League. Η Αγγλική ποδοσφαιρική αρχή της Championship έλεγξε εξονυχιστικά τη νομική περιπέτεια του ιδιοκτήτη του Ολυμπιακού και τα οικονομικά του στοιχεία και ενέκρινε την αγοραπωλησία. Έτσι ο Μαρινάκης έγινε επίσημα ιδιοκτήτης της Νότιγχαμ.


Ο ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΑΛΩΝ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ


Στόχος των αντιπάλων του Ολυμπιακού και του Μαρινάκη δεν ήταν απαραίτητα η καταδίκη του Μαρινάκη σήμερα. Ήθελαν όμως να πνιγεί ο Ολυμπιακός από τα απόνερα αυτής της 9ετούς δικαστικής περιπέτειας και σε συνδυασμό με τις αλλαγές στην ΕΠΟ να γυρίσει οριστικά σελίδα το ποδόσφαιρο προς όφελός τους και με τον Ολυμπιακό αφανισμένο.
Πράγματι Μαρινάκης και Ολυμπιακός αντιμετώπισαν μία σειρά από παράπλευρες συνέπειες με τεράστιες αθλητικές, πολιτικές, επιχειρηματικές και κοινωνικές επιπτώσεις τις οποίες αναλύσαμε. Εν τέλει ο εφοπλιστής κατάφερε να τις αντιμετωπίσει χωρίς να καταστρέψουν τον Ολυμπιακό. Σήμερα ο Ολυμπιακός εκτός από δικαιωμένος για την υπόθεση αυτή, είναι νταμπλούχος με ξένους διαιτητές και var, είναι απόλυτο φαβορί για back to back και είναι η μοναδική Ελληνική ομάδα που αγωνίζεται στην Ευρώπη.

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Μέσα σε αυτά τα 9 χρόνια είδαμε την εξέλιξη μίας πρωτοφανούς δικαστικής υπόθεσης, στην οποία κουρελιάστηκε το τεκμήριο της αθωότητας.
Για μία υπόθεση στην οποία η αθώωση ήρθε ομόφωνα από 6 τακτικούς δικαστές (σε ποινικό επίπεδο ομόφωνα από 3 τακτικούς δικαστές με σύμφωνη γνώμη του Εισαγγελέα της έδρας και σε πειθαρχικό επίπεδο επίσης ομόφωνα από 3 τακτικούς δικαστές), ακούσαμε τα προηγούμενα χρόνια από κάποιους, τέρατα για υποβιβασμούς, για μαντριά στην πλάτη, για πρέσβεις διασυρμού, για ξεφτίλες, κτλ.
Κάποιοι άλλοι πιο ήπιοι και πονηροί απέφυγαν τις κορώνες, αλλά έδωσαν μάχη για γρήγορη εκδίκαση των πειθαρχικών επιτροπών, μόνο και μόνο για να προλάβει να υποβιβαστεί ο Ολυμπιακός πριν αθωωθεί στο ποινικό δικαστήριο ο Μαρινάκης.
Πλέον ο Βαγγέλης Μαρινάκης μπορεί να επιστρέψει στη προεδρία της ΠΑΕ Ολυμπιακός και θα μπορεί να συμμετέχει στα ΔΣ της Σούπερ Λιγκ, καθώς δεν υπάρχει κανένα κώλυμα του Αθλητικού Νόμου, ούτε κάποιος περιοριστικός όρος απαγόρευσης ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο, ενώ θα του επιστραφούν και οι 200.000 € που είχε καταθέσει ως εγγύηση το 2015 με απόφαση ανακριτή και Εισαγγελέα.
Ο λόγος τώρα ανήκει στα αστικά δικαστήρια που θα κληθούν να δικάσουν τις αγωγές του Μαρινάκη και της ΠΑΕ Ολυμπιακός προς όλους εκείνους που θα κριθεί από τη Δικαιοσύνη ότι δεν σεβάστηκαν το τεκμήριο της αθωώτητας και συκοφάντησαν συστηματικά τους κατηγορουμένους. Δεν θα μπουν στη φυλακή, αλλά το πιθανότερο είναι ότι η ζημιά στην τσέπη τους θα είναι πολύ μεγάλη.

Σχόλια